geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3317. Omisi erődök (HR) (GCOMIS)

Stari Grad (Fortica)

Stari Grad (Fortica)

A Mirabella erőd

A Mirabella erőd

A helyi turista eligazító

A helyi turista eligazító

Ezt a jelet kell követni

Ezt a jelet kell követni

A tábla az útelágazásnál

A tábla az útelágazásnál

Ezt látja a láda

Ezt látja a láda

A ládát rejtő kőhalom

A ládát rejtő kőhalom

Itt keresd!

Itt keresd!

A láda

A láda

A város címere

A város címere

Kilátás a Forticából

Kilátás a Forticából

Kilátás a Mirabella erődből

Kilátás a Mirabella erődből

A Fortica bejárat

A Fortica bejárat

A Cetina kanyonja

A Cetina kanyonja

Egykoron

Egykoron

A rejtők a Mirabella tornya felé

A rejtők a Mirabella tornya felé

Útbaigazító

Útbaigazító
Szélesség N 43° 26,692'
Hosszúság E 16° 42,136'
Magasság: 303 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.07.06 10:00
Megjelenés időpontja: 2012.07.09 13:55
Utolsó lényeges változás: 2015.09.18 18:54
Utolsó változás: 2017.07.07 07:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Réka Lajos és Zsebi
Felhasználó: Ötvös család
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 60 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP:
1.rész:A koordinátán megadott helyen a falon lévő emléktábla második sorának 1. és 8. betűje.
A láda: 20x10x5 cm-es konyhai doboz, a turistaút mellett egy turistajellel megjelölt kő alatt van.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A koordináták letölthető formátumban:
1.rész  N 43° 26,696' E 16° 41,537' 5 m [GCOMIS-1] A koordinátán megadott helyen a falon lévő emléktábla második sorának 1. és 8. betűje.

2.rész  N 43° 26,692' E 16° 42,136' 303 m [GCOMIS-2] A turista út mellett egy turistajellel megjelölt kő alatt van. A láda Mikulás leírása alapján kb. 10 méterrel odébb került, nagyobb sugarú körben keressétek!

Ezzel a ládával azoknak szeretnénk kedveskedni, akik a nyaralásukat szívesen töltik az Adria partján, de nem vetik meg közben a hegyi kalandokat sem, pláne, ha van egy kis kiegészítő történet is hozzá. Második nyarunkat töltjük Omisban, ami Horvátország gyermekbarát üdülőhelyi részének egyike a lassan mélyülő tenger miatt. A várost a kalózkodás története lengi körül, és ehhez ad némi kis körítést az óvárosban és felette található két erőd, mely a korábbi védelmi rendszer megmaradt része. Ezeket szeretnénk ezzel a ládával bemutatni.

Megközelítés:

Egy kétpontos multiládát rejtettünk egy virtuális pont és egy valódi láda rejtésével. A virtuális pontot Omis belvárosában a Mirabella erőd közelében, az ahhoz vezető úton találhatjátok.
Kiindulópontnak autóval érkezőknek a  N 43° 26,637' E 16° 41,171' [GCOMIS+1parkoló]-t ami Split felől érkezve a benzinkút utáni második utcán jobbra befordulva a lakótelep nagy parkolóját jelenti, vagy a  N 43° 26,811' E 16° 41,689' [GCOMIS+2parkoló]-t javaslom ami a Cetina folyó völgyében az alagút után jobbra található, melyek ingyenesek. A második parkoló közelebb van a belvároshoz. Mi mindkettőt napi szinten használtuk, nem volt gond.

A  N 43° 26,715' E 16° 41,614' [GCOMIS+Mirabella erőd] megközelítéséhez be kell sétálnunk az óváros szűk utcáiba és a régi óratoronynál felfelé kell a lépcsőkön elindulni.  N 43° 26,690' E 16° 41,540' [GCOMIS+Lépcsősor]
Itt olvasható le a virtuális pont jelszórészlete is. Segítségként a táblák között, az a tábla, ami mellett a város címere van.
Az erődhöz az óvárosból még egy út vezet, ha balkézről elhagyjuk az óratornyot, balra a következő utca felfelé. A kitáblázás is ezt segíti. Az erőd megtekintése belülről 15 kunába kerül és 9-21-ig tart nyitva.

Ha megvan az első jelszórészlet és megnéztük az erődöt, akkor hegyre fel!  N 43° 26,686' E 16° 41,978' [GCOMIS+Fortica erőd] háromféle úton lehet feljutni. A harmadik képen mellékelt térképen láthatóak a lehetőségek.
1. A Cetina kanyonjába kell behajtani, és az alagút után lehet parkolni a fentebb megadott helyen. Az út az alagút után kezdődik jobbra fel. Többen mentek erre, így elmondásuk alapján az első 20 méter meredek után árnyas feljutási lehetőséget kínál.  N 43° 26,800' E 16° 41,661' [GCOMIS+Turistajelzés] A képen a bal oldali fekete nyíl mutatja, a koordinátán a turistajelzést az oszlopon találjátok.
2. Az óváros főutcájának végén egy lépcsősornál kezdődik a felvezető út, melynek jelét a negyedik képen láthatjátok. Minden út ezen jelzéssel fut. Innen kb. 30-40 perc az erőd, de így gyalogosan fel lehet jutni a városból is.  N 43° 26,591' E 16° 41,663' [GCOMIS+Fortica-hoz vezető lépcső] Ezt a térképen az alsó fekete nyíl mutatja.

Az utakon korlát sehol sincs, így tériszonyosoknak nem ajánlott.
Ha felértünk és már látjuk az erődöt egy  N 43° 26,666' E 16° 42,124' [GCOMIS+Tábla]-val találkozunk, ami egyben útelágazó is. Balra az erőd kb. 200 méter, jobbra a láda kb. 50 méter. A ládát jobbra indulva a turistaút mellett egy nagyobb kőhalom tetején két kő közötti résben találhatjuk. Egy 20x10x5 cm-es konyhai doboz, kövekkel álcázva.
Az erőd belsejének megtekintése szintén 15 kunába kerül, ám bőven kárpótolja ezt a fenséges kilátás, ami a toronyból elénk tárul. Egyből érthető miért pont ide építették, hiszen folyamatos kontroll alatt tartható innen az Adria teljes Brac-i része, és a Cetina kanyonja is.

Egy kis történelem:

Omist az illírek alapították. Őket a rómaiak követték; városuk neve Oneum volt. A XII. században kalózok hajóztak le a Cetinán és elfoglalták Omist. Ugyan a helybéliek többször is összefogtak, hogy elkergessék Omis-ból a kalózokat, de ez sosem járt sikerrel, sőt inkább megtorlás várt a felkelőkre. Az omisi kalózok nemhogy meggyengültek volna a helyi parasztok felkeléseitől, hanem pont ellenkezőleg, annyira megerősödtek, hogy innen tartották ellenőrzésük alatt a Brac-i tengeri csatornát. A kalózok ellenőrzése kiterjedt még a Hvar- és a Solta szigetekre is.

1444-ben megjelent a Velencei Köztársaság Omis partjainál és elfoglalták a várost. A velencei uralom mintegy háromszáz éven keresztül, egészen 1797-ig tartott. A velenceiek katonai létesítményeket építettek, megerősítették a város védelmét és fontos tengeri kikötővé tették Omist. Ebben az időben élte a város a fénykorát. Még ma is számos velencei stílusú ablakpárkány és díszítő elem fedezhető fel a palotákon. A XIX. században a lakosság gyors szaporodása miatt lebontották a városfalakat és kiterjeszkedett a város a környező partszakaszokra. Az eredeti városfal maradványai felfedezhetők még néhány helyen az óvárosban.

A Velencei Köztársaság bukása után - a szokásos "sorminta" következett - vagyis osztrák, francia, osztrák, olasz, német uralom jött Omis városának életében. A II. világháború után Horvátország többi városával együtt Jugoszlávia része lett. 1991-ben került végleg Horvátországhoz.

A Mirabella erőd (Peovica, Fellegvár):

A Mirabella (Peovica) egy román stílusban épült erőd a város fölött, a XIII. századból. A Mirabella-erőd volt a búvóhelye az Omiš-i kalózoknak, úgymint a Cetina-folyó torkolata a hajóik számára. Egy érdekes történet is kötődik a Mirabella-erődhöz. Az erőd tornyának elhelyezkedése, valamint a folyó közelsége miatt, a toronyban nagyon erős a visszhang. 1537-ben a törökök megtámadták az erődöt. A tűzharc közepette, a védők nem tudták megkülönböztetni a saját lövéseik hangját az ellenségétől, ezért sokkal sűrűbben ágyúztak. Emiatt a törökök az hitték, hogy a védők sokkal többen vannak mint valójában, ezért felhagytak az ostrommal.

A Fortica erőd (Stari Grad):

A középkorban egy másik erődje is volt a városnak, ez egy 303 méter magas sziklán épült fel, de mára már csak a romjai láthatóak. Az erődöt Stari Grad-nak (Fortica) hívták.
A horvát nevén Stari Grad-ot a korábbi római időkben itt lévő erőd helyére építették. Az erőd valószínűleg a 14. század végén és a 15. század elején keletkezett gótikus stílusban, de már némi reneszánsz beütéssel. Latin és olasz térképészek a 15-17. századtól ábrázolják a térképeken. A későbbi itáliai terminológia alapján az erődöt Fortica-nak hívják. Az erődben körülbelül 15 katona állomásozott, de ez a létszám is elegendő volt ahhoz, hogy a teljes tengerrészt szemmel tartsák mert csodálatos kilátás nyílik a tengerre, a szemben levő Brac szigetre és a környező szigetvilágra. A 16. században az erődöt a török támadások hatására többször is megerősítették, de a Velenceiek uralomra jutásával és a törökök visszaszorításával stratégiai jelentősége fokozatosan elvész.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (29 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.40 web: 4.66 átlag: 4.67

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Bittmann 2019.10.26 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Cokmok 2019.09.04 08:48 - Megtaláltam
Megtalaltuk, köszönjük!!

Van néhány fotóm arról, a második láda hol van, illetve az új GPS koordinátáit is elmentettem, csak nemtom hogy kell csatolni itt :-) [Geoládák v2.2.5]

R-Gyu 2019.08.19 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nóri269 2019.08.04 12:57 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.4]

atgaspar 2019.05.09 20:42 - Egyéb
Hát, a ládakoordináták pontatlanok, de ha elég ideje van az embernek megvan. De a tábla? 10-12 tábla közül megtalálni a megfelelőt? Hát köszönöm szépen, nagyon profi. [Geoládák v2.2.5]

Vityi 2018.10.19 13:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.92
Megtaláltam :)

gege68 2018.10.12 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Skali&Margó 2018.09.08 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.08
OK!

kópé1993 2018.08.11 13:36 - Megtaláltam
A legnagyobb melegben. Megérte felmászni, szuper volt a kilátás!

IMG_20180811_115110IMG_20180811_120536
IMG_20180811_120543IMG_20180811_121547
IMG_20180811_121945IMG_20180811_115859
IMG_20180811_122105IMG_20180811_122123
IMG_20180811_123954IMG_20180811_133137
IMG_20180811_133745 
FoJo 2018.07.30 12:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Békéscsaba-Split vonattal ->Split-Omis ->helyi járatos busszal -> alagúton át, ösvényen fel. Nem volt könnyű a közel 35fokos melegben, szerencsére a nap csak az utolsó 100m-en perzselt, addig a fák nyújtottak némi árnyékot. Na de ami fenn vár az mindent feledtet. Csodás panoráma, lenyűgöző a kilátás. A láda könnyen meglett, onnan a városba a már napos ösvényen ereszkedtünk. A címer sokat segített a 2.pont beazonosításában. Köszönjük a rejtést!

DSC02596DSC02737
DSC02754DSC02755
DSC02771 
Gábor és Edit 2018.06.27 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.74
Megtaláltuk. Köszönjük.
A táblával meggyűlt a bajunk - egyáltalán nem egyértelmű, hogy az adott helyen melyik táblát is kell keresni. Végül a sétálóutca sarkán lévő, faragott kőtábla volt a nyerő (mellette a város címere látható).
Szerintem a Stari Grad-hoz legcélszerűbb az alagút utáni ingyenes parkolótól felmenni (és a kocsit egész napra itt hagyni), majd körbe a másik oldalon lemenni. (Feltéve, hogy nem ijedsz meg egy kis sétától a meredek, sziklás hegyoldalon.) A hétéves lányunk minden gond nélkül végigcsinálta, mégcsak el sem fáradt. Miután leértünk vissza a városba, végigmentünk a sétálóutcán, közben megebédeltünk, majd megnéztük a Mirabella erődöt is. Ez után következett volna a strandolás Omis - horvát mércével mérve - szinte homokos strandján, de a hűvös, szeles, esős időjárás miatt ebből végül csak lábáztatás lett.

Vigyázat! Az alagút utáni parkoló ugyan ingyenes, de nem biztos, hogy van is benne hely. Így először mi is a mellette lévő, körbe kerített parkolóba álltunk be, de rögtön ott termett egy tizenéves, kissé agresszív kis srác, és 50 kunát követelt (parkolójegy nélkül), mondván, hogy ez egy privát parkoló. Persze egyből kifordultunk, majd 30m-re onnan beálltunk egy éppen felszabaduló parkolóhelyre az ingyenes részen.

Omis felé közeledveFeljutás az alagútnál lévő parkolótól
P1150695P1150718
Itt találod a ládátP1150795
Itt keresd a jelszó első felétOmis strandja
PANO_20180627_151046 
SirLes 2017.10.23 11:00 - Megtaláltam
Mi Omissal majdnem szemben, a Brac szigeten Puciscán töltöttünk egy hetet. A következő szálláshelyünk felé menet - 2017.08.24- , egy kis kitérővel, kerestük fel a várost, hogy megkeressük a multit. A Cetina partján a alagútnál parkoltunk és onnan támadtuk az erődöt a feleségemmel és a legfiatalabb gyerekkel. A nagyobbaknak nem volt kedvük felmászni a sziklára a nagy melegben, így őket elindítottam az első pontot megkeresni. A mászó csapat sikerrel járt, ellenben az Julcsi, Matyi mindent fényképezett, csak a jelszót nem. Ezért aztán feledésbe merült a multi logolása.
Tegnap azonban megkerestek egy másik horvátországi láda kapcsán, így eszembe jutott az omisi multi is. BovKati segítségével sikerült megtudni a jelszó első felét, így belogoltuk a találatot két hónappal a felkeresés után.
Amerről mi támadtunk, valóban nem volt egyszerű felmászni a sok gördülő kő és a meleg miatt. De ettől függetlenül a nyolc éves Geri is simán teljesítette, de főleg lefelé azért figyelni kell. A kilátás csodaszép volt.

P1220294P1220301
P1220306P1220312
P1220314P1220315
P1220316P1220320
Evetke 2017.09.02 23:59 - Megtaláltam
.

Bovkati 2017.08.30 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2017.08.18 18:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
. [wapon beküldött szöveg]

A Biokovo és a tengerszem ládák után érkeztünk Omisba. Szándékosan mellékutakon terveztem, hogy ahol lehet, ott érinthessük a Cetina völgyet, így összevissza kanyarogva érkeztük a helyszínre.
Az egész napos autózást már nehezen viselte a család, így először egy tengeri fürdőzéssel, majd egy finom vacsorával próbáltam megalapozni a hangulatot, hogy el merjem mondani, hogy a következő pont bár nincs messze, de bizony a távolság függőlegesen is ugyanannyi :)
Végül kitartó lépcsőzéssel, néhol szédítő forróságban, de sikerült feljutni a szikla tetejére. Féltem a rejtéstől, olvastam, hogy többen nehezen találták, így lélekben felkészültem a hosszabb kutakodásra. Ezzel szemben szinte keresés nélkül, azonnal meglett a rejtek. A doboz valaki szerencsétlenül rejtette vissza, tartalma kiborult és bepotyogott a szikla mögötti üregbe. Elég nehezen tudtam kiszedegetni, de végül azt hiszem mindent sikerült visszarakni.
A rejtekhely után az erőd következett, ahonnan valami elképesztő kilátás nyílik a városra és a Cetina torkolatra.
Köszönjük szépen, hogy megmutattad.

HaSka 2017.08.13 00:00 - Megtaláltam
Nekem ez volt a koordináták a Fortica ládánál...

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2017.08.31 19:42]

IMG_0472 
Ötvös család 2017.07.07 07:00 - Egyéb
Kedves Strombus!

http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/omis/omis-tortenelme

Strombus 2017.07.06 00:00 - Egyéb
Kedves Ötvös család!
Hogy is van ez a figyelmes olvasás?
A ládaoldal sajnos továbbra sincs megfelelően pontosítva! A láda nem "egy nagyobb kőhalom tetején", hanem A TURISTAJELLEL JELÖLT KŐ ALATT VAN.
Felesleges új koordinátákra várni! Ha maguktól nem jönnek, esetleg egy rejtői karbantartás megoldhatná a gondot.
Ha a koordináták nem egészen pontosak, a leírás se legyen az? Mi ebben a logika? A GPS szórása 3-10 m. Ebben a 10 m-es sugarú körben sok kőhalom van, de csak egy (!) jelölt kő! Ha jó lenne a leírás, egyértelmű lenne a rejtek!
Az 1-es ponton pedig mi egy jelmondatos táblán találtuk meg a megfelelő betűket, nem egy emléktáblán. Vagy mire emlékeztet ez a jelmondat? Jó lenne többet megtudni róla.
Félrevezető szöveget hiába olvasnak a játékostársak figyelmesen. :-( Úgy reagálsz a logomra, mintha én írtam volna le ezeket a problémákat először! A logok felületes olvasása lehet ennek az oka?

Én szeretem a nehéz ládákat, de nem azt, ha attól nehezek, hogy a rejtő elbénázta vagy elhanyagolta a rejtést. :-(

A Cetinán LEhajózó kalózokról tudnál egy linket ajánlani?

g-tabe 2017.06.26 11:45 - Megtaláltam
A második ponttal kezdtünk. Délkelet felöl közelítettünk az erődhöz. Borak-nál leparkoltunk és felsétáltunk. Nem volt megerőltető az út, a gyerkőcök (8, 6) is jól bírták. A ládát az adott GPS koordináta felé közeledve Mikulás logját figyelembe véve hamar meg lett. Ezzel nem volt gáz.
Az első pont nem lett meg. A koordináták egy kis udvarba (templombejárat) vezettek, ahol bár vannak táblák (turisztikai), nem azokon kell keresni a megoldást.
Itthon felvettem a rejtővel a kapcsolatot és készségesen segített a jelszó első részével kapcsolatban.
Mindenestre a helyek szépek és élveztem a külföldön való magyar-láda-keresést.
Köszönet!

Ötvös család 2017.06.22 12:00 - Egyéb
A ládaoldal pontosítva, a megtalálók jelzései alapján. A koordinátáknak, még mindig örülnék! ;-)

Ötvös család 2017.06.17 16:06 - Egyéb
Strombus kessertárs hozzászólásához:
A ládaoldallal minden bizonnyal lehet vitatkozni. Meg fogom nézni a jogos kritikákat javítani is fogom. Azonban azt kritizálni, ami a szövegben már eleve benne szerepel, úgy, ahogy a kritika írja az elég felületes ládaoldal olvasást takar. A leolvasandó táblánál szerepel, hogy a címer melletti, az 5/5-ös ösvénynél, pedig, hogy a helyiek elmondása szerint. A parkoló, pedig régen módosítva lett. Kitörölni a ládaoldal hűsége miatt nem töröltem ki. És részemről a com-os ládák nem nagyon érdekelnek, tehát sem összevonni, sem megosztani nem terveztem. A láda átment a moderáción, és sosem egyszerű az ott lévő kéréseknek megfelelni, ráadásul sok esetben a moderáció nagyon szubjektív, pont annyira, mint a ládák rejtése. Márpedig a kifogásolt dolgok nagy része akkor is úgy volt és nem volt kifogás ellene, hogy a város felőli ösvényt nem másztuk meg. Az évtizedek óta Omisban élők elmondására hallgattam, lehet hiba volt, de én el tudtam fogadni.
Mikulás logja pedig azért nem került még be, mivel ígérte a koordináták pontosítását, de ez még nem történt meg. A 10 méterrel odébb, pedig nem teljesen pontos ugye?
Amúgy a félreértések tisztázására adott az email címem, mint lehetőség, csak élni kell vele.

Strombus 2017.06.02 14:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 4.43
Csodálatos hely, elhanyagolt ládaoldallal. A rejtést még rendbe teheti a rejtő helyett más, de a ládaoldalt sajnos nem. Kár, hogy ennyit ér az egész a gazdájának. :-(

Semmit sem tudtam Omiš-ról előre, így csak ámultam és bámultam, ahogy begurultunk. Egyből beleszerettem, remélem, egyszer még visszatérhetek ide és alaposabban kiélvezhetem a várost és a környéket is. A Cetina különleges forrását is szeretném látni 102 km-re innen! Meg a környező hegyeket megmászni!

Az alagúton túli ajánlott parkolóban álltunk meg, kb. 5 méterre a táblától, ami jelezte, erre visz az út a Forticához (Stari Gradhoz). Mitől is 5/5-ös ösvény ez? Nagyon-nagyon nehéz megtalálni és eszköz kell a megmászásához? Hát, egyik sem! (Ahogy ezt már többen is írták. Kár, hogy a rejtő úgy ajánlja, hogy nem próbálta ki és fütyül a visszajelzésekre is.) Meredek, de árnyas az ösvény, így felfelé szerintem nyáridőben sokkal okosabb megoldás, mint a város felől induló hosszabb, valamivel kevésbé (de azért épp eléggé) meredek, végig napos útvonal.
A ládát szerencsére hamar megtaláltuk a turista jellel jelölt kő alatt, mert Mikulás logja (és nem a rejtő itt is elavult) leírása alapján kerestük.
Logoltunk, következett az 5 évvel korábban rejtett, ugyanezt bemutató .com-os láda. (Mennyivel jobb lenne egy közös láda egy elhanyagolt helyett!)
Ezután végre bevehettük az erődöt. Itt egy fekete, fürtös hajú, magam korabeli, magas, szikár fickó fogadott, aki két nagyon piros-nagyon fehér, a hegymászástól és a melegtől nagyon pihegő finn turistával ücsörgött egy asztalnál. Minket is invitált, hogy üljünk le, de mi inkább megmásztuk a vár kis tornyát és gyönyörködtünk. Más látnivaló a kicsi várban nincs, csak a panoráma. De az pazar! Visszafelé azért szóba elegyedtünk a várőrrel. Meglepett, hogy angolul beszélő, érdeklődő, energikus ember, nem az a szokásos unott, nyugdíjas múzeumőr forma. Megtudtuk tőle, hogy a vár az omiši hegymászó egyesület kezelésében van, ennek a tagjai önkéntesen látják el a feladatot (ki más is jönne fel szívesen nap mint nap erre a hegyre?) és a bevételből menedékházat építenek a hegyekben. Szóval ne sajnáljátok a 15 kunás belépőt, nemcsak panorámát, hanem menedékházat is kapunk érte! :-) Ja, és idefenn, idebenn ciszternában hűtött frissítőket is lehet venni az őrtől! Mi ezzel a lehetőséggel sem éltünk, hanem nekiiramodtunk lefelé a napos, kanyargós ösvényen a város felé, az 1-es pont becserkészése céljából.
Itt már nem volt könnyű dolgunk, a jel össze-vissza ugrált a sziklaszírt alatti szűk utcákban, a hasznos segítség, hogy a címer melletti tábla kell, el van dugva a leírásba, nem szerepel a wapban (ahogy már Kokó is panaszolta), az emléktábla megnevezés pedig félrevezető. így három potenciális táblát is lefényképeztünk és szerencsére a szükséges is köztük volt, bár egyikük sem emléktábla volt. Egy emléktáblát is találtunk, a koordinátáktól legmesszebb, de az nem nyerő. A sarki, jelmondatos tábla hozott sikert nekünk. Kár, hogy nem a 2. sor első két betűje kell, mert akkor értelmes jelszót kapnánk és az mégiscsak örömtelibb.
A jelszóval való bizonytalankodás után irány a Mirabella erőd! Míg Péter60 az első udvar árnyas padján heverészett én felrohantam a legmagasabb pontig, ahonnan egész más tárult elém mint a másik erődből. A meredek sziklaperemen "egyensúlyozó" erőd építészeti megoldásai is elbűvöltek.

Honnan hajóztak le a kalózok a Cetinán (nem Certinán)? Szárazföldi kalózok? Nem inkább a tengerről hajóztak fel és bújtak el a folyó kanyarulataiban?

Az az ajánlott parkoló, ami immár 4 éve nem alkalmas parkolásra, talán kikerülhetne a leírásból. :-(

A ládába tettem horvát nyelvű, laminált mugli infó papírt és ajándékként egy szilikon geocacher karkötőt.

2017 06 02 Omiš Fortica erőd c GCOMIS2017 06 02 Omiš Fortica erőd falai GCOMIS
2017 06 02 Omiš Panoráma Celtica folyóval és tengerrel GCOMIS2017 06 02 Omiš Óváros oleánderrel GCOMIS
2017 06 02 Omiš Mirabella erődből Ív és csúcs 1 GCOMIS2017 06 02 Omiš Mirabella erődből panoráma1GCOMIS
2017 06 02 Omiš Panoráma Celtica folyóval 
Péter60 2017.06.02 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.33 súly: 4.43
"Kérhetném én is az elfogadást, mert motorral jöttem, és nem mertem a szűk szerpentines ösvényen felcsapatni!" Ezzel csak az előző logra reagálnék.

A Mikulás logjában leírtakat megfogadva a legnehezebb ösvényen támadtunk, és jól tettük, enyhén szólva eltúlzott a nehézség. A láda gyorsan meglett (ismét hála Mikuásnak), utána betértünk a várba. Egy vagány, laza fickó volt a jegyszedő (15 kuna), jót dumáltunk. Kiderült, hogy ő a várat kezelő helyi hegymászó egyesület tagja.
Utána a kanyargós ösvényen leereszkedtünk a városba, és jó sokat keveregtünk a táblák közt. Biztos ami biztos, valahányat lefotóztuk, jól is tettük, mint utólag kiderült. A szűk sikátorokban cikáznak a koordináták, szinte az összes kereső panaszkodik erre, érthetetlen, hogy a rejtő miért nem változtat, vagy ad egyértelműbb segítséget a kereséshez??
Szép helyre hoztál tisztelt rejtő, de a rejtés karbantartással is jár, amit nagy ívben elkerülsz a jelek szerint...

wtl 2016.09.01 09:26 - Megtaláltam
Kernem a talalat elfogadasat a mellekelt fotok alapjan. Sajnos későn értünk a oda, közben beesteledett. A sötétben nem mertük vállalni az utat a Fortica erődhöz. Köszönjük a lehetőséget!

[Jóváhagyta: Ötvös család, 2016.09.03 17:23]

GCOMIS_20160828200447.jpgGCOMIS_20160828204822.jpg
Kokó 2016.08.31 14:00 - Megtaláltam
Szerencsére elég közel volt a szállásunk ahhoz, hogy többször járjak a városban, így az első pont sem tudott kifogni rajtam. (Kár, hogy a fontos információ - "címer mellett" - csak a leírásból derül ki.)
Más játszóterek néhány pontjával összekötve nagyon jó sétát sikerült összehozni. Nagyon tetszett az egész város, de a leghasznosabb a vár kútja lett!

SikátorSétáló utca
Zsanéros emléktáblaMerülőfélben
MirabellaBizonytalan
KövesVár
KilátásKőlakó
FalasPecsét
LelátásVarázskút
VárudvarKockás
TengeresInfo?tábla

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (68 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.