geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3846. Achillész Golgotája (GCHKL)
A kocsmaudvar felöli lépcsők vezetnek a templomdombra
A kocsmaudvar felöli lépcsők vezetnek a templomdombra
Tavasszal cseresznyevirágzáskor
Tavasszal cseresznyevirágzáskor
Ősszel a lenyugvó Nap árnyékot rajzol a templom falára
Ősszel a lenyugvó Nap árnyékot rajzol a templom falára
Télen is csodálatosak az óriási fák
Télen is csodálatosak az óriási fák
A régi templomkilincset már kicserélték
A régi templomkilincset már kicserélték
"Műkőfaragás" a stációkon
"Műkőfaragás" a stációkon
Mázas Zsolnay pirogránit domborművek a stációkon
Mázas Zsolnay pirogránit domborművek a stációkon
A jobb lator
A jobb lator
A kálváriaalapító és a világháborús hősök emlékműve a főtéren
A kálváriaalapító és a világháborús hősök emlékműve a főtéren
Itt minden kaszavágás több millió forint eszmei értékű védett növényt pusztítana el (illatos hunyor)
Itt minden kaszavágás több millió forint eszmei értékű védett növényt pusztítana el (illatos hunyor)
Zöld gyík fiú napozik a zúzmóval borított stácó hátulján
Zöld gyík fiú napozik a zúzmóval borított stácó hátulján
Óriás platánok a templomdombról, amint ágaik szürrealistán rajzolják tele a tájat
Óriás platánok a templomdombról, amint ágaik szürrealistán rajzolják tele a tájat

Szélesség N 46° 5,376'
Hosszúság E 17° 58,476'
Magasság: 150 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.08.12 08:12
Megjelenés időpontja: 2014.08.14 18:17
Utolsó lényeges változás: 2018.03.13 13:15
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Somogyi család
Felhasználó: S-A
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 142, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A ládát ellopták, ezért ideiglenesen virtuálissá alakítva.

WAP

Helesfa község kálváriájára viszem a ládakeresőt a templomdombra.
Eredetileg a láda egy tégla alakú konyhai doboz örökzöldek takarásában (18*12*6 cm), sok kinccsel. Március elején a ládát ellopták, ezért ideiglenesen virtuálissá alakítottam. A jelszó a keleti bejárat zárbetétjén a fellirat.


A ládába TravelBug még nem helyezhető.


Első geoládánkat oda helyeztük, ahová minden nagyböjtben kizarándoklunk lelkünket megtisztítani és felüdíteni. Szeretnénk, ha mások is részesülhetnének ebben az élményben itt, a kis okorvölgyi faluban. A helesfai kálvária a templomdombon különlegesen szép környezet annak is, akit a vallási tartalom annyira nem érdekel. Érdemes ellátogatni ide minden évszakban.

A kocsmától a templomig
Helesfa Szentlőrinc és Sásd között fekszik Szentlőrinchez közelebb, 10 km-re. Autóval mindkét irányból megközelíthető, de az út csak a falu külső utcáján halad át, a kiindulási pont felé itt kell letérni:  N 46° 5,402' E 17° 58,869' 131 m [GCHKL+útkereszteződés] ,
Kerékpárral Pécsről Kővágószőlős és Hetvehely felé kell a hatos utat kikerülni. Személyvonatok és buszok is megállnak az állomáson (Cserdi-Helesfa), bár a járatok eléggé gyérek.
Parkolni kb. ötven méterre a ládától, a falu főterén  N 46° 5,392' E 17° 58,547' 123 m [GCHKL+parkoló] lehet. Ezt tekintjük kiindulópontnak, ahonnan a kocsma lekerítetlen udvarán keresztül jutni a templomhoz vezető lépcsőkhöz.

A láda
(Hagyományos 1,5 literes "uzsonnásdoboz" örökzöldek ölelésében, derékmagasságban. GPS nélkül is megtalálható, ha annak a tekintetét követjük, ha kinyitná szemét, aki az Egyház első hivatalos szentje. (Nem Jézus, nem is, aki elfordul tőle!)) - Régi leírás! Ideiglenesen virtuáisra állítva! Lásd feljebb!

Achillesztől a frankhamisításig
A település neve nem a "hely" vagy "helyes" szóból, és nem is "fából" ered. Az árpádkorban elterjedt férfinév volt a görög Achillesz magyar változata az Ehellő. Ezt a nevet viselhette a falu középkori birtokosa, akiről a település a nevét kaphatta. 1332-es oklevélben már plébániás helyként említik Elleusfalva néven. A falva tag más helynevekhez hasonlóan fára rövidült. A török idők után Bükkösd filiája, majd 1946- tól újra önálló plébánia, de paphiány miatt Szentlőrincről látják el.
Birtokosa a török idők után az Esterházy család, akiktől a Nádosyak bérelték az uradalmat. Ők építették a falu határában a Dinnyeberki felé eső oldalon a kastélyt. A család ismert tagja Nádosy Imre volt, aki országos rendőrkapitányként a frankhamisítási per fővádlottja volt. 1928-től, amikor amnesztiával szabadult, haláláig a helesfai kastélyban élt visszavonultan. (A kastély nem látogható, szociális intézmény működik benne.)

Jeruzsálem a faluban
Jeruzsálemben a mai napig őrzi a hagyomány Jézus szenvedésének és kereszthalálának emlékhelyeit Pilátus házától a Szentsírig. Már az ókorban szokás volt e szent helyeket felkeresni, a via dolorosát elmélkedve végigjárni. Az arab, majd a török uralom idején a zarándoklatok egyre veszélyesebbé váltak, így divatba jött, hogy megépítik szenvedés helyeinek másolatát. A ferencesek különösen szorgalmazták e szokást azért is, hogy a szegények is eljussanak a szenvedés "helyszíneire", vagy legalábbis annak megjelenített állomásaira, azaz a stációkhoz. A legelterjedtebb ez a típus volt, amit Helesfán is látunk. Nem annyira a Szentírás eseményeit követi, hanem a jeruzsálemi eredeti keresztút ferences hagyományok szerinti sorrendjét tizennégy stáción keresztül. Léteznek más típusok is öt és húsz közötti stációkkal, olyanok is, amelyek a János evangélium leírását követik.

A kálváriákat többnyire a településen kívül építették lehetőleg természetes vagy mesterséges magaslatra. Kápolna vagy esetleg több kápolna is kapcsolódhat hozzájuk, de az ilyen plébániatemplom körüli elhelyezés is gyakori. Van, ahol a településről a kápolnáig vezető úton helyezik el sokszor viszonylag hosszú közökkel a stációkat, ez a körbejárós típus is gyakori. Sokszor a temetőben van a keresztút. A tizennégy stációt templomok falán is el szokták helyezni, hogy böjtidőben rossz időjárás esetén is végig lehessen járni, vagy ahol nincs külön kálvária, így pótolják.
A nagyböjt, különösen a nagyhét jellegzetes eseménye a keresztútjárás. Az stációknál az események felelevenítését imádságokkal, elmélkedésekkel, olvasmányokkal egészítik ki. A ládába is helyeztünk egy ilyen leírást, aki szeretné, járja végig vele a stációkat, és utána ne felejtse visszatenni a lapokat a ládába!

Helesfán az 1722-ben Péter és Pál apostolok tiszteletére épült templom körül Zsolnay pirogránit domborműveket helyeztek el különösen szép műkő állványokon. Fő alapítója Jakab József helyi gazda volt, de Nádosy Imre is hozzájárult az alapításhoz, annak ellenére, hogy maga evangélikus volt.
Az öntött műkő stációk és keresztek a Bükkösdi Berthaldo kőfaragó műhely alkotásai. Ez a cég ugyan más néven, de mai napig működik Szentlőrincen. Bővebben eTiGeR ír róla a bükkösdi kálvária (GCBUKI) kapcsán.

A kálváriakutató vándorláda (GCKaKu) 100. állomása volt a helesfai.

Mit érdemes még megnézni?
A főtéren (kiindulási pontunk volt) találunk egy mázas Zsolnay pirogránit huszárszobrot. Mögötte a kálváriaalapító és a háborús hősök emlékműve.

A kiindulási pontról nézve a kocsmától jobbra az első ház a volt iskola. Érdekes szobrocska van a sarkán, egy Pantokrátor (Jézus Krisztus a világ ura), csak itt Jézust gyermekként ábrázolják. (  N 46° 5,439' E 17° 58,490' 133 m [GCHKL+Pantokrátor])

Említésre érdemes még a falu növényvilága, ami évszakonként, időjárási frontonként változik. A főtér mögötti faluház platánjai saját fajukhoz képest is óriásira nőttek. Fenn a kálvárián is hatalmas fákat láthatunk télen gazdag ágrajzolattal, nyáron susogó hűs lombozattal. A köveken kevésbé száraz időszakban a zuzmók színeit csodálhatjuk meg, ahogy sárgállnak, vöröslenek az amúgy szürke felhő alakot formázó telepek. Tavasszal különös ritka növények lepik el a talajt, mint az illatos hunyor, a különféle vadhagymák, íriszek, bánáti bazsarózsa - fel sem lehet sorolni. Ne szakítsuk le őket, de készítsünk róluk sok fényképet!

A Nádosy kastély nem műemléki értékű, messzebb is esik a falutól, talán csak a frankhamisítási botrány miatt híres. Csak a kerítésen kívülről tekinthető meg, bent szociális intézmény működik. Ha valaki látni szeretné, a koordinátái:  N 46° 5,569' E 17° 57,677' 143 m [GCHKL+kastély] Talán majd valaki elhelyez itt is egy önálló geoládát.

Ha időnk engedi, akkor a GCBOKP, GCBUKI, GCCse valamint a GCHH ládákkal folytathatjuk túránkat.

Kellemes ládakeresést és lelki felüdülést kívánunk!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (69 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.34 web: 4.63 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Mr. Fülixáj 2020.02.22 14:43 - Megtaláltam
TFTC Fülix. [Geoládák v2.2.5]

IMG_20200222_144520IMG_20200222_144528
drkmse 2020.02.01 14:45 - Megtaláltam
Nagyon szépek a pirogránit stációk, meglepő, hogy ilyen jó állapotban vannak. Köszönöm a rejtőnek hogy elhozott ide. [Geoládák v3.3.2]

denho 2019.10.30 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Brumi 2019.10.16 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kn_saci13 2019.08.18 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Naandi8 és Gabriel79 társaságában. [Geoládák v2.2.5]

Gabriel79 2019.08.18 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kn_saci13 és naandi8 társaságában [Geoládák v2.2.5]

naandi8 2019.08.18 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gabriel79 és Kn_saci13 társaságában! [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.06.23 19:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Móni&Krisztián 2019.06.01 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.05.19 11:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Katona55 2019.05.03 18:40 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

stmester 2019.05.03 18:40 - Megtaláltam
Megvan köszi

Liberty 2019.04.28 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
Nagyon szépek a stációk képei, sikerült a csöppnyi kulcslyukon befotózni, így picit látszik a templombelső. Köszönet a rejtésért.

Helesfa címere
pappcsalád 2019.04.28 11:31 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.2y]

Nilike 2019.04.27 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.46
Megtaláltuk ... és ide se jutottunk volna sose, ha nincs ez a játék!
Köszönjük!

20190427_14051720190427_141159
20190427_14061820190427_141142
katika 2019.04.21 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csodás hely! [Geoládák v2.2.5]

 
Parmerozpazepan 2019.03.29 14:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.94
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Gyönyörű tavaszi időben a templom körül, és a faluban. Fent olyan, mintha nem is egy faluban lennénk, Isten végtelen nyugalma körbevesz...

A templom környezet kissé elhanyagolt, a kálváriára ráférne a felüjítás, de valóban gyönyörű kivitelűek.
Mint a kocsmában egy atyafit kérdezgetve megtudtam, a templom alatt, több irányból, 30-40m-es alagutak vannak. Két bejárat a kocsmaudvarról is látható. A kálvária sorában is látni pinceszellőzőt fent, többet is. Régen bortárolásra használták őket, aztán minden másra is, ma üresek. Csakúgy, mint a templom, ahol nincs rendszeres szentmise, harangozás is csak este hétkor van, délben sincs... Szomorú.
Érdekes, hoy a templom statikáját nem zavarják az alatta fúrt pinceüregek.

ClaryaTáncolóFelhő 2019.03.09 15:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.85
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!

BT_pro 2019.02.21 07:59 - Megtaláltam
Megvan,köszönöm a játékot!

Gyömi 2018.10.21 15:40 - Megtaláltam
Köszönjük!

DSC_6091DSC_6093
DSC_6099DSC_6103
GYEZegzug 2018.10.21 09:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.37
Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20181021_093125IMG_20181021_092954
emiGrant 2018.10.21 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.22
Levezető ládázás a GCWALK utáni vasárnapon, mielőtt GYEZegzug és én haza indultunk. Tetszett a templom és remélem hamarosan sikerül megint egy ládát elrejteni valahol. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
Pifu 2018.10.14 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk: Gabi&Pista

ballasz 2018.10.07 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.77
Érdekes rejtés.
A hely is szép lehetne, de látszik rajta, hogy a kocsma környéke gyakrabban használt, mint a templomé.

navigaator 2018.10.03 00:00 - Megtaláltam
-

Révai család 2018.09.23 17:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Köszönjük a rejtést!

VP 2018.08.23 19:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 4.58
Régebbi leírással kerestem a ládát - hiába. Aztán telefonáltam. Köszönöm a rejtő segítségét!
Lent a kocsmában jó volt egy kis pihenő.

Zsozso94 2018.08.23 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! Aki erre járd ládázni, érdemes a központban megtekinteni az emlékmű-parkot. :)

braunfrici 2018.08.15 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.63
Útban Szigetvárra.Megvagy!

Braunka 2018.08.15 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.63
Magyarhertelendi nyaralás

nmárti 2018.07.27 13:53 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.50 súly: 4.45
Megér egy misét...Köszi a rejtést!

BuBiPuma 2018.06.30 14:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]
A híres kocsmaudvar üres volt, egy nyári szombat délután, ki érti ezt? :)

a híres kocsmaudvar 
Ninja family 2018.05.26 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

g-tabe 2018.05.10 21:16 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget!

Göde 2018.04.18 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Érdekes megoldás a kocsmaudvaron keresztüli megközelítés. De ott még parkolási lehetőség is van. INGYENES!!!!

Fenilefrin 2018.03.15 12:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.74
Meglett, köszi a rejtést!

Schlégl 2017.10.21 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.84
Köszönöm a rejtést.

má-csa 2017.10.21 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

dabcsi 2017.10.21 11:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.80
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

IMG_20171021_113725_BURST001_COVER 
Alex és Rami 2017.09.09 19:55 - Megtaláltam
Köszönjük :)

BouLache 2017.08.22 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.38
Tetszett az "italbolttól" felfelé vezető kis lépcső, kár, hogy megindult a löszfal. Remélem a templom nem lesz az enyészeté! Köszi a lehetőséget!

Manala&Snake 2017.08.18 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Walterhal 2017.07.30 11:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! A ládaoldal szövege fogott meg, a hely követte. Teljesen életszerű a falu elrendezése: kocsma, templom, iskola, hivatal egy kupacban. Mise után ki lehetett beszélni a dolgokat a kocsmában.
Végre láttam egy halom szöcskét, itt a Balaton parton ki van irtva, akárcsak a tücsök. Még 6-7 éve a kert tele volt tücsökkel, ma halálos csönd van a nyári estéken. A szúnyogírtás mindent elvisz, megéri?
Egy családi emlék is kötődik a ládaoldalhoz. Anno egy nagybátyám a frankhamisítás idején a Duna-parti szép épület bársonyszékeinek egyikén ült. A fényképét nézve néha suttogva elhangzott: belekeveredett valahogy a frankhamisítási ügybe.... aztán a családi regék alapjait kutatva kiderült, hogy a kinevezett vizsgálóbizottság előadója volt a parlamenti üléseken. Ennyit a családi mítoszokról.

enjoy 2017.07.15 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! :)

Puzzle Apartman Gyula 2017.07.03 16:31 - Megtaláltam
Gyors és magányos találat Szigetvár felé.

EmesESE 2017.04.30 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget ... [iGC] [wapon beküldött szöveg]

nagyi11 2017.04.16 16:00 - Megtaláltam
Ez a 800. megtalálásunk! :D

WP_20170416_15_57_53_ProWP_20170416_15_58_30_Selfie
WP_20170416_15_59_47_Pro 
CsiLa 2017.03.16 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Megtaláltuk! Köszi! :)

GeoMelinda 2017.03.16 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Köszönjük! :)

waneqr 2017.03.11 15:30 - Megtaláltam
Sajnos a ládát nem találtuk, ezért kérnénk a fényképek alapján a megtalálás elfogadását. Köszönjük a lehetőséget!

[Jóváhagyta: S-A, 2017.03.15 13:54]

d3d2
d1 
kenau 2016.12.29 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

befi 2016.09.27 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Paul 2016.09.23 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3c] [wapon beküldött szöveg]

Access Denied 2016.09.16 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Meglelve!

Egyebek később!

zalajaro 2016.08.23 10:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

csbagi 2016.08.15 14:30 - Megtaláltam
Orfű felé autózva, útközben megkerestük Cseberrel.

Cseber 2016.08.15 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.13
Megtaláltam Ágival.

dzoli1 2016.08.14 23:59 - Megtaláltam
Dr.Ladával és Emesével.

Dr.Lada 2016.08.14 19:11 - Megtaláltam
Elkövetve dzoli1-el :-) [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Zéboy 2016.08.06 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy logó 
Berián 2016.08.06 11:10 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

leve2002 2016.08.01 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.82
Második próbálkozásra sikerült meglelni :) Kicsit nehéz hozzáférni a ládához, de így legalább biztonságban van a cache!

csipet_csapat 2016.08.01 09:53 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.26
Közös találat Takiékkal. Köszönjük a lehetőséget.

IMG_0023 
takacsimre 2016.08.01 09:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.11
Csipet_csapattal. Köszönjük a rejtést. Marika és Imre

Hulope 2016.06.30 18:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Megtaláltam! Köszönöm!

Dockie 2016.06.05 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Zsuzsanna966 2016.06.05 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

GabSmith 2016.05.28 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Puszkany 2016.05.21 11:50 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok! Köszönöm a lehetőséget!

monguz 2016.05.14 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.72
A leírás alapján könnyű találat. Egy nemrég elhunyt barátunk sírját jöttünk meglátogatni, ez alkalomból került sor erre a ládára is.

Vincenzo65 2016.04.15 08:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.56
Gyönyörű kálvária

LionDaddy 2016.04.13 11:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.30
Pécsi munka kapcsán jártunk a városban és a Mecsekben, egy kis ládakeresés is belefért az időnkbe.

Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

P1340818P1340815
P1340816P1340817
P1340814 
iszéd 2016.04.02 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

acsipapa 2016.04.02 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Webber 2016.04.02 10:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Bütyök+Zulu 2016.03.20 13:10 - Megtaláltam
majd

SylverRat + Bogee 2016.03.20 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.05
Gyűrűfűi ládakarbantartásról hazafelé kerestük meg.

IMG_3270IMG_3271
IMG_3272 
Luis és családja 2016.03.13 09:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

K.L. 2016.03.13 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Megtaláltam.

fehérkút 2016.02.14 10:25 - Megtaláltam
Szalag nem volt, de alul egy táblán kint van, hogy a templom megközelítése életveszélyes. Itthon olvastam miért ! Természetesen jó magyar szokás szerint ezt figyelmen kívül hagyva megtaláltam a ládát !

Rocsog 2016.01.29 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Szép dimbes-dombos hely Helesfa, gyönyörű környezettel. Ezért is választottuk lakóhelyül 11 éve. A faluban vendégház (www.helesfavendeghaz.hu), kocsma, kisbolt működik, ezen kívül a falu végén egy nagy tehenészet van ahol akár meg is simogathatjuk az állatokat. A templom igazából nem életveszélyes, csak azzá nyilváníttatták, hogy támogatást nyerjünk el a felújítására ;-)

59691DSC_0020
Fénykép0970Fénykép0925
Kedy 2016.01.22 09:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.28
Szép a helyszín, kicsit kellett csak keresgélni, hamar meglett! Köszönöm! :)

Farekék 2015.12.06 14:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.81
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget!

 
foxfoxfox 2015.11.20 16:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Sajnos már korán korán sötétedik...
Köszönöm a rejtést, de ide vissza kell jönnöm világosban is!

vecsbal 2015.11.08 12:14 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.41
Pécs-Cserkút-Kővágószőlős-Hetvehely-Bükkösd-Helesfa-Cserdi-Szentlőrinc-Pécs 61 km-es kerékpártúra során.
Köszönet a rejtésért!

 
Judit és Béla 2015.10.31 15:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.16
Megtaláltuk. A rejtekfát kivágták, a láda egy másik közeli fán volt.

Mathau 2015.10.23 10:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Zsu. 2015.10.17 12:12 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2015.10.17 12:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.60
Pécsi hétvégére érkeztünk családilag. A mai napra borongós időt mondtak, de sajnos délelőtt még esett is. Rövid sétával ez a láda is meglett. Jó a rejtés, nehéz kiszúrni, de a leírás alapján szinte gyerekjáték. Szépek a képek a stációknál! Lillu mindet végignézegette...

Köszönet!
Mikulás

 
zsupisti 2015.10.03 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. A láda a földön hevert. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Pogánypeti 2015.09.21 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]
Cserdiből gyalogoltam át Helesfára, és éppen időben érkeztem, mert miután megkaptam a sörömet, rögtön be is zárt a kocsma... :)))
A láda könnyen meglett. Sajnos a templom életveszélyes állapotban van, nem látogatható...
A találat után visszaballagtam Cserdi-Helesfa vasúti megállóhelyhez, a Pécsre tartó vonatpótló buszhoz... :)))
Köszi a rejtést!

A templom a Fő utcárólA II.világháborús emlékmű
Zsolnay huszárszobor (Háry János?)Polgármesteri Hivatal
PantokrátorA kocsma és bolt udvara
Felfelé a templomhozSzent Péter és Pál rk.templom
A Kálvária keresztjeiINRI.
A keresztút stációiAz I.stáció
Kóborló 2015.09.20 15:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.09
Megtaláltuk.

Könnyed vasárnap délutáni on drive ládavadászat második állomása.

Köszönjük a rejtést

Helga + Kóborló

TS 2015.08.18 16:56 - Megtaláltam
A templom alatti kocsma udvarán parkoltam. A 73 lépcsőfokon felsétálva jutottam a rejtekhez. A ládát a leírás alapján GPS nélkül is könnyen megtaláltam. A ládában talált kálvária ismertetőt kézbe fogva sétáltam végig a stációkon, melyeken nagyon szép domborműveket csodálhattam meg. Mire visszamentem a lépcsőn, már vendégek foglalták el a kocsma gangján lévő asztalokat és kortyolgatták a melegben a hideg sörüket.

push_key 2015.08.16 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.34
Köszönjük a rejtést.

benist 2015.08.15 13:40 - Megtaláltam
A kocsmánál parkoltunk, majd fel a lépcsőkön. A templom lekerítve, vélhetően a repedések miatt, de a láda törvényesen megközelíthető. A kocsma sem üzemel, egyébként gondozott, barátságos a főtér.

zsuuu 2015.07.26 00:00 - Megtaláltam
Nezegelodes Kredenccel es Pistivel 2.
Koszi

atipapa 2015.07.03 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Tisztisz és Csabi 2015.05.24 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.56
Megtaláltuk! Köszi.

delkim 2015.05.17 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.85
Megtaláltuk Somogyi család második ládáját is.. :) Köszönjük szépen.. Üdv: Szilágyi csalág. Deján, Niki, Zoli

urbanj 2015.05.09 10:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Szigetvári hétvégén jártunk itt is.

Törpe 2015.04.20 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Szép láda, ötletes rejtés! Köszönjük a rejtést! Törpe

kobcikrajci 2015.04.19 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

luckyhunter 2015.04.12 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Mr Zerge 2015.04.05 14:25 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

A templom alatt parkoltunk onnan egy rövid sétával elértük a doboz rejtekét. Nekem pár méterrel odébb mutatott a GPS, 5. vagy 6. tuja volt a valós rejtekhely.

laszloistvan 2015.03.29 16:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.86
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Bükkösdi ökopark látogatás kapcsán útbaejtve.

kl 2015.03.14 15:15 - Megtaláltam
Itt jártunk... [wapon beküldött szöveg]

aceespepee 2015.02.21 00:00 - Megtaláltam
megtaláltam :)

Molli 2015.02.14 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam

Pomisa 2015.01.18 13:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Ismerős helyszín, barátságos település.
Köszönjük a rejtést.

Szöszke15 2015.01.17 15:45 - Megtaláltam
Megvan!

tmolli 2015.01.17 15:45 - Megtaláltam
Köszönöm!

baranyaifiú 2015.01.17 15:45 - Megtaláltam
Ok!

laszloze 2015.01.04 14:57 - Megtaláltam
Túránkvégefelé, hazafelé tartva bekanyarodtunk Helesfára is. Nagyon meglepő, érdekes egy templomra találtunk. Számomra a legérdekesebb a templom alatt elhelyezkedő pince volt. A GPS koordináta nem a rejtek helyére mutatott, de a vallási irányadó megjegyzés sokat segített, alig 3-5 perc keresés itán meg lett a kis zsákocska.
Köszönöm a rejtést!

Átléptünk a 2015-ös évbe, így már a tervben lévő nagy túrát ejtettük meg ezzel a ládázásal. A túra folyamán a rossz időre és a nagy távolságra való tekintettel egy autós drive in ládázást rendeztünk melynek folyamán a következő 8 ládát kerestük fel:

GCORKI Orfűi kilátó
GC3xxx Hármaskereszt
GCALAG Régi vasúti alagút
GCHEKI Hetvehely kilátója
GCHH Heiligste Húsfüstölő
GCBUKI Bükkösdi Kálvária
GCHKL Achillész Golgotája
GCCse Cserdi, a magára talált falu

a láda felől
RoriZo 2014.12.25 12:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.89
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Kukucska 2014.12.21 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.45
Megvan!

 
P.B_László 2014.11.22 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.49
Megtaláltam , köszönöm a rejtést , László !

Cerberus 2014.11.15 18:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.25
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

geri83 2014.11.09 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
Dombóvár - Szentlőrinc bicajozás utolsó ládája. Méltó zárása a napnak. (Cserdiben jó pár ember ott tobzódott a rejteknél, úgyhogy azt most kihagytam.)

kamzik 2014.10.26 09:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Köszi szépen a rejtést!

Ulmi. 2014.10.19 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést. Ulmi & Pók

sirgalahad 2014.10.08 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.47
Nyugalmat ki keres ma
Jó hely annak Helesfa
Ládaoldalt aki nézte
Ráhangolhat Achillészre

Ajtony 2014.10.04 13:42 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! A hely már régen ismert volt előttünk, és tetszett is, amikor anno itt jártunk a "Keresztes Hadjárat" keretében a kereszteket bejelenteni. Ma még kettő, annak idején elmaradt keresztet kerestünk fel a falu tágabb határában, igazán megérte eljönni.
Gratulálok az alapos munkával létrehozott színvonalas ládalaphoz!

Zerind HUN 2014.10.04 13:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.00
Miután ,,Gyűrűfüvön'' (tudom, hogy nem így kell írni) és Helesfától délnyugatra is megtaláltunk és lefényképeztünk pár keresztet, fölmásztunk a templomhoz is, ahol már kb. 5 évvel ezelőtt jártunk egyszer. Akkor be volt szakadva a teteje, azóta már kijavították. Érdekes stílusú ez a kálvária, nem rossz.

Pásztormacska dél-Helesfán 
kupec 2014.09.24 10:09 - Megtaláltam
Szép, békés hely, tetszett.

Párduc50 2014.09.20 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.99
Nagyon tetszett a hely. Egyszer, úgy egy éve, ide hoztam a Kálváriakutató ládát. A rejtésem egész máshol volt, a kálvária északnyugati sarka körül találaható fás részben. Így a terep ismerős volt, a rejtés viszont nem. A ládát derékmagasság helyett fejmagasság felett találtuk, visszahelyeztük a leírásban szereplő magasságba Tiglettel.

kekenj 2014.09.20 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.44
kösz a rejtést;
Ugyan már sokszor mentem keresztül a településen, de érdemes volt megállni, kicsit körül nézni.

goligon 2014.09.20 00:00 - Megtaláltam
Megszentelt helyen leltem lelket:) Köszi!

 
Szabó Család 2014.09.17 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.22
Köszönjük.

fuzbal 2014.09.14 16:38 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Csaba & családja 2014.09.12 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.49
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést

Pilis50 2014.09.04 10:00 - Megtaláltam
Megkotortam.

geoguru 2014.08.26 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.40
Megtaláltuk,köszönjük a rejtést.

eTiGeR 2014.08.24 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Megtaláltam! :) Álmosan, fáradtan, de ezt még mindenképp meg akartuk keresni! :) A GPS vagy 20 méterrel arrébb küldött, így hát telefonos segítségre szorultunk. A láda rendben a helyén van; köszönjük a rejtő segítségét ezúton is! :) A ládaoldalon egyébként nagyon szépek a képek, és a leírás is érdekes, informatív. Nem jártunk még ennél a kálváriánál, köszi hogy megmutattad! Első ládának szerintem ez nagyon jó lett, remélem lesz még! :)

Strombus 2014.08.22 09:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Mivel Párduc50 tavaly már a Kálváriakutató mozgóval ideinvitált a szép, békés hely már ismerős volt. A rejtek is hamar adta magát, a mozgóért korábban jobban megdolgoztunk. De jó, hogy került ide állandó láda!
Érdekes cím, szép, informatív ládaoldal. Köszönöm as rejtést.

Helesfai rk templom a kálváriával
Péter60 2014.08.22 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.15
Ismerős a hely, igazán megérdemel egy állandó ládát.
Nagyon klassz a ládaoldal.

bigmick 2014.08.21 09:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.0u] [wapon beküldött szöveg]

Domos 2014.08.19 18:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.48
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Somand 2014.08.17 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Nagyon tetszett!

lepke 2014.08.16 09:30 - Megtaláltam
+1 találat.

álomfogók 2014.08.15 19:30 - Megtaláltam
Bronz!

Pénteken reggel indultunk Dinnyeberkibe. Csütörtök délután készültem fel a környékbeli ládákból. Az utolsó pillanatban érkezett az e-mail az új ládáról, amit mintha nekünk rejtettek volna. Köszönjük. Egész úton reménykedtem, hogy megőrzi szüzességét odaérkeztünkig, de a csalfa reményért nem hagytam ki az odaútra tervezett ládákat. Az elsőségért nem is érte volna meg, és hát az a bronz is szépen csillog.

szamosszamoca 2014.08.15 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.76
Ebédfőzés közben ránéztem az emailemre, akkor láttam az új ládát. Mivel nem volt még log, bíztunk benne, hátha nyaralnak a piros egyesre vadászó kesserek. Köszi, hogy meghagytátok a lehetőséget, igaz az ezüst sikeredett,de rég volt már dobogós találatunk. A láda rejtekének én terepszínt javasolnék, így már messziről virít: itt vagyok, muglik kezébe könnyebben kerülhet. Üdv a kesserek világában kedves Somogyi család, jó hogy itt is találkozunk :) ! Sok szép ládát tegyetek még elénk!

Zengő682 2014.08.15 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Kiváló első rejtés, köszönjük, csak így tovább!
Annával és Petivel, nem rohanva, bízva, hogy mi leszünk az elsők. És igen!


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.