geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3775. Pestis kápolna Zsámbékon (GCPeZs)

Zsámbék címere

Zsámbék címere

Pestis kápolna

Pestis kápolna

Kápolna bejárata

Kápolna bejárata

Paulai Szent Ferenc oltár (az előtérben) a Plébánia templomban

Paulai Szent Ferenc oltár (az előtérben) a Plébánia templomban

Szent Vendel sváb tájház

Szent Vendel sváb tájház

Csap utca sarkán álló öreg ház

Csap utca sarkán álló öreg ház

Kálvária és távolban a zsámbéki templomrom és a várkastély

Kálvária és távolban a zsámbéki templomrom és a várkastély

Kilátás a Kálvária dombról a zsámbéki medencére

Kilátás a Kálvária dombról a zsámbéki medencére

Húsvéti sváb hagyomány harmatszedés

Húsvéti sváb hagyomány harmatszedés

Hajnali menet a kálvárián

Hajnali menet a kálvárián

gróf Zichy Miklós márvány relief portréja

gróf Zichy Miklós márvány relief portréja

Zichy-Berényi család címere

Zichy-Berényi család címere

Fertőzésektől védett (?) csőr doktor

Fertőzésektől védett (?) csőr doktor
Szélesség N 47° 32,574'
Hosszúság E 18° 42,389'
Magasság: 197 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.02.21 21:00
Megjelenés időpontja: 2014.03.13 13:13
Utolsó lényeges változás: 2020.04.25 16:25
Utolsó változás: 2020.04.25 16:51
Rejtés típusa: Multi geoláda (2V)
Elrejtők: Robin13
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1400 m
Megtalálások száma: 314 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP:
1. pont: N 47° 32,574' E 18° 42,389 197m. Pestis kápolna ereszcsatornájának alján gravírozott lemezen a jelszó első része.
2. pont: N 47° 32,381' E 18° 42,681' 218m. A kálvária keresztektől a DK stációsor felülről második oszlopán gravírozott lemezen a jelszó második része.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


A Zsámbéki medence Budapest környékének természeti szépségeiben gazdag területe, mely sok kulturális történelmi és művészeti emléket őriz. Nem véletlen, hogy a medencére való rálátást már két láda is lehetővé teszi az északi oldalon GCtelk és a nyugati oldalon a GCMoZa. A déli oldalról a kilátás talán a legszebb, hiszen innen a Pilis valamint a Budai hegyek bércei mind elénk tárulnak. Véletlenül akadtam rá, hogy ezt a szépséget már korábban felfedezte kessertársunk Csaszi akinek ládalapja végül nem valósulhatott meg.
Megközelítés

Autóval: Mindkét pont megközelíthető kocsival, de érdemes Zsámbékon a centrumban, a Szent István téren hagyni az autót  N 47° 32,734' E 18° 43,106' 245 m [GCPeZs+parkoló] és innen elsétálni a pontokhoz.

Autóbusszal: a Széna téri végállomásról induló VOLÁNBUSZ Budakeszin és Pátyon áthaladó járatain (783-787) lehet eljutni a Zsámbéki centrumig (Szent István tér).

Kerékpárral és gyalog: Zsámbéki centrumnál (Szent István tér) az Etyeki utcából közvetlenül nyíló Bicskei utcára kell térni, melyből 400m után nyílik a Csap utca  N 47° 32,502' E 18° 42,963' 167 m [GCPeZs+leágazás] . A Csap utcán ÉNy irányba haladva 280m után egy D irányba leágazó hídon keresztül  N 47° 32,510' E 18° 42,735' 176 m [GCPeZs+híd] jutunk el a Kálvária útra, melyről mindkét pont pár száz méteren belül elérhető.
Leírás

1. pont, geoláda :  N 47° 32,574' E 18° 42,389' 197 m [GCPeZs-1] A Kálvária utcai kanyarban induló  N 47° 32,467' E 18° 42,628' 195 m [GCPeZs+útkanyar] felfelé haladó földútról 80m után  N 47° 32,451' E 18° 42,572' 197 m [GCPeZs+letérés] ENy felé letérünk a vízszintes földútra, melyen elérjük a kápolnát. A Pestis kápolna ÉNY oldalán lévő ereszcsatorna alján található gravírozott lemezen a jelszó első része.
A falu keleti szélén húzódó vízmosás, ún. Angyalárok szélén szabadon áll a Pestis kápolna, egyhajós téglalap alaprajzú, félköríves záródású szentéllyel. Az ajtó feletti szegmensív közepén üres címerpajzs helyezkedik el, mely fölött a Zichy és a Berényi család kettős címere látható. Az épületet a 90-es évek elején kívülről renoválták, belül a csupasz falak láthatók. A kápolna ma sajnos funkció nélkül, gazdátlanul áll a város szélén, pedig többre lenne érdemes.

2. pont, Kálvária:  N 47° 32,381' E 18° 42,681' 218 m [GCPeZs-2] A három kőkeresztet felülről a Csillagerdő utcából legjobb megközelíteni, mely az 1.pontnál megadott Kálvária utcai kanyartól felfelé haladva 360m-re nyílik. A Csillagerdő utcánál megfelelő parkolási lehetőség is adódik  N 47° 32,339' E 18° 42,725' 197 m [GCPeZs+parkoló] A kálvária keresztektől a DK stációsor felülről második oszlopán gravírozott lemezen a jelszó második része.
A kálváriát - a domborműves stációkat és a dombtetőn álló kereszteket- az 1800-as évek első felében állították. Sajnos a domborműveket már eltávolították. A plébánia évente egyszer Húsvét hajnalán a keresztutat ennél a kálváriánál tartja a sváb hagyományok szerint. A szép fekvésű kálváriáról Zsámbékra, a medencére és a környező hegyekre gyönyörű kilátás nyílik. Az utóbbi évtized mohó építési terület foglalása folytán a kálváriát teljesen körbe fogják a zsámbéki "Rózsadomb" láthatóan módos lakóházai. E terület Csillagerdő neve utal már csak arra, hogy itt évszázadokkal ezelőtt erdő volt.
Zsámbék és a Zichy család

A település nevét a "zsombék" szóból származtatják. Más források szerint III. Béla király idején egy Zsámbéki nevezetű családot telepítettek ide. E család építette 1220 körül, a korábbi templom helyén, a késő román-korai gótikus háromhajós bazilikát, amely rom mivoltában is a magyar építészettörténet egyik kiemelkedő emléke. Mellette található - szintén romos állapotban - a premontrei rend kolostora. A tatárok a templomot a községgel együtt elpusztították, de IV. Béla újjáépíttette. 1541-ben a törökök elfoglalják Zsámbékot, és 145 évig birtokolták. 1689-ben a Zichy család vásárolja meg a települést, és az 1710-es években a lerombolódott vár helyén felépíti a kora barokk várkastélyt. A török idők alatt elmenekült vagy elpusztult lakosok helyére német telepeseket hívnak be. A település a gyors fejlődés eredményeként hamarosan mezőváros lett. Zichy Miklós gróf igen emberséges volt, ezért nagy szimpátia övezte Zsámbék lakói körében. Mély vallásosságát bizonyítja néhány templom és kolostor, melyeket ő építtetett. Művészet pártolását támasztja alá, hogy udvarában élt Bebó Károly is, aki a zsámbéki barokk templom csodálatos szószékét és mellékoltárait készítette.

Pestis járvány és a Zichy család

A bubópestis akkor alakul ki, ha az embert a pestis bacilussal fertőzött patkánybolha csípi meg. A fertőzött patkányok Kelet-Afrikából az 500-as években jutottak el Európába a kereskedelmi forgalom útján. A fertőzés általában a lágyéki nyirokcsomók jellegzetes elváltozásával, megnagyobbodásával (bubó) jár, melyet a korokozók véráramba kerülésével halálos vérmérgezés követ. A járvány a 14. században újból kitört Európában. A legnagyobb pestisjárvány 1347-1353 között lezajlott fekete halál volt, mely az európai lakosság egyharmadát-felét pusztította el. Ulászlót (1490-1516) - a Budán kitört pestisjárvány Zsámbék várába üldözte 1496 nyarán. A király magával hozta a Szent Koronát, valamint a koronázási jelvényeket. A szomszéd megyék lezárták Pest megye határait, ezzel az egész törvényhatóságot egyfajta karantén alá helyezték. A fertőzött településeket őrökkel vették körül. A korabeli doktorok fűszerekkel teletömött csőrszerű maszkot viseltek abban a hiedelemben, hogy így nem fertőződnek meg. Zsámbékot több kolera- és pestis járvány sújtotta, ezek közül a legpusztítóbb 1737-39 során tombolt, ekkor a lakosság fele, 828 ember esett áldozatul. A járvány elvonulásának emlékére 1739-ben Zichy Miklós barokk fogadalmi szobrot (Pestis Immaculata) állíttatott fel a kastéllyal szembeni téren. Az Angyalárok partján 1740-ben építtette Zichy Miklós a Paulai Szent Ferencről nevezett barokk stílusú Pestiskápolnát egyetlen gyermeke Mária Josefha emlékére aki 4 évesen a pestis járvány idején 1739-ben halt meg. A kápolna Paulai Szent Ferenc kis díszített oltárát, Zichy Miklós anyagi segítségével 1752-ben épült barokk plébániatemplomba mentették át. A Zsámbéki -medencében még Telkiben található egy korabeli pestis kereszt.A leírás forrása
pestis
Zsámbék
kálvária története
valamint a plébánia könyvtára.


Zsámbék e kevéssé ismert része a sváb hagyományokat is őrzi, ezért is érdemes a Bicskei utcán végigsétálni, hogy meglátogathassuk a Szent Vendel sváb tájházat (Bicskei utca 12, nyitva tartás: hétvégén 10-től 18 óráig) és lássuk a legrégebbi népi lakóházakat. Mindjárt az utca kezdetén találjuk Melocco Miklós szobrász zsámbéki lakóházát. Természetesen érdemes a Szent István térről elérhető és táblákkal jelzett egyéb zsámbéki nevezetességeket is megtekinteni, aki még nem ismeri ezeket (Romtemplom, Barokk templom, Törökkút, Lámpamúzeum, Melocco ivókútja).A GCPeZs 2. pontja az építkezés miatt át lett helyezve a kálvária domb egyik stáció oszlopára, lásd a leírásban.

A GCPeZs 1. pontja a kiterjedt földmunkák miatt virtuális formában a Pestis kápolna ereszcsatornájára lett áthelyezve, lásd a leírást.
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (155 db): környezet: 4.41 rejtés: 4.47 web: 4.66 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


saintg 2020.05.05 17:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Szabó família 2020.04.28 11:30 - Egyéb -
Az első pont koordinátáit jó lenne pontosítani, mert még mindig a volt láda helyére mutat és nem a leírásban szereplő ereszcsatornára.

Szabó família 2020.04.28 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

tam623 2020.04.17 17:33 - Nem találtam meg
Az első ponton felszántották a talajt és kerítésoszlopoknak fúrtak óriási lyukakat, így a láda már nem megtalálható. A kálvárián meglett a jelszó: d-vel kezdődik és 7 karakter. A mellékelt képek alapján kérem az elfogadást. Bringával egész könnyen megközelíthető.

20200417_152607157_iOS20200417_152641675_iOS
dendeocse 2020.04.17 12:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Az első ponton a láda megsemmisült. Kiírtották a bozót egy részét. Megtaláltam a logbook több részletét, de csak papírfecnik vannak szanaszét. Kérném a képek alapján a jelszó nélküli elfogadását!

[Jóváhagyta: Robin13, 2020.04.19 20:37]

GCPEZS2GCPEZS1_1
GCPEZS1_2GCPEZS1_3
gym 2020.03.14 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csg12 2020.03.12 17:02 - Megtaláltam
Nagyon hangulatos a kápolna, a kilátópont zseniális! Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

geooszi 2020.03.12 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

fa-peti 2020.03.08 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Hajnalék 2020.02.24 15:27 - Megtaláltam
Hajnalék megtalálták!
Köszönet a rejtésért.

CsopjákCsalád 2020.02.22 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.58
KÖSZÖNJÜK

james 2020.02.16 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.3.2]

kasap 2020.01.17 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

Puhapracli 2020.01.17 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

álomfogók 2020.01.05 13:05 - Megtaláltam
Idei második ládázás Zsámbék környékén ragyogó napsütésben, de csontig hatoló szélben.

kocsisjozsef74 2020.01.02 11:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.45
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.1.2]

anzsu7 2020.01.02 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.1.2]

Évi&Zoli 2019.12.15 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.00
Egy szép napot töltöttünk Zsámbékon. A GCZSAM pontjai után kerestük fel a multi pontjait, ami az alapos leírás ellenére is elég körülményesre sikerült. A kápolna megközelítése közben sikerült közelebbi kapcsolatba kerülni a sáros anyafölddel, de a Kálvária pazar kilátása kárpótolt a kezdeti nehézségek után! Köszönjük!

20191215_13385520191215_133612
20191215_13142020191215_131605
Lilo11 2019.11.03 12:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Megtaláltuk BosziCat-tel közösen. Köszi

A kápolnaNem ezen van a jelszó...
Keresztek 
ant 2019.10.27 11:09 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.57
Köszi a rejtést! Nagy élmény volt Zsámbékon túrázni és ebből az irányból is megcsodálni a várost!

Pety&Poty 2019.10.24 12:23 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Pety és Pöty

Pogánypeti 2019.10.22 08:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
Reggel, miután megalapoztam a napomat (azaz a Szent István téri Lángosozónál betoltam egy jó fokhagymásat, amit a mellette lévő söntésben lemostam egy üveg Borsodival) megindultam a Kálvária-domb felé. A kis gravírozott lemezt gyorsan megtaláltam, jól olvasható állapotban van. A keresztek mellől készítettem pár képet a ködös városról, majd a lafancos fűben átsétáltam a kápolnához, ahol szintén gyorsan ráleltem a ládára. Logolás után benéztem a szegényes kis kápolnába, mivel az ajtaja nyitva volt. Ezután visszaballagtam a városba, és elkezdtem begyűjteni a GCZSAM multi jelszótöredékeit...
Köszi a rejtést! :)

Nicky&Ati 2019.10.20 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Kiaribua 2019.09.22 12:55 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Szép a kilátás. A leírás is informatív.

Robogo 2019.08.18 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (323 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.