geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3846. Achillész Golgotája (GCHKL)
A kocsmaudvar felöli lépcsők vezetnek a templomdombra
A kocsmaudvar felöli lépcsők vezetnek a templomdombra
Tavasszal cseresznyevirágzáskor
Tavasszal cseresznyevirágzáskor
Ősszel a lenyugvó Nap árnyékot rajzol a templom falára
Ősszel a lenyugvó Nap árnyékot rajzol a templom falára
Télen is csodálatosak az óriási fák
Télen is csodálatosak az óriási fák
A régi templomkilincset már kicserélték
A régi templomkilincset már kicserélték
"Műkőfaragás" a stációkon
"Műkőfaragás" a stációkon
Mázas Zsolnay pirogránit domborművek a stációkon
Mázas Zsolnay pirogránit domborművek a stációkon
A jobb lator
A jobb lator
A kálváriaalapító és a világháborús hősök emlékműve a főtéren
A kálváriaalapító és a világháborús hősök emlékműve a főtéren
Itt minden kaszavágás több millió forint eszmei értékű védett növényt pusztítana el (illatos hunyor)
Itt minden kaszavágás több millió forint eszmei értékű védett növényt pusztítana el (illatos hunyor)
Zöld gyík fiú napozik a zúzmóval borított stácó hátulján
Zöld gyík fiú napozik a zúzmóval borított stácó hátulján
Óriás platánok a templomdombról, amint ágaik szürrealistán rajzolják tele a tájat
Óriás platánok a templomdombról, amint ágaik szürrealistán rajzolják tele a tájat

Szélesség N 46° 5,376'
Hosszúság E 17° 58,476'
Magasság: 150 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.08.12 08:12
Megjelenés időpontja: 2014.08.14 18:17
Utolsó lényeges változás: 2018.03.13 13:15
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Somogyi család
Felhasználó: S-A
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 139, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A ládát ellopták, ezért ideiglenesen virtuálissá alakítva.

WAP

Helesfa község kálváriájára viszem a ládakeresőt a templomdombra.
Eredetileg a láda egy tégla alakú konyhai doboz örökzöldek takarásában (18*12*6 cm), sok kinccsel. Március elején a ládát ellopták, ezért ideiglenesen virtuálissá alakítottam. A jelszó a keleti bejárat zárbetétjén a fellirat.


A ládába TravelBug még nem helyezhető.


Első geoládánkat oda helyeztük, ahová minden nagyböjtben kizarándoklunk lelkünket megtisztítani és felüdíteni. Szeretnénk, ha mások is részesülhetnének ebben az élményben itt, a kis okorvölgyi faluban. A helesfai kálvária a templomdombon különlegesen szép környezet annak is, akit a vallási tartalom annyira nem érdekel. Érdemes ellátogatni ide minden évszakban.

A kocsmától a templomig
Helesfa Szentlőrinc és Sásd között fekszik Szentlőrinchez közelebb, 10 km-re. Autóval mindkét irányból megközelíthető, de az út csak a falu külső utcáján halad át, a kiindulási pont felé itt kell letérni:  N 46° 5,402' E 17° 58,869' 131 m [GCHKL+útkereszteződés] ,
Kerékpárral Pécsről Kővágószőlős és Hetvehely felé kell a hatos utat kikerülni. Személyvonatok és buszok is megállnak az állomáson (Cserdi-Helesfa), bár a járatok eléggé gyérek.
Parkolni kb. ötven méterre a ládától, a falu főterén  N 46° 5,392' E 17° 58,547' 123 m [GCHKL+parkoló] lehet. Ezt tekintjük kiindulópontnak, ahonnan a kocsma lekerítetlen udvarán keresztül jutni a templomhoz vezető lépcsőkhöz.

A láda
(Hagyományos 1,5 literes "uzsonnásdoboz" örökzöldek ölelésében, derékmagasságban. GPS nélkül is megtalálható, ha annak a tekintetét követjük, ha kinyitná szemét, aki az Egyház első hivatalos szentje. (Nem Jézus, nem is, aki elfordul tőle!)) - Régi leírás! Ideiglenesen virtuáisra állítva! Lásd feljebb!

Achillesztől a frankhamisításig
A település neve nem a "hely" vagy "helyes" szóból, és nem is "fából" ered. Az árpádkorban elterjedt férfinév volt a görög Achillesz magyar változata az Ehellő. Ezt a nevet viselhette a falu középkori birtokosa, akiről a település a nevét kaphatta. 1332-es oklevélben már plébániás helyként említik Elleusfalva néven. A falva tag más helynevekhez hasonlóan fára rövidült. A török idők után Bükkösd filiája, majd 1946- tól újra önálló plébánia, de paphiány miatt Szentlőrincről látják el.
Birtokosa a török idők után az Esterházy család, akiktől a Nádosyak bérelték az uradalmat. Ők építették a falu határában a Dinnyeberki felé eső oldalon a kastélyt. A család ismert tagja Nádosy Imre volt, aki országos rendőrkapitányként a frankhamisítási per fővádlottja volt. 1928-től, amikor amnesztiával szabadult, haláláig a helesfai kastélyban élt visszavonultan. (A kastély nem látogható, szociális intézmény működik benne.)

Jeruzsálem a faluban
Jeruzsálemben a mai napig őrzi a hagyomány Jézus szenvedésének és kereszthalálának emlékhelyeit Pilátus házától a Szentsírig. Már az ókorban szokás volt e szent helyeket felkeresni, a via dolorosát elmélkedve végigjárni. Az arab, majd a török uralom idején a zarándoklatok egyre veszélyesebbé váltak, így divatba jött, hogy megépítik szenvedés helyeinek másolatát. A ferencesek különösen szorgalmazták e szokást azért is, hogy a szegények is eljussanak a szenvedés "helyszíneire", vagy legalábbis annak megjelenített állomásaira, azaz a stációkhoz. A legelterjedtebb ez a típus volt, amit Helesfán is látunk. Nem annyira a Szentírás eseményeit követi, hanem a jeruzsálemi eredeti keresztút ferences hagyományok szerinti sorrendjét tizennégy stáción keresztül. Léteznek más típusok is öt és húsz közötti stációkkal, olyanok is, amelyek a János evangélium leírását követik.

A kálváriákat többnyire a településen kívül építették lehetőleg természetes vagy mesterséges magaslatra. Kápolna vagy esetleg több kápolna is kapcsolódhat hozzájuk, de az ilyen plébániatemplom körüli elhelyezés is gyakori. Van, ahol a településről a kápolnáig vezető úton helyezik el sokszor viszonylag hosszú közökkel a stációkat, ez a körbejárós típus is gyakori. Sokszor a temetőben van a keresztút. A tizennégy stációt templomok falán is el szokták helyezni, hogy böjtidőben rossz időjárás esetén is végig lehessen járni, vagy ahol nincs külön kálvária, így pótolják.
A nagyböjt, különösen a nagyhét jellegzetes eseménye a keresztútjárás. Az stációknál az események felelevenítését imádságokkal, elmélkedésekkel, olvasmányokkal egészítik ki. A ládába is helyeztünk egy ilyen leírást, aki szeretné, járja végig vele a stációkat, és utána ne felejtse visszatenni a lapokat a ládába!

Helesfán az 1722-ben Péter és Pál apostolok tiszteletére épült templom körül Zsolnay pirogránit domborműveket helyeztek el különösen szép műkő állványokon. Fő alapítója Jakab József helyi gazda volt, de Nádosy Imre is hozzájárult az alapításhoz, annak ellenére, hogy maga evangélikus volt.
Az öntött műkő stációk és keresztek a Bükkösdi Berthaldo kőfaragó műhely alkotásai. Ez a cég ugyan más néven, de mai napig működik Szentlőrincen. Bővebben eTiGeR ír róla a bükkösdi kálvária (GCBUKI) kapcsán.

A kálváriakutató vándorláda (GCKaKu) 100. állomása volt a helesfai.

Mit érdemes még megnézni?
A főtéren (kiindulási pontunk volt) találunk egy mázas Zsolnay pirogránit huszárszobrot. Mögötte a kálváriaalapító és a háborús hősök emlékműve.

A kiindulási pontról nézve a kocsmától jobbra az első ház a volt iskola. Érdekes szobrocska van a sarkán, egy Pantokrátor (Jézus Krisztus a világ ura), csak itt Jézust gyermekként ábrázolják. (  N 46° 5,439' E 17° 58,490' 133 m [GCHKL+Pantokrátor])

Említésre érdemes még a falu növényvilága, ami évszakonként, időjárási frontonként változik. A főtér mögötti faluház platánjai saját fajukhoz képest is óriásira nőttek. Fenn a kálvárián is hatalmas fákat láthatunk télen gazdag ágrajzolattal, nyáron susogó hűs lombozattal. A köveken kevésbé száraz időszakban a zuzmók színeit csodálhatjuk meg, ahogy sárgállnak, vöröslenek az amúgy szürke felhő alakot formázó telepek. Tavasszal különös ritka növények lepik el a talajt, mint az illatos hunyor, a különféle vadhagymák, íriszek, bánáti bazsarózsa - fel sem lehet sorolni. Ne szakítsuk le őket, de készítsünk róluk sok fényképet!

A Nádosy kastély nem műemléki értékű, messzebb is esik a falutól, talán csak a frankhamisítási botrány miatt híres. Csak a kerítésen kívülről tekinthető meg, bent szociális intézmény működik. Ha valaki látni szeretné, a koordinátái:  N 46° 5,569' E 17° 57,677' 143 m [GCHKL+kastély] Talán majd valaki elhelyez itt is egy önálló geoládát.

Ha időnk engedi, akkor a GCBOKP, GCBUKI, GCCse valamint a GCHH ládákkal folytathatjuk túránkat.

Kellemes ládakeresést és lelki felüdülést kívánunk!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (69 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.34 web: 4.63 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Brumi 2019.10.16 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kn_saci13 2019.08.18 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Naandi8 és Gabriel79 társaságában. [Geoládák v2.2.5]

Gabriel79 2019.08.18 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kn_saci13 és naandi8 társaságában [Geoládák v2.2.5]

naandi8 2019.08.18 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gabriel79 és Kn_saci13 társaságában! [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.06.23 19:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Móni&Krisztián 2019.06.01 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.05.19 11:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Katona55 2019.05.03 18:40 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

stmester 2019.05.03 18:40 - Megtaláltam
Megvan köszi

Liberty 2019.04.28 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
Nagyon szépek a stációk képei, sikerült a csöppnyi kulcslyukon befotózni, így picit látszik a templombelső. Köszönet a rejtésért.

pappcsalád 2019.04.28 11:31 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.2y]

Nilike 2019.04.27 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.46
Megtaláltuk ... és ide se jutottunk volna sose, ha nincs ez a játék!
Köszönjük!

20190427_14051720190427_141159
20190427_14061820190427_141142
katika 2019.04.21 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csodás hely! [Geoládák v2.2.5]

 
Parmerozpazepan 2019.03.29 14:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.94
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Gyönyörű tavaszi időben a templom körül, és a faluban. Fent olyan, mintha nem is egy faluban lennénk, Isten végtelen nyugalma körbevesz...

A templom környezet kissé elhanyagolt, a kálváriára ráférne a felüjítás, de valóban gyönyörű kivitelűek.
Mint a kocsmában egy atyafit kérdezgetve megtudtam, a templom alatt, több irányból, 30-40m-es alagutak vannak. Két bejárat a kocsmaudvarról is látható. A kálvária sorában is látni pinceszellőzőt fent, többet is. Régen bortárolásra használták őket, aztán minden másra is, ma üresek. Csakúgy, mint a templom, ahol nincs rendszeres szentmise, harangozás is csak este hétkor van, délben sincs... Szomorú.
Érdekes, hoy a templom statikáját nem zavarják az alatta fúrt pinceüregek.

ClaryaTáncolóFelhő 2019.03.09 15:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.85
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!

BT_pro 2019.02.21 07:59 - Megtaláltam
Megvan,köszönöm a játékot!

Gyömi 2018.10.21 15:40 - Megtaláltam
Köszönjük!

DSC_6091DSC_6093
DSC_6099DSC_6103
GYEZegzug 2018.10.21 09:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.37
Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20181021_093125IMG_20181021_092954
emiGrant 2018.10.21 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.22
Levezető ládázás a GCWALK utáni vasárnapon, mielőtt GYEZegzug és én haza indultunk. Tetszett a templom és remélem hamarosan sikerül megint egy ládát elrejteni valahol. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
Pifu 2018.10.14 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk: Gabi&Pista


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (139 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu