geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4455. Kállósemjéni Mohos-tó Természetvédelmi Terület (GCKMTT)
<< < 24 (21-24)
Szürke aszat (forrás: wikipédia)
Szürke aszat (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)
Pettyes gőte (forrás: wikipédia)
Pettyes gőte (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)
Vizityúk (forrás: wikipédia)
Vizityúk (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)
Hidegben
Hidegben

<< < 24 (21-24)

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 53,873'
Hosszúság E 21° 56,109'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.01 16:00
Megjelenés időpontja: 2018.06.03 21:54
Utolsó lényeges változás: 2018.06.03 21:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: ricsivivi
Felhasználó: ricsivivi
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2100 m
Megtalálások száma: 43, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP
10x10x5cm-es láda a kilátótól balra egy jellegzetes törzsénél kitört fa törzsében. A területen a mocsaras jelleg miatt sok a szúnyog nyáron, gondoskodjatok a megfelelő védekezésről!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Kállósemjén község Nyíregyházától 22 km-re érhető el a 4911-es úton. Az alábbi ponton kell észak felé fordulni:  N 47° 51,542' E 21° 56,021' 123 m [GCKMTT+Észak felé]

Parkolás és a láda
A megadott ponton érdemes az autót hagyni az út szélén  N 47° 53,328' E 21° 55,659' 105 m [GCKMTT+parkoló] Innen kelet felé gyalogosan a piros sáv Piros sáv jelzésű műúton haladhatunk a tóig. A jelzésen haladva a  N 47° 53,934' E 21° 56,191' 110 m [GCKMTT+Balra fordulni] pontnál kell letérni a piros jelzésről az erdei útra a szalonna sütögetőnél. Majd innen 170 m megtétele után a kilátónál találjuk magunkat, ahol a még megmaradt kis tavat láthatjuk a magasból. A kilátótól balra találjuk a ládát is, egy jellegzetesen kitört fa törzsében. Az erdei úton tovább haladva körbe tudjuk sétálni a tavat információs táblák kíséretében, majd visszajutunk a kiinduló pontunkhoz.

Nevének eredete
Nevét a víz színét ellepő "villíás májmoha" neve után kapta.

Érdekesség
A Mohos-tavon keresztülhalad a Móricz Zsigmond Emléktúra útvonala is.

Mohos-tó
A 41 hektár terjedelmű Mohos-tó a Nyírség egyik utolsó nagy kiterjedésű úszó lápi szigetvilága, melyen ritka ősi mocsári növények, tőzegpáfrány, moszat-fajok tenyésznek.
Noha csak 1954-ben nyilvánították védetté, a szakemberek már jóval korábban ismerték a területet. Neves botanikusunk, Boros Ádám hozta hírét még a '20-as években, a Debrecenben induló Nyírség-kutatás keretében. A konkrét védelmi javaslatot az ugyancsak neves debreceni erdész-természetvédő, Tikos Béla tette meg. A szakmai indoklás szerint a láp akkoriban teljesen más kinézetű volt, mint akár csak a '80-as évek elején is. Ez az eltérő állapot a század első felében folyamatosan jellemző volt a Mohos-tóra, de a területet sajnos felgyorsult, kedvezőtlen változások érték.

A '80-as évekre úszóláp az eredeti helyén sehol sem maradt fenn. A nyírvizek pusztulását okozó, túlzásba vitt nyírségi lecsapolás okozta talajvíz-süllyedés végzetszerűen érintette a Mohost. A század első felében a láp partján még vasas talajvíz-források fakadtak. Először ezek apadhattak el, majd a tó vízszintje csökkent végzetesen. Az úszólápok megfeneklettek, a rajtuk növő rekettyefűz gyökerei véglegesen lehorgonyozták azokat.

A XX. század utolsó negyedében a tómeder nagy részét a korábbi úszólápból származó rekettyés fűzláp, nádas és magas sásos foltok borították, de ezek gazdagsága már meg sem közelítette az egykori úszólápét. Nyílt víz és úszóláp csak a tó északi, egykor tisztított sarkában maradt, itt élte túl a változásokat néhány hínárnövény és a fehér tündérrózsa is. Az úszóláp már alapvetően keskenylevelű gyékényes volt, tőzegpáfránnyal. Benne eltűnőben volt a vidrafű, míg a gyilkos csomorika "jobban állta a sarat".

A természetvédelem az akkor már évtizedek óta kezelésében levő lápon, a Mohos körbeerdősítésével korábban is végzett beavatkozást. A romló helyzetre tekintettel a tavat korábban lecsapolni szándékozó kis csatorna átalakításával 1981-ben belvizes árasztórendszert építettek ki. Ennek néhány éven át pozitív hatása mutatkozott, újra megjelent például a parti zónában az időközben fokozott védelem alá került szíveslevelű hídőr. A víz minőségével azonban kezdetektől fogva gondok voltak, az egyre erősödő aszályban többnyire a belvizek is elmaradtak, miközben a talajvízszint rohamosan süllyedt. A Mohos az évtized fordulójára tartósan kiszáradt.

A pusztulóban levő lápvilág megmentése érdekében 1992-ben indult meg a rétegvizes ellátó rendszer kiépítése. 1997-ben több lépcsőben készült el, nem csak a Mohos, hanem a délről alig egy dűlőnyire szomszédos Nyárias (vagy Nyárjas) lápjának vízellátása is megoldható vele.

Kialakulása
Körülbelül 8000 évvel ezelőtt, az legutóbbi jégkorszak végén a szél az egykori folyómedrek vízzel feltöltött medencéjét homokdombokkal zárta körül. A kialakult homokdombokon megtelepedett tölgyerdők segítették a vidék hűvös, nyirkos mikroklímájának megőrzését.

A 18. században azonban a láp széli homokdombokon húzódó tölgyerdőket kivágták, s a "lápteknő" egy részét a szél által hordott homok töltötte fel, helyén legelő alakult ki.

Ezáltal a terület két külön résszé különült el: Kis- és Nagy-Mohosra, megszűnt az egybefüggő víztükör.

A szárazabbá váló éghajlat nyomán drámai változások következtek be: a homok ismét megindult, s vele együtt az erdő tápanyagtartalma a tóba került. Ez gyors mocsarasodást, majd úszóláp-képződést okozott.

Az úszó láp (úszó sziget) alapja az iszapból kiszakadozó gyékény, melynek víz felszínére emelkedő gyökérsokaságából keletkezett. A gyökérrészeket a szél egy helyre terelte, s a tutajszerű képződményeken idővel idegen növények telepedtek meg, melyek gyökérzete a laza gyékényuszadékokat szorosan összefűzte, a szél sodorta homok és növénymaradványok a szigetet állandóan vastagították, gyarapították. A megvastagodott úszólápon aztán idővel a rekettyefűz gyökerei is megkapaszkodtak.

A környék vízrendezése, csatornázása miatt tovább csökkent a vízszint, ami az úszólápok megvastagodott szőnyegének "leülését" vonta maga után, stabil rekettyefüzesek alakultak ki.

Ma kút látja el vízzel a lápot, azért, hogy az eredeti állapot továbbra is fennálljon, s az időjárás változásai ne veszélyeztessék fennmaradását.

Bár avatatlannak nem túl mutatós látvány a jórészt fűzlápos terület, a szakemberek annál többre értékelik.

Növényvilága
Közönséges rence
A terület nádasokkal, gyékényesekkel borított szegélyén élő érdekes növénytársulás a víz felszínén lebegő békalencsékből és részben a felszín alatt lebegő, gyökér nélküli közönséges rencéből álló hínár. A rovarokat és apró rákokat fogó sárga virágú közönséges rence (Utricularis vulgaris) levelein tojás alakú tömlők sorakoznak, amelyek "száját" egy, csupán befelé nyíló, csappantyú zárja le. A tömlők nyílása előtt két szárnyasan tagolt sörte található. A tömlők csapdaként, és olyan villámgyorsan működnek, hogy szabad szemmel a zsákmányszerzés folyamata nem követhető.
Egy olyan kamerával, amely másodpercenként tízezer felvételt készít, rögzítették a növény mozgását. A film lelassítása által után kiderült, hogy amikor a rence "készenlétbe helyezi" a csapdát, kifújja a tömlőben lévő folyadékot, miáltal annak így a tömlő belsejében alacsonyabbá válik a nyomás, mint a környezetben. Amint a potenciális zsákmány megérinti a tömlő "szája" előtt lévő parányi sertéket, a csappantyú kinyílik, és a víz az áldozattal együtt bezúdul a parányi tömlőbe. A számítások szerint a szívóhatás oly erős, hogy a nehézkedési gyorsulás eléri a 600 g-t. Összehasonlításként az űrhajó startjánál az asztronautákra 3,5 g nehézségi gyorsulás hat.

Forrás: wikipedia

Jó keresgélést kívánunk mindenkinek! ricsivivi
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (16 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.57 web: 4.67 átlag: 4.59

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


LaciésTimike79 2019.11.23 10:32 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

nazso.oszan 2019.11.17 12:30 - Megtaláltam
Tavaszias időben kellemes séta volt. Se csalán, se szúnyog. A tóból sem sok maradt. :-) Mintha valóban tavasz lenne, zöldül az erdő alja és a vetés.
A láda rendben a helyén.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20191117_130827IMG_20191117_130053
IMG_20191117_123958IMG_20191117_123846
IMG_20191117_122436IMG_20191117_122430
IMG_20191117_122411IMG_20191117_122343
Gyömi 2019.10.21 15:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

ocsike78 2019.10.18 09:11 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.4.7]

GCKMTT_20191018_085459GCKMTT_20191018_091027
Törpe 2019.09.28 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.92
Köszönjük a rejtést!
Törpe

ésKata 2019.09.12 11:02 - Megtaláltam
A ZÖLDSPORT-osokkal találtam meg! [g:hu 1.6.4]

Zergi 2019.09.12 10:40 - Megtaláltam
Fogtam! [g:hu 1.6.4]

IMG_2041IMG_2042
IMG_2043IMG_2044
IMG_2045IMG_2046
IMG_2047IMG_2048
Brumi 2019.08.20 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kl 2019.07.07 18:49 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

Fazék 2019.07.07 11:13 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.56
Autós-biciklis kombinált megközelítés. Körbetekertem a tavat, sajnos a tavat (nádast) csak a kilátó környékéről lehet látni, így alapvetően "sima" akácerdei kerekezés volt az élmény. A kilátónál le volt kaszálva a csalán, így jól lehetett közlekedni. A koordináta nekem ~12 méter pontatlanságot mutatott, de a rejtek elég feltűnő, jól meg lehet találni.

2019-07-07 11.00.462019-07-07 11.04.15
2019-07-07 11.16.22 
Alexa18 2019.07.06 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kellemes,csendes környezet. Rengetek a szúnyog. [Geoládák v2.2.5]

bihari970608 2019.06.15 19:02 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.15
Sok a szúnyog és csalán. Hosszú nadrág!

pappgyorgy & Aniko 2019.05.26 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VaVi 2019.05.22 16:40 - Megtaláltam
Köszi, megvan...

20190522_15542620190522_160136
20190522_16320920190522_164304
20190522_16450020190522_164510
20190522_16461420190522_164937
20190522_16534620190522_171858
20190522_172634Screenshot_20190530-121756
FTom 2019.05.12 13:55 - Megtaláltam
Nyírségi kiránduláson.

VP 2019.04.13 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.61
Nagy csönd és nyugalom.
Tájfutó hosszútávú országos bajnokság (Nagykálló-Harangod) után kisebb csavargás.

pgyp 2019.04.07 11:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.94
Megvagy! [g:hu 1.6.0]
Most autóval is megközelíthető a láda, ennek ellenére egy picit sétáltunk. A kilátó tetszett a legjobban Fülöpnek, mire észrevettem felszaladt rá, pedig elég nagyok a létra közök neki.

Liberty 2019.04.06 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
A tó környezete valóban érintetlen és vadregényes, kár, hogy kiszáradt a tó. Hangulatos a pihenőhely, körülötte szépek a virágba borult nagy fák. A láda rejtése nagyon jó, köszönet a rejtésért.

er&esz 2019.04.06 10:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk a vadregényes környezetben, köszönjük a rejtést!

P1190176 
eszluzsu 2019.03.17 12:00 - Megtaláltam
Köszönjük, megtaláltuk ládavadász Pistivel

ládavadász Pisti 2019.03.17 12:00 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, köszönjük.

Hey-ho 2019.03.15 09:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

SAM_2275 
deakgabor1990 2019.02.19 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az egyiptomi parfüm nagyon különleges illatú! [Geoládák v2.2.5]

received_258990625005381received_364380094386267
MJANEZ 2019.02.03 16:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Köszönöm, hogy ezt is láthattam! [g:hu 1.6.1x]

 
Csiperke62 2018.12.31 12:07 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy 2018.12.31 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

 
Berián 2018.12.31 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

tapiapi 2018.12.19 13:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Erre tettem, vettem, megleltem. Szép hely, helyes rejtek. [g:hu 1.6.1b]

20181219_133956 
kobcikrajci 2018.11.17 13:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.62
Talán az utolsó szép őszi, de már hűvös napon bicajjal Magy felől. Békés, nyugovóra térő hely, barkácsolt kilátóval, egy kis szabad vízfelülettel, hulló levelekkel. A koordináta kicsit pontatlan, de a leírás alapján könnyen megtalálható a láda. Tovább az akácosban erdei úton Napkor felé.

nagyfeco 2018.11.10 17:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.30
Koszonom a rejtest. A tavat korbe jartuk, bar a terkep nem mutatja, de van ut a kilato utan is. Igaz nem turista ut csak sima.

20181110_13162920181110_125428
20181110_125540 
jutics 2018.11.04 12:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Végre eljutottam ide is a szomszédból. 😁 Rengeteg a tapadós légy és a kullancs. Persze ez a jó időnek tudható be. Köszönöm a rejtést!

IMG_20181104_115114IMG_20181104_115234
IMG_20181104_115346IMG_20181104_121116
IMG_20181104_122215IMG_20181104_122440
IMG_20181104_122601IMG_20181104_123314
IMG_20181104_123432_1 
Hegedüs Zsuzsa 2018.11.04 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

kópé1993 2018.11.02 10:18 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

IMG_20181102_101116IMG_20181102_101314
IMG_20181102_101415IMG_20181102_102020
IMG_20181102_102229IMG_20181102_102234
IMG_20181102_103012IMG_20181102_103354
pliptai 2018.10.02 07:20 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Norbee97 2018.09.21 15:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.01
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Ez se egy sűrűn látogatott láda, júniusban lett elrejtve, de még belefértem a top 10-be. :D Én a térképen csak részben jelzett úton jöttem, bíztam a leírásban, miszerint körbe lehet sétálni a tavat. Bár én főleg csak nádat láttam, a képen lévő kis tavat egyáltalán nem. Bár nem is töltöttem sok időt a kilátó tetején, elég meredek, és nem volt valami túl bizalomgerjesztő. :D Ezután kerestem meg a ládát, sikerült neki jó helyet találni, bár lehet az a zacskó nem kellett volna, én abban hagytam, de ha valaki jobbnak látja, szerintem vegye le nyugodtan. Visszafelé pedig a Mária út felé mentem, elég érdekes volt a tanya mellett néhány méterre az autópálya. [Geoládák v2.2.4]
1019.

IMG_20180921_144342IMG_20180921_145619
IMG_20180921_151301IMG_20180921_151647
IMG_20180921_151853 
Csaba & családja 2018.09.19 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. A láda szabadon hevert nem messze a fatörzstől, így nem volt nehéz megtalálni.

SirLes 2018.09.10 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

james 2018.08.20 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Puszkany 2018.08.05 10:27 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

GYEZegzug 2018.07.30 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.32
Érdekes hely, sok-sok magaslessel. Köszi szépen a lehetőséget.

P_20180730_115805P_20180730_123002
P_20180730_121309P_20180730_123304
alucifer 2018.07.07 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.23
MEGTALÁLTAM
Köszönöm a rejtést!


20180707_09274420180707_093321
20180707_09341920180707_093423
20180707_09342920180707_093948
negyesigabor80 2018.06.08 13:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.55
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Tisztisz és Csabi 2018.06.04 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszi!


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu