geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3749. II. Rákóczi Ferenc egymutatós toronyórája (GC1mut)

Református ótemplom nyáron

Református ótemplom nyáron

Református ótemplom télen

Református ótemplom télen

Bejárat feletti felirat

Bejárat feletti felirat

Az őrszoba kéménye

Az őrszoba kéménye

Glória

Glória

Hátsó homlokzat

Hátsó homlokzat

II. Rákóczi Ferenc toronyórája

II. Rákóczi Ferenc toronyórája

Kémény és óra

Kémény és óra

Lőréses védőfal I.

Lőréses védőfal I.

Lőréses védőfal II

Lőréses védőfal II

Műemlékvédelem I

Műemlékvédelem I

Műemlékvédelem II

Műemlékvédelem II

Magtár

Magtár

A magtár és a templom

A magtár és a templom

Egykori templombazár I

Egykori templombazár I

Egykori templombazár II

Egykori templombazár II

Egykori templombazár III

Egykori templombazár III

Nyitvatartás

Nyitvatartás

Friss infók

Friss infók
Szélesség N 46° 24,842'
Hosszúság E 20° 19,115'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.01.19 11:20
Megjelenés időpontja: 2014.01.19 13:36
Utolsó lényeges változás: 2020.01.07 20:15
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Maclura
Felhasználó: Maclura
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 294 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP
A láda a toronyban az óraszerkezet szintjén van elrejtve. Tilos és veszélyes helyekre, valamint az óraszerkezet mögé nem kell bemászni! ((égömkoglodazzén))
A logok alapján a templom nyitvatartása bizonytalan, ezt kérlek vedd figyelembe, amikor célpontként választod ezt a ládát!
Ha zárva találod, akkor pótjelszó két helyen:
Pót1): a bejárat melletti hirdető bal alsó sarkán alulról.
Pót2): a templom közelében lévő információs térkép jobb alsó sarka mögött (hátulról bal alsó saroknál 1,3 m magasságban).


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A hódmezővásárhelyi református ótemplom - a város legrégebbi épülete - 2013-ban volt 300 éves. Nemcsak korával, hanem egyedülálló, a templomnál jóval régebbi különleges templomórájával is érdemes a figyelemre.
Emellett néhány egyedülálló érdekesség is jellemzi. Ilyen például a torony süvegéből kiálló valódi működőképes kémény, a részben még meglévő lőréses védőfal, a templom mellé épített magtár és a ma már csak régi fotókon fellelhető egykori "templombazár" emléke.

Megközelítés

Autóval a 47-es főút felől érkezve a Tóalj utcából fordulj be a Szőnyi utcába, majd rögtön jobbra az Oldalkosár utcába! 20 m megtétele után parkolj le a Cseresnyés kollégiummal szembeni parkolóban!

 N 46° 24,791' E 20° 19,120' 80 m [GC1mut+1parkoló]

FIGYELEM! A város centrumában fizető parkolási rendszer működik!

Ingyenes parkolási lehetőséget a Tóalj u. és Kaszap u. kereszteződésénél található bevásárló központnál találsz, ekkor azonban kb. 5-600 m-es sétát kell tenned a célpontig.

 N 46° 24,645' E 20° 19,330' 80 m [GC1mut+2parkoló]

Ótemplom

A 16-17. századból azért nem maradt fenn épület Hódmezővásárhelyen, mert a törökök védelmi okokból tiltották a szilárd építőanyag használatát. Attól tartottak, hogy a kőből és téglából emelt épületek hadicélokra erődítményként is fölhasználhatók lesznek. Emiatt a mai Ótemplom helyén a török idők alatt vályogból, sárból és fából készített templom állt. A török kivonulása után, az egykor Hód-tó partjához közel álló vályogtemplom elé 1713-1714-ben a most is meglévő, négyzet alaprajzú, hasáb formájú kőtornyot építették föl, ideiglenes tetővel. A torony a harang elhelyezése mellett védelmi szerepet is betöltött. Innen figyelték az ellenség és az árvíz jöttét, innen észlelték a tüzeket.
A bejárat fölött a város címerével ellátott - az építés idejét és az akkori vezetők nevét feltüntető - emléktáblát helyeztek el.

Magát a szabadon álló, egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű, belsőben fiókos dongaboltozatú templomot Helbing János budai építőmester tervei alapján és kivitelezésében 1721-23 között építették. Eredetileg zsindelytetővel készült, melyet később változtattak cserépre. A tornyot az 1930-ban történt villámcsapás után építették át a jelenlegi beton megoldásra.
Az északi oldalon lévő toldalékjáratokat, melyek kedves esetlenséggel ízülnek a főépülethez, a 18. század végén "ragasztották" a főépülethez. A református templomokra jellemző fehérre meszelt falú templombelsőben - gyulai mesterekkel - 1739-ben két karzatot építettek. Ezek homlokzata és "mennyezete" eredetileg kazettás, festett fatáblákkal, stilizált virágmintás ornamentikájú volt. A karzatot és a mennyezetet 1892-ben igényes kovácsoltvas szerkezetűre cserélték. A karzat vasrácsát Deák Mihály helybeli lakatos, az új szószéket és az úrasztalt Csepreghi János budapesti műasztalos készítette. 1896-ban került sor az Oláh Ferenc által adományozott orgona beszerelésére. Soukenik János orgonakészítő mester hangszerét 1896. június 25-én szentelték fel.
A népművészeti értékű kazettákat ugyanekkor az Iparművészeti Múzeumba szállították. Ekkor vetette föl Tornyai János a helyi sajtóban először a múzeum létesítésének szükségességét. Azzal érvelt, hogy ha volna Vásárhelyen múzeum, biztosan nem vitték volna el Budapestre az értékes kazettákat. (Sajnos, ma már a kazettáknak csak egy része van meg az Iparművészeti Múzeum raktárában!) A szintén szép ornamentikájú ún. papok padját a Tornyai János Múzeum őrzi.
A templom északi falának tövében temették el a református egyház három lelkipásztorát: Füredi Mihályt, Füredi Sándort és Szőnyi Benjámint. Emléküket sírjaik fölött táblák őrzik.
Az épület a népi barokk sajátos megjelenése. A barokk stílus mozgalmassága, díszessége nélkül, egyszerű tömör formája, széles és súlyos falazata, fehér színe a magyar reformáció puritánságát fejezi ki.
Az akkori Városi Tanács támogatásával 1989-ben kezdődött ásatás tisztázta a 18. századi járószintet, megállapította a torony és templomhajó alapozásának 215 cm-es mélységét, továbbá azt is, hogy a régi sártemplomot 4 méter mély árok és kerítés vette körül. Ezen túl néhány szarmata és bronzkori edénylelet azt bizonyítja, hogy a kedvező, magaslati helyen mind az őskorban, mind a népvándorlás korában élt ember.
A templom becses ereklyékkel is büszkélkedik: itt őrzik az 1749-ből való ezüst keresztelő kannát és az 1761-ben készült ezüstkelyhet.

II. Rákóczi Ferenc órája és csengettyűje - az ország első egymutatós kovácsoltvas órája

A város földesura, gr. Károlyi Sándor a II. Rákóczi Ferenctől elkobzott és neki juttatott órát és csengettyűt 200 forintért adta el az egyháznak és azt 1725-ben tették föl a toronyba. Ezért hívják Rákóczi-csengőnek, s tőle kapta nevét a Csengettyű utca is.
Az óra és a csengő előzőleg II. Rákóczi Ferenc fejedelem nagyecsedi kastélyában szolgált.
A toronyórát az ország első egymutatós kovácsoltvas órájaként tartja számon a szakirodalom.

Lőréses védőfal

A még mindig fenyegető háborús viszonyokra figyelemmel gyulai kőművesek 1741-42-ben téglából lőréses védőfalat emeltek.
A védőfal déli és keleti része megmaradt. A Műemlékvédelmet dicséri, hogy - bár nem kis vita után - 1967-ben, a Szántó Kovács Kollégium építésekor a védőfal megőrzése végett az északi traktust betonlábakra állították.

Kémény a toronyban

A toronyban a rendszeres tűzszolgálat részére 1798-ban építettek őrszobát és sétálót.
A kéményre azért volt szükség, mert a városra vigyázó őrök a téli hidegben is teljesítettek szolgálatot és a melegedést szolgáló kályha füstjét ki kellett vezetni.

Az állandó figyelem mellett is megesett 1808-ban, hogy tűz ütött ki, és az Oldalkosár utcai tizedben 1150 ház égett le. A tragédiáról Berei Farkas András A kis Trója pusztulása címen eposzt is írt. E tűzvésznek köszönhető, hogy "Újváros" néven új városrész született, a tűzvész után ugyanis ott telepedtek le az emberek.

Templombazár

Az egyház 1889-ben a templomkert északi és déli részén lebontatta a védfalat és helyén 1890-ben üzleteket, műhelyeket magában foglaló ún. templombazárt építtetett, amelyet 1961-ben, a Kossuth tér rendezésekor lebontottak. A 15-16 üzlet közt csipke, kézimunka, fehérnemű üzlet, a Róth-nyomda, papír és könyvesbolt, valamint Sipos Antal rövidáru kereskedése is megtalálható volt. Egyszóval a könyvtől kezdve a pipán át a kézimunkáig mindent árultak itt.

Magtár

 N 46° 24,827' E 20° 19,111' 80 m [GC1mut+magtár]

A 18. században az egyházak szolgáltatásaik ellenértékét és az adót természetben, elsősorban terményben (búza, árpa) állapították meg és szedték be. A beszolgáltatott termények tárolására az Ótemplomtól nyugatra, a védfal mellett téglából magtárt építettek 1744-ben. Az épület elsősorban homlokzatán viseli magán a vidéki, ún. "parasztbarokk" sajátos stílusjegyeit. A természetbeni ellenszolgáltatások megszűnte után kereskedelmi és üzleti célokra használták. Az épületet 1984-ben a Szeged Tourist Vállalat felújította, és jelenleg is Tourinform irodaként használja.

Többször felmerült az épület hely- illetőleg egyháztörténeti kiállítóhelyként történő hasznosításának terve, valamint a templom környezetének rendbe tétele.

Ez a rejtés Geologi segítségével jött létre, amit ezúton is köszönök!

Forrás

Kellemes időtöltést kívánok!'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (120 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.40 web: 4.68 átlag: 4.54

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


ha2 2020.05.23 12:45 - Megtaláltam
Két keréken Hódmezővásárhelyen.

Pipers 2020.05.21 17:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

fcsaba 2020.05.09 11:48 - Megtaláltam
Hódmezővásárhelyi kényszerkitérő találata. A tábla alatti alternatívát választottam. Köszönöm a rejtést!

Hamish 2020.05.07 16:31 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

Beus és Lacus

djreros 2020.05.07 16:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

santa9szabolcs1 2020.03.21 10:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Zsoland 2020.03.15 13:33 - Megtaláltam
Március idusán ezt is megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.3.2]

VenTOmi 2020.03.07 20:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

MadMax1456 2020.03.07 19:00 - Megtaláltam
Pot2 megtalálva, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Palog 2020.02.22 14:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
Köszönjük szépen a rejtést!

vto 2020.01.18 17:05 - Megtaláltam
A láda begyüjtése után a szemközti teret is bejártuk, ahol az esti zsongásban teljesen elvarázsolt bennünket az elbűvölő fényjáték. Köszönjük a rejtést!
Tomi és Eszter [Geoládák v3.2.2]

tapiapi 2020.01.08 23:59 - Egyéb
Hurrá, a láda meggyógyult. Köszönöm a gondoskodást! [tapiapi, ládadoki]

Maclura 2020.01.08 20:22 - Egyéb
A ládát ismét kereshetővé tettem.
A gyakori "zárvatartás" miatt két pótjelszót helyeztem el a közelben.

Pót1): a bejárat melletti hirdető bal alsó sarkán alulról.

Pót2): a templom közelében lévő információs térkép jobb alsó sarka mögött (hátulról bal alsó saroknál 1,3 m magasságban).

Üdv:
Maclura

halaszkiraly 2019.11.12 19:30 - Egyéb
Piros kereszt Kedves Maclura rejtőtársunk!
A 3749. GC1mut (II. Rákóczi Ferenc egymutatós toronyórája) geoládád státuszát az utolsó keresők jelzései alapján betegre állítottam.
Kérlek, amennyire időd, lehetőséged engedi - ellenőrizd a helyszínen a rejtés valódi állapotát, hogy mielőbb visszakerülhessen a játékba!
További tudnivalók a beteg ládákról.
A közösség nevében köszönöm a rejtést és a gondoskodást!
Üdvözlettel: hk
Email-t küldtem a rejtőnek.


Takyék 2019.11.07 20:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 2.5 átlag: 2.83 súly: 3.24
Kérem a képek alapján a találatot érvényesíteni.

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.11.10 10:31]

IMG_20191107_185630[1]IMG_20191107_185459[1]
uzolee 2019.10.28 14:21 - Megtaláltam
Köszönöm, csodálatos a templom. Sajnos nem tudtunk felmenni a toronyba. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.10.29 17:02]

20191028_13011220191028_130110
Páratlanpáros 2019.10.27 15:30 - Megtaláltam
Sajnos mint sokan mások, mi sem tudtunk a templomba bejutni. Szépen helyreállított műemlék, a több mint 250 éves védőfal megóvása is mintaszerű a lakóépületek alatt. A fotók alapján kérjük a megtalálást elfogani. Mivel olyan sok a jelszó nélküli, képek alapján történő logolás talán célszerű lenne valahol a közelben pótjelszót is elhelyezni.

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.10.29 17:02]

Stüszi vadász 2019.10.26 14:40 - Megtaláltam
fkmaster-rel közös kirándulás, zárva talált templommal.

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.10.29 17:01]

DSCF7839DSCF7840
DSCF7844DSCF7845
DSCF7848 
fkmaster 2019.10.26 14:40 - Megtaláltam
Sajnos mi is zárva találtuk a templomot, pedig a hivatalos nyitvatartási időben jártunk ott, kérnénk a fényképek alapján a találat elfogadását, köszönjük.

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.10.29 17:01]

DSCF7839DSCF7844
DSCF7845 
bölli 2019.10.06 13:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Sajnos zárva volt, a képek alapján kérjük az elfogadást

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.10.13 21:03]

DSCN5773DSCN5770
DSCN5771DSCN5772
Bajuszcica 2019.10.06 13:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Sajnos zárva volt, a képek alapján kérünk elfogadást, köszönjük!

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.10.13 21:04]

SDC10074SDC10076
VaVi 2019.09.29 21:12 - Megtaláltam
Sajnos már csak este érkeztem a városba, így természetesen zárva találtam.

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.10.13 21:04]

20190929_21143220190929_211229
20190929_211313 
VKBITANG 2019.09.22 23:59 - Megtaláltam
Üdv. "Nyitvatartási időben" voltunk, de az ajtó zárva volt. Kérem a képek alapján elfogadni a találatot.
Köszönjük a rejtést.

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.10.29 17:01]

20190922_13315920190922_133215
redbird 2019.09.22 12:40 - Megtaláltam
Nagyon szerettünk volna feljutni a templomtoronyba, így örültünk is, hogy a nyitvatartási időben érkeztünk - azonban a templom zárva volt. Megnéztük hátha tartanak még misét aznap, előtte/utána kicsivel visszatértünk volna, de ezzel sem jártunk sikerrel.

A város egyébként abszolút elnyerte a tetszésünket, egész nap sétáltunk, így a nap végére egy 27 km-es túra megtétele után indultunk haza. Be tudtuk járni az egészet, azonban még tervezzük a visszatérést. :)

Szeretném kérni a jelszó nélküli megtalálás elfogadását. Köszönöm szépen! 6/10

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.09.30 08:47]

IMG_20190922_124017IMG_20190922_124000
IMG_20190922_124024 
veektor253 2019.08.25 10:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 2 átlag: 2.67 súly: 2.62
Éppen kezdődött az Istentisztelet, ezért nem akartunk felmenni a toronyba megzavarva azt. Kérem a kép alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Maclura, 2019.08.26 07:21]

20190825_095549 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (298 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.