geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3745. Steinschneider Lilly - az első magyar pilótanő (GCStLi)
Steinschneider Lilly pilótasapkában
Steinschneider Lilly pilótasapkában
Lilly a miniatür pilóta
Lilly a miniatür pilóta
Lilly felszállás előtt
Lilly felszállás előtt
Lilly a levegőben
Lilly a levegőben
Egy Etrich Taube a levegőben
Egy Etrich Taube a levegőben
A rákosi reptér Google térképe ma
A rákosi reptér Google térképe ma
Steinschneiderék ebben a palotában laktak a Kodály köröndön.
Steinschneiderék ebben a palotában laktak a Kodály köröndön.

Szélesség N 47° 30,615'
Hosszúság E 19° 4,262'
Magasság: 107 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.12.30 10:15
Megjelenés időpontja: 2014.01.01 20:51
Utolsó lényeges változás: 2014.01.01 20:51
Utolsó változás: 2018.01.04 21:35
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Roy és emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 923 + 2 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 3.1 megtalálás hetente


Röviden
A megadott koordinátánál levő tereptárgy hátulján kis táblán található a jelszó.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval nem ajánlom a megközelítést, mivel parkolóhelyet a láda környékén nagyon nehéz találni. A legegyszerübb a kisföldalattival utazni és a Kodály körönd megállónál leszállni.

Ezzel a ládával Magyarország első női pilótájának és Budapest első repülőterének szeretnénk emléket állítani.

Az első magyar pilótanő

Steinschneider Lilly 1891. január 13-án született Budapesten. Apja, Steinschneider Bernát dúsgazdag pesti paplangyáros volt. Lilly életének első 18 évét sajnos homály fedi, csak feltételezhetjük, hogy a korabeli jómódú kisasszonyokhoz illően ő is érettségizett. Korabeli dokumentumok szerint az egész család, Lilly, szülei és apja testvérei egymáshoz közel, az akkori időkben nagyon elegáns, nagypolgári környezetben laktak a Nagykörút, Andrássy út, Király utca, Damjanich utca és a Városliget által körülvett VI-ik és VII-ik kerületben.

Az 1910 nyarán, Budapesten megrendezett nemzetközi repülőverseny olyan nagy hatással volt rá, hogy gépjármű-vezetői vizsgája után a pilótaigazolvány megszerzését tűzte ki célul. A pilótatanfolyamot Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) végezte egy Etrich Taube típusú gépen. Tanára Karl Illner, a korszak híres osztrák repülője, volt. A pilótavizsga második részére 1912. augusztus 15-én került sor. A 4-es sorszámmal kiállított pilótaigazolványa a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti kiállításán tekinthető meg.

1912. augusztus 20-án a Magyar Aviatikai Szövetség Pesten, a rákosi repülőtéren nagyszabású repülőversenyt szervezett. Egy korabeli szemtanú, Denk József visszaemlékezésében az alábbiak szerint írja le a repülőteret: "A Rákosi repülőtér a század elején katonai gyakorlótér volt. Körülbelül 10 négyzetkilométer nagyságú szabálytalan mező, sima és buckás, hepe-hupás, homokos terület." Gyakran megtörtént, hogy valamelyik repülőgép a hepehupás talajon átvágódott, futója megsérült, sőt az is előfordult, hogy az egész gép összetört, a pilóta pedig könnyebb-súlyosabb balesetet szenvedett. Bizony a repülés hőskorában nem volt ritka a halállal végződő légi kaland sem. Az előző mondatok tükrében még jobban csodálhatjuk Lilly bátorságát és elhivatottságát, mellyel a szárnyát bontogató aviatikának szentelte ifjúságát.

1913-ban Pesten, a rákosi repülőtéren ismét megrendezték a szentistván-napi repülőnapot. A verseny hivatalos végeredménye szerint a pilótakisasszony megnyerte a gyorsasági versenyt, második helyezést ért el az egyhuzamban repülések és a levegőben töltött összidők versenyében.

Lilly kiváló repülési képességeire nemsokára egy osztrák aviatikai cég is felfigyelt, mely állást ajánlott neki. A jómódú kisasszonynak azonban más elképzelései voltak. Korabeli újságcikkekből tudjuk, hogy Lilly tábori pilótának készült,apja ebbe azonban már semmiképp nem egyezett bele. A kor szokásainak megfelelően, valószínűleg családi nyomás hatására, 1915. július 27-én Bécsben házasságra lépett gróf Johannes Evangelist Virgilio Coudenhove-Kalergi von Ronspergheimmal, és férje csehországi lakóhelyére költözött. Röviddel férjhez menetele után Lilly abbahagyta a repülést.
Az első magyar pilótanő további életéről meglehetősen kevés adat maradt ránk. Egy leánya született és házaséletének nagy részét férjétől különválva a Riviérán egyedül töltötte. Az Osztrák-Magyar Monarchia 4. vizsgázott pilótája, az első női pilóta 1977-ben 86 éves korában távozott az élők sorából Nizzában.

A rákosi repülőtér története

Budapest első reptere az egykori Felsőrákosi Lovassági Gyakorlótér területe volt. A mai Kerepesi út - Fehér út - Keresztúri út által határolt, egykor homokos, ma erdős, hepehupás területen végezték első repülési kísérleteiket a magyar repülés úttörői. 1909 júniusában a hadügyminiszter olyan kikötéssel adta át a területet a Magyar Aero Clubnak, hogy ott csak napfelkelte előtt és délután négytől szállhatnak fel és le repülő alkalmatosságokkal az életunt kísérletezők.

1909 július 25-én Louis Blériot átrepülte a La Manche csatornát, és még 1909 októberében bemutató repülést tartott a magyar fővárosban is. Az érdeklődés és a siker leírhatatlan volt. A Blériot-bemutató anyagi sikerein felbuzdulva 1910-ben Budapest kérte a hetedik nemzetközi nagy repülőverseny megrendezésének jogát, és minden különösebb lobbizás nélkül meg is kapta. A versenyre új hangárok épültek, rendbe hozták a repülőtér talaját, és kijelölték a 3333 méteres kerületű versenykör helyét. A tíznapos verseny az óriási érdeklődés ellenére teljes kudarccal végződött, a viharos erejű szélben nyolc pilóta törte pozdorjává a gépét, kettő saját magát is, a többiek fel sem szálltak, vagy ha igen, a nagyérdemű legfeljebb alibi-repüléseket láthatott.

Megbízható jövője csak azután lett a reptérnek, hogy egyre több pilóta levizsgázott, sikeres versenyeket rendeztek és az infrastruktúrát fejlesztették. Óriási tervek születtek, új gépek és motorok hagyták el a műhelyeket, repülési teljesítményeikre pedig kezdett felfigyelni a világ. A nagysikerű 1913-as szentistván-napi repülőnap után mindenki jókedvűen, optimistán tekintett a jövőbe, pedig már egy év sem volt hátra, s Európa alámerült az első világháború poklába.

A rákosmezei repülőtérre szomorú napok következtek. A háború alatt a repülőélet átkerült Mátyásföldre, Aszódra, Albertfalvára, a mai Fehér út környékén csak a fanatikus kísérletezők maradtak. A tanácsköztársaság bukása után a megszálló román csapatok mindent elvittek, ami nem volt lebetonozva, sok esetben még azt is. Mára csak a víztorony áll a Fehér úton, "mint magányos puszta váz", a nagy idők egyetlen megmaradt tanúja. Az Örs Vezér tere felől már régen be lett építve a terület de pillanatnyilag még mindig lehet látni a légi felvételeken, hogy hol volt a kifutópálya. Sajnos ez sem tart már sokáig, mivel ezt a részét a területnek nemrégen bekerítették, és valószínüleg itt is építkezni fognak.

A láda

Mivel a reptér, ahol Lilly boldog repülőéveit töltötte, többnyire már be van építve és jelenleg a volt kifutópályán tereprendezés/építkezés folyik, a virtuális ládát (kis táblán a jelszót) Lilly budapesti lakhelyéhez közel a megadott koordinátánál levő tereptárgy hátulján találjátok.

Források:
Lilly élettörténete (Mult-kor)
Lilly Wikipédiás életrajza
Etrich Taube repülőgép a levegőben
Steinschneider címek a lakcímtárban
A Közlekedési Múzeum repüléstörténeti kiállítása
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (387 db): környezet: 4.29 rejtés: 4.13 web: 4.57 átlag: 4.33

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


zoli 2019.10.16 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

fehérkút 2019.10.14 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

A Vadász 2019.10.11 17:41 - Megtaláltam
Egy kellemes kis séta keretén belül kerestem fel a gcstli, gcmill, és gcmuje ládákat.
A gcstil könnyen megtalálható gps nélkül leírás alapján is. Érdemes figyelmesen végigolvasni azonban a "láda" leírását is ugyanis így a keresett jelszó könnyebben beazonosítható. köszönöm a rejtést!

Clericz 2019.10.06 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk Nándusszal a kis pilótával. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Zsálab! 2019.09.24 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bldone 2019.09.24 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Boldika80 2019.09.22 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0_beta_11]

HZsoti 2019.09.22 07:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 3.11
köszi a rejtést

Povi 2019.09.21 16:29 - Megtaláltam
GPS nélküli találat. Bringával az autómentes nap miatt lezárt Andrássy úton.

spanyesz 2019.09.15 11:42 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.51
Megtalaltam, köszi!

gfuredi 2019.09.14 18:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Simlis08 2019.09.12 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Tipekin & Perseus 2019.09.04 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[Geoládák v2.2.5]

Gábor és Edit 2019.09.04 17:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Mozsarak 2019.09.01 17:59 - Megtaláltam
Köszönjük!Éppen egy filmet forgattak, régi autókkal.Szuper volt!

Merida901 2019.08.24 12:08 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.26
Budapesti tartózkodás alkalmával.

Bálint 36 2019.08.22 12:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Vigyázat, időszakos mugliveszély!
Rájörrünk, köszi a "rejtést"! :)

Halász család 2019.08.16 08:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Rbill 2019.08.08 18:18 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.31
Megtalaltam.

Minki 2019.08.07 15:53 - Megtaláltam
Nem volt sok mugli,megtalálva. Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (926 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu