geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3607. Tarpai Szárazmalom (GCTSZM)
Tarpa nagyközség címere
Tarpa nagyközség címere
Szárazmalom és gólyafészek
Szárazmalom és gólyafészek
Malomház és kerengősátor
Malomház és kerengősátor
Tölgyfa zsindely, ez alatt keresgélj
Tölgyfa zsindely, ez alatt keresgélj
Kerengősátor a lovak bejárata felől
Kerengősátor a lovak bejárata felől
Kerengősátor a malomházból
Kerengősátor a malomházból
Pásztor Károly gondnok úr a malomházban
Pásztor Károly gondnok úr a malomházban
Felső kő és etetővályú
Felső kő és etetővályú
A kis-orsó és a nagykerék
A kis-orsó és a nagykerék
Eredeti zár és kilincs
Eredeti zár és kilincs
Felnőtt: 200 Ft, Diák és nyugdíjas: 150 Ft
Felnőtt: 200 Ft,  Diák és nyugdíjas: 150 Ft
Református templom
Református templom
Bejárat, felette a Báthory család címere
Bejárat, felette a Báthory család címere
XV. századi gótikus freskók
XV. századi gótikus freskók
Templombelső
Templombelső
II. Rákóczi Ferenc lovasszobra
II. Rákóczi Ferenc lovasszobra
II. Világháborús emlékmű
II. Világháborús emlékmű
Bajcsy-Zsilinszky Endre szobor
Bajcsy-Zsilinszky Endre szobor

Szélesség N 48° 6,126'
Hosszúság E 22° 31,552'
Magasság: 116 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.08.17 16:00
Megjelenés időpontja: 2013.08.17 18:57
Utolsó lényeges változás: 2013.08.17 18:57
Utolsó változás: 2013.08.17 19:26
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LionDaddy, Karate Kid, Anita és Vivi
Felhasználó: LionDaddy
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 15 m
Megtalálások száma: 227 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP
Egy 6 x 10 x 20 cm méretű műanyag tároló dobozt keress a malom zsindely-tetejének széle alatt, kb. fejmagasságban a tetőlécek takarásában. FIGYELEM! A malom oldalról, a tető és a rejtek pedig alulról nyitott, szabadon hozzáférhető. VIGYÁZZ A MŰEMLÉK ÁLLAGÁRA, A TETŐT NE BONTSD MEG és PONTOSAN ÚGY REJTSD VISSZA, AHOGY TALÁLTAD!

Amennyiben nem tudod a ládát gond nélkül elővenni, pótjelszót találsz a malomház előtti ismertetőtábla alján egy kis alumínium táblácskán.


A láda Travelbug-ot NEM fogad.


Megközelítés

Magyarország ezen távoli, de annál szebb és vadregényesebb tája autóval az M3 autópályán érhető el a leggyorsabban és legegyszerűbben. Az autópálya végétől a 41 főutat javaslom Gergelyiugornyáig. Átkelve az új vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon a Jánd-Gulács falvak által jelzett alsóbbrendű úton közelíthető meg Tarpa. Parkoló közvetlenül a Műemlék malom előtt található.  N 48° 6,112' E 22° 31,537' [GCTSZM+Parkoló]

Nyitva tartásai idő:
10 - 16 óra
Belépődíj:
Felnőtt: 200,-Ft; Diák, nyugdíjas: 150,-Ft
Infó és bejelentkezés:
Pásztor Károly gondnok, Tel.: +36203582938


(Pásztor úr ígérete szerint alkalmanként nyitvatartási időn kívül is a látogatók rendelkezésére tud állni egy rövid bemutató erejéig.)

Tarpa, a tiszaháti kuruc nagyközség

A település nevét először 1299-ben említik László pap levelében. A XIII. században már népes községet képez, birtokosa a Tarpai család volt.
Tarpa történelmi múltja a Rákóczi szabadságharc kapcsán ismert. Esze Tamás, a kuruc hadsereg ezredese és a Rákóczi szabadságharc tette híressé illetve segítette abban, hogy mezővárosi majd hajdúvárosi kiváltságot kapjon, ami a fejlődését elősegítette. A szabadságharc után a Habsburg hatalom háttérbe szorította. A településen nem voltak grófi, illetve uradalmi birtokok, mindig kis és középparasztok lakták.
Tarpa a Beregi-síkságon található a Tisza ölelése, a Kárpátok lába és az Alföld találkozásánál, tehát jó kereskedelmi útvonalon. A nagyarányú állattenyésztés és gyümölcstermesztés mellett igen sok népi iparos járult hozzá a gazdagodásához, híres volt a tarpai zsindely, a lisztes-, és a boroshordó.

A Tokaji-féle szárazmalom

Az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma Tarpán, az Árpád és a Kossuth utca találkozásánál kialakult téren (Tóhát) áll. A XIX. század elején készült -ma már műemlék- szárazmalom az ún. Tokaji-féle malom. A járókerekes, általában lóval működtetett szárazmalom két egymással szorosan összeépült részből, a kerengősátorból és a malomházból áll. A kerengősátort tizenkét tölgyfaoszlop és az ezekre helyezett tizenkétszögű, gúla alakú, sátor formájú tető alkotja. A malomházban van elhelyezve a kőpad, az őrlőkővel és a szerkezettel. A malomház épülete favázas, zsilipet szerkezetű, anyaga tölgyfa. Tetőszerkezete kontyolt nyeregtető, a kerengősátor tetőszerkezetéhez két vápaszaruval kapcsolódik. Mindkét épületet tölgyfa zsindelyfedés borítja. A kerengősátorban a járószínben áll a malom hajtására szolgáló nagykerék, a kerengő, a sugárirányú küllők (karfák, rédelyek) csapolással kapcsolódnak a bálványtengelyhez. A rédelyek végei fecskefészkes csapolással illeszkednek a nagykerék karfájához. A nagykerékhez húzatórúd kapcsolódik, ennek végén vannak a hámfák (kisefák), a vonóállatok befogadásához. A járókereket általában két lóval húzatták, egyenletes tempóban. Egy kört egy perc alatt tettek meg az állatok. A lovak körbe-körbe járása igen fárasztó volt, ezért nevezték a szárazmalmot "lónyúzónak" is.
A malomházban történik az őrlés. Az őrlökő függőleges szálvastengelyére erősített kis-orsó fogai kapcsolódnak a nagykerék fogaival, így jön létre a forgómozgás. A kőpad aljában négy szorítógerenda között helyezkedik el rögzítetten beépítve az alsó kő, melynek középső nyílásásban van a nyaktőke. A nyaktőke fogja körbe a függőleges száltengelyt, melynek felső végére, a balancfejre illeszkedik a forgatható felső kő. A száltengely a szabályozótalp csészéjében ül, melynek felfelé és lefelé történő mozgását faékek biztosítják. Így állítható a két kő őrlőfelülete közötti távolság, az őrlőrés. A daráskő garatjából a mag egyenletes adagolását szabályozó szerkezettel ellátott etetővályú (tolyka) biztosítja. A daráskő kifolyónyílása felől van a darásláda.
A nagykerék fontosabb paraméterei: körátmérő 13 m, a nagykerékre 384 fogat faragtak, a kis-orsó fogszáma 12. A kerengő anyaga kocsányos tölgy, a fogakat akácfából készítették.

Történelmi háttér

A szárazmalmok Magyarországon a középkorban terjedtek el, elsősorban vízben szegény vidékeken épültek. Sok helyen a szárazmalmok egész utcákat alkottak (pl.: Kecskemét, Cegléd). A XIX. század előtt a malomipar jellegzetesen népi iparág volt. A malmokat faragómolnárok készítették, akik nemzedékről nemzedékre örökítették a malomépítészet tudományát.
Az 1800-as években a keleti országrészben is megindult az intenzívebb földművelés. A fellendülő gabonatermelés a gabonaőrlő szárazmalmok felvirágzását eredményezte. Az Észak-Tiszántúl minden falvában épült szárazmalom, még akkor is, ha vízimalom vagy szélmalom volt a közelben. A nagyobb falvakban általában több malom is működött, így Tarpán 6 szárazmalom és egy szélmalom.
A műemlék szárazmalom eredetijét a Hegyi család építette a XIX. század első felében. 1855-ben ifj. Tokai János és felesége, Bede Julianna vásárolta meg.
A szárazmalom a társas élet egyik színhelye is volt abban az időben. Amíg a gazdák sorukra vártak, volt idő a beszélgetésre. Ilyenkor megvitatták a falu eseményeit, beszélgettek az időjárásról és a termelés problémáiról. A gőzmalmok XIX-XX. századi elterjedése miatt a szárazmalmok fokozatosan kiszorultak a termelésből, kezdték elveszíteni jelentőségüket, végül teljesen háttérbe szorultak. A tarpai szárazmalom 1929-ben őrölt utoljára. 1930-tól közösségi célra használták (mozi, bálok, lakodalmak, stb.), ezért a kerengősátorból a gépészeti berendezéseket elbontották. A kerengősátor oszlopainak közeit vályogtéglákkal befalazták, a zsindelyfedésre bádogfedést tettek. Az 1950-es években még a malomházat is lebontották.
Az Országos Műemléki Felügyelőség 1975-ben elhatározta, hogy az igen értékes ipartörténeti emléket megmenti. Első lépésként elkészítette a helyreállítási tervet. A Szabolcs-Szatmár megyei Gabonaforgalmi ás Malomipari Vállalat a szárazmalmot megvásárolta, ás vállalta a helyreállítás költségeit. A munka 1980-ban kezdődött el. A kivitelezést a Vásárosnaményi Vegyesipari Szövetkezet végezte. A felújított szárazmalom műszaki átadására 1981. december 15-én került sor. Ez alkalommal az újjáépített szárazmalom újból búzalisztet őrölt.
A felújított szárazmalom, ma eredeti pompájában eredeti helyén látható.

Látnivalók és rendezvények

1. Református templom -  N 48° 6,259' E 22° 31,604' [GCTSZM+Református templom] A XV. századi gótikus stílusú műemlék református templomot a Várdayak és a velük rokon Báthoryak építtették. A terméskőből faragott bejárat felett ma is ott díszlik teljes épségében a Báthory család címere: farkát szájába fogó sárkány, közepén három hegyes sárkányfoggal.
A templom eredeti, XV. századi ajtaja figyelemre méltó ritkaság, mert alig maradt meg Magyarországon ilyen ajtó: 127 cm széles, 253 cm magas, egyetlen tölgyfából készült erős vaspántokkal és díszes zárral.
A templombelsőben, az északi falon 1981-ben feltárt, a XV. században festett gótikus freskók láthatók.

2. II. Rákóczi Ferenc lovasszobra -  N 48° 6,249' E 22° 31,643' [GCTSZM+Lovasszobor]

3. Esze Tamás szobor -  N 48° 6,252' E 22° 31,708' [GCTSZM+Szobor]

4. Park II. világháborús emlékművel és Bajcsy-Zsilinszky Endre szoborral N 48° 6,187' E 22° 31,623' [GCTSZM+Park]

5. Szilvaút melynek Tarpa az egyik állomása.

6. Tarpai Szőlőhegy Tanösvény Ajánlom a hegyen található GCTARP felkeresését is.

7. Szatmár-Beregi Szilvanapok - Az új pálinka ünnepe

Források:

Tarpa nagyközség honlapja
Wikipedia - Tarpa szócikk
Wikipedia - Esze Tamás szócikk
Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

Élményekben gazdag túrázást és jó keresést kívánunk!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (102 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.67 web: 4.75 átlag: 4.67

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Robogo 2019.11.17 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

R.Guszty 2019.11.17 11:02 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.07
EastEnd Trip közben. Hasonlót már többször megnéztem a szentendrei skanzenban. Ügyes rejtés, köszönöm.

kitkat0123 2019.11.17 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gyildarefo 2019.10.19 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

329B193A-6522-4313-9440-472CA9D9B6452BC1E137-FE77-4FAF-8108-B8790BC3DAC3
szekelya 2019.09.24 10:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Wilka74 2019.09.21 12:00 - Megtaláltam
Szia LionDaddy! Beszéltünk telón, végül nem találtam meg. A logban jelzett tábla már nem ott van, hanem a főút mellett és szerintem nincs rajta az alternatív jelszó tábla, vagy én nem találtam meg. A 200 Ft-ot befizettem a cipős dobozba és elég sokáig keresgéltem, de már a fél utca rajtam röhögött, nem akartam a ládát felfedni. Kérhetek egy elfogadást?

[Jóváhagyta: LionDaddy, 2019.09.23 08:09]

50262_20130522_003529IMG_4276
IMG_4278 
RékaésAdrián 2019.09.19 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nagyfeco 2019.09.18 20:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.52
Köszi a rejtést.

atipapa 2019.09.11 14:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.38
köszi

Pantya 2019.08.25 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gabor03 2019.08.25 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Lustadick123 2019.08.22 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

turoczy 2019.08.20 17:59 - Megtaláltam
Beregi barangolas soran

VP 2019.08.06 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.63
Háromnapos biciklizés után hazafelé kis beregi kör.
Épp vezetés volt, a molnártól kaptunk segítséget. :-)

Toro 2019.07.30 10:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönöm a lehetőséget. TORÓ MARCSI Dani Berti [g:hu 1.6.4]

GréJuBé 2019.07.21 23:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

Ajtony 2019.07.18 13:03 - Megtaláltam
Sajnos a pótjelszó felszívódott. Szeretném a találat elfogadást Zerind HUN leírása alapján.

[Jóváhagyta: LionDaddy, 2019.07.22 17:22]

Zerind HUN 2019.07.18 13:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.13
Az az igazság, hogy mi már voltunk itt, amikor még nem volt láda (sőt, én kétszer is), ezért most nem akartunk belépőt fizetni (még ha a 200 Ft nem is sok fejenként). Ezért a pótjelszót kerestük volna, de a közeli információs táblán nem volt semmilyen pótjelszó. Szeretnénk kérni az elfogadást.

[Jóváhagyta: LionDaddy, 2019.07.21 22:29]

 
VaVi 2019.07.14 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Doki99 2019.07.06 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (228 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu