geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
3666. Madocsai Református templom (GCMADO)
A templom madártávlatból
A templom madártávlatból
Felújítás közben
Felújítás közben
És felújítás után
És felújítás után
A torony
A torony
Bejárat a nyugati oldalon
Bejárat a nyugati oldalon
Belülről
Belülről
Orgona
Orgona
A szószék
A szószék
A hősi emlékmű
A hősi emlékmű
Emlékmű 2.
Emlékmű 2.
Emlékmű 3.
Emlékmű 3.
Madocsa címere
Madocsa címere

Szélesség N 46° 41,128'
Hosszúság E 18° 57,615'
Magasság: 131 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.09.28 18:25
Megjelenés időpontja: 2013.09.29 06:37
Utolsó lényeges változás: 2013.10.30 15:07
Utolsó változás: 2014.01.03 18:10
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Szintai család
Felhasználó: Szinta
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20 m
Megtalálások száma: 181, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP:

A láda (8 x 12 x 7 cm-es zöld fedelű doboz), amely az első rejtésünk, a templom dél-keleti sarkától kb. 50 m-re, talajszinten lett elrejtve. Az ott lakók tudnak a ládáról.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Madocsa elhelyezkedése és megközelítése

A Dunától 1,5 km-re nyugatra fekszik. Dunaföldvártól (14 km-re) délre, a Dunával majdnem párhuzamosan Bölcskén át érhető el. Paksról pedig északkelet felé, a 6-os főútról Dunakömlődnél jobbra letérve. A faluba tömegközlekedéssel csak autóbusszal lehetséges, vonat közlekedés nincs a közelben.

A templom felé ezután érdemes megtekinteni az I. világháborús emlékművet a Polgármesteri hivatalnál.

 N 46° 41,222' E 18° 57,491' 135 m [GCMADO+emlékmű]

Elérhetőség:

A templom istentisztelet idejében (vasárnap 11-12-ig van nyitva. Megtekinteni előzetes telefonos egyeztetés alapján
lehet.
Nagy János lelkész:
75-330-168; 30-477-5035

A templom története

A madocsai református templom tornyának alsó szintjei középkoriak. Ez az alsó néhány szint gondosan faragott, jó minőségű kváderkövekből áll. A torony egykor négyzet alaprajzú lehetett, mintegy 5, 5 m-es oldalakkal, de a református templom építésekor a hajót ívesen csatlakoztatták a toronyhoz. A torony falsíkjainak a tájolása jelentősen eltér a fő égtájaktól, a keleti falsík mintegy 22 fokkal (-22°) az északi irány felé hajlik. A lábazati vakolatréteg mintegy egy méteres leverésével a kváderkövek is megfigyelhetővé váltak. A falazat anyaga főleg fehér mészkő, de szürkés kő is sok található, sőt egy hatalmas hússzínű, a rómaik által kedvelt mészkőtömb is be van építve a nyugati oldalba. A kövek különböző méretűek. A torony falában szinte hézagmentesen illeszkednek, a hajó falában a másodlagosan beépített kövek közt már nagyobb vakolathézagok is akadnak. A torony falába az északi oldalon a református templom építésekor ajtót vágtak.

A lábazat tanúsága szerint a református templom falaihoz is felhasználták a románkori köveket. A templom környékén található felszíni formák alapján valószínű, hogy a torony a kéttornyú apátság északi tornya lehetett. A középkori templom hajója a mai templom mögötti házsor felé nyúlt. Itt a hatvanas években vízvezeték ásása során középkori sírt találtak. A toronytól északra, a mai akácos téren állhatott a falu kisebb temploma, aminek romjait még Rómer Flóris is látta a 19.sz végén. A másodlagosan beépített kövek közt a toronytól balra, közvetlenül a földfelszín felett találunk egy palmettás motívumot tartalmazót, ami stílusában a XII. századi pécsi és fehérvári építkezésekhez köthető. A faragott kő nyilvánvalóan egy befejezetlen díszítőfaragvány töredéke.
A románkori apátsági templomot a Bikács (Bikácsi Magnus királyi főtárnokmester) nemzettség alapítja 1145-ben a bencés rend számára, tehát egy nagyon korai nemzetségi monostorról van szó. Az akkori Madocsa jelentősége Esztergomhoz és Kalocsához volt mérhető.

A templom Szt. Miklósnak volt szentelve. Jelentőségét mutatja, hogy 1225-ben a pápa a bencés rendi káptalan tartására jelöli ki, II. Géza maga is megajándékozta az apátságot. A Bikács nemzettség Károly Róbert alatt kegyvesztett lett, de egyik tagja, Fodor Miklós fia, Farkas visszakapja a jogokat Nagy Lajostól. A XIV. században a maróti hercegek a kegyurai, majd a XV. század elején Máté, machoviai herceg. 1422-ben a falu és az apátság a Paksi család birtokába kerül. Ekkor már erősen hanyatlik a kolostori élet, és a kolostor is rossz állapotba kerül. Ezen György apát kísérel meg változtatásokat, kezdeményezésére a pápa kiveszi a pécsi püspök fennhatósága alól a kolostort, és közvetlenül Esztergom alá rendeli.

1425 körül elnéptelenedett a falu és a kolostor is. 1453-ban az elveszett javak visszaszerzését kísérli meg Fóris apát, ezért újrairatja az adományleveleket. 1464-ben II. Pius pápa ismét kivonja a pécsi püspök fennhatósága alól a kolostort, és közvetlenül Esztergom alá rendeli. 1474-ből IV. Sixtus pápa a madocsai apátságot Maróthi Máté macsói bán, mint védúr ajánlatára, Gyivolai Gergely váradi presbiterkanonoknak adományozza tíz évre, hogy a György apát halála óta elhanyagolt monostor épületeit, melyet szerzetesei elhagytak az apátság 40 aranyforintnyi jövedelméből kijavítsa.
1487-ben olasz apátot kap a kolostor Fra Zoan Antonio Cattaneo személyében, aki a királyi könyvek miniátora volt. Ezt követően a domonkos rend átveszi a kolostort a bencésektől. Az átvétel azonban csak ideiglenes lehetett, mert 1515-ben már ismét Pannonhalma alá tartozik, ekkor János nevű apátja kap értesítést a bátai apát lemondásáról. A hagyomány szerint 1560-ban lett a lakosság református. A törökök kiűzésük elött felgyújtották a templomot, de ezután az apátságnak még tekintélyes romjai állnak. Bohus, pécsi kanok 1721-es vizitációja szerint "faragott kőből gyönyörű szép olasz stylben építve" áll még a templom, amit Tolna megye legszebb templomának tart. A templom két tornyát a pécsi székesegyházhoz tartja hasonlatosnak, és külön megemlékszik a tornyokat összekötő merész bolthajtás alakos szobrairól, és a "virágokkal cifrázott ablakművekről". (A kettős torony létét igazolja egy régi pecsét is, melyet a Református Egyházközség ismét használ.)

Ez a leírás nyilván egy gótikus átépítésre is utal. A templomhoz csatlakozó kolostor romjai is álltak még ekkor. Ennek kövein állítólag "görög" feliratokat találtak, és a kövek másodlagos felhasználásúaknak tűntek. (Érdemes emlékezni rá, hogy korábbi birtokosának a veszprémvölgyi apátságnak alapító okirata még Szt. István idejéből szintén görög nyelven íródott.) A templomhoz közel egy kápolna volt, amit a reformátusok használtak. Ezt még Rómer Flóris is látta a XIX.század végén, és falképeit is megemlítette. Evangélista szimbólumokat fedezett fel a kápolnában.
Az apátság pusztulását is ismerjük. Köveiből épült meg a bölcskei katolikus templom és a paplak 1796-ban. Hőke Lajos a XIX. század végén még látott Bölcskén olyan madocsai sírkövet, amin "Tótország" címerét is felismerte. A bölcskei plébánia falában látható kő viszont rómainak, és nem középkorinak tűnik. A mai madocsai református templom 1803-06 közt épült, egy korábbi szerényebb templom helyén, ami már nyilván felhasználta az apátság romjait. A helyi hagyomány tudni vélni, hogy a középkori templom a mainál kisebb volt, a templom vége nagyjából a mai úrasztalnál volt. A templom tájolását figyelembe véve elképzelhető, hogy az egykori kolostor épületmaradványait találták meg egykor ezen a helyen.

Forrás: A madocsai egyházközség honlapja

Madocsa honlapja

Gasztronómia a környéken

A ládakeresés után két közeli halászcsárda felkeresését ajánljuk. Ha Paks fele indultok akkor a Dunakömlődi Halászcsárda, aki észak felé indul annak a Dunaföldvári Halászcsárda nyújt kellemes élményt.

Sok sikert, jó keresést kíván a Szintai család!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (93 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.23 web: 4.50 átlag: 4.36

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

h725 2018.05.21 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

anettnori 2018.05.08 08:52 - Megtaláltam
Megvan! [g:hu 1.5.4]

IMG_9188 
nepster 2018.05.07 13:13 - Megtaláltam
Bringával Alapról, köszönöm.

LH458 2018.05.05 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.58
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést.

 
Fonte 2018.03.24 09:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.21
Szépen rendbe hozott templom, egy nem nagyon tetsző rejtéssel

alat300 2018.03.10 17:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.14
megvan!

wodorka 2018.01.06 13:37 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, a szomszédság segített megtalálni.

BouLache 2017.12.07 16:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.42
Szép a templom, köszi a lehetőséget! :)

kutyaapu 2017.11.11 08:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Nyúl & Bandája 2017.11.11 08:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

lajtmann 2017.11.05 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Megtaláltam.

cachekereso 2017.09.16 17:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.78
Köszönöm a játékot.

Attibati 2017.09.10 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.51
A 80-as években évente többször is megfordultam Madocsán munkaügyben, mivel a templomnál levő gravitációs alappont a hitelesítő hálózat része volt és minden évben elhoztuk ide a gravimétereket hitelesíteni.
A logolással én is siettem a hangosan csaholó kutyák miatt. Másképp képzelem az ideális rejtekhelyet...

Szilágyiék 2017.09.07 07:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.92
Két "rajzból" úgy láttuk, mások is megtalálták.
Nem lehetett kitépni, mert a fűzött lapok másik felén logok voltak.

Mennyei, hatalmas szemű szilvát kóstoltunk a templom mellett.

Köszönjük!

DSC01789 
Kozák 2017.08.19 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.17
Megtalálva.
Köszönet a rejtőnek.

hinia lux 2017.08.12 17:08 - Megtaláltam
Lehet, hogy az ott lakók tudnak a ládáról, de az ott lakó kutyák nagyon ugattak minket.

 
Galocza26 2017.08.12 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

csehipest 2017.07.18 13:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.94
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Engem nem nyűgözött le ez a láda.

tabletta 2017.06.17 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

EmesESE 2017.05.21 16:38 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.00 súly: 4.16
A szomszédok szólhatnának a kutyáknak, hogy ők is tudjanak a ládáról, és csaholásukal ne verjék fel az egész falut.
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget ... [iGC] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (181 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu