geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3749. II. Rákóczi Ferenc egymutatós toronyórája (GC1mut)
Református ótemplom nyáron
Református ótemplom nyáron
Református ótemplom télen
Református ótemplom télen
Bejárat feletti felirat
Bejárat feletti felirat
Az őrszoba kéménye
Az őrszoba kéménye
Glória
Glória
Hátsó homlokzat
Hátsó homlokzat
II. Rákóczi Ferenc toronyórája
II. Rákóczi Ferenc toronyórája
Kémény és óra
Kémény és óra
Lőréses védőfal I.
Lőréses védőfal I.
Lőréses védőfal II
Lőréses védőfal II
Műemlékvédelem I
Műemlékvédelem I
Műemlékvédelem II
Műemlékvédelem II
Magtár
Magtár
A magtár és a templom
A magtár és a templom
Egykori templombazár I
Egykori templombazár I
Egykori templombazár II
Egykori templombazár II
Egykori templombazár III
Egykori templombazár III
Nyitvatartás
Nyitvatartás
Friss infók
Friss infók

Szélesség N 46° 24,842'
Hosszúság E 20° 19,115'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.19 11:20
Megjelenés időpontja: 2014.01.19 13:36
Utolsó lényeges változás: 2016.09.05 11:35
Utolsó változás: 2018.03.21 07:49
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Maclura
Felhasználó: Maclura
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 268 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP
A láda a toronyban az óraszerkezet szintjén van elrejtve. Tilos és veszélyes helyekre, valamint az óraszerkezet mögé nem kell bemászni! Kereshető: szerdától vasárnapig 10:00-tól 16:00-ig a belépő megváltása után. ((égömkoglodazzén))
A logokból látom, hogy sajnos gyakran van zárva (nyitvatartási időben is). Ebben az esetben a "jelszónélküli"-t helyszíni fénykép alapján jóváhagyom.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A hódmezővásárhelyi református ótemplom - a város legrégebbi épülete - 2013-ban volt 300 éves. Nemcsak korával, hanem egyedülálló, a templomnál jóval régebbi különleges templomórájával is érdemes a figyelemre.
Emellett néhány egyedülálló érdekesség is jellemzi. Ilyen például a torony süvegéből kiálló valódi működőképes kémény, a részben még meglévő lőréses védőfal, a templom mellé épített magtár és a ma már csak régi fotókon fellelhető egykori "templombazár" emléke.

Megközelítés

Autóval a 47-es főút felől érkezve a Tóalj utcából fordulj be a Szőnyi utcába, majd rögtön jobbra az Oldalkosár utcába! 20 m megtétele után parkolj le a Cseresnyés kollégiummal szembeni parkolóban!

 N 46° 24,791' E 20° 19,120' 80 m [GC1mut+1parkoló]

FIGYELEM! A város centrumában fizető parkolási rendszer működik!

Ingyenes parkolási lehetőséget a Tóalj u. és Kaszap u. kereszteződésénél található bevásárló központnál találsz, ekkor azonban kb. 5-600 m-es sétát kell tenned a célpontig.

 N 46° 24,645' E 20° 19,330' 80 m [GC1mut+2parkoló]

Ótemplom

A 16-17. századból azért nem maradt fenn épület Hódmezővásárhelyen, mert a törökök védelmi okokból tiltották a szilárd építőanyag használatát. Attól tartottak, hogy a kőből és téglából emelt épületek hadicélokra erődítményként is fölhasználhatók lesznek. Emiatt a mai Ótemplom helyén a török idők alatt vályogból, sárból és fából készített templom állt. A török kivonulása után, az egykor Hód-tó partjához közel álló vályogtemplom elé 1713-1714-ben a most is meglévő, négyzet alaprajzú, hasáb formájú kőtornyot építették föl, ideiglenes tetővel. A torony a harang elhelyezése mellett védelmi szerepet is betöltött. Innen figyelték az ellenség és az árvíz jöttét, innen észlelték a tüzeket.
A bejárat fölött a város címerével ellátott - az építés idejét és az akkori vezetők nevét feltüntető - emléktáblát helyeztek el.

Magát a szabadon álló, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű, belsőben fiókos dongaboltozatú templomot Helbing János budai építőmester tervei alapján és kivitelezésében 1721-23 között építették. Eredetileg zsindelytetővel készült, melyet később változtattak cserépre. A tornyot az 1930-ban történt villámcsapás után építették át a jelenlegi beton megoldásra.
Az északi oldalon lévő toldalékjáratokat, melyek kedves esetlenséggel ízülnek a főépülethez, a 18. század végén "ragasztották" a főépülethez. A református templomokra jellemző fehérre meszelt falú templombelsőben - gyulai mesterekkel - 1739-ben két karzatot építettek. Ezek homlokzata és "mennyezete" eredetileg kazettás, festett fatáblákkal, stilizált virágmintás ornamentikájú volt. A karzatot és a mennyezetet 1892-ben igényes kovácsoltvas szerkezetűre cserélték. A karzat vasrácsát Deák Mihály helybeli lakatos, az új szószéket és az úrasztalt Csepreghi János budapesti műasztalos készítette. 1896-ban került sor az Oláh Ferenc által adományozott orgona beszerelésére. Soukenik János orgonakészítő mester hangszerét 1896. június 25-én szentelték fel.
A népművészeti értékű kazettákat ugyanekkor az Iparművészeti Múzeumba szállították. Ekkor vetette föl Tornyai János a helyi sajtóban először a múzeum létesítésének szükségességét. Azzal érvelt, hogy ha volna Vásárhelyen múzeum, biztosan nem vitték volna el Budapestre az értékes kazettákat. (Sajnos, ma már a kazettáknak csak egy része van meg az Iparművészeti Múzeum raktárában!) A szintén szép ornamentikájú ún. papok padját a Tornyai János Múzeum őrzi.
A templom északi falának tövében temették el a református egyház három lelkipásztorát: Füredi Mihályt, Füredi Sándort és Szőnyi Benjámint. Emléküket sírjaik fölött táblák őrzik.
Az épület a népi barokk sajátos megjelenése. A barokk stílus mozgalmassága, díszessége nélkül, egyszerű tömör formája, széles és súlyos falazata, fehér színe a magyar reformáció puritánságát fejezi ki.
Az akkori Városi Tanács támogatásával 1989-ben kezdődött ásatás tisztázta a 18. századi járószintet, megállapította a torony és templomhajó alapozásának 215 cm-es mélységét, továbbá azt is, hogy a régi sártemplomot 4 méter mély árok és kerítés vette körül. Ezen túl néhány szarmata és bronzkori edénylelet azt bizonyítja, hogy a kedvező, magaslati helyen mind az őskorban, mind a népvándorlás korában élt ember.
A templom becses ereklyékkel is büszkélkedik: itt őrzik az 1749-ből való ezüst keresztelő kannát és az 1761-ben készült ezüstkelyhet.

II. Rákóczi Ferenc órája és csengettyűje - az ország első egymutatós kovácsoltvas órája

A város földesura, gr. Károlyi Sándor a II. Rákóczi Ferenctől elkobzott és neki juttatott órát és csengettyűt 200 forintért adta el az egyháznak és azt 1725-ben tették föl a toronyba. Ezért hívják Rákóczi-csengőnek, s tőle kapta nevét a Csengettyű utca is.
Az óra és a csengő előzőleg II. Rákóczi Ferenc fejedelem nagyecsedi kastélyában szolgált.
A toronyórát az ország első egymutatós kovácsoltvas órájaként tartja számon a szakirodalom.

Lőréses védőfal

A még mindig fenyegető háborús viszonyokra figyelemmel gyulai kőművesek 1741-42-ben téglából lőréses védőfalat emeltek.
A védőfal déli és keleti része megmaradt. A Műemlékvédelmet dicséri, hogy - bár nem kis vita után - 1967-ben, a Szántó Kovács Kollégium építésekor a védőfal megőrzése végett az északi traktust betonlábakra állították.

Kémény a toronyban

A toronyban a rendszeres tűzszolgálat részére 1798-ban építettek őrszobát és sétálót.
A kéményre azért volt szükség, mert a városra vigyázó őrök a téli hidegben is teljesítettek szolgálatot és a melegedést szolgáló kályha füstjét ki kellett vezetni.

Az állandó figyelem mellett is megesett 1808-ban, hogy tűz ütött ki, és az Oldalkosár utcai tizedben 1150 ház égett le. A tragédiáról Berei Farkas András A kis Trója pusztulása címen eposzt is írt. E tűzvésznek köszönhető, hogy "Újváros" néven új városrész született, a tűzvész után ugyanis ott telepedtek le az emberek.

Templombazár

Az egyház 1889-ben a templomkert északi és déli részén lebontatta a védfalat és helyén 1890-ben üzleteket, műhelyeket magában foglaló ún. templombazárt építtetett, amelyet 1961-ben, a Kossuth tér rendezésekor lebontottak. A 15-16 üzlet közt csipke, kézimunka, fehérnemű üzlet, a Róth-nyomda, papír és könyvesbolt, valamint Sipos Antal rövidáru kereskedése is megtalálható volt. Egyszóval a könyvtől kezdve a pipán át a kézimunkáig mindent árultak itt.

Magtár

 N 46° 24,827' E 20° 19,111' 80 m [GC1mut+magtár]

A 18. században az egyházak szolgáltatásaik ellenértékét és az adót természetben, elsősorban terményben (búza, árpa) állapították meg és szedték be. A beszolgáltatott termények tárolására az Ótemplomtól nyugatra, a védfal mellett téglából magtárt építettek 1744-ben. Az épület elsősorban homlokzatán viseli magán a vidéki, ún. "parasztbarokk" sajátos stílusjegyeit. A természetbeni ellenszolgáltatások megszűnte után kereskedelmi és üzleti célokra használták. Az épületet 1984-ben a Szeged Tourist Vállalat felújította, és jelenleg is Tourinform irodaként használja.

Többször felmerült az épület hely- illetőleg egyháztörténeti kiállítóhelyként történő hasznosításának terve, valamint a templom környezetének rendbe tétele.

Ez a rejtés Geologi segítségével jött létre, amit ezúton is köszönök!

Forrás

Kellemes időtöltést kívánok!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (113 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.41 web: 4.71 átlag: 4.56

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


csorics 2019.07.08 13:54 - Megtaláltam
Sajna nem engedtek be. A templom felújítás alatt van. (?) [g:hu 1.6.2y]

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.07.12 18:48]

GC1mut_2019078135306.jpg 
lukovszkil 2019.07.04 12:58 - Megtaláltam
Nagyon érdekes hely, köszönöm hogy idevezettél. [Geoládák v2.2.5]

Nutszeru 2019.06.02 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

BaLiAnIz 2019.05.10 18:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Sajnos nyitvatartási időn kívül jártunk itt, de megtaláltuk! :)))))

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.05.15 18:55]

IMG_20190510_181714IMG_20190510_180453
IMG_20190510_180220 
GeoCicák 2019.03.31 12:00 - Megtaláltam
Sajnos zárva volt :( Kérjük szépen fotó alapján a jóváhagyást!

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.04.02 07:01]

IMG_20190331_120953 
Ifkovics_család 2019.03.10 13:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

fatibi1 2019.02.21 09:15 - Megtaláltam
Szerencsém volt,egy szerencsétlen alkesz festő,vagy kőműves felengedett.Mire leértem a toronyból,már nem ismert meg.A memóriával kicsit baj volt.Azért köszönöm neki,és a rejtőnek is!

scamel 2019.02.19 16:00 - Megtaláltam
Sajnos a templom zárva volt. Kérem a rejtőt a fotók alapján elfogadni a találatot. Köszi!

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.02.19 21:40]

IMG-3866IMG-3863
IMG-3864IMG-3865
CsipiX 2019.02.10 16:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.00
Hmvhely és környéke ládatúra 6/5 Kellemes belvárosi séta közben. Sajnos zárva volt, így csak fotók alapján kérem az elfogadást. (lehet, hogy érdemes lenne egy pót jelszót elhelyezni nyílt terepen) A templom egyébként nagyon szép kívülről is! Köszönöm!

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.02.11 12:15]

WP_20190210_16_30_46_ProWP_20190210_16_31_40_Pro
WP_20190210_16_32_32_Pro 
MarkoGear 2018.12.02 16:23 - Megtaláltam
Sajnos este csak kívülről tudtam megnézni. Látom mások is erre a sorsra jutottak. Képek alapján kérlek fogad el.

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.12.02 21:09]

IMG_20181202_170241IMG_20181202_162330
Sir Pajszer 2018.11.14 11:58 - Megtaláltam
A templom zárva volt. Köszi ha elfogadod!

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.11.15 07:12]

20181114_115859[1] 
Hey-ho 2018.11.02 15:40 - Megtaláltam
A kiírás szerint pénteken 15h-ig lehetne látogatni, de úgylátom nem sikerült senkinek bejutni a ládához mostanában.

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.11.05 07:48]

Köszönjük az elfogadást

IMG_1666IMG_1667
eltájoló 2018.10.31 12:57 - Megtaláltam
Próbálkoztam, nekem sem sikerült bejutnom. Lefényképeztem a nyitvatartást, de szerintem ez sem sokat számít. A ládaoldal elég informatív, amit érdemes tudni, az le van írva. A fényképek alapján, kérlek fogadd el a találatot.

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.11.05 07:48]

Köszönöm.

 
bigmick 2018.10.22 10:47 - Megtaláltam
Sajnos zárva. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0h]

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.10.24 10:12]

GC1mut_20181022104406.jpgGC1mut_20181022104532.jpg
jadam968 2018.10.18 12:14 - Megtaláltam
A templomot zárva találtuk, ezért kérem a jelszó nélküli megtalálás elfogadását. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.10.21 08:07]

GC1mut_20181018121223[1] 
Pmagda 2018.10.16 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
Hódmezővásárhelyen most elég nehéz közlekedni, több helyen le van zárva az út, amit nem jeleznek, többszöri kísérlet után eljutottunk a templomhoz, és megcsodáltam. Sajnos zárva volt, a képek alapján kérem az elfogadást. Köszönöm, hogy megmutattad !

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.10.19 07:14]

Templom tornya
nettykaaa 2018.10.09 15:59 - Megtaláltam
Sajnos nem volt nyitva a torony :( Azonban nagyon sok szép templomot felfedeztünk, valamint megcsodáltuk a városházát is. Kérjük találatunk elfogadását.
Netti és Feri

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.11.28 19:43]

IMG_3227IMG_3211
tapiapi 2018.09.11 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Szegedről Debrecenbe tartva. Ugye mindent elmondtam. Nem lehet átmenni a városon, aki nem ismeri a járást. Szóval minden zárva. A templom is. Lehet, hogy csak arra a néhány percre, amikor odaértem. Megértésedet és jóváhagyásodat kérem.

[Jóváhagyta: Maclura, 2018.09.13 08:27]

20180911_134527 
zs&t 2018.09.09 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.90
Sajnos éppen zárva volt, így fürdőztünk egyet.

Mr Zerge 2018.09.09 09:35 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Igazán szerencsénk volt, a templom nyitva volt és a kapujában prospektusokat osztott egy hölgy. Megkérdeztem, hogy meg lehet-e nézni az óra tornyot, mire készségesen kinyitotta a felvezető lépcső ajtaját és beengedett. Még csak fizetni sem kellett.
Az óra szerkezet tényleg érdekes, a harangozást sikerült megúszni, az nem lett volna élvezet ilyen közelről.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (269 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu