geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4488. A 4. gyalogezred emlékhelyei az olasz fronton (GC4GYE)
Az első pont felé magyar nyelvű táblák is mutatják az utat...
Az első pont felé magyar nyelvű táblák is mutatják az utat...
Az első pont gúlája a legismertebb
Az első pont gúlája a legismertebb
Eredetileg mindegyik gúlán ez a felirat állt...
Eredetileg mindegyik gúlán ez a felirat állt...
A második pont felé útba esik a Sacra Zona és az ingyenes múzeuma
A második pont felé útba esik a Sacra Zona és az ingyenes múzeuma
A második gúla kicsit elhanyagolt helyen rejtőzik
A második gúla kicsit elhanyagolt helyen rejtőzik
A harmadik gúla Nova Vas település közepén
A harmadik gúla Nova Vas település közepén
Ez előtt érdemes parkolni a láda megkeresésekor
Ez előtt érdemes parkolni a láda megkeresésekor
A 2014-ben helyreállított negyedik gúla
A 2014-ben helyreállított negyedik gúla
Ha ezt látod, közel a láda!
Ha ezt látod, közel a láda!
A 4. pont fölötti kilátóból látszik a másik három pont is...
A 4. pont fölötti kilátóból látszik a másik három pont is...
Észak felé további ládák rejtőznek!
Észak felé további ládák rejtőznek!

Szélesség N 45° 58,400'
Hosszúság E 13° 40,324'
Magasság: 432 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.07.21 18:00
Megjelenés időpontja: 2018.08.07 21:59
Utolsó lényeges változás: 2018.10.23 21:13
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: dendro
Felhasználó: dendro
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 42700 m
Megtalálások száma: 11 + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Röviden
1. pont: N 45° 52,754' E 13° 32,122' mikroláda a gúla ismertetőtáblája mögötti fa tövében, talajszinten
2. pont: N 45° 53,627' E 13° 32,841' a MÁV kopjafa tövében mikroláda, talajszinten
3. pont: N 45° 50,630' E 13° 34,855' Nova Vas központjában, a Piavé felőli kerítésoszlop árulja el a jelszót 0,2 millitesla ellenében - tartalék jelszó: a győri emléktábla első szótagja
4. pont: N 45° 58,400' E 13° 40,324' jelszó a ládában


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A láda a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred katonáinak állít emléket. Ez az alakulat a Doberdo-Isonzo térségben zajló harcok során az egyik legnagyobb veszteséget elszenvedett alakulat volt.

Az első világháborúban olasz támadást követően 4 helyszínen harcoltak a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred katonái. A háború után parancsnokuk, Kratochvil Károly kezdeményezésére, ezeken a helyeken azonos stílusú emlékgúlákat emeltek.
Így írt erről A magyar gyalogság című művében:

"A Monte San Michele és a Monte San Gabriele maga két hatalmas háborús emlék. Mindkettő örökké fogja hirdetni a m. kir. 20. honvéd hadosztály dicsőségét, hősiességét.
Vándor! Ha egyszer végigjárod azokat a véráztatta nekünk oly szent helyeket, akkor a Monte San Gabriele déli lejtőjén, a Monte San Michele északi lejtőjén, a 124 mp-on, San Martino del Carson és Nova Vasnál egyszerű cementtel összeragasztott, karsztkövekből épített két és félméteres gúlákat találsz, mindegyiken e felírással: »A m. kir. nagyváradi 4. honvéd gyalogezred hősi halottainak és dicsőséges harcainak emlékére.« Állj meg egy pillanatra, vedd le a kalapodat s mondj egy rövid imát azokért, akik mindhalálig harcoltak Istenért, Királyért, Hazáért!"


Az elképzelés, hogy e négy emlékmű háborús emlékhellyé váljon a XX. század történelmi eseményei miatt nem valósult meg. Az utóbbi évtizedekben három gúlát helyreállítottak a különféle hagyományőrző csoportok. A negyediknek még a helye is sokáig ismeretlen volt... Megtalálásáról lásd a Nagy Háború blog írását!
2014-ben ezt a gúlát is szépen felújították.

A térségbéli harcok elcsendesedésének (caporettói áttörés - 1917. október 24.) századik évfordulója alkalmából a láda e négy emlékhely felkeresésére biztat. Az első három könnyen megtalálható, és csak kis sétát igényel a parkolásra alkalmas helyektől. A negyedik, melynek a helye sokáig ismeretlen volt, kicsit macerásabb, de ez a túra se "vészes".

1. pont - az 1. gúla - San Martino del Carso
 N 45° 52,754' E 13° 32,122' 432 m [GC4GYE-1]
A jelszó (két szám) a San Martino del Carso határában álló emlékmű ismertetőtáblája mögött lévő fácska tövébe rejtett mikroládában (filmesdoboz) található.
Ezt a gúlát, amely a legismertebb és leglátogatottabb, a település közepétől magyar nyelvű táblák is jelzik, így könnyű megtalálni. A közeli temető előtt bőven van parkolóhely ( N 45° 52,745' E 13° 32,288' 196 m [GC4GYE+1parkoló] ), ha több járművel érkeztek.

2. pont - a 2. gúla - a doberdói fennsík északi széle
 N 45° 53,627' E 13° 32,841' 134 m [GC4GYE-2]
A doberdói fennsík északi végén megbújó emlékműhöz kapcsolódó jelszó (ismét két szám) az előzőhöz hasonló mikroládában található a MÁV kopjafa tövében.
Ha a hegy teteje felől érkezünk, akkor az út szélén könnyedén le lehet parkolni ( N 45° 53,600' E 13° 33,001' 131 m [GC4GYE+2parkoló] ).
A gúla eléréséhez az aszfaltúttól nyugat felé kell elindulnunk. A kanyar előtt induló földutat lezáró sorompó mellett sárga tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet az emlékgúlára, így könnyű megtalálni. A földút elágazásánál a jobb kéz felé eső ösvényt kell választani, és 3-400 métert megtenni a tisztásig. Ha jó irányba megyünk, akkor az út bal oldalán beerdősödött lövészárkokat találunk.

3. pont - a 3. gúla - Nova Vas település központja
 N 45° 50,630' E 13° 34,855' 152 m [GC4GYE-3]
A jelszó (ezúttal három betű) a néhány házból álló Nova Vas település közepén lévő emlékmű golgotavirág takarta, Piavé felé lévő kerítésoszlopán rejtőzik. Megszerzéséhez kb. 0,2 millitesla leküzdése szükséges!
Mivel többen jelezték, hogy gond van a rejtéssel karbantartásig pótjelszóként a győri emléktábla első szótagja használható.
A magyar nyelvű emléktáblát a győri Révay Gimnázium diákjai helyezték el, akik az elsők között próbáltak tenni valamit a környék katonatemetőinek felújítása érdekében. Szerencsére sokan követték a példájukat.
Maga a település tényleg csak pár házból áll, és a házak közrefognak egy kis terecskét, aminek az északi szélén bújik meg az emlékmű. Ha magyar rendszámú autóval érkezünk, akkor a helyiek egyből mutatják a helyes irányt!

4. pont - a 4. gúla - a Monte San Gabriele egyik déli nyúlványa
 N 45° 58,400' E 13° 40,324' 400 m [GC4GYE-4]
A 4. pontot és gúlát, egyben a láda rejtekét legegyszerűbben a Nova Gorica északi szélén induló, 608-as számú (Solkan - Kromberk) útról letérve érhetjük el.
Az autót a  N 45° 59,034' E 13° 39,891' 320 m [GC4GYE+4parkoló] ponton érdemes hagyni. 2017-ben itt egy modern emlékművet állítottak Boroevic tábornoknak, aki az itteni küzdelem vezetője volt.
Innen kb. fél óra alatt nem túl megerőltető gyaloglással (pontosan 1700 méter a táv) érhető el a negyedik gúla. A láda -a szokásos konyhai doboz- egy többtörzsű fa gyökerei között rejtőzik a gúlával egy vonalban, a jelszó negyedik részével (két betű).

Ha bírjuk idővel, kedvvel, akkor tovább mehetünk az úton felfelé, a csúcsig ( N 45° 58,585' E 13° 40,658' 625 m [GC4GYE+csúcs]). Így nem csak újabb katonai emlékeket láthatunk, hanem a kilátóból fenséges körpanorámát csodálhatunk meg! Ha ezt az utat választjuk, akkor egy kb. 1,5 órás, sok szintet tartalmazó körtúrára számítsunk!

Történelmi háttér
Az első világháború kitörésekor (1914. augusztus 4.) Olaszország felmondva a központi hatalmakkal (Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia) kötött korábbi szövetségét, bejelentette semlegességét. Természetesen mindkét katonai szövetség igyekezett rábírni őket a hadba lépésre. Végül az antant (Anglia, Franciaország és Oroszország szövetsége) ajánlata volt számukra a csábítóbb, így 1915. tavaszán (1915. május 23.) az ő oldalukon szálltak be a "nagy háborúba". A katonai elképzelésük egyszerű volt: a relatíve keskeny Júlia-Alpokon keresztül, a lehető legrövidebb úton próbálták meg elérni az osztrák terület belsejét, és a főközlekedési útvonalakat Bécs, Innsbruck, Klagenfurt, Grác és a magyar terület irányába. Ezt a sebtében idevezényelt, zömében magyar katonákból álló haderő megakadályozta, és kialakult egy végül 11 felvonásossá vált véres állóháború az Isonzó (ma: Soca) folyó völgyében és az ettől délre fekvő doberdói magaslaton.
A küzdelem első felvonása alapvetően a Doberdó kopár mészkőfennsíkján zajlott, mert a Pó-síkság felől érkező olasz csapatokkal szemben ez volt az első érdemi és jól védhető magaslat. A 6. nagy összecsapás és a közlekedési csomópont szerepében lévő Görtz/Gorizia elvesztése után a Monarchia katonai vezetése feladta ezt a területet. 1916. augusztus 9-ről 10-re virradóan kivonták a katonákat a területről és a szomszédos Karszt-fennsík megvédésére koncentráltak, mert ez a hegyvonulat választja el a térséget a tengerparttól. E terület szélén van a 3. gúla. Ezzel párhuzamosan a harcok áthelyeződtek az Isonzó középső folyása vidékére, és ez eddigi 500 méteres tengerszint feletti magasságból a 2000 méteres csúcsok közé, például a Krn 2244 méter magas sziklaormára... A Monte San Gabriele (ahol a 4. gúla van) ezt a területet védte "előretolt bástyaként".
A helyzet a caporettói áttöréssel (1917. október 24.) változott meg, amikor az addigra lényegében megszűnt keleti/orosz frontról átcsoportosított német és osztrák-magyar egységek összehangolt és jól előkészített támadása kb. egy nap alatt elsöpörte a támadásra nem számító és összehangolaltlanul tevékenykedő olasz erőket. Az olasz hadvezetésnek csak Velence előterében, a Piavé folyónál sikerült megállítani a saját egységeiket és az őket üldöző csapatokat, az akkorra odaérkezett amerikai erők segítségével. Innentől a gyilkos állóháború itt folyt...


Akit az egyéb térségbeli emlékek érdekelnek, annak a figyelmébe sok szeretettel ajánlom a honlapomon olvasható adatokat (helyek, koordináták, track-ek) és képeket!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (3 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.00 web: 4.82 átlag: 4.43

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


R-Gyu 2018.10.22 13:50 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

macikupac 2018.10.22 13:50 - Megtaláltam
Ancs Tours 5.0, avagy [wapon beküldött szöveg]

Kokó 2018.10.22 13:50 - Megtaláltam
Az Ancs Tours & Társa szervezésében jutottam el ide.
Érdekes multi. A harmadikkal kezdtünk, ahol nem találtuk a dolgot. A telefonos segítség után eldugtunk egy filmesdobozt, az emlékműtől balra néhány méternyire, alig 30 cm magasságban.
A gúlákon érződik az elérhetőség. Természetesen a kápolna a legnépszerűbb, de a távolság függvényében halványodnak a szalagozások.

3. pontSzalagos
Kofola BT 2018.10.22 13:50 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

ChefBogi 2018.10.22 13:50 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Ancs 2018.10.22 13:50 - Megtaláltam
Ancs Tours 5.0, avagy Hahó Tenger! 12/15.
3-1-2-4 sorrendben jártuk be a pontokat, kerestük meg a hol jobban, hol kevésbé díszes gúlákat. Az ötödiket majd egyszer, önszorgalomból (bizony, az is van!)
A 3. pontnál 8-an sem találtuk a jelszó hordozót, így telefonos segítséget kellett kérnünk a rejtőtől, amit innen is köszönünk. Biztos, ami biztos, raktunk ki egy mikrót, bár sajnos, valamiért nem került bele a frissített leírásba.
Kívül, bal oldalon, kb 30cm-re a földtől kővel takarva. Koo hibahatáron belül. Mk mutatja a képen.
Az első ponton lévő gúla volt a leggazdagabban díszítve, a második tűnt a legelhanyagoltabbnak. A kettő között állati jó szabadtéri múzeum van, extra pazar kilátással például a Triglavra vagy a Mangartra. Érdemes megállni és körülnézni!
Az utolsó ponthoz egy kisebb sétával jutottunk el, a ládát csak egy korábbi log alapján találtuk meg. Remek hír, hogy az Egyéb, villáskulcsos log után immár ez is javítva lett a leírásban.
Köszönjük a kalandot.

20181022_10133320181022_101415_HDR
20181022_103156_HDR20181022_103325
20181022_113550_HDR20181022_114009
20181022_115328_HDR20181022_115344
20181022_11540220181022_115926_HDR
20181022_12255120181022_122626
20181022_13200420181022_132037_HDR
20181022_134607_HDR20181022_140256_HDR
19izsi73 2018.10.22 13:50 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Cerberus 2018.09.10 15:44 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.39
Gabival közös velencei kiruccanásból hazafelé tartva kerestük fel a pontokat.

Az első helyszínen már tavaly jártam a temetőnél lévő láda kapcsán és a környéken is cacheltem már a korábbi években. Az új láda most így kihagyhatatlan volt.

Az 1. és a 2. pont gond nélkül előkerült. A 3. ponton eltöltöttünk rengeteg időt a ládakereséssel, de sajnos ennek ellenére sem került elő. Az emlékmű körüli kerítés összes oszlopát legalább háromszor végigtapogattuk sikertelenül, a rejtőt telefonon ekkor pedig nem tudtuk elérni, így nem tudjuk, hogy eltűnt (esetleg leesett), vagy csak annyira jól el van rejtve, hogy simán csak nem találtuk meg.

A 4. pontot nem találtuk volna meg, ha nem olvassuk Chubby logját. Az abban megjelölt koordinátákon meglett a láda. Érdemes lenne átállítani a 4. pont koordinátáit arra és a jelenlegi meghagyni a gúla helyének, mert így gyakorlatilag a ládát nem lehet megtalálni ha valaki a logokat nem olvassa.

Összességében tetszett a tematikus multi és külön öröm, hogy minden ponton van legalább mikroláda.

Köszönöm a rejtést és szeretném kérni a képek, illetve a rejtőnek elküldött jelszórészletek alapján a találat jóváhagyását.

[Jóváhagyta: dendro, 2018.09.14 18:40]

IMG_5460IMG_5463
IMG_5466IMG_5467
Nikicsu 2018.08.22 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :)

Chubby 2018.08.22 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Erre bóklászva ezt is sikerült előkotorni. :) [g:hu 1.5.4]

Előző logomat kiegészíteném azzal, hogy a 3. pontnál mi is sokat keresgéltünk, pedig segítséget is kaptunk hozzá. Ott volt a szemünk előtt, pontos koordinátákon, mégsem vettük észre aprósága miatt. Koncentrikus, térdmagasságban.

police107 2018.08.20 19:00 - Egyéb
Az egyes pontnál szereplő település helyes neve San Martino del Carso.2010-ben már jártam a láda pontjainál egy Isonzo emléktúra keretében.Akkor felkerestük a folyó mentén lévő szinte összes magyar vonatkozású katonatemetőt és emlékművet olasz és szlovén oldalon.A Hadtörténeti múzeum honlapján található fotók jó részét én készítettem és az intézet rendelkezésére bocsájtottam.Örülök hogy a rejtő ide álmodott egy ládát-hőseink emlékére.

Chubby 2018.08.19 15:35 - Egyéb
Ma az 1., 2. és 4. pontot kerestük föl, a 3. pont kiesett az útvonalunkból, és idő hiányában nem volt alkalmunk kitérőt tenni érte. Majd a hét második felében.
Az első két pont könnyen, rendben meglett, a 4. ponttal viszont meggyűlt a bajunk, és végül telefonos segítséget kellett kérnem, hogy merre is keressük. A probléma így megoldódott, a láda rendben a rejtekhelyében van, viszont a koordináták közel 40 méterrel mutattak odébb attól, ahol a láda valójában van. A helyszínen mi az
N 45° 58,400'
E 13° 40,324'
koordinátapárt mértük be, mint a láda valós helyzete.
Köszönjük a rejtő egyértelmű telefonos segítségét és útmutatását, amint tudjuk, be is fejezzük a multit a harmadik ponttal. Mindenesetre imádtuk ezt a történelmi körutazást! :)

Timi&Szabi 2018.08.12 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.53
Megtaláltuk. Köszönöm a rejtő segítségét, mert a 3. és 4. pontnál kellett.
Az 1-es és 2-es pont között lévő szabadtéri múzeumot érdemes felkeresni.

1-es pont
 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu