geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4051. Kecskelyuk-barlang (GCMEEE)
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Belülről
Belülről
Az első terem fala
Az első terem fala
Itt balra fent a járatban nyüzsögnek a denevérek
Itt balra fent a járatban nyüzsögnek a denevérek
Haladunk befele...
Haladunk befele...
Szűkülő járat
Szűkülő járat
Cseppkő-képződmények mindenhol
Cseppkő-képződmények mindenhol
Izgalmas "utazás"
Izgalmas "utazás"
Lámpát vigyetek!
Lámpát vigyetek!
A fáklyák füstje miatt kormosak a falak
A fáklyák füstje miatt kormosak a falak
Az első átbújási pont. Emögött még csodálatosabb!
Az első átbújási pont. Emögött még csodálatosabb!
Kifele haladva
Kifele haladva
Ez már guggolós
Ez már guggolós
Cseppkő-képződmény
Cseppkő-képződmény

Újra kint
Újra kint
"Forrás"
"Forrás"
Úton a barlanghoz
Úton a barlanghoz


Szélesség N 48° 7,065'
Hosszúság E 20° 38,225'
Magasság: 281 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.08.23 14:41
Megjelenés időpontja: 2015.08.31 12:33
Utolsó lényeges változás: 2015.09.02 16:56
Utolsó változás: 2016.03.29 11:07
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 4.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 235 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


A ládát nem a völgyben vezető út felől, hanem a barlang előtti kis plactól érdemes megközelíteni, így kevésbé meredek annak elérése!

A normál méretű 10*10 cm-es henger alakú ládát a barlang bejáratától jobbra 30 méterre kelet felé (tehát nem a barlang felett!), a barlang szájától szintben 5 méterrel magasabban (ez a GPS-en felülnézetből úgy néz ki, hogy egy vonalban van a barlanggal), egy mohás sziklacsoport egyik magasabb sziklájának fedésében lelitek.
A rejtek-sziklát látni a tűzrakóhelytől, a tűzrakóhelyet pedig a rejtektől:)
A GPS vétel elég gyenge a völgyben, mobillal kisebb az esélye a találatnak... Segítség! (+ Az első megtaláló (qtatom) log-képei is segíthetnek!)
Ezt olvasd el. KATT
A ládába TravelBug NEM helyezhető.


FejLÁMPA vagy szentjánosbogár KÖTELEZŐEN ajánlott a barlang bejárásához. Illetve mindenki csak a saját felelősségére menjen be a járatba. Legjobb, ha valaki kint tud maradni, aki tud arról, hogy a többiek bent tartózkodnak!

Megközelítés

Miskolcról kifelé, a Hegyalja úton érdemes megközelíteni a parkolót  N 48° 6,972' E 20° 39,003' [GCMEEE+Parkoló]. Itt letéve az autót a Sanofi Chinoin épületek mellett kell elindulni a Kék ferde sáv kék tanösvény jelzésen a völgyben felfele. (A tanösvény saját jelzése egy festett "fa" jelzés.)
Egy kellemes, kb. 1 km hosszú, a patakot kerülgető ösvény visz fel a barlanghoz. A Király-kútnál egy nyugodt kis pihenő fogad minket  N 48° 7,045' E 20° 38,467' [GCMEEE+Pihenő], forrással és egy "piros" kúttal.  N 48° 7,045' E 20° 38,476' [GCMEEE+Piros-kút]. A baloldali völgyoldalban, magasan fent találjuk a Király-kúti-sziklaüreget  N 48° 7,047' E 20° 38,277' [GCMEEE+Sziklaüreg]érdekes képződmény, kicsivel tovább pedig jobbra a sátorformájú Kecskelyuk-barlang bejáratát érjük el.  N 48° 7,063' E 20° 38,200' [GCMEEE+Kecskelyuk-barlang ]
Ha a barlang bejárása után még van kedvünk, egyfajta levezetésnek, a Büdös-Pest barlang itt található:  N 48° 7,047' E 20° 38,068' [GCMEEE+Büdös-Pest]
Egy működő kék-kút található a völgy kezdeténél, egy pihenő közelében, szomj oltónak tökéletes.  N 48° 6,915' E 20° 38,910' [GCMEEE+Kék-kút]
Az útvonal a Forrás-völgyi Erdei Tanösvény része, szép táblákon érdekes információkat olvashattok, ne hagyjátok ki!

Kecskelyuk-barlangról néhány szóban

Érdekes kettősség figyelhető meg a barlangnál, mondhatnánk, hogy ez egy "mindentvagysemmit" barlang. A bejáratnál megcsaphatja orrunkat egy olyan kellemetlen "kutyapisi" szag, no ez a bejárathoz közeli, bal oldali járatban lakó denevérek ürülékének szaga. Ha beljebb megyünk hangos "csivitelést" hallhatunk, ez pedig a hangjuk. De ne tántorítson el minket ez a kellemetlenség, ugyanis, ha a bejárat után az első nagyobb terembe (ahol bal fentről jön a denevérzaj) elindulunk a jobb oldali járatban, csodás utazásban lehet részünk.
A járat folyton szűkül, kanyarog, itt-ott denevérek csapnak át a fejünk felett és gyönyörű csépkőképződményeket láthatunk. A barlang hangulata garantált, csodálkozás keveredik az izgalommal:) Az első szűk "szifonsoros" átbújásig (ld. képen) a barlang könnyen járható, utána egyre izgalmasabb és egyben szebb is! Mindenki csak a saját felelősségére bújjon át és menjen mélyebbre...
(én itt még nem bújtam át, de akik megtették, azt mondták, hogy kb. még 50 méterig könnyebben járható és sokkal szebb, mint az "átbújás" előtt, majd végül egy szűkebb átbújás következik...logba várjuk a ti beszámolótokat is:)

Remélem most már értitek, hogy miért írtam, hogy "mindentvagysemmit" barlang. Ha tudtok, menjetek be, legalább csak egy rövid távra, hogy ráérezzetek ennek a barlangnak az igazi csodájára!

Lámpát mindenképp vigyetek magatokkal!
Mindenki mérlegelje a lelki és fizikai(!) korlátait, nehogy valaki beszoruljon az átbújásba:D

Paraméterei

Szinonima: Kecske-barlang
Helye: Miskolc, Forrás-völgy
Bejárat tszf. magassága: 251 m
Hossza: 458 m
Mélysége: +24 m
Védelme: A barlang lezáratlan, jelenleg engedély nélkül látogatható.

A barlangról

A Kecske-lyuk a Bükk-hegységben, a Miskolc-Diósgyőrtől Ny-ra húzódó Forrás-völgyben, a városhatártól mindössze 1 km-re, a Király-kúttól kb. 200 m-re nyílik.
A Kecske-lyuk fokozott védelmét földtani jelentősége, rendkívül értékes gerinces és ízeltlábú faunája indokolja.
A tipikus forrásbarlang tágas, 5 m magas és valamivel szélesebb háromszögletű bejárattal nyílik a Forrás-völgy É-i oldalán, az időszakos patak bal partján. A bejárat előtt egy 1,5 m magasságú kis terasz látható, mely részben a barlangi ásatások során kitermelt föld deponálása következtében keletkezett, másrészt a barlangi patak allúviuma.
A barlang bejárati csarnokát - hasonlóan az Istállós-kői-barlanghoz - még a közelmúltban is állatok nyári istállózására, a déli hőségben delelésre hasznosították.
A barlangot szinte minden miskolci gyerek, ill. természetkedvelő ismeri, hiszen a városhoz közeli barlang könnyen megközelíthető, és több mint 100 m hosszon - az első nedves átbújásig - utcai ruhában is járható. Délre néző látványos szádája magára vonja a völgyben járó turisták figyelmét, hiszen az impozáns barlangbejárat valóban különleges és könnyen elérhető látványosságot nyújt.

A barlang leletei

Az üreg ősidők óta ismert. A Miskolcon 1891-ben talált Bársony-házi ősemberlelet hatására Herman Ottó által kiharcolt tudományos igényességű bükki ősember-kutatási program egyik első ásatási pontja volt 1906-ban. A barlangban 1930-ig lefolytatott három ásatás során egy csiszolt csonteszköz, tűzhelyfoszlányok, és a bükki kultúra cserépmaradványai kerültek elő. A barlang első leírója 1882-ben Márki Sándor volt, aki barlangi túraélményeit foglalta össze. A barlang befoglaló kőzete a középső triász Kis-fennsíki Mészkő Formáció.
Az időszakosan aktív forrásbarlangból csapadékos időben kb. 150 l/p hozamú patak folyik ki, a bejárat előtti kis terasz lépcsőjén lezubogva.
A barlang vize eocén-miocén korú agyagos-kavicsos üledékekkel fedett területről származik. Vízgyűjtő-területét a barlang fölött északi irányban húzódó 335 m magas Hársas-bérc gerince alatt, a déli oldalon kialakult víznyelőtöbör képezi, mely 3,5 hektárnál nem nagyobb. A töbörben két aktív víznyelő, és két suvadás található. A fejlettebb É-i víznyelőbe egy kb. 100 m hosszú vízmosás vezet, melyben egy kis rétegforrás fakad. A vastag agyagos-kavicsos takaróban a töböregyüttes aljára állandóan szivárgó, ill. csapadékos időben, vagy hóolvadáskor befolyó vizek biztosítják a vízutánpótlást.

A barlang járható szakasza - a Bükk-hegységben egyedülálló módon - a forrástól szinte a víznyelőtöbörig ismert. A barlang végpontja a vízgyűjtő-területen lévő nyelési pontokat kb. 50 m távolságra közelíti meg, 10 m szintkülönbséggel. Az ismeretlen, de valószínűsíthető járatok fejletlenek, ill. cseppkövesedés miatt leszűkültek, és a feltételezett szifonsor miatt ember számára járhatatlanok. A barlang e részén - az emberek elől szerencsére elzárt szakaszon - él egy vakrák faj, melyet 1924-ben Bokor Elemér - több más rovarfaj mellett - bioszpeleológiai kutatásai során fedezett fel.
Az év nagyobb részében vízfolyás nem található a barlangban. A barlangi patakot ritkán láthatjuk, azonban ha a látogató ezt a kivételes pillanatot elcsípi, akkor különleges látványban lehet része. Ekkor csak a barlang bejárati szakasza járható, mely száraz időben elaggott fosszilis barlangrésznek tűnik, és különösen cseppkőszegény. A patak kis lépcsőkön, ill. mésztufagátakon csörgedezve élettel tölti meg a folyosószerű szakaszt.
Kialakulását tekintve jellegzetes víznyelőbarlangnak tekinthető, mely a jól karsztosodó mészkőben egy durván É-D-irányú, Ny felé 15 fokkal eltérülő függőleges hasadék mentén alakult ki.

Barlangtérkép

A barlang egy tágas, 20 m hosszú, max. 8 m széles csarnokkal kezdődik. A terem vége balra kanyarodik, és beszűkül, és a plafon kissé eltávolodik a járattalptól egy 15 m hosszú szakaszon. Ezután merőlegesen jobbra (É-ÉK) kanyarodik a járat, ettől kezdve kisebb keresztmetszetek jellemzőek. A barlang az "Átbújás"-ig folyamatosan szűkül.
Ezután a meanderező, hasadékszerű járatban előfordulnak kisebb-nagyobb kitermesedések. A végponton egy szűk hasadékban szifon zárja el a járatot.
A bejárati csarnokból egy kürtő indul fölfelé, melynek kőtömbökkel beboltozódott végpontja megközelíti a felszínt. A bejárat felett nyíló Kecske-lyuk feletti hasadékkal feltételezhető az összefüggése. A hasadék egy vízgyűjtőjéről lehatárolódott nyelőként azonosítható, mely a bejárati csarnokban csatlakozott a forrásbarlang járatrendszerébe.
A jobbkanyar után a járatszelvény 1-2 m szélesre és 5 m magasra csökken, ami a többnyire kis fényerejű világítóeszközzel (pl. gyertya) felszerelt természetjárók számára a tágasabb, nehezen bevilágítható bejárati csarnokhoz képest emberközelibbé teszi az üreget. A bejárati csarnokhoz képest a szűkebb szakasz valóban éles kontrasztot ad, ami a gyakorlatlan látogatóban általában intenzív benyomást kelt.
A bejárati csarnok mennyezetén jól azonosíthatók a víz alatti alakulás jelei, a mennyezeti félcsatornák ill. a gömbüstök. Az oldalfalak a járattalp közelében a fagyaprózódás, feljebb és kissé beljebb a páralecsapódás által előidézett mállás következtében másodlagos morfológiai jellemzőket mutatnak. A befoglaló kőzet erősen repedezett, a barlang számos szakaszán mészkőbreccsához hasonló felületként jelenik meg - a repedések gyorsabb oldódása miatt az ép részek kavicsszerűen kipreparálódnak -, a bejárati csarnokban a bal oldalfalon figyelhető meg.

Az "Átbújás" a belsőbb, szűk szakaszok bevezető gyakorlata - ez után a barlang már kevésbé barátságos. A belsőbb részek csak vizes kuszodák, szifonok, szűk hasadékok leküzdésével közelíthetőek meg, barlangász-felszereléssel.
A szűk átbújás után függőleges hasadék mentén kialakult meanderező járat vezet a "Kis-terem"-ig, ami után a "Csupaszláb-szűkület"-en keresztülvergődve a Nagy-terembe érünk. Innen egy alacsony patakos járat vezet a végponti szifonsorig.

A barlang bejárati szakaszán kívül cseppkövekben igen gazdag, sok, általában sárgásbarna, és hófehér színű cseppkőlefolyás található a barlangban. Sajnálatos, hogy a lefolyásokon kívül épen maradt cseppkőképződmény a barlangban nem található, ugyanis a látogatók mind letördelték. Ennek ellenére az egykor szép barlang romjaiban is látványos. A falakat általában cseppkőlefolyások takarják, az amúgy is keskeny járat beszűkülését előidézve. Több helyen mikrotetarátás lefolyások, cseppkőbúbok találhatók - általában fosszilis, nem fejlődő stádiumban.A barlangban a "Csupaszláb-szűkület"-ig, de különösen az "Átbújás"-ig tartó szakaszon a fáklyás látogatások miatt erősen kormosak a falak, ill. a képződmények maradványai.

Egyéb infók

A barlangról
www.elmenyekvolgye.hu - Kecske-barlang
www.termeszetvedelem.hu - Kecske-barlang
Lillafüred környéki túrák - galéria

Flag Counter

Jó ládakeresést kívánunk!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (110 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.55 web: 4.74 átlag: 4.68

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


fatibi1 2019.09.21 13:59 - Megtaláltam
köszi!

Zilianyó25 2019.09.19 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bakfitty25 2019.08.24 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

womp 2019.08.24 13:27 - Nem találtam meg
Fél órán át túrtuk le a sarat a hegyoldalról de sajnos nem lett meg. :( [Geoládák v2.2.5]

Sergio64 2019.08.11 15:22 - Megtaláltam
A Molnár - szikla után ez a második találatunk a mai napon. Köszi!
Zs & Zs

IMG_20190811_153621IMG_20190811_145944
IMG_20190811_154456IMG_20190811_150047
IMG_20190811_153621IMG_20190811_145944
IMG_20190811_154456IMG_20190811_150047
szama 2019.08.09 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Dani és Réka [Geoládák v2.2.5]

Orika 2019.08.08 13:59 - Megtaláltam
Sajnos nem sikerült megtalálni a ládát, tényleg nagyon gyenge a GPS vétel mobilon. Csatolok egy pár képet. Kpszönjük a rejtést, ettől függetlenül jól éreztük magunkat.

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2019.08.11 09:12]

IMG_20190808_134438IMG_20190808_135611
RezsoBacsi 2019.08.02 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szinva tanösvény bejárása után kerestem fel. Nem volt egyszerű találat, csúszott a terep eső után, de végül ráleltem. [Geoládák v2.2.5]

dorjan család 2019.07.28 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi, hogy megmutattad. [Geoládák v2.2.5]

Vándor-ló 2019.07.12 16:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.51
Egyik kedvenc bükki barlangom. Köszönjük, hogy a ládával megint idecsalogattál.

fcsaba 2019.07.11 13:25 - Megtaláltam
Különleges barlang! A részletes leírásnak köszönhetően a nehéz terepviszonyok ellenére gyorsan meglett; köszönjük a rejtést!

FTom 2019.07.06 13:50 - Egyéb
Tavaly januárban túráztunk legutóbb erre. Most, száraz talajon és köveken egyszerűbb volt eljutni a rejtekig.

TRider 2019.06.10 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.85
Egy kellemes pünkösdi családi séta keretében kerestük meg a Molnár-sziklával együtt. Nagyon nehezen lett meg, ha nincs velem a gyerkőc, már kétszer feladtam volna. Viszonylag közel vitt a Garmin, úgy két méterre, de onnan bárhol lehetett a láda. Végül valahogy mégis meglett, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mike andros 2019.04.19 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hexa a farkas 2019.04.07 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk :) köszönjük a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

Gabrielem 2019.03.29 14:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.65
Szellemes, tetszett! Köszönöm a rejtést!

zayd 2019.03.25 11:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.71
Forrás-völgy--Szeleta ládázós futás során találtam meg, itt is sokszor jártam már és most a láda is elesett:).

Kecskelyuk-barlangArra fel:)
 
lovasvadasz 2019.03.24 09:24 - Megtaláltam
GcWalk-17 keretén belül megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tapiapi 2019.03.24 09:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Köszönöm, hogy idecsaltál. Cserébe, ha hazaérek, megírom, mit láttam. [g:hu 1.6.1x] A GCWALK csapatával.

sogor36 2019.03.24 09:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 3.94
Köszi a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (238 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu