geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3905. A mádi zsinagóga (GCmzsi)

A zsinagóga kivülről...

A zsinagóga kivülről...

... és belülről

... és belülről

Askenázi zsinagóga - középen van a tórafelolvasó-hely

Askenázi zsinagóga - középen van a tórafelolvasó-hely

A tóratekercsek tárolója

A tóratekercsek tárolója

A Tóra felolvasó asztal

A Tóra felolvasó asztal

Kegytárgyak a kiállításon

Kegytárgyak a kiállításon

A rabbiház, ami egyben rabbiképző is volt

A rabbiház, ami egyben rabbiképző is volt

Erre keresd

Erre keresd

Rejtek

Rejtek
Szélesség N 48° 11,765'
Hosszúság E 21° 16,675'
Magasság: 149 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.11.13 13:00
Megjelenés időpontja: 2014.11.16 16:11
Utolsó lényeges változás: 2018.10.23 11:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Vgyuri, Postica
Felhasználó: Hegedüs Zsuzsa
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10 m
Megtalálások száma: 250 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP: 10*19*5 cm műanyag konyhai doboz a kerítés lábát képező kövek között a harmadik fától nem messze. Két kis követ kell elmozdítani, hogy kivehető legyen a láda. Pót jelszó a zsinagóga DK sarkán az ereszcsatornán és a Rákóczi utcai szomszéd iskola kerítésén, a tűzcsap melletti falon található, és a tűzcsapra is felírva.

Kéretik a láda visszarejtésénél vigyázni, mert a kövek csak bizonyos sorrenden állnak meg és fedik el a ládát.

"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."

Megközelítés

A zsinagóga Mádon a Táncsics u. 38. számú telken található, a megközelítés triviális. Kívülről is ez a mutatósabb oldala. Viszont a csatolt részekkel az ingatlan átnyúlik a párhuzamos Rákóczi utca 73 sz. házáig. A mi szempontunkból ez az érdekesebb, mert innen biztosított a bejutás, ha sikerül és itt van a pót jelszó, ha nem.

A 2015/16-os rekonstrukció után a komplexum központja az egykori rabbiház, amiben most a működtető EMIH zsidó ernyőszervezet területi központja működik, ami egy zarándokszállás, egy múzeum és egy közösségi központ. Annak recepcióján általában tartózkodik valaki, akitől engedélyt illik kérni a ládakeresésre.

Ládasor

A láda része egy több darabból álló ládasornak, ami a 2014-2015 folyamán megvalósuló "Zsidó zarándokút Észak-Alföldön" című EU-projektet ismerteti "virtuális útikönyvünkben". A sorba tartozik még jelenleg a tokaji zsinagóga (GCtzsi), a sátoraljaújhelyi multiláda (GCsjhs-1) egy pontja, a debreceni zsidónegyed (GCdzsn), a szatmárnémeti (Románia) zsinagóga (GCszmm) és egy "com-os" láda a nagykállói rabbisírnál..

Haszid zsidók Észak-Kelet Magyarországon

A magyarországi zsidóság egyik csoportját képezik a haszidok. A XVIII. században az ortodoxián belül Galíciában jött létre az askenázi (kelet-európai) főcsoporton belül a haszid irányzat, ami jellegzetes ruházatával, szokásaival láthatóan elkülönült a környezetbe jobban beleolvadó, régebben Magyarországon élő csoportoktól. A haszidizmus tanítása szerint az időnként extatikus zene és tánc utat mutat a mindenható felé. (Legtöbben ezt a Jakob rabbi kalandjai című filmből ismerhetik.) A cári uralom üldözései elől egyre több haszid költözött át Magyarországra, és főleg az ország északkeleti részében telepedtek le. A zsidó szokások szerint a rabbi a közösség szellemi vezetője, és mennél nagyobb tudású, annál több tanítványa van és annál nagyobb tisztelet övezi. Habár a zsidó vallás nem "kanonizálta" a csodatételeket, a néphiedelemnek nem lehetett parancsolni. A zsidók körében, de a kívülállók között is terjedt a hit, hogy az istennek nagyon tetsző, nagy tudású és példamutató életű rabbik (ezeket hívják rebének vagy cadiknak) jobb eséllyel folyamodhatnak az égi segítségért, mint a közönséges halandók. Ezért alakult ki néhány híres rabbi körül a csodatevő mítosz.

A zsinagóga története

A mádi zsinagógát 1795-ben építették fel lengyel és litván mintára a Mádra költözött borkereskedő és termelő zsidó családok. A barokk stílusú zsinagóga mellett a településen híres talmudiskola is működött. Hosszú ideig békében együtt éltek a katolikus, a protestáns és az izraelita lakosok. Az 1848-49-es szabadságharc során a zsidók itt is, ahogy máshol is, Kossuth Lajost támogatták. Az első világháború hősi halottai között is megtaláljuk a nevüket a település emlékművén.

1940-44 között a zsidókat deportálták vagy munkaszolgálatra hurcolták. Közülük mindössze negyvenen tértek vissza, ám 1950 és 1956 között ők is elhagyták a községet. A zsinagóga ettől kezdve folyamatosan pusztult, bár több terv is született a hasznosítására, ezek végül nem valósultak meg. Sokáig romosan, ledőlt oromfallal állt, mígnem a 2002-2004-es restaurálás visszaadta az épület eredeti pompáját, ami nem semmi, mert a XVIII. századi zsinagógák a puritán belsőről voltak felismerhetők, az a pompa, ami az építtetők gazdagságát volt hívatott megmutatni az ország más részeinek neológ-hitközségeinél csak a XIX. század második felében terjedt el.

A jelen

A zsinagóga szakrális szempontból teljes értékű, használható szertartásokra, csak sajnos hívők nélkül ez ritkán fordul elő. De mivel a barokk zsinagóga Európa-szerte ritkaság, főleg az ilyen díszes kivitelű, néhanapján külföldről érkeznek megkeresések alkalmi rendezvények, pl. bar micvo (fiúk felnőtté avatása 13 éves korban) megrendezésére.

A mellette levő ún. rabbiházban ennél nagyobb a forgalom. A lubovicsi zsidó egyház (lényegében a haszid ultra ortodoxok) hétvégeken időnként lehozza a pesti fiataloknak szánt foglakozásokat.

A rekonstrukciókra elnyert 500+ milliós pályázat után most egy kisebb pályázat eredményeként ("A csodarabbik nyomában") biztosított a kb. 60 fős zarándokszállás és a kulturális központ működése, benne a haszid zsidóság történetét bemutató kiállítással. A közeli olaszliszkai és bodrogkeresztúri zsinagóga és rabbiház maradványokat is ennek a pályázatnak keretében tették bemutathatóvá.

A mádi zsinagóga egyike a világörökség részeként nyilvántartott "100 védett zsinagóga" összeállításnak.

A látogatáshoz be kell jelentkezni a fent már említett "rabbiházban". Állandó nyitva tartás nincs. Belépődíj vezetéssel a zsinagógába és a rabbiházban levő múzeumba 500-500 Ft, együtt 900 Ft.

Telefonon is lehet jelentkezni és vezetést kérni:

-36 30 925 1808

Email: csodarabbikutja@zsido.com

Itt illendő megemlékezni a létesítmény egykori gondnokáról, Fehér Barnabásról, aki 40-50 éven át látta el a zsinagóga gondnoki és idegenvezetői munkáját, és aki 2017 júniusától befejezte ezt a tevékenységét.

Forrás és egyéb olvasnivaló

A mádi zsinagóga

Egyéb uticélok a témában

2017.11.03. Közben jelentették, hogy a régi láda is megvan. Egy méterre az újtól. Van választási lehetőség, míg az egyiket be nem gyűjtöm. Inkább a régi kopottat használjátok, annak hosszabb az előélete :-)

2017.10.02. A láda pótolva a régi helyén.

2017.08.19. Megerősítést nyert, hogy a láda tényleg eltűnt vagy a leomlott kőfal alatt van. Pótlására keresem a lehetőséget, de A PÓT JELSZAVAK TOVÁBBRA IS ÉLNEK.

2018.10.22 Új láda került kihelyezésre, nem a terasznál lévő omlásve szélyes kőfalban, hanem a terasz folytatásában lévő kerítés lábazatában. A pót jelszavak is megerősítve. Az eresz csatornán egy mágneses mikto láda is kihelyezve.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (95 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.05 web: 4.59 átlag: 4.40

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


stikli08 2020.06.26 13:29 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! [Geoládák v3.4.1]

zoll 2020.06.25 13:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.39
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Andi, Zoli [Geoládák v3.4.1]

Robogo 2020.05.30 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

bm 2020.05.17 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.16]

Krisztina1688 2020.05.11 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Szamoa 2020.05.09 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Votom 2020.04.05 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pulos 2020.03.29 18:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.42]

Homcsi 2020.03.29 18:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.42]

Szabi82 2020.02.22 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

FogarasiRenáta 2020.01.31 21:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

LaciésTimike 2020.01.26 13:51 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

tojas 2020.01.04 13:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.81
Köszönöm a lehetőséget. Nagyon csúszós ónos esőben! Vigyázzon mindenki magára!

katagonc 2019.12.29 08:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Köszi a rejtést! BÚÉK!!!

Zergi 2019.11.13 16:20 - Megtaláltam
Fogtam!
Már jócskán sötétedett, az ereszcsatornás változat jött be!

IMG_4017IMG_4018
IMG_4020IMG_4021
IMG_4022IMG_4023
Kertész család 2019.10.31 12:05 - Megtaláltam
Nagy élmény volt, régi vágyunk teljesült azzal,hogy meg tudtuk nézni a Rabbiházat és a zsinagógát belülről is. Köszönjük a rejtést.

zaskl 2019.10.28 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

golyostoll 2019.10.28 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Macusa 2019.10.12 14:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.19
Szééép....
Köszönjük a rejtést!

bnorbi 2019.09.29 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

BT_pro 2019.09.23 18:04 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm a játékot! [g:hu 1.6.4]

MáLinKA 2019.09.22 09:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk,köszönjük a rejtést!
Munkatársakkal közösen! Nagyon szép a zsinagóga! [Geoládák v2.2.5]

Vincenzo65 2019.09.08 14:11 - Megtaláltam
Meglátogattuk a zsinagógát is. Kedves hölgy "ráncbaszedte" a rendezetlen tudásomat zsidó vallásból. Külön érdekesség volt a GCujhs első pontja csodarabbijának itten állított emlék megtekintése. Sőt én adtam infót róla a hölgynek. Ilyenkor érzem a geo erejét, és varázsát. Csodálatosak az így megőrzött értékek. Csendes volt, nem volt nagy zsivaj és tömeg, mint a budapestinél. A belépő díj is szerény. Köszi a bemutatást!

atgaspar 2019.08.30 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dobozipatikus 2019.08.18 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (258 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.