geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4286. Völgyikút (volt Csomay strand) (GCVOKU)
22 (1-20) > >>
Hívogató sétaút
Hívogató sétaút
Egy percre az autóbuszállomástól
Egy percre az autóbuszállomástól
Kilátás ma
Kilátás ma
Kilátás régen
Kilátás régen
Liget
Liget
Völgyikút ház
Völgyikút ház
Kiépített pihenő a patak partján
Kiépített pihenő a patak partján
Völgyikúti-patak és a híd
Völgyikúti-patak és a híd
Kis tó
Kis tó
Édenkert a belvárosban
Édenkert a belvárosban
Egykor öt forrás fakadt itt
Egykor öt forrás fakadt itt
Kedvelt pihenőhely
Kedvelt pihenőhely
Cserhát városrész egykoron
Cserhát városrész egykoron
Csomay strand
Csomay strand
Térképrészlet 1964-ből (jobb alsó sarokban a megszüntetett vasútvonal)
Térképrészlet 1964-ből (jobb alsó sarokban a megszüntetett vasútvonal)
1927-es térképrészlet
1927-es térképrészlet
A piac előterében a Völgyikút utca házai
A piac előterében a Völgyikút utca házai
Bal oldalon a kész pártház
Bal oldalon a kész pártház
A hajdani Völgyikút utca végén a pártházzal
A hajdani Völgyikút utca végén a pártházzal
Rendezési terv
Rendezési terv

22 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 5,810'
Hosszúság E 17° 54,696'
Magasság: 239 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.07.15 20:30
Megjelenés időpontja: 2017.07.15 21:00
Utolsó lényeges változás: 2018.01.29 21:15
Utolsó változás: 2018.05.10 08:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 203 + 4 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 3.9 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP

10*16*6 cm-es 0,67 literes zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag doboz a megadott koordinátán. A kis tó mögött a patakpart oldalában nagyobb kő alatt, kövekkel álcázva. Kérlek gondosan rejtsd vissza! Pótjelszó a híd korlátjának alján egy gravírozott műanyag táblán.


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Megközelítés

Akár Székesfehérvár irányából érkezel, akár a Balaton felől, a nagy körforgalomban  N 47° 5,569' E 17° 54,846' 267 m [GCVOKU+körforgalom] a Jutasi út felé (észak felé) kanyarodj és pár száz méteren belül eléred a célterületet, mely Veszprém belvárosában a Cserhát városrészben van.
Figyelem, az utolsó 10-15 méter gyakran sáros!

Parkolás

Veszprémben - mint szinte minden magyar nagyváros központjában - a legtöbb helyen csak fizetős parkolót találsz. Három parkolási zónára van felosztva a belváros (piros, sárga és zöld). Munkanapokon 7-17 óráig kell fizetni, szabad és munkaszüneti napokon, valamint délután öt órától reggel hét óráig díjmentesen lehet parkolni. A legkézenfekvőbb fizetős parkolók a Kopácsi utcában, a Köd utcában és a Bagolyvári utcákban vannak.

A legközelebbi ingyenes parkolóhelyek: Balaton Pláza (fedett) és az Arany János utca. Valamint az ajánlott Eötvös Károly utca  N 47° 5,894' E 17° 54,798' 261 m [GCVOKU+1parkoló]
és lent a Séd partján - a Pajta utcánál - a Históriakertnél  N 47° 5,839' E 17° 54,332' 230 m [GCVOKU+2parkoló] található parkoló.


Lejárat a parkba a Kopácsi utca felől (kerékpárral és babakocsival is):  N 47° 5,820' E 17° 54,743' 260 m [GCVOKU+1útpont]
Lejárat a parkba a Köd utca felől (lépcső):  N 47° 5,768' E 17° 54,701' 251 m [GCVOKU+2útpont]
Szép kilátás a veszprémi várra (éjszaka is érdemes megnézni):  N 47° 5,870' E 17° 54,632' 240 m [GCVOKU+szép kilátás]


Veszprém

"A Királynék városa"
Mondják az ország első püspökségét magáénak valló Séd-parti városról, mivel a veszprémi püspökök tiszte volt a mindenkori magyar királyné megkoronázásának joga. A Várhegy 500 méter hosszú sziklagerincén szép polgárházak teremtenek történelmi hangulatot a Várnegyedben, ahol a XI-XIII. században királyi vár állt. Bővebb leírás:

A Hősök Kapuja a bejárat, közelében a Tűztorony (Vár u. 9.), bástyafalán a Veszprémi Panteon. A Dubniczay-palotában (Vár u. 29.) nyertek elhelyezést a Vár-Galéria és a Téglagyűjtemény.
A gyönyörű barokk Érseki Palotában (Vár u. 16) az Érseki Levéltár- és Könyvtár termei engedéllyel látogathatók. A magyar egyháztörténet unikális értékei találhatók a városban: a legrégibb freskók az eredetileg kétszintes, kora gótikus Gizella Kápolnában (Vár u. 18.) ahol egyházművészeti, történeti kiállítás látható és a legrégebbi püspöki templom, az első magyar királyné, a bajor Gizella által 1001-től emeltetett Szent Mihály Bazilika (Vár u.18-20.) - bazilika minor - szentélye és altemploma XIV. századi, gótikus, a Gizella-ereklye Passau város ajándéka.
A Vár utca 31. szám alatti felújított barokk épületben, a Bíró-Giczey házban több mint 1000 m² alapterületen, négy szinten várja az ide látogatókat a Szaléziánum számtalan szolgáltatással, szórakozási és ismeretszerzési lehetőségekkel. Szolgáltatások: négy enteriőr jellegű, freskódíszes barokk terem, liturgikus tárgyak mindennapi használatát bemutató galéria, ostyasütő- és gyertyaöntő műhely, Halimbai Füvesszoba, Halimbárium Gyógynövénykert, hegedűkészítő és -javító látványműhely, kávézó és teaház, vetítőterem, gyermekfoglalkoztató.
A IX.-X. században épült Szent György Kápolna (Vár u. 20.) lehetett az első templom az országban. A klasszicista Piarista Gimnázium, templom és rendház (Vár u. 12-14.) a XVIII. századból való.
A Nagypréposti Ház (Vár u. 18.) az Érseki Kormányzóság Hivatala, a Ferences Templom (Vár u. 33.) oltárképe a Szent Koronát a Magyarok Nagyasszonyának felajánló Szent Istvánt ábrázolja. Halálának 900 éves évfordulóján emléket állított első királyának a magyar nemzet. Szent István és Gizella Királyné szobra a vár völgyre néző végén, a Kilátóbástyán áll, ahonnan pompás panoráma nyílik a Séd-patak feletti karcsú Szent István Völgyhídra, - a magyar mérnökök jelentős alkotása 1938-ból - a város jelképére és a Bakony-hegység közeli csúcsaira. A Cserhát városrész csak modern építészeti megoldásokkal rendelkezik,
de érdemes az Óváros felől a sétálóutcán végigbandukolni, jellemzőek a mai kornak megfelelő szökőkutak és egyéb épített térelemek. Itt található a város legmagasabb épülete is, amit mindenki csak úgy ismer, hogy "húszemeletes". Tervben van a teljes homlokzati felújítása.


Cserhát és az eltűnt Bagolyvár

Veszprém belvárosi városrésze, a terület északi oldalában nyílik a Völgyikút. Itt meg kell említeni egy másik elfeledett, tönkretett természeti látnivalót a Bagolyvárat, mely egy nagy szikla volt Veszprémben a belvárosban a Völgyikút felett. Természetes karsztos dolomit kőzet - mint Veszprém környékén minden szikla. A Bagolyvár nagy részét már a 60-as, 70-es években lebontották, amikor a helyére kezdték építeni a veszprémi vásárcsarnokot (kb. 10 évig épült, 1973-ban lett kész) és a buszpályaudvart. Csak egy kis sziklát hagytak meg, és rögtön helyi védelem alá is helyezték. Aztán az ezredforduló táján az önkormányzat úgy döntött, hogy bővíti a buszpályaudvart, ezért lebontották a maradék sziklát is. Megszüntették a helyi védettséget, majd eldózerolták. Így tűnt el egy védett szikla nyomtalanul. Akit bővebben érdekel a Bagoylvár története, a következő két videót érdemes végignéznie: első rész, második rész Videó a városrészről: Cserhát, első rész, Cserhát, második rész.

A városrészről bővebben:

A Cserhát már a 18. századtól a város iparosnegyede volt. A híres, 1893-as nagy tűzvészt is egy takácsmester kályhájából kipattant szikra okozta. A lángok több száz házat emésztettek fel, olyannyira nagy volt a baj, hogy még Párizsban is jótékonysági koncertet rendeztek a cserháti lakók megsegítésére. A Cserhát részleges bontását már az 1920-as években is tervezték, akkor a Széchenyi-sugárút megépítése miatt. Az ötletet végül elvetették, így a városrész megmaradhatott, sajnos csak egy ideig.

A negyvenes években történt utolsó csatornázást követően már nem engedélyezték a házak felújítását. Ekkor a város szegényebb lakói költöztek ide, sokan a bővizű Völgyikút-patakba hordták a szemetjüket. A házak többsége cseréptetős volt, de még ekkor is akadt köztük nádtetős. Az altiszttől a vasutason át a napszámosig sokféle ember lakott akkortájt a városrészben.
A kétarcú Cserhát a hatvanas évek elején. A Kossuth utca végén már a pártház áll, ám a Lordok háza helyén még a régi épületek adják a kontrasztot (Fotó: Megyei Könyvtár gyűjteménye)
A kétarcú Cserhát a hatvanas évek elején. A Kossuth utca végén már a pártház áll, ám a Lordok háza helyén még a régi épületek adják a kontrasztot (Fotó: Megyei Könyvtár gyűjteménye)
A második világháború bombázásai során aztán az épületek nagy része megrongálódott. Később, 1959-ben Márton István kapott megbízást a városi tanácstól, hogy tervezze meg Veszprém új városközpontját. Csaknem tíz éven át épül az új belváros. Csaknem félezer magánépületet és hat középületet szanálnak. Az egykori gabonapiac helyén felépül a pártház, a hotel, de elkészül a Bástya áruház és a bányatröszt épülete is. A bagolyvár helyén buszpályaudvar fogadja a városba érkezőket, tömbházak nőnek ki a földből. A rekonstrukciós folyamat során körülbelül 410 millió forintból húzzák fel az új, az akkori felfogás szerint modern városközpontot.
A Cserhát városrész 1972-re aztán "kétarcúvá" vált. Már állt a Lordok háza, de egyfajta mementóként még ott volt a romos épületek egy része. Régi és új feszült egymásnak. A belső vasútvonalat már megszüntették, ahogy a régi utcákat és a helyiek körében közkedvelt Csomay-strandot is, amelynek 1932-es felavatásáról a korabeli filmhíradó is beszámolt.
A hetvenes években szerencsére megváltozott a program, s a Kossuth utca északi házsora megmaradhatott. Az új rehabilitáció terveit Ruttkay M. Gyula, a helyi "Veszprém terv" építésze készítette: az akkoriban szokatlanul gondos, a térburkolat kiképzésére, a szobrok és a lámpák elhelyezésére is kiterjedő munkálatok a nyolcvanas évek második felére fejeződtek be. Végezetül egy megemlékezés a városrészről egy régi lakó tollából: Az én Cserhátom


Említést érdemel az 1907. október 15-én felavatott Veszprém-Alsóörs vasútvonal is, melyen 1969. szeptember 30.-án szűnt meg a személyforgalom. Akit érdekel, a következő linken érheti el a remek emlékoldalt: Veszprém-Alsóörs vasútvonal emlékoldala

Az egykori Csomay-strand

Az egykori Csomay-strand területét először egy 1855-ös térkép jelöli - ekkor a ma belvárosi térség a település szélét jelentette. 1924-ben legelőként jelzik, majd az elhanyagolt, városi szemétlerakóként és kavicstermelőként használt, vad területen 1933 augusztusában építeni kezdik a strandot.

Az építkezés indulásának évében a munkálatokat lelkesen fogadta a közvélemény, a Veszprémi Hírlap újságírója így kommentálja az eseményeket: "a Völgyikút elhagyott környékén rövid idő alatt kultúrát csinált az emberi akarat", s a cikk írójának szemei előtt megjelenik "Veszprém mint úszóhegemónia" képe.

Ha nagyhatalom nem is lett a város, tény, hogy a harmincas években a strand versenymedencéjében tartotta edzéseit Veszprém NB I-es vízilabdacsapata. A kilencvenes évek közepén, a Naplóban megjelent nosztalgiázó cikkek arról szólnak, hogy a két-háromezer vendég befogadására képes strand a hatvanas évek végéig társadalmi események színhelyéül szolgált. A gyerekmedence közepén lévő szigeten koncerteket szerveztek, minden szombaton bált rendeztek, a látogatók tornaszereket használhattak a füves területen, működött itt büfé, borbély és cukrászda, s itt nyílt lehetőségük a kikapcsolódásra azoknak, akik pénz, idő vagy egyéb lehetőség híján nem utazhattak a Balatonra. A strand területe tehát valóban a köz parkja volt.

A strand a hatvanas évek végéig működött, ám elavultságára és a medencék korszerűtlenségére hivatkozva 1968-ban bezárták. A két medencét építési törmelékekkel töltöttek fel, a terület forrásainak vízhozama és minősége pedig csökkenni kezdett.

Manapság a strandból csak a kőből kirakott támfal látható. Viszont üde színfoltja a városnak és egy meglepően nyugodt, csendes kis sziget a város központjában. videó a strandról
1937-es 6 másodperces felvétel a strandról: korabeli videó

Völgyikút

A város kisebb-nagyobb vízfolyásai mind a Sédbe ömlenek. A Völgyikút-forrásai is, amelyek a belváros közelében, a Cserhát domb északi részén erednek. Ezek a források táplálták a 30-as években létsített, és a 60-as évek végén megszüntetett Csomay-strandot. A források még most is táplálnak egy vízinövényektől burjánzó kisebb tavat, melyet a Völgyikút ház építésével egy időben alakítottak ki, mintegy utalva a régi medencék víztükrére. Ezek a források nem foglaltak, a víz a földből spontán szivárog, például a kis gyalogos híd közvetlen közelében a támfal alól több helyen. A közparkot két irányból lehet megközelíteni, a Köd utca felől egy családi ház kőkerítése mellett indul lefelé egy lépcsős járda, valamint a Kopácsi utcából egy kellemes lejtős, kanyargós sétaúton - jómagam ezt a megközelítést ajánlom.
Az itt található Völgyikút házat a strand építtetőjének lánya Csomay Zsófia építész tervezte, akit akadémikussá is választottak. Az épületről bővebben: Völgyikút ház

Felhasznált források: vehir.hu, wikipedia, youtube, vportre.hu.

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez tablettának!

2018.01.29. Ládakarbantartás, ládacsere, szemét kiürítése a ládából és koordináta, valamint leírás pontosítása.

2018.03.16. Egy kedves kereső értesített, hogy a pótjelszó leesett a helyéről, ezt javítottam, visszaragasztottam.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (88 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.34 web: 4.73 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

bokorg 2018.07.15 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

csomaiattila 2018.07.14 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.30
Megtaláltam, köszi a lehetőséget. A láda rendben van.

aknitram 2018.07.12 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.5.4]

kingajani 2018.07.12 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

waneqr 2018.07.09 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.03
Köszönjük a lehetőséget!

petrot81 2018.07.06 18:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.27
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) Állatkertezés utáni családi kincsvadászat. Nagyon szép hely lenne, kár, hogy rengeteg a szemét (még a tavacskában is...) [Geoládák v2.2.4]

 
krypton 2018.07.04 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

divi 2018.07.04 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Szikra13 2018.07.01 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.54
Veszprémben élünk régóta, de ezt a helyet nem ismertük. Kisgyerekeknek nagyon tetszett a patak és a tó a belvárosban. Nagyon szép kirándulóhely, még biztosan visszajövünk gyakran. A hídnál a pót jelszót nem találtam, de a ládát kis keresgélés után megtaláltuk. Köszönjük!!

Beene 2018.06.17 19:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

StellaDeFrász 2018.06.17 12:36 - Megtaláltam
Frászosítva! 🤡 Köszönöm a rejtést. [Geoládák v2.2.4]

ocsike78 2018.06.14 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.2.5]

Hooch-Csi&Vi 2018.06.14 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

macikupac 2018.06.10 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.49
Bakonyi csipegetés 2.

Miután egy jó nagyot sétáltunk a Séd-menti sziklák tetején és hazavittük (többek között ennek a ládának is) a rejtőjét, elugrottam ezért a ládáért. A völgy elég nyugisnak tűnt és bizonyára máskor is az. Talán amíg strand volt, gyakran verte fel a ricsaj forró nyári napokon, de most ilyen nem fenyegetett. A doboz kis kereséssel lett meg, mert én a patak másik oldalán kerestem, mint ahol volt. Mondjuk, nekem ott volt logikus, de tévedtem. Macó medvém járt velem itt.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

 
eltájoló 2018.06.10 10:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.05
Tetszett nagyon a helyszín. A láda rendben meglett. Kerestem a pótjelszót is a korláton, de nem találtam. A szamócának látszó bogyót megkóstoltam, de nem volt szamóca-íze. Remélem nem dilibogyó volt. Köszi a rejtést.

Butchman 2018.06.02 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Mr Zerge 2018.06.02 12:15 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

A Kopácsi utca felől jártuk végig a völgyet. Szerencsére hétvégén ingyenes a parkolás Veszprémben. Tetszett a kis eldugott helyszín, egy nyugalmas színfolt a nyüzsgő városban.

carmin 2018.05.27 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Nagyon jó hely! Sokszor voltam már Veszprémben, de ezt a részt a láda nélkül sosem fedeztem volna fel. Köszönjük a rejtést.

DSC02452DSC02454
DSC02456DSC02462
CsKaroly 2018.05.27 12:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Ajtony 2018.05.26 15:41 - Megtaláltam
Nagyon jó ötlet volt ebbe az eldugott völgybe rejteni, mert ezt a részt még a törzsökös veszprémiek közül se ismeri mindenki, pedig a város belsejében van. Én ismertem valaha, de most újra fel kellett fedezni, annyira megváltozott, a strand is eltűnt. Egyébként a friss forrásvízzel töltött strand akkoriban (a 1960-as évek legelején) félelmetesen hideg vízéről örökre emlékezetes maradt számomra (brrrr!), már akkor se szerettem a hideget. Köszönet a rejtésért! Egyébként érettségi találkozón voltunk, rá kellett döbbennem, hogy a többiek fölött mennyire eljárt az idő... szerencsére fölöttem nem :-)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (207 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu