geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4153. Miklós deák-völgy (GCMDV)

Miklós deák-völgy

Miklós deák-völgy

Üdvözlet

Üdvözlet

Pilisi Parkerdő címere

Pilisi Parkerdő címere

Menet közben

Menet közben

Rét

Rét

Ünnepélyes átadó

Ünnepélyes átadó

Út az emlékműhöz

Út az emlékműhöz

Millenniumi emlékmű

Millenniumi emlékmű

Tó

Tó 2

Tó 2

Víztározó

Víztározó

Pihenő

Pihenő

Pihenőtől a tó

Pihenőtől a tó

Élővilág 1

Élővilág 1

Élővilág 2

Élővilág 2

Patak mely a tavakat táplálja

Patak mely a tavakat táplálja

Kádár-kút

Kádár-kút

Kifolyó

Kifolyó

Ládarejtek

Ládarejtek
Szélesség N 47° 46,397'
Hosszúság E 18° 50,833'
Magasság: 179 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.05.04 17:05
Megjelenés időpontja: 2016.05.05 08:29
Utolsó lényeges változás: 2016.05.05 08:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Blue Mali, Piroskaa1
Felhasználó: Blue Mali
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1600 m
Megtalálások száma: 203 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP

Hagyományos 5x10x15 cm-es geoláda a megadott ponton, fa gyökerei közt, kövek mögött vár rátok. Nézd meg az utolsó képet!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Aki autóval jön annak itt érdemes megállnia  N 47° 46,817' E 18° 51,840' 145 m [GCMDV+parkoló]

Felhívás!

Védett természetvédelmi terület. Bárminemű, a természet védelmét megzavaró tevékenység a geoláda megszűnését eredményezi.


Ajánlott útvonal

A megadott parkolóból a piros Piros sáv sáv jelzésen megyünk egészen a tavakig, illetve a geoládáig. Menet közben érintjük a millenniumi emlékművet is, melyet itt találsz  N 47° 46,528' E 18° 50,923' 188 m [GCMDV+Millenniumi emlékmű]

Kedves Kesser!

Szeretnélek elhívni ide, a Miklós deák-völgybe, hogy tekintsd meg ezt a szép, s nyugodt helyet. Ez a völgy a Visegrádi-hegységben található, Pilismarót település felett az Ó-hegy, és a Pallag-bükk közt található. A tavakat a Somos-árok nevezetű patak táplálja. Közelben található a Kádár-kút, mely közepesen csörgedezik, és enyhülést ad a vándornak. A forrást itt találhatod  N 47° 46,144' E 18° 50,663' 214 m [GCMDV+Kádár-kút]

Miklós deák-völgyi tavak

A tavak története.

A Miklós deák-völgyi legalsó tó víztározóként működött 1960-ig. Az első gát építése feltehetően a Millennium (1896) időszakára tehető. Magyarország ezer éves fennállásának állít emléket a közelben épült emlékmű is. A közelben létesült egy 1 hektáros csemetekert, melynek épített vízrendszere segítségével lehetséges volt az ott nevelt csemeték öntözése. A gáton két zsilip volt, az egyik a vízszint szabályozását szolgálta, a másik a csemetekertbe vezette a vizet.
1960 táján a meglévő tó felvízi oldalán épült egy másik tó, halászkunyhóval a partján. A tavak ekkor protokoll horgászatot biztosítottak, állandó őr látta el az ott lévő munkákat. Miután egy harmadik tó is épült, ezek védelmére egy hordalékfogó gátat létesítettek kb. 300 méterre a felvízen, így működött közel 1985-ig a tórendszer. Az üzemelésénél a legköltségesebb feladat a meder 3-4 évenkénti iszapmentesítése, kotrása és az állandó őrzés volt.
A vízfolyáson az utóbbi évtizedekben több nagy árhullám vonult le, amely a létesítmények jelentős részét használhatatlanná tette. Az utolsó 1999-ben levonult rendkívüli árhullám átszakította az alsó gátat. Ezt követően a tavakat nem lehetett üzemeltetni, aminek hiányában kiszáradtak. A Pilisi Parkerdő Zrt. komplex természetvédelmi beruházási programjának keretében, közel netto 90 millió forintos költségvetéssel idén fejezte be a Miklós deák-völgyi vizes élőhely rekonstrukcióját. A 2012-ben megindult munkálatok során a régi gátak és zsilipek bontása után az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. Az egyik, ipartörténeti értéket képviselő gát esetében az átalakítás az eredeti jelleg megőrzése mellett történt. A műtárgyakat a tájba illeszkedő, a folyóvízi fajok számára átjárható módon, életkörülményeiket figyelembe véve alakították ki. A munkák célja a vízfelület létesítése, a vízvisszatartás, azaz a tározó szerep és a vízfolyás átjárhatóságának biztosítása volt. A tórendszer feletti mederszakasz és a tórendszer alatti mederszakasz átjárhatóságát (vízi állatfajok, pl. a kövi rák számára) a tavakkal párhuzamosan kiépített megkerülő csatorna biztosítja, amely Magyarországon különlegességnek számító, az ökoszisztéma-menedzsment szempontjai szerint kialakított megoldás. A Miklós deák-völgyi tavak rekonstrukciójára a KEOP "Természetvédelmi fejlesztések a Pilisi Parkerdőben" című, csaknem 240 millió forint nettó összköltségvetésű, az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott pályázat egyik részeként került sor.

A Miklós deák-völgyi tavak a pilismaróti Malom-patak oldalágán lévő országos védettségű területen találhatóak. A tavakat tápláló vízfolyás Pilismarót külterületén, a Visegrádi-hegység legnyugatibb völgyében halad, majd Pilismarót belterületén belefolyik a Malom-patakba, amely a Dunába ömlik. A tavak alapvető szerepe volt, hogy nagyobb csapadékok idején lehetővé tegyék a patakon lezúduló víznek még az erdőben történő visszatartását, így védjék a környék településeit az árvíz okozta károktól, illetve az egykori, közeli csemetekert vízellátását biztosították. Azonban a vízfolyáson az elmúlt évek nagy árhullámai, különösen az 1999-ben levonult nagy árhulláma a tórendszer létesítményeit, a zsilipeket és gátakat annyira megrongálta, hogy sem tározó funkcióját nem tölthette be, sem a halak és védett kétéltű fajok számára nem nyújthatott tovább élőhelyet, a tavak kiszáradtak.

Miklós deák völgyi tavak bizonyára hamarosan a kirándulók és turisták közkedvelt célpontjává válnak, hiszen a felújított gátakkal övezett tórendszer csodálatos környezetben, különleges élővilággal, és az élővilágot bemutató hat információs táblával, valamint padokkal várja a látogatókat. A Pilisi Parkerdő Zrt. természetvédelmi és turisztikai fejlesztései szorosan összefonódnak. Ahol helyreáll, illetve a beruházások eredményeként sikerül megőrizni az erdő ökológiai egyensúlyát, ott a látogatók fogadására ehhez illeszkedő körülményeket szükséges teremteni. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013-14-ben 200 millió forintos összköltségvetésé turistaház-felújítási programmal, a területén áthaladó 113 kilométeres Országos Kéktúra útvonalának felújításával, a Rám-szakadék Tanösvény létesítésével, továbbá számos más közjóléti fejlesztéssel teremti meg a Pilis turisztikai célú használatának méltó körülményeit.

Kiegészítő források

Parkerdő.hu

Remélem, hogy ismét sikerült egy kellemes célpontot bemutatni Neked! További sok szép ládaélményt, kirándulást kívánok Neked!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (87 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.60 web: 4.68 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


csandras03 2020.07.12 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Skultéty család 2020.07.12 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Köszönjük.

20200712_163451 
Bernáth 2020.05.10 12:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.08
Megtaláltam, részletek később. [Geoládák v3.3.2]

Hosszú idő után végre újra elindultunk ládát keresni, szigorúan Pest megyén túl, olyan helyre, ami "nem annyira ismert". Nagyon jó úti célt találtunk. A megadott parkolóban hagytuk az autót, és elmentünk a Kádár-kútig, alig találkoztunk közben kirándulóval. Nagyon kellemes hely. A láda a megadott helyen pihent, kesztyűben fogtuk meg. Visszafelé egy szép siklóval találkoztunk. Köszönjük a rejtést.

Egyedül
Lentről felFentről le
Kádár-kút
Erdei sikló 
eazs 2020.05.09 19:01 - Megtaláltam
Köszönjük!

vpeeter 2020.04.26 11:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Netto 2020.04.18 19:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

akosgy 2020.04.16 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.15
Kötelezően kivett szabadnap és egy kellemes, 56 km-es tekerés a Visegrádi-hegységben. Mivel hétvégente errefelé már nem látják szívesen az "idegeneket", így inkább most, nyugodt körülmények között bringáztunk egyet az erdőben, nagyon jól esett.

Kihasználva, hogy bicajjal vagyunk, most ebbe a kis völgybe is betekertünk, gyalog picit monoton lett volna az aszfalton kutyagolni. Logolás után szusszantunk egyet az egyik padon, majd mentünk tovább. Köszi.

Fringilla és Kuglóf 2020.04.04 14:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Annak idején részt vettem a KEOP pályázatban, a támogatói oldalon. Azóta nem tudtam eljönni ide és megnézni az elkészült projektet. Jól sikerült az élőhelyrekonstrukció, köszönet a rejtésért.

Toti 2020.03.29 19:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

KataJani 2020.03.29 16:49 - Megtaláltam
Pilismarót - Szakó-hegy - Alsó-Ecset-hegy Pilismarót körtúra. 1,5 méteren belül nem találkoztunk senkivel. [g:hu 1.6.7]

GeoEvike 2020.03.29 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.3.2]

Gézengúz 2020.03.15 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.13
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

hetyus 2020.02.23 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

Klári 2020.02.22 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

levcsesz 2020.02.22 11:44 - Megtaláltam
Köszönjük!

NARKA 2020.02.08 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

vakond87 2020.02.05 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.18
Ma Pilisszentlélekről Pilismarótra túráztam a piros sáv jelzésen, és négy geoládát kerestem meg. Sorrendben GCHIRS, GCMDV, GCJELV, GCMARE. Gyönyörű idő volt a hegyek déli oldala saras, az északi még félig fagyott volt. Köszönöm a rejtést!

SzantoA 2020.01.25 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.89
[wapon beküldött szöveg]

SagiK 2020.01.25 10:20 - Megtaláltam
Ez sem fogott ki rajtam. :) [wapon beküldött szöveg]

zalajaro 2020.01.17 13:25 - Megtaláltam
Hangulatos hely.

breimanne 2019.12.30 15:00 - Megtaláltam
Környezet , rejtés 5!Köszönöm a rejtést! Tényleg szép ,levelek, hó nélkül is!Egy őz ment át elöttem az úton kb. 20m-re tőlem!

viad 2019.12.08 10:32 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Karaliosz 2019.11.24 12:21 - Megtaláltam
Ez a láda is pipa. ;) Köszi a rejtést. [Geoládák v3.0.0]

ChefBogi 2019.11.23 13:22 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v3.0.0]

Fazék 2019.11.03 11:50 - Megtaláltam
Ebéd előtt 17,5 km és 500 m szint. Reggel még borongós volt az idő, de hamar kisütött a nap. Pilismarót - GCRSZI - GCPE01 - GCMDV - Pilismarót útvonalon.
Enyedi halálától gyalogoltam le a völgybe, vadregényes, csendes táj. Érdekesek a duzzasztott tavak is.

2019-11-03 11.57.532019-11-03 11.29.24
2019-11-03 11.32.162019-11-03 11.48.01

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (204 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.