geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4089. Bátorkő vára (GCHARD)
30 (1-20) > >>

Út a völgyben

Út a völgyben

A szurdokban

A szurdokban

Sziklakapu

Sziklakapu

Az egyik kilátószikla alulról

Az egyik kilátószikla alulról

A fölénk magasodó várfalak alatt

A fölénk magasodó várfalak alatt

Bátorkő vára

Bátorkő vára

"JUMP" :D

"JUMP" :D

Az őszi erdő fölé magasodik

Az őszi erdő fölé magasodik

Falmaradvány, távolban egy kilátóponttal

Falmaradvány, távolban egy kilátóponttal

Fentről lenézve

Fentről lenézve

Letekintés a várból

Letekintés a várból

Az egyik kilátópontról a vár

Az egyik kilátópontról a vár

Egy másik kilátás - erre van a láda valahol

Egy másik kilátás - erre van a láda valahol

30 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 13,574'
Hosszúság E 18° 5,795'
Magasság: 360 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.10.31 14:20
Megjelenés időpontja: 2015.11.01 09:29
Utolsó lényeges változás: 2016.02.29 11:02
Utolsó változás: 2020.03.30 00:19
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4400 m
Megtalálások száma: 224 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A normál méretű 15 x 8 cm-es ládát, egy - a várra szuper kilátást adó - szirthez közel, a gerincről odavezető úttól balra lefele a hegyoldalba, egy "ferde-sziklaasztal" alatt találjátok. Alulról lehet a ládát elérni, ne szedjétek szét a rejtek felső felét. Egy könnyen mozduló követ kell csak kiszedni, és ott is van mögötte a rejtek...
(a láda kicsit messzebb található a vártól, de mindenképp szeretnélek Titeket felcsalogatni ide, megéri, az élmény nem marad el :D)
A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

Egy oda-vissza kb. 8 km-es sétára hívlak titeket. Egy gyönyörű szurdokban jutunk fel a várhoz majd a szurdok feletti kilátósziklákról csodálhatjuk meg a várat több irányból is! Jó túrázást:)

Megközelítés

Várpalotán a temető mellett, itt érdemes leparkolni:  N 47° 12,393' E 18° 7,785' [GCHARD+Parkoló]
Innen a Piros sáv piros jelzésen kell elindulni északi irányba.
(Ez a terület a katonaság harcászati területe, ezért lehetséges, hogy hétköznap ideiglenesen le van zárva.)
Kevesebb, mint 1 km hegymenet után elérjük a Várvölgyi Tanösvény első tábláját. A tanösvényen haladva még 3 km a meredek sziklacsúcson csücsülő vár.
Az út egy lélegzetelállítóan szép szurdokban visz végig, ami mindenhol fehér sziklaformákkal van szegélyezve. Egy erdei tornapálya is végigvezet minket és a hangulatosan kiépített sütögetőhelyeknek sem leszünk hiányában. Nekem személy szerint ez a kedvencem:  N 47° 13,532' E 18° 5,691' [GCHARD+Sütögetőhely].

Érdemes végigjárni a vár környéki szirteket, ugyanis nagyszerű kilátás nyílik róluk a romra. A láda is egy ilyen kilátópont közelében található.
 N 47° 13,582' E 18° 5,802' [GCHARD+Kilátás]
 N 47° 13,535' E 18° 5,692' [GCHARD+Kilátás2]
 N 47° 13,567' E 18° 5,503' [GCHARD+Kilátás3] (anno itt volt a ládaelőd)
 N 47° 13,671' E 18° 6,065' [GCHARD+Kilátás4]
Illetve találunk itt még egy mini barlangot is, ez a Gazsilik:
 N 47° 13,691' E 18° 5,872' [GCHARD+Gazsilik]
A parkolóhoz visszafele érdemes a felső úton menni. Ez is nagyon hangulatos, bár pillanatnyilag kiépítés alatt vannak a jelzések. (bár aki nyitott szemmel jár, még egy "bögrejelzést" is láthat...:)

Bátorkő

Várpalotától északra mintegy 5 km-re, a Fajdas-hegység egyik völgyében, meredek és szűk területű sziklacsúcson találjuk Bátorkő vagy mai nevén Pusztapalota várának romjait.
 N 47° 13,612' E 18° 5,632' [GCHARD+Bátorkő]

Története

A vár a 13. század végén vagy a 14. század elején keletkezhetett, amikor a hatalmas Konth család birtoka volt. 1271-ből származik két oklevél is, amelyben a Szalók nemzetség birtokmegosztásával foglalkozva szerepel a "Tikolföld a Várad erdővel" megjelölés. Ez arra utal, hogy valószínűleg ekkor már áll Bátorkő vára.
Könczöl Imre szerint annak az 1288-ban kelt oklevélnek, amely "castro Bacurku" néven említ egy várat, és egyesek szerint ez Bátorkő első okleveles említése, elmélyült elemzése után igazolható, hogy nem erről a várról van szó.
Bátorkőt először 1326-ban említik oklevélben, amikor a Csákok a hozzá tartozó falvakkal és birtokokkal együtt elcserélik más várakért Károly Róbert királlyal. Ez az oklevél meghatározza azt is, hogy a vár "Tykolfeldeu" területén áll.
Egy 1409-ben keletkezett oklevél említi meg Keszi Balázst, mint "castellánus castri Bathorkw alias curialis in Palotha", vagyis Bátorkő várának várnagya és Palota udvarispánja.

Bátorkő a török hódoltság idején pusztult el (hogy pontosan mikor, azt nem tudjuk), és csak ezután kapta a Pusztapalota nevet. Az utolsó okleveles adat 1559-ből maradt fenn. Feltehetően a XVI. század második felében már elhagyatott volt, és így fokozatosan romba dőlt. A XIX. században villámcsapás érte, amikor állaga még inkább leromlott.
(érdekes, hogy szinte minden vár életútjában van egy bizonyos villámcsapás, ami után a vár hanyatlása kezdődik)

A vár leírása

Pusztapalota Radnai Lóránt leírása szerint:
"a kis fellegvár négy, egymástól jól elkülöníthető épületrészből állt. A sziklabérc nyugati oldalán, ahonnan egyedül volt megközelíthető, állott az udvart kerítő és bejáratot védő fal, e fölött magasodott a 3 emeletes torony, amelyből csúcsíves ajtón keresztül vezetett egy híd az átjáró toronyba. Ezen keresztül egész keskeny, többlépcsős folyosó vezetett a negyedik épületrészbe, az alsó toronyba. A kb. 15 m magas 3 emeletes torony csak nyugatról volt megközelíthető. Itt volt kapcsolata a völgy nyugati oldalával, de azt az összekötő kis részt is biztosan elvágta abban az időben, és egy árok húzódhatott a vár bejárata előtt, amelyet ma már feltöltöttek a leomlott falrészek. Felvonóhíd vezethetett az árkon keresztül, amelyen át az elő-udvarba lehetett jutni.
Az udvart határoló falak a torony falaihoz hasonlóan, egyenesen a sziklára vannak ráépítve, és csak a hátsó kisebb torony északi fala nyúlik le egészen a völgy aljáig. Ez végig rakott fal, amelyet egy hatalmas felnyúló, 1,5 m magas támpillér erősít. Az elő-udvarból a sziklába vájt keskeny, most is jól látható feljáró vezetett a torony földszintjébe.
A torony 6,5 x5 m alapterületű és 3 emeletes volt, 2,20 m vastag terméskő falakkal, kívül vakolva. A földszinti helyiség kb. 4,5 m magas a többi emeleti helyiség 3 és 2,8 m magas volt. Az egyes helyiségek mennyezetét tartó kemény fagerendák 0,25 x 0,25 m méretű nyílással még jól láthatók. A földszintről az I. emeletre felvezető lépcsőfeljárat a nyugati, a II. emeletre felvezető a keleti oldalon volt. A földszinti csúcsíves ajtón keresztül jutunk ki egy nyitott ajtórészre. Itt a szikla egészen meredek.
A nagy torony északi részén egy falmaradványt látunk, amely azt a nyitott részt védte. De az... átjáró tömbjének keleti oldalán észlelhető homorú fal arra mutat, hogy itt egy fallal elzárt és korábban raktárnak vagy tömlöcnek használt helyiséget hoztak létre. Most oly keskeny a nagy toronyból vezető átjáró, hogy csak a sziklához erősített vaskorlát segítségével lehet átjutni az átjáró részbe. Itt is jól látható a keskeny, alig 50 cm széles lépcsős folyosó feletti befalazott gerendák gyámlyukai és a ma is meglevő meredek lépcsők. Az átjáró folyosón keresztül érünk le a 3,50x5,50 m méretű kis toronyba, amely minden oldalon ablakkal rendelkezett. A nagy torony ablaknyílásai még jó állapotban vannak, legérdekesebb az I. emelet keleti falában levő, kis benyíló fülkévé kiképzett ablak, amelyben ülőpadka is volt. Ez a román ízlésű ablak is megközelítően utal a vár építési idejére."

Egyéb infók

Bátorkő - Wiki
Bátorkő - Video
Várpalota, Pusztapalota-Bátorkő vára
Bakos ART - Aero-Video a várról
VÁRVÖLGYI TANÖSVÉNY
Várpalota honlapja

Én a ládarejtéskor egy nagyszerűt túráztam, élvezzétek ti is ezt a csodálatosan összetett helyet!
skiccpausz

Ládatöténet

2016.01.16.-02.26.
A láda ideiglenesen betegre állítva, oka:
FIGYELEM!!!! ÉLESLÖVÉSZET A BAKONYBAN
A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ tájékoztatása szerint január 16-tól február 26-ig katonai tevékenység miatt tilos és életveszélyes a lőterek környékén tartózkodni.
Az MH BHK "VÁRPALOTA CHALLANGE 2016" elnevezéssel gyakorlatot tart január 16-tól február 22-ig. Ez idő alatt nem szabad a lőtereknél lévő túraútvonalakon, kerékpárutakon, illetve a várvölgy területén tartózkodni. A részleteket ide kattintva találod.

(EZ A LÁDA BETEGSÉGÉNEK OKA!)

2015.10.31
Kikerül a láda egy csodálatos őszi napon.:)
skiccpausz


Így nézett ki a ládaelőd, Ati gondozásában

katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (107 db): környezet: 4.88 rejtés: 4.71 web: 4.87 átlag: 4.82

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Náncsimacska 2020.04.05 15:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

MoGeMaP 2020.04.04 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

hgabi 2020.03.21 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Zaphod 2020.03.14 14:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

spacekok 2020.03.07 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
Köszönjük! Nem is gondoltuk volna, hogy van Várpalota felett egy ilyen jó kis hely!

Endresz_család 2020.02.09 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük.

9,6 km-es séta volt remek időben Várpalotáról a piros sáv jelzésen oda, majd a piros kereszten vissza.

IMG_0690IMG_0691
IMG_0692IMG_0696
IMG_0697IMG_0698
IMG_0699IMG_0700
koro12 2020.02.02 17:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kenau 2020.01.03 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.0]

Dorkadia 2019.12.31 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Gyönyörű hely, érdemes megnézni. [g:hu 1.6.4]

Attibati 2019.12.27 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
22 kilométeres gyalogtúra Várpalota körül.
A rejtés környékére érve a turistaúton még elég nagy megmászandó szintek látszottak. Kerülgettem a várat mint macska a forró kását végül rátaláltam a P3 jelzésre, ami felvitt a platóra. Ismét megcsodáltam a monumentális vártorony maradványt. Annak idején megtaláltam az előző rejtést is, a mostani inkább műemlék barát.
Tovább a Kőpajta felé.

turzovivi 2019.12.22 14:28 - Megtaláltam
Bakonyi karácsony 20 teljesítménytúrán kerestük meg anyukámmal. Lentről, a völgyből támadtunk, onnan kemény terep volt, főleg lefelé.

Egoland 2019.12.22 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép környék. [Geoládák v3.1.2]

@Nikó 2019.12.21 12:05 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, ez jól esett!

Koszt Andi 2019.11.16 23:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ChefBogi 2019.11.16 14:30 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

Ancs 2019.11.16 14:30 - Megtaláltam
KDP Bakonynána - Várpalota szakasz közben.
Igazán impozáns a vár, a délutáni uzsit alatta fogyasztottuk el. A kellemes erdei pihenést terepmotorosok zavarták fel, s a benzingőz sokáig megült a völgyben. :(
A várat ma több oldalról is megcsodáltuk, mivel a gerincen közelítettünk a ládához.
Köszi

20191116_134433_HDR20191116_134613_HDR
20191116_13473620191116_141117_HDR
20191116_14125920191116_141304_HDR
20191116_141314_HDR20191116_141437
20191116_14144220191116_142258_HDR
20191116_142824_HDR 
Kokó 2019.11.16 14:30 - Megtaláltam
A mai KDP szakaszunkon három feltámasztott dobozt is felkerestünk. Eddig ez a vár valahogy kimaradt, de most remek társaságban sikerült felkeresni.

PirosKavicsos
VárasKözeli
Torony-romAblakos
TáblahelyMeredek
ŐsziesTávoli
kisember 2019.11.03 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

famászóbáró 2019.10.31 11:58 - Megtaláltam
Gyönyörű hely, szép kilátás! Köszönöm! [Geoládák v2.2.5]

batla44 2019.10.26 11:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.30
Közel 3 év kihagyás után feleségemmel ismét a ládák segítségével kirándulhattunk kettesben. Köszönjük szépen! Fárasztó, de nagyszerű nap volt.

20191026_104441 
bagolyvera 2019.10.23 23:59 - Megtaláltam
Ignis9-cel egy szép őszi kirándulás keretében megtaláltuk, köszi!
+ volt egy kis kessertalálkozó is, Sereszakiékkal :)

IMG_20191023_113245IMG_20191023_125119
sereszaki 2019.10.23 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.95
Ha már nem kellett munkába mennünk, ha már októberi nyár, mi más jöhetett volna szóba, mint egy jó kis túra, természetesen ládázással egybekötve? Mivel sosem jártunk még erre, itt volt az ideje. :) Nem bántuk meg...
Összesen 14,5 km, 366m szintemelkedéssel. A túra 3. találata.
S a bónusz: végre személyesen megismerhettem bagolyverát és Ignis9-et. :)))
Köszi a rejtést!
sereszaki, Márti, Évi, Andi

Ignis9 2019.10.23 13:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.88
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

DSCN3319DSCN3323
azenturam 2019.10.20 10:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.75
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! ;-) [g:hu 1.6.4]

vaslemez 2019.10.19 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Gyönyörű a vár az őszi erdő közepén, és persze az odavezető szurdok is. Minden csupa sárga és vörös.

20191019_131823 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (227 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.