geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3400. A békéscsabai kolbász nyomában (GCBKOL)
BÉKÉSCSABA CÍMERE
BÉKÉSCSABA CÍMERE
KRAJCSÓ PALI BÁCSI HÁZA A REJTÉSSEL
KRAJCSÓ PALI BÁCSI HÁZA A REJTÉSSEL
ÉLŐVÍZ-CSATORNA, UNOKÁK A GCBTFM REJTÉSEMNÉL
ÉLŐVÍZ-CSATORNA, UNOKÁK A GCBTFM REJTÉSEMNÉL
DEÁK UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM
DEÁK UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM
SZOBOR A TECHNIKUMNÁL
 SZOBOR A TECHNIKUMNÁL
DEÁK UTCAI HÁRSFÁK
DEÁK UTCAI HÁRSFÁK
VÁROSI SPORTCSARNOK
VÁROSI SPORTCSARNOK
GYÚRÁS A FESZTIVÁLON
GYÚRÁS A FESZTIVÁLON
CSABAI VÉKONY KOLBÁSZ
CSABAI VÉKONY KOLBÁSZ
CSABAI VASTAG KOLBÁSZ
CSABAI VASTAG KOLBÁSZ
FÜSTLŐBEN A DISZNÓSÁG
FÜSTLŐBEN A DISZNÓSÁG
FÓSTÖLÉS UTÁN A DISZNÓSÁG
FÓSTÖLÉS UTÁN A DISZNÓSÁG
CSABAPARK
CSABAPARK
ÓRIÁSOK JÁTSZÓTERÉN
ÓRIÁSOK JÁTSZÓTERÉN
CSABAPARK JÁTSZÓTÉR
CSABAPARK JÁTSZÓTÉR

Szélesség N 46° 40,681'
Hosszúság E 21° 7,409'
Magasság: 86 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.09.15 20:00
Megjelenés időpontja: 2012.09.15 20:01
Utolsó lényeges változás: 2016.09.06 17:39
Utolsó változás: 2018.07.31 18:29
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: Kovács Palika, GYEZegzug,Tarsolyos +36302454856
Felhasználó: tarsolyos
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 186 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


WAP

1. pont: Földben keresd! 110-es PVC csőben. 2. és 3. pontokon gravírozott táblácskák vannak elhelyezve. 4. pont: 10 x 11 x 5 cm-s kemény fedeles, hagyományos konyhai doboz, nem hagyományos rejtéssel.

Ha megtalálsz egy geoládát, a visszarejtéskor Te magad leszel a láda új rejtője.
Te vagy a felelős a ládáért, és a következő megtaláló élményéért! Ezt ne feledd!!!


PARKOLÁS

Érdemes gyalog vagy kerékpárral felkeresni a pontokat, de autóval is körbejárható. A sportcsarnoknál lehet parkolni a  N 46° 40,923' E 21° 6,856' 86 m [GCBKOL+1parkolo] koordinátán. Ez ingyenes, amennyiben rendezvény van a sportcsarnokban, akkor a környező utcák, adott esetben az Aldi parkolója  N 46° 40,873' E 21° 6,731' 86 m [GCBKOL+2parkolo] is jó választás lehet.

A CSABAI KOLBÁSZRÓL S ANNAK FESZTIVÁLJÁRÓL

A csabai kolbász mindössze 120 évvel ezelőtt indult "hódító útjára". Ennek oka egyszerű: a csabaiak nem tartottak annyi sertést, hogy az kellő mennyiségű legyen a helyi kolbászkultúra elterjedéséhez. A technikai fejlődés, a környezeti adottságok azonban a századforduló környékén már egyre elterjedtebbé tette a sertéstartást. A csabai kolbász a két világháború közötti időszakban lett híres, az 50-es, 60-as években már országszerte forgalmazták a "Csabai csípős" elnevezésű terméket. 2000-ben hungarikummá nyilvánították. A hivatalos eredetvédelem szerint csak Békéscsaba és Gyula környékén előállított kolbászt lehet Csabai márkanévvel illetni. Zömében az különbözteti meg a többi Magyarországon készített kolbásztól, hogy több paprikát tesznek bele, és speciálisan füstölik. A paprika annyira lényeges elem, hogy bár kerül bele só, köménymag és fokhagyma is, de egyik sem mehet a paprika rovására. Nem csak csípős, hanem csemegepaprikát is kell beletenni, hogy szép színe legyen.
A fesztivál 1997-ben született meg, az évek során széleskörű nemzetközi rendezvénnyé vált. Évről évre több látogató keresi fel s a résztvevők száma már meghaladja a 100.000 főt! A kolbászkészítő versenyen is egyre több csapat vesz részt. A fesztivál kezdi kinőni az eredeti helyszínt, a sportcsarnokot és az azt körülölelő területet.

REJTÉSEK

KRAJCSÓ PÁL

1. pont: N 46° 40,914' E 21° 5,488' 87 m [GCBKOL-1] 110-s PVC cső a földben a jelszóval. Igen, biztos ott van. Csak a tetőt vedd le és ne húzd ki! Mugli veszély esetén a koordinátához legközelebb eső villanyoszlopon, gravírozott réz táblácskát keress, 1.3 m magasan!

Krajcsó Pál, (1923-2007) hentesmester (a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi Életműdíjasa, a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke). Sokat tett a kisüzemi kolbászkészítés hagyományának, az igazi csabai házi kolbász ízvilágának megőrzéséért. Az ő tiszteletére hirdetik meg 2010 óta minden évben a Krajcsó Pál vastag és vékony kolbászgyúró emlékversenyt.
Az induló csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle - csabai ízesítésű kolbászt készítsenek.
A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-s sütőkolbászt, valamint 1 szál (min. 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadni a zsűrizéshez.
Ez utóbbiakat Krajcsó Pál szabad kéményes füstölőjében, a hagyományt továbbvivő családtagok gondos munkával felfüstölik, érlelik. Ezen versenykolbászokat a zsűri az adott évet követő május-június hónapjában ünnepélyes keretek között nyilvánosan értékeli és díjazza.
A rejtés annak a háznak a közelében van, ahol Krajcsó Pál élt és dolgozott. A füstölő, érlelő és feldolgozó kisüzemet a család jelenleg is működteti. A ház egy nyeles telken helyezkedik el ezért az utcáról csak a jelöletlen bejárati kapu látható.

DEÁK UTCA REFORMÁTUS TEMPLOM

2. pont: N 46° 40,819' E 21° 6,182' 87 m [GCBKOL-2] Jelszó az elektromos szekrény faházán, ott ahol nem ázik, egy gravírozott réz táblácskán.

Rövid sétával elérjük a kis templomot, közben fagyizók, kávézók sokasága kínálja termékeit. Átsétálva az Élővíz-csatorna kis hídján, megérkezünk a hársak birodalmába. Gyönyörű látvány az utca télen-nyáron egyaránt lenyűgözi az arra járó embereket. Tavasszal virágzás idején a környéket belengi a virágok illata.
A templom 1912-ben épült. 2002-ben teljesen felújították. Szomszédságában van a régi országos hírű "technikum" ma Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Gyermekkorunk világa, itt kezdtünk ismerkedni a lányokkal, nagy sétákat tettünk a kis levelű hársak birodalmában.

A BÉKÉSCSABAI SPORTCSARNOK

3. pont: N 46° 40,928' E 21° 6,638' 87 m [GCBKOL-3] Jelszó a gát melletti hirdetőtáblán gravírozott réz táblácskán 3.2 m magasan, jó szem, vagy zoom a fényképezőn nem hátrány.

A kolbászfesztiválnak is helyt adó Sportcsarnokot csehszlovák építőmérnökök építették, akiket a római Colosseum ihletett meg.
A 2004-es női kézilabda-Európa-bajnokság rendezését Szeged nem vállalta, de a megüresedő helyre azonnal jelentkezett a város. Itt tartják minden év tavaszán a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét.
A Sportcsarnok megközelízésea 3-as és 8-as busszal lehetséges.

CSABAI KOLBÁSZHÁZ ÉS RENDEZVÉNYPAJTA

4. pont:  N 46° 40,681' E 21° 7,409' 87 m [GCBKOL-4]
Jelszó egy ládikóban, nyúlj fel érte! Mugli veszély vagy a láda eltűnése esetén a rejtéstől 2 méterre a kerítésen, szemmagasságban gravírozott réz táblácskát keress!

2015 januárjában nyitott, fő célja a csabai kolbász népszerűsítése, bemutatása. Disznóölésekkel, hagyományőrző kolbászkészítő oktatással, valamint állandó kiállítással tartják fenn egész évben az érdeklődést a kolbász és a kolbászfesztivál iránt.

www.csabaikolbasztevival.hu

www.kolbaszklub.hu

Krajcsó Pali bácsi receptje

10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.
20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 20 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész)


Kolbász füstölése


Egy napra felakasztják a kamrában, hogy átjárja a hűvös, de nem fagyos levegő. Utána először enyhe, majd erősebb füsttel megfüstölik. Vigyázni kell a füst hőfokára és mennyiségére: ha kezdettől fogva túl erős a füst, akkor a hús megkeseredik és megbüdösödik. Ha viszont túl kevés a füst, akkor a tartósítási eljárás nem lesz elég intenzív, és a kolbász gyorsabban megromlik a tárolás során. A füstölés időtartamától függően csökken a kolbász víztartalma, felülete kiszikkad és egy védőréteg keletkezik rajta.
Régen speciálisan öblösre kialakított kéményekben füstölték a kolbászokat.
A fa és fűrészpor égésének lefojtásával érhető el a jó és erős füst.
Minden családnak megvolt a saját módszere.
A speciális illatot árasztó fák, pl. fenyőfa erre nem alkalmasak, mert illóanyaguk és gyantájuk megkeseríti a húst. A bükkfa és a gyümölcsfák - valamint ezek fűrészpora - a legjobbak erre a célra. Némely tájegységen szőlőtőkét, kukorica csutkát is használnak füstölésre. A kolbásznál a füstölési idő 2-5 napot vesz igénybe.

Közelben van a Csabapark, nagyszerű programokkal valamint csodálatos játszóterével.

www.csabapark.com

LÁDATÖRTÉNET

2012. szeptember 15. 20:00 - A láda megjelent

2012. szeptember 16. 10:29 - Első megtalálók: Skalp & Sio

2012. szeptemberében a láda megszűnt 13 megtalálással, 1 nem megtalálással, 11 egyéb bejegyzésekkel.

2016.08.22-09.06. Négy éves álmából felébresztettük s örökbe fogadtuk - Rajp kesser társunktól - átalakítottuk és ismét kereshetővé tettük: tarsolyos, dobozipatikus, GYEZegzug

Mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó láda- vadászatot kívánunk.

tarsolyos
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (84 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.75 web: 4.73 átlag: 4.69

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Figulint 2019.08.19 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm az igényes, szép rejtést! [Geoládák v2.2.5]

GSdriver 2019.08.17 20:11 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.81
Már esteledett, mikor megkerestük. A nap utolsó ládája. Fordított sorrendben haladtunk. A történet érdekes, a rejtések is tetszettek, bár a 3. ponton mi csak egy erősen kopott, alkoholos filccel készült jelszófeliratot találtunk. Picit azért sajnáltuk, hogy a szegedi Napfény bevásárló központban levő csabai mintabolttal ellentétben itt bizony sehol sem volt kolbászból a kerítés. :) [Geoládák v3.0.0_beta_8]

sorx 2019.08.17 20:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Imperator Csaba 2019.08.11 13:05 - Megtaláltam
+Van! Köszi :-) [Geoládák v2.2.4]

bükkinyúlsz 2019.08.04 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam

starcus 2019.08.04 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

zaskl 2019.08.01 20:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

mamli 2019.07.31 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. Bár nem vagyok nagy ládakereső (ez volt a 106.találatom) de el kell mondanom hogy ez volt az eddigiek során az egyik legötletesebb rejtés-sorozat amit láttam. Ha valaki a rejtések kreativitása okán is szereti ezt a játékot és nem csak azért hogy minél több ládája legyen, akkor ez a multiláda kitűnő találat lesz számára. Az első rész (láda) rejtése azért nem lehetett a legegyszerűbb dolog. De jó lenne ha a sok ilyen láda lenne...

Seres Péter 2019.07.30 14:30 - Megtaláltam
1089. ládám

GC3400B1GC3400B2
GC3400B3GC3400B4
GC3400B5GC3400B6
GC3400B7GC3400B8
Petrukkio 2019.07.19 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Bakszakáll 2019.07.18 16:45 - Megtaláltam
Szép séta nagyon jó kis rejtésekkel, a végén a megérdemelt csabai stríítfúúddal:) Köszönöm a lehetőséget.

Bőrharisnya 2019.07.16 12:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.75
Köszönjük a rejtést.

VaVi 2019.06.22 21:41 - Megtaláltam
köszi :)
a PVC cső kifogott rajtam...

GeoCicák 2019.06.22 14:48 - Megtaláltam
Végigjártuk. Köszönjük!

er&esz 2019.05.27 14:10 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést és a segítséget . Képek később.

P1190577P1190580
P1190582 
baranyaifiú 2019.05.12 14:45 - Megtaláltam
ok!

tmolli 2019.05.12 14:45 - Megtaláltam
Köszönöm!

Zéboy 2019.04.24 11:05 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2019.04.24 11:05 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget

ha8je 2019.04.14 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (197 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu