geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3647. Nagyharsányi pincék (GCNAPI)

Pince régen

Pince régen

...és ma

...és ma

Utca kép

Utca kép

Pince

Pince

Pince

Pince
Szélesség N 45° 50,980'
Hosszúság E 18° 23,584'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.08.04 00:00
Megjelenés időpontja: 2013.09.08 11:40
Utolsó lényeges változás: 2019.04.07 20:10
Utolsó változás: 2019.04.07 20:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: rosie77, Nargoth
Felhasználó: rosie
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 234 + 4 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


1.N 45° 50, 941' E 18° 23,837' A fal rejtekében, beton elem mögött 7x5 cm átmérőjű hengeres, műanyag doboz, kb 1 méter magasan. Vízkifolyótól a második pont irányába számolva 30 betonelem.
2.N 45° 50, 980' E 18° 23,584' Talajszinten, tereptárgy rejtekében 10x16x5 cm-es műanyag doboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Pontok
 N 45° 50,941' E 18° 23,837' [GCNAPI-1] Az út melletti falat alkotó egyik beton elem mögött található, kb egy méter magasan a kisméretű henger alakú doboz, amely csak a jelszó első felét tartalmazza. Segítség: vízkifolyótól a második pont irányában számolj 30 beton elemet!
 N 45° 50,980' E 18° 23,584' [GCNAPI-2] A megadott koordinátán található, ember alkotta építmény tövében található a láda a jelszó második részével és a logfüzettel.

Megközelítés
Nagyharsány a Szársomlyó ölében, a Villányi-hegység déli lejtőjén, Siklóstól keletre 8 km-re, Villánytól nyugat-délnyugatra 6 km-re, Pécstől délkeletre 35 km-re található.
Elérhető a Siklós-Villány közti útvonalon autóval, távolsági busszal, illetve Villánytól jó minőségű, 2012-ben átadott kerékpárúton.
Ajánlott parkoló a templom közelében  N 45° 50,856' E 18° 23,925' [GCNAPI+parkoló]. A pontok autóval is megközelíthetőek, azonban az utca keskeny, erre parkolásnál ügyeljetek.

Rejtés
A környék bővelkedik természeti és történelmi látnivalókban, amiket számos remek láda mutat be. Mi most arra vállalkozunk, hogy a nagyharsányi pincék sorát mutassuk be nektek. Amikor először jártunk erre rögtön feltűnt, hogy itt nem a megszokott pincesor látványa fogad bennünket - mint például Villányban, Siklóson. Eltérően a paraszti - egyszerű, fehér fal, nádtetős - pincéktől, ezen a soron nagyobb, díszesebb épületek találhatóak. Némelyik pince mind méretét, mind küllemét tekintve inkább századelős nyári villának tűnik.
Az 1900-as évek elején, a felvirágzó szőlőtermesztés magával hozta a borkereskedelem megjelenését is. A gazdagodó kereskedő réteg nagyobb, díszesebb pincéket építtetett, a pincejáratok szélesek lettek - lovasszekerek is befértek a hordókkal. A láda két pontja ezt a néhány különlegesen szép és felújított épületet hivatott bemutatni, amelyet még megfűszerez a házak mögött magasodó Szársomlyó fenséges látványa is. Amennyiben pedig a helyet az Ördögkatlan Fesztivál ideje alatt keresed meg (ahogy mi is tettük), garantáltan feledhetetlen élményben lesz részed.

A nagyharsányi szőlészet és borászat
A Harsány-hegy déli lejtőjén hosszú múltra tekint vissza a szőlészet és borászat. A szőlőművelés eredete bizonyítottan a római korig nyúlik vissza. A területen római hódítás korából előkerült villa épület romjai, pénzleletek mellett szőlészeti eszközök, Bacchus bronzszobrocska is ezt bizonyítja. A 13 századtól a szőlészetre és borkészítésre oklevelek is utalnak.
A török megszállás a szőlő- és általában a gyümölcstermesztésnek kedvezett. A törökök szláv népességet telepítettek az elpusztult magyar falvakba. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát és a héjon erjesztéses vörösbor készítési technológiát.
A következő nagy fellendülés a 18-19. században következett be, amikor földesuraik, uradalmuk jövedelmeik fokozására nagyharsányi jobbágyoknak is kedvezményeket biztosítottak a szőlőtelepítés érdekében. A községben minden polgárnak volt présháza, pincéje. A házhelyek juttatáskor egyúttal pincehelyet is mértek. Figyelemmel voltak arra is, hogy a házhoz minél közelebb essen a pince.
A bortermelés nagyban folyt az 1840-es években, évente 10 000 hektolitert termeltek a falu gazdái, főleg az ekkora eluralkodott kadarkát. A 19. század közepétől a megszilárduló polgári birtokviszonyok a tagosításkor keletkezett ellentétek ellenére új lendületet adtak a szőlészetnek és borászatnak. 1860-tól Nagyharsányból, de az egész Siklós-Villányi hegyvidékről főképpen Ausztriába, Csehországba, Németországba, Svájcba indult meg a borexport. A külföldre szállított borokat Villányban adták föl vasúti szállításra (mivel ekkor még nem létezett a Dráva-völgye vasútvonal), így külföldre azok, mint villányi borok érkeztek. A villányi vörösbor hírnevéhez így a harsányi nehéz, édes borok is hozzájárultak.
Ez idő tájt a harsányiak hatalmas területeket telepítettek be; nemcsak a hegyek dűlőit, de azokat a szántókat is, amelyek alkalmasak voltak a telepítésre. Szakmai sikereket is értek el országos kiállításokon, ahol boraik nagydíjat kaptak. A fejlődést az 1891-ben berobbant filoxéra-járvány pusztítása akasztotta meg. Nagyharsányban a nemes szőlőterület 70%-a enyészett el 1891 és 1895 között. Amilyen gyorsan pusztult el és került kivágásra a filoxéra-fertőzött területeken a szőlő, olyan gyorsan állították is vissza a területet. A kitűnő szőlészeti szakemberek meg tudták győzni az itteni termesztőket, hogy a szénkéreggel történő kezelés alkalmazása mellett az amerikai vadalanyba oltott új területekkel éveket nyerhetnek. A szőlőfajták közül rátértek az olaszrizling és másfajta fehér szőlők termesztésére A korábbi szőlőfajták, mint az Oportó, Juhfark, Mezes fehér, Tökszőlő, Járdovány, Rak mérsékeltebb termesztése lett általános. A nagyobb kereslet a nemes fehér boroknál mutatkozott.
A filoxéra pusztítása miatt egyre fontosabbá vált a védekezés. 1904-ben Matyi Szabó József mintagazda alkalmazta első ízben permetezést. Nagy szükség is volt rá, mivel az amerikai vadalanyokkal behurcoltak újabb fertőzéseket is.
A két világháború közötti szőlészeti és bortermelési, szüreti statisztikák egyenletes, jó termesről számolnak be. A borokat már nem külföldön adták el, főként belföldön vásárolták fel azokat, nagyrészt megyénk kereskedői, kocsmárosai, de értékesítették Erdélyben is. A nagyharsányiaknak ekkor a bor volt a legfőbb jövedelmi forrásuk. A korabeli vagyonosodás az egész község képén is meglátszik. Az 1900-as évek elején épült a községháza és a nagyvendéglő, majd a jegyző-lak. A gazdák hozzáfogtak az építkezéshez, egymás után épültek a lakóházak, istállók, melléképületek, présházak, pincék.
Sajnos a 20. századi történelmi események nem kedveztek a jól működő szőlő és borkultúra megmaradásának Nagyharsányban.

Azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a falu és a vidék történetét, nevezetességeit, javasoljuk a helytörténeti kiállítás megtekintését. A gyűjtemény előzetes bejelentkezés alapján látogatható: Kanász Imre, gyűjteményvezető, tel. 70/290-34-08. Ő nem csak vezetője, hanem létrehozója, atyja is ennek a csodás gyűjteménynek, amelynek minden egyes darabkájáról rengeteg érdekes információt oszt meg látogatóival.
Hálás köszönettel tartozunk Kanász Imrének a sok-sok hasznos információért.

Forrás
Nagyharsány község honlapja
Wikipedia
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (112 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.38 web: 4.55 átlag: 4.42

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


zemot 2020.04.18 14:37 - Nem találtam meg
Sajnos nincs meg a láda egyik helyen sem pedig az előttünk levő bejegyzések alapján egyértelmű hol kell keresni. Oszlopnál már a takaró fedél sincs meg. Kérem az elfogadást kép alapján.
[Geoládák v3.3.2]

kasap 2020.02.22 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Az első ponton csak egy tejfölös poharat találtam de én is megfejtettem a jelszót. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

e-nik 2020.02.21 12:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.29
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az 1. ponton nincs meg a láda, a 2. rendben van, a helyiek kedvesek, a pincesor megér egy sétát. A jelszó a 2. pont megtalálása után kitalálható. [Geoládák v3.3.2]

gabor03 2020.02.16 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pantya 2020.02.16 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
1. ponton lada nincs, a masodik pont segitsegevel talaltuk ki a jelszót.

Pedit 2020.02.15 16:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 1.95
Első láda nem lett meg
Második igen
Köszi

Laminsio 2020.01.27 12:17 - Megtaláltam
Köszi
A láda nincs a helyén az 1ponton.
A jelszót kitaláltam mint mások.

mackomisi12 2020.01.26 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]
az első fele nincs meg köszönöm copfocska a segítséget

copfocska 2020.01.25 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Louis 2019.12.30 13:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

prisoft 2019.12.30 13:42 - Megtaláltam
Megvan! Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.4]

Andi2791 2019.12.29 09:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

KlimaTamás 2019.12.28 12:55 - Megtaláltam
Csak a második ládát találtuk meg, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]d

Aniko & Gyuri 2019.12.25 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést es a rejto segitseget! Aniko és Gyuri [Geoládák v3.1.2]

Aleph & Rita 2019.11.25 13:00 - Megtaláltam
Harkányból ruccantunk el ide a környékre ládázgatni. A comos ládától sétáltunk fel az 1-es ponthoz, ahol mi is megállapítottuk, hogy nincs meg és szintén ráéreztünk a jelszóra a 2. részletből. Sajnos nem volt nálunk semmi kis dobozka, hogy pótoljuk a hiányt, de előbb-utóbb erre téved egy felkészültebb kesser is talán...
Köszönjük a lehetőséget!

Emerich63 2019.11.24 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Villányi borkostoló után, másnap néhány környékbeli láda levadászása. Csak megerősíteni tudom az előttünk logolókat: nincs első láda, de a második jelszórészlet adja a találatot...

20191124_10285820191124_102908
20191124_102948 
Lacza és Tádé 2019.11.21 16:33 - Megtaláltam
Az első láda nincs meg, de a második jelszórészletből kitalálható. Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

szikizso 2019.10.20 17:10 - Egyéb -
Piros kereszt A láda az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

TanEra 2019.10.01 21:17 - Megtaláltam
Rejtői segítséggel az első ponton, köszönöm a rejtést!

Göde 2019.09.27 16:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Újabb kincs a tarsolyban, köszönöm.
Az egyes pontnál minden elképzelhető helyet végigtúrtam, sikertelenül. Elképzelhető, hogy az utóbbi idők felhőszakadásai túl sok földet mostak rá.
A második ponton új láda egy darab jegyzetpapírral, itt is célszerű jegyzettömböt berakni. Sajnos nem volt nálam.
Ládagazdának jeleztem az első pont eltűnését.
Köszönöm ládagazda segítségét.

Hörcsög 2019.09.14 22:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.99
Megtaláltam! :) Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.4]
19/18. Bevallom eme késői órán nem sokat bíbelődtem a számolgatással, de megpróbáltam. A jelszó a második feléből kitalálható. Köszönöm hogy megmutattad ezt a szép pincesort.

bigmick 2019.08.28 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.0.4 ß]
Az első ponton számolgattuk a betonelemeket, de a mondott helyen nem találtunk semmit. A második ponton meglett a műanyag dobozka, benne a jelszórészlettel. A jelszó első felét kitaláltuk.

GCNAPI_20190828_141302 
N.Zs. 2019.06.22 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.43
Ez a pont érdekesre sikeredett. Az első ponton nagyon nehezen találtuk meg a dobozt, aminek a rejtése már-már elásás kategória, csak éppen 1 méter magasan. Megpróbáltam úgy visszatenni, hogy a következő megtaláló megtalálja. A második ponton viszont megtaláltuk az előttünk ott járt Ásványvadász által rejtett dobozt. Így végül is bejelenthető a találat.
A pincesoron két helybeli fiatal italozgatott, majd egyikük leszólított, hogy előadna nekünk egy kapueira bemutatót és értékeljük, hogy milyen jól csinálja. Enyhén ittasan kicsit vicces volt az előadás, de próbáltunk pozitívan hozzá állni és nem nevetni.
Ezek után a közeli Hősök Temetőjébe is elsétáltunk, ahol kér 70+-os hölggyel egy órát beszélgettünk mindenféléről. A búj-búj Jancsi fű (egérárpa) használatáról és a mai csajozásról is szó esett. (Jó a segged, kő kóla)
Aztán jó hangulatban megmutatták a hegyre felvezető tuti utat is.

IMG_7545mIMG_7546m
IMG_7547ma bemutató egy pillanata
IMG_7558IMG_7564
színes világIMG_7575
IMG_7576IMG_7582
IMG_7588 
Ásványvadász 2019.06.09 15:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Az első ponton nehezen, de megtaláltuk a ládát. A laminált lap szétesett, a jelszó még olvasható.
A második ponton viszont nem volt szerencsénk. A rejtek helyében biztosak voltunk, felhívtuk a rejtőt, aki készségesen segített, amit ezúton is köszönünk. Megtudtuk tőle a jelszó részletet, amit egy lapra írva, egy óriás tictac dobozban beraktunk a rejtekbe.

NAPI-2 pótláda 
Attibati 2019.06.09 08:20 - Nem találtam meg
A 2. ponton csak a feldúlt rejtekhelyet találtam meg.
Az első ponton a lefolyó egyértelmű, de a 30 betonelem leszámolása nem. Mivel a 2. pont nem volt meg a jelszó és nagyon korán volt még ahhoz, hogy felhívjam a rosiet inkább továbbálltam, maradt még a környéken keresnivaló, majd visszatérek.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (242 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.