geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3963. Fábián Tamás emlékláda (GCFTEM)
Fábián Tamás 1958-2012
Fábián Tamás 1958-2012
Utolsó képe
Utolsó képe
Triko matrica Tamás képével
Triko matrica Tamás képével
Vasvári emlékszoba
Vasvári emlékszoba
Egy gimnáziumi fotó
Egy gimnáziumi fotó
A "régi" Nagy Lajos Gimnázium
A "régi" Nagy Lajos Gimnázium
Az "új" Nagy Lajos Gimnázium
Az "új" Nagy Lajos Gimnázium
Kemenes Vulkánház
Kemenes Vulkánház
Sötét-völgy
Sötét-völgy
A Gyilkos-szikla
A Gyilkos-szikla
A Gyilkos szikla felett vezető út
A Gyilkos szikla felett vezető út
Kilátás a szikla tetejéről Ausztria felé
Kilátás a szikla tetejéről Ausztria felé
A rejtek
A rejtek
Itt keresd a sziklaodut!
Itt keresd a sziklaodut!
A rejtő csapat, háttérben a Gyilkos szikla
A rejtő csapat, háttérben a Gyilkos szikla

Szélesség N 47° 20,841'
Hosszúság E 16° 26,576'
Magasság: 705 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.03.18 00:00
Megjelenés időpontja: 2015.03.18 18:32
Utolsó lényeges változás: 2015.03.18 18:32
Utolsó változás: 2018.06.28 11:07
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: karathl
Felhasználó: karathl
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2900 m
Megtalálások száma: 183 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetenteWAP:
A láda, egy hagyományos átlátszó hűtődoboz, kb. 15x10x8 cm, a megadott koordinátán a szikla tetején, egy kisebb sziklaüregben található.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


"Nem lehet kétszer ugyanott sem ugyanazt látni, más az időjárás mások a fények, mások az utitársak...mindíg tanul újat az ember és állandó felfedezés az élet." Fábián Tamás

A ládát Fábián Tamás szegedi geográfus emlékére állítottam, akit 2012. január 16-áról 17-ére virradó éjszakán Etiópiában az Erta Ale vulkán közelében etióp vagy eritreai félkatonai egységek agyonlőttek.

Fábián Tamás a Szegedi Egyetem elismert oktatója volt, aki nagy hozzáértéssel szervezte a hallgatók tereptani gyakorlatait, világjárásával bővítette ismereteit, melynek élményeit nemcsak hallgatóival, hanem szülővárosának és volt gimnáziumi osztálytársainak érdeklődő tagjaival is megosztotta.

Ő rendületlenül járta a világ természeti szépségeket hordozó tájait, így megfordult pl. Közép-Amerikában, Indiában, Dél-Afrikában, Új-Zélandon, Kubában, Iránban.
Végül Etiópiában ...
Kalandozásairól Unger János barátja készített egy fényképes megemlékezést:
Fábián Tamás világjárásai

Fábián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója nemcsak öncélúan járta a világot: útjait képekkel, beszámolókkal dokumentálta, hogy élményeit és megszerzett tudását később átadhassa a geográfusok újabb és újabb generációinak. Szellemi és materiális hagyatéka ezért felbecsülhetetlen, amelynek megőrzése és megismertetése céljából jött létre a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány.
Fábián Tamás hagyatéka

Vasvár önkormányzata berendezett egy emlékszobát, ahol nemcsak a Tamás által gyűjtött ásványokat állították ki, hanem a világ minden tájáról hozott képeslapjait is - ezeket is megszállottan gyűjtötte.

2011. októberében a 35 éves érettségi találkozón azzal búcsúzott osztálytársaitól és tőlem osztályfőnökétől, hogy készüljünk a legközelebbi élménybeszámolóra, mert olyan lesz, ami még nem volt. Még ma sem akarjuk elhinni, hogy egy csodás élménybeszámoló helyett a tragédia hírét kaptuk.
Mivel tevékenysége úgy gondolom sok szállal kapcsolódik a geocaching mozgalomhoz, talán méltó tett lenne részünkről, ha egy vas megyei ládával emlékeznénk Fábián Tamás munkásságára. Tragikus halála sugallta azt a gondolatot, hogy a ládát a Kőszegi-hegyben található Gyilkos-sziklánál helyezzem el, és életútjával és munkásságával kapcsolatos vas megyei helyekre pedig felhívjam a figyelmet, s ajánljam meglátogatásra azokat.

1. A hely, ahonnan elindult, és ahová végleg megtért, Vasvár

A régészeti leletek tanúsága szerint a mai város területén már a kőkorszak óta élnek emberek. A Kemeneshát szélén fekvő, Rába árterületéből kiemelkedő terasz a kezdetektől fogva alkalmas hely volt az emberi település kialakulásához. A város határában található jelentős emlék az a földsánc, amely a nyugatról történő támadás ellen védte a települést. A sáncot általában római eredetűnek tartják, azonban a honfoglalás utáni építése sem kizárt.
A vas jelentőségét a honfoglaló magyarok is ismerték, ezért itt alakították ki az ország egyik nagy vastermelő központját.
A vármegyerendszer kialakítása során Vasvárt Szent István király ispánsági központtá és megyeszékhellyé emelte. A régi templom helyett vélhetően a 12. században épült fel a háromhajós román stílusú Szent Mihály templom, mely a társaskáptalan székhelye lett. A 14. század közepére Vasvár már igazi város, közigazgatási, kereskedelmi és kulturális központ, polgárai öntudata, gazdasági befolyása egyre növekedett, népes vásárai voltak. A 16. században a török fokozatos előretörésével Vasvár életében is hanyatlás következett be. 1577-ben az állandó zaklatások miatt a domonkos szerzetesek elhagyták Vasvárt, 1578-ban pedig az országgyűlés elrendelte a káptalan Szombathelyre költözését, ezzel Vasvár tulajdonképpen megszűnt megyeszékhely lenni. A török veszély megszűntével azonban a város várt gyors fejlődése elmaradt, melyben közre játszott, hogy polgárai régi kiváltságaikat nem kapták vissza, sőt 1699-ben a megyegyűlés jobbágyi szolgálatokra kötelezte őket.
18. század közepére az újjáépítés után már teljesen más képet mutatott a város, mint azelőtt, ekkor alakult ki a mai városszerkezet. A város nevezetességei:
Római katolikus (volt domonkos) templom (középkori eredetű, barokk); A vasvári domonkos kolostor ; Temetőhegyi kápolna (késő barokk); Helytörténeti Gyűjtemény; Angyal szobor; Szentkútfürdő

Fábián Tamás 1958-ban Vasváron született, itt járt általános iskolába, és itt kedvelte meg a földrajzot, itt voltak vannak azok az emberek, akik irányították, majd, amikor mestereit túlhaladta, meghallgatták és büszkék voltak rá. Halála után a könyvtárban  N 47° 3,030' E 16° 47,940' 206 m [GCFTEM+könyvtár] emlékszoba, melyben páratlan értékű ásványgyűjteménye található, őrzi emlékét. Ennek látogatási tudnivalóit a mellékelt képek egyike tartalmazza.
Hamvait nagy részvét mellett 2012. február 11-én hatalmas hóesés kíséretében a vasvári temetőben helyezték el N 47° 3,100' E 16° 48,134' 228 m [GCFTEM+temető]. Sírjától nem messze található a Temetőhegyi késő barokk kápolna.

2. Középiskolás évei Szombathelyen

Fábián Tamás középiskolába a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumba járt 1972-76 között. A gimnázium 1972-ben ünnepelte 200 éves fennállását. Ekkor adták ki a gimnázium jubileumi évkönyvét, melyből megismerhető az iskola története. A 70-es 80-as években a Széchenyi utcai gimnázium az ország legjobb gimnáziumai közé tartozott és tartozik ma is. A Széchenyi utcából nyíló tömbbelsőben 1894-ben Rausher Miksa építész tervei alapján a csornai premontrei rend építette a kor színvonalát meghaladó gimnáziumát, melyet Eötvös Loránd kultuszminiszter avatott fel, és adta át az ifjúságnak. N 47° 13,885' E 16° 37,205' 208 m [GCFTEM+gimnázium] 1948-ig az iskolák államosításáig a premontrei rend működtette a gimnáziumot, majd az épületet az 1948-ban létrehozott Nagy Lajos Gimnázium vette át és folytatta a gimnáziumi oktatást 1995-ig. Ekkor a premontrei rend visszakapta az épületét és az 1994-ben újraindított gimnáziumával elindította a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumot a Széchenyi utcai épületbe.
A Nagy Lajos Gimnázium pedig egy megszüntetett általános iskola helyére a Dózsa György utcába költözött egy neves épületbe, a hajdani vakok intézetébe, melyet Hajós Alfréd első olimpiai bajnokunk tervezett.  N 47° 13,690' E 16° 36,848' 210 m [GCFTEM+új NLG]
Az utóbbi két helyet az építészeti érdekesség kedvéért ajánlom az érdeklődőknek.
A Széchenyi utcai épületben található az 1900-ban épített Aradi vértanúk emlékfala. Itt a vértanúk azon gipsz portréi találhatók, melyből az aradi Szabadság-szobron található vértanúk bronz portréit öntötték. Zala György gipszmintáit a néhai Batthyány miniszterelnök leánya Batthyány Ilona grófnő ajándékozta az akkori iskolának. Az iskolaidőben ez az emlékfal engedéllyel megtekinthető.

3.Munkásságához kapcsolható helyek Celldömölkön

Fábián Tamás az etiópiai Erta Ale vulkán közelében vesztette életét. Ezen a túráján is, mint ahogy korábbi világjárásai során szívesen kereste fel a vulkáni helyeket, melyeknek élményeit osztotta meg hallgatóival. Rengeteg ásványt is gyűjtött e helyekről.
Ha valaki szeretné a világ vulkáni tevékenységét és történetét követni, annak kiváló alkalmat nyújt a Ság-hegyi Vulkán Tanösvény és a hegy lábánál elhelyezkedő Vulkán Múzeum megtekintése.

A tanösvény a kráterbe vezető út mentén kezdődik, mely út a hegyen található parkolótól, az étterem mellől indul.(láncos sorompó) A krátertől meredek lépcső vezet fel a hegy tetejére, ahol található a Trianoni kereszt, mely mellett vezet el a tanösvény útvonala. N 47° 13,930' E 17° 7,051' 256 m [GCFTEM+Trianoni kereszt]
A tanösvény:
A tanösvény

A Kemenes Vulkánpark a hegy lábánál található.  N 47° 13,957' E 17° 7,701' 136 m [GCFTEM+múzeum] A múzeumban interaktív módon lehet ismerkedni a vulkánokkal kapcsolatos tudományos ismeretekkel. A múzeum tematikája belépési feltételei az alábbi linken megtekinthető:
Vulkánpark

4.A Gyilkos-szikla, ahol a láda található

A Gyilkos-szikla egy 6-7 méter magas sziklaletörés az államhatár közvetlen közelében. A fák és a növényzet erősen takarják, így nehéz észrevenni. Ha Bozsoktól a zöld Zöld sáv vagy a piros Piros sáv turistajelzésen megyünk fel az Írottkőre, a C.1-es nagy határjel után kb. 50-60 méterre találjuk. A határkövek mentén vezető kitaposott út a letörés fölött halad el.
Bozsokról a templom mellett elhaladó kerékpárúton autóval is eljuthatunk a sorompóig, ahol parkolhatunk. N 47° 20,234' E 16° 28,687' 430 m [GCFTEM+parkoló]
Innen a Sötét völgyön a piros Piros sáv túraúton haladva érhetjük el a kék Kék. sáv és zöld Zöld sáv turistajelzést, utunkat a patakon átkelve a zöld Zöld sáv és a piros Piros sáv turista úton, közvetlenül a határon meredeken folytatjuk tovább a C1-s határkőig.
Honnan kapta a nevét, nem lehet tudni pontosan. Az elnevezés először az 1961-ben készült topográfia térképen jelenik meg.
Vannak, akik a nevet egy az 1950-es években történt esettel hozzák kapcsolatba, amikor egy határőrt állítólag itt gyilkoltak meg. Felmerült annak lehetősége is, hogy a név talán az 1920-as - 1930-as években keletkezett és csempészekkel van összefüggésben. Az egykori híradások szerint legalább fél tucat ember halt meg erőszakos halállal ezen a környéken. A háttérben a legtöbbször valamilyen egymás közötti leszámolási ügy állt.
A Gyilkos-sziklához egészen közel van a Kőszegi-hegység két legmagasabban fekvő, nem foglalt forrása az Ebenspanger-forrás és a Tündér-forrás. Az Ebenspanger-forrás névadásának idejét és körülményeit pontosan tudjuk. 1900-ban egy írottkői kirándulás alkalmával "Tatay Irénke kisasszony" nevezte el a forrást Ebenspanger Jánosról a Vasvármegyei Turista Egyesület alelnökéről. (Olykor egyszerűen csak János-forrásként említik.)
Ha utunkat a zöld turistaúton folytatjuk 1000 m után elérhetjük az Írottkőt.
A ládát a szikla tetején, közvetlenül a zöld Zöld sáv Vasfüggöny és a piros Piros sáv turistaút mellett, egy sziklaüregben helyeztem el. A sziklaüreg biztonságosan megközelíthető, de azért nem árt az óvatosság, mert közvetlenül mellette 4-5 méteres sziklaletörés van.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (66 db): környezet: 4.74 rejtés: 4.72 web: 4.68 átlag: 4.71

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Laminsio 2019.08.09 16:17 - Megtaláltam
Köszi

Skali&Margó 2019.07.28 14:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.12
OK!

békamánia 2019.07.24 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Jucus és Márk [Geoládák v2.2.5]

csipet_csapat 2019.07.20 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Megtaláltuk. Az Írott-kőtől ereszkedtünk le. Visszafele már küzdöttünk ....:) Köszönjük a rejtést. [g:hu 1.6.4]

IMG_20190720_154603IMG_20190720_170228
sirgalahad 2019.07.18 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam! [wapon beküldött szöveg]

SünVeedee 2019.07.07 14:10 - Megtaláltam
Béke poraira!

pistrix 2019.06.28 09:12 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

spanyesz 2019.06.03 11:57 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.67 súly: 3.42
Megtaláltuk nonow22-vel, köszönjük. OKT_2.napjan

nonow22 2019.06.03 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Frentzen 2019.05.24 11:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

petiba 2019.05.18 12:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
2019.05.18-19. E5vös Kéktúra alkalmával jártunk errefelé...
Köszönöm a rejtést!

pinter_ur 2019.05.18 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kofinandi 2019.05.18 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Balazsl02 2019.05.18 12:30 - Megtaláltam
Megvan, köszi a rejtést

Glanthor42 2019.05.18 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

griffs 2019.05.04 23:59 - Megtaláltam
GCTOUR alatt.

ha2 2019.05.04 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
GCTOUR alkalmával ide is eljutottam. A ládáig képtelenség volt bringával eltekerni,de kell egy kis változatosság:))))
A rejtés apropója tragikus,szomorú történet.

KP1965 2019.05.04 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
GCTOUR#22 harmadik találata. Az Írott-kőtől erős fékezéssel gurultunk le, majd az utolsó pár száz métert a határkövek mentén oda-vissza már gyalogosan tettük meg.
Tragikus a történet egy tevékeny élet értelmetlen derékba töréséről. Pont 54 volt szegény, amikor megölték, mint amennyi most én vagyok. :(

Fazék 2019.05.04 11:48 - Megtaláltam
GCTOUR alatt az Írottkő csúcstól legurultunk a szekérút leágazásig, a maradék ~300 métert pedig gyalog a gerincen. Nagyon szép környék, és ráadásul az eső után minden növény harsogó zöld színű volt.

2019-05-04 11.50.05 
csaba159 2019.05.04 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (187 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu