geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4286. Völgyikút (volt Csomay strand) (GCVOKU)
Hívogató sétaút
Hívogató sétaút
Egy percre az autóbuszállomástól
Egy percre az autóbuszállomástól
Kilátás ma
Kilátás ma
Kilátás régen
Kilátás régen
Liget
Liget
Völgyikút ház
Völgyikút ház
Kiépített pihenő a patak partján
Kiépített pihenő a patak partján
Völgyikúti-patak és a híd
Völgyikúti-patak és a híd
Kis tó
Kis tó
Édenkert a belvárosban
Édenkert a belvárosban
Egykor öt forrás fakadt itt
Egykor öt forrás fakadt itt
Kedvelt pihenőhely
Kedvelt pihenőhely
Cserhát városrész egykoron
Cserhát városrész egykoron
Csomay strand
Csomay strand
Térképrészlet 1964-ből (jobb alsó sarokban a megszüntetett vasútvonal)
Térképrészlet 1964-ből (jobb alsó sarokban a megszüntetett vasútvonal)
1927-es térképrészlet
1927-es térképrészlet
A piac előterében a Völgyikút utca házai
A piac előterében a Völgyikút utca házai
Bal oldalon a kész pártház
Bal oldalon a kész pártház
A hajdani Völgyikút utca végén a pártházzal
A hajdani Völgyikút utca végén a pártházzal
Rendezési terv
Rendezési terv
Az egykori vasúti felüljáró a 8-as számú főút felett
Az egykori vasúti felüljáró a 8-as számú főút felett
A pártház a vasúti töltésről
A pártház a vasúti töltésről

Szélesség N 47° 5,810'
Hosszúság E 17° 54,696'
Magasság: 239 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.07.15 20:30
Megjelenés időpontja: 2017.07.15 21:00
Utolsó lényeges változás: 2018.01.29 21:15
Utolsó változás: 2018.02.14 12:42
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Békaréka; Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 146 + 3 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 4.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP

10*16*6 cm-es 0,67 literes zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag doboz a megadott koordinátán. A kis tó mögött a patakpart oldalában nagyobb kő alatt, kövekkel álcázva. Kérlek gondosan rejtsd vissza! Pótjelszó a híd korlátjának alján egy gravírozott műanyag táblán.


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Megközelítés

Akár Székesfehérvár irányából érkezel, akár a Balaton felől, a nagy körforgalomban  N 47° 5,569' E 17° 54,846' 267 m [GCVOKU+körforgalom] a Jutasi út felé (észak felé) kanyarodj és pár száz méteren belül eléred a célterületet, mely Veszprém belvárosában a Cserhát városrészben van.
Figyelem, az utolsó 10-15 méter gyakran sáros!

Parkolás

Veszprémben - mint szinte minden magyar nagyváros központjában - a legtöbb helyen csak fizetős parkolót találsz. Három parkolási zónára van felosztva a belváros (piros, sárga és zöld). Munkanapokon 7-17 óráig kell fizetni, szabad és munkaszüneti napokon, valamint délután öt órától reggel hét óráig díjmentesen lehet parkolni. A legkézenfekvőbb fizetős parkolók a Kopácsi utcában, a Köd utcában és a Bagolyvári utcákban vannak.

A legközelebbi ingyenes parkolóhelyek: Balaton Pláza (fedett) és az Arany János utca. Valamint az ajánlott Eötvös Károly utca  N 47° 5,894' E 17° 54,798' 261 m [GCVOKU+1parkoló]
és lent a Séd partján - a Pajta utcánál - a Históriakertnél  N 47° 5,839' E 17° 54,332' 230 m [GCVOKU+2parkoló] található parkoló.


Lejárat a parkba a Kopácsi utca felől (kerékpárral és babakocsival is):  N 47° 5,820' E 17° 54,743' 260 m [GCVOKU+1útpont]
Lejárat a parkba a Köd utca felől (lépcső):  N 47° 5,768' E 17° 54,701' 251 m [GCVOKU+2útpont]
Szép kilátás a veszprémi várra (éjszaka is érdemes megnézni):  N 47° 5,870' E 17° 54,632' 240 m [GCVOKU+szép kilátás]


Veszprém

"A Királynék városa"
Mondják az ország első püspökségét magáénak valló Séd-parti városról, mivel a veszprémi püspökök tiszte volt a mindenkori magyar királyné megkoronázásának joga. A Várhegy 500 méter hosszú sziklagerincén szép polgárházak teremtenek történelmi hangulatot a Várnegyedben, ahol a XI-XIII. században királyi vár állt. Bővebb leírás:

A Hősök Kapuja a bejárat, közelében a Tűztorony (Vár u. 9.), bástyafalán a Veszprémi Panteon. A Dubniczay-palotában (Vár u. 29.) nyertek elhelyezést a Vár-Galéria és a Téglagyűjtemény.
A gyönyörű barokk Érseki Palotában (Vár u. 16) az Érseki Levéltár- és Könyvtár termei engedéllyel látogathatók. A magyar egyháztörténet unikális értékei találhatók a városban: a legrégibb freskók az eredetileg kétszintes, kora gótikus Gizella Kápolnában (Vár u. 18.) ahol egyházművészeti, történeti kiállítás látható és a legrégebbi püspöki templom, az első magyar királyné, a bajor Gizella által 1001-től emeltetett Szent Mihály Bazilika (Vár u.18-20.) - bazilika minor - szentélye és altemploma XIV. századi, gótikus, a Gizella-ereklye Passau város ajándéka.
A Vár utca 31. szám alatti felújított barokk épületben, a Bíró-Giczey házban több mint 1000 m² alapterületen, négy szinten várja az ide látogatókat a Szaléziánum számtalan szolgáltatással, szórakozási és ismeretszerzési lehetőségekkel. Szolgáltatások: négy enteriőr jellegű, freskódíszes barokk terem, liturgikus tárgyak mindennapi használatát bemutató galéria, ostyasütő- és gyertyaöntő műhely, Halimbai Füvesszoba, Halimbárium Gyógynövénykert, hegedűkészítő és -javító látványműhely, kávézó és teaház, vetítőterem, gyermekfoglalkoztató.
A IX.-X. században épült Szent György Kápolna (Vár u. 20.) lehetett az első templom az országban. A klasszicista Piarista Gimnázium, templom és rendház (Vár u. 12-14.) a XVIII. századból való.
A Nagypréposti Ház (Vár u. 18.) az Érseki Kormányzóság Hivatala, a Ferences Templom (Vár u. 33.) oltárképe a Szent Koronát a Magyarok Nagyasszonyának felajánló Szent Istvánt ábrázolja. Halálának 900 éves évfordulóján emléket állított első királyának a magyar nemzet. Szent István és Gizella Királyné szobra a vár völgyre néző végén, a Kilátóbástyán áll, ahonnan pompás panoráma nyílik a Séd-patak feletti karcsú Szent István Völgyhídra, - a magyar mérnökök jelentős alkotása 1938-ból - a város jelképére és a Bakony-hegység közeli csúcsaira. A Cserhát városrész csak modern építészeti megoldásokkal rendelkezik,
de érdemes az Óváros felől a sétálóutcán végigbandukolni, jellemzőek a mai kornak megfelelő szökőkutak és egyéb épített térelemek. Itt található a város legmagasabb épülete is, amit mindenki csak úgy ismer, hogy "húszemeletes". Tervben van a teljes homlokzati felújítása.


Cserhát és az eltűnt Bagolyvár

Veszprém belvárosi városrésze, a terület északi oldalában nyílik a Völgyikút. Itt meg kell említeni egy másik elfeledett, tönkretett természeti látnivalót a Bagolyvárat, mely egy nagy szikla volt Veszprémben a belvárosban a Völgyikút felett. Természetes karsztos dolomit kőzet - mint Veszprém környékén minden szikla. A Bagolyvár nagy részét már a 60-as, 70-es években lebontották, amikor a helyére kezdték építeni a veszprémi vásárcsarnokot (kb. 10 évig épült, 1973-ban lett kész) és a buszpályaudvart. Csak egy kis sziklát hagytak meg, és rögtön helyi védelem alá is helyezték. Aztán az ezredforduló táján az önkormányzat úgy döntött, hogy bővíti a buszpályaudvart, ezért lebontották a maradék sziklát is. Megszüntették a helyi védettséget, majd eldózerolták. Így tűnt el egy védett szikla nyomtalanul. Akit bővebben érdekel a Bagoylvár története, a következő két videót érdemes végignéznie: első rész, második rész Videó a városrészről: Cserhát, első rész, Cserhát, második rész.

A városrészről bővebben:

A Cserhát már a 18. századtól a város iparosnegyede volt. A híres, 1893-as nagy tűzvészt is egy takácsmester kályhájából kipattant szikra okozta. A lángok több száz házat emésztettek fel, olyannyira nagy volt a baj, hogy még Párizsban is jótékonysági koncertet rendeztek a cserháti lakók megsegítésére. A Cserhát részleges bontását már az 1920-as években is tervezték, akkor a Széchenyi-sugárút megépítése miatt. Az ötletet végül elvetették, így a városrész megmaradhatott, sajnos csak egy ideig.

A negyvenes években történt utolsó csatornázást követően már nem engedélyezték a házak felújítását. Ekkor a város szegényebb lakói költöztek ide, sokan a bővizű Völgyikút-patakba hordták a szemetjüket. A házak többsége cseréptetős volt, de még ekkor is akadt köztük nádtetős. Az altiszttől a vasutason át a napszámosig sokféle ember lakott akkortájt a városrészben.
A kétarcú Cserhát a hatvanas évek elején. A Kossuth utca végén már a pártház áll, ám a Lordok háza helyén még a régi épületek adják a kontrasztot (Fotó: Megyei Könyvtár gyűjteménye)
A kétarcú Cserhát a hatvanas évek elején. A Kossuth utca végén már a pártház áll, ám a Lordok háza helyén még a régi épületek adják a kontrasztot (Fotó: Megyei Könyvtár gyűjteménye)
A második világháború bombázásai során aztán az épületek nagy része megrongálódott. Később, 1959-ben Márton István kapott megbízást a városi tanácstól, hogy tervezze meg Veszprém új városközpontját. Csaknem tíz éven át épül az új belváros. Csaknem félezer magánépületet és hat középületet szanálnak. Az egykori gabonapiac helyén felépül a pártház, a hotel, de elkészül a Bástya áruház és a bányatröszt épülete is. A bagolyvár helyén buszpályaudvar fogadja a városba érkezőket, tömbházak nőnek ki a földből. A rekonstrukciós folyamat során körülbelül 410 millió forintból húzzák fel az új, az akkori felfogás szerint modern városközpontot.
A Cserhát városrész 1972-re aztán "kétarcúvá" vált. Már állt a Lordok háza, de egyfajta mementóként még ott volt a romos épületek egy része. Régi és új feszült egymásnak. A belső vasútvonalat már megszüntették, ahogy a régi utcákat és a helyiek körében közkedvelt Csomay-strandot is, amelynek 1932-es felavatásáról a korabeli filmhíradó is beszámolt.
A hetvenes években szerencsére megváltozott a program, s a Kossuth utca északi házsora megmaradhatott. Az új rehabilitáció terveit Ruttkay M. Gyula, a helyi "Veszprém terv" építésze készítette: az akkoriban szokatlanul gondos, a térburkolat kiképzésére, a szobrok és a lámpák elhelyezésére is kiterjedő munkálatok a nyolcvanas évek második felére fejeződtek be. Végezetül egy megemlékezés a városrészről egy régi lakó tollából: Az én Cserhátom


Említést érdemel az 1907. október 15-én felavatott Veszprém-Alsóörs vasútvonal is, melyen 1969. szeptember 30.-án szűnt meg a személyforgalom. Akit érdekel, a következő linken érheti el a remek emlékoldalt: Veszprém-Alsóörs vasútvonal emlékoldala

Az egykori Csomay-strand

Az egykori Csomay-strand területét először egy 1855-ös térkép jelöli - ekkor a ma belvárosi térség a település szélét jelentette. 1924-ben legelőként jelzik, majd az elhanyagolt, városi szemétlerakóként és kavicstermelőként használt, vad területen 1933 augusztusában építeni kezdik a strandot.

Az építkezés indulásának évében a munkálatokat lelkesen fogadta a közvélemény, a Veszprémi Hírlap újságírója így kommentálja az eseményeket: "a Völgyikút elhagyott környékén rövid idő alatt kultúrát csinált az emberi akarat", s a cikk írójának szemei előtt megjelenik "Veszprém mint úszóhegemónia" képe.

Ha nagyhatalom nem is lett a város, tény, hogy a harmincas években a strand versenymedencéjében tartotta edzéseit Veszprém NB I-es vízilabdacsapata. A kilencvenes évek közepén, a Naplóban megjelent nosztalgiázó cikkek arról szólnak, hogy a két-háromezer vendég befogadására képes strand a hatvanas évek végéig társadalmi események színhelyéül szolgált. A gyerekmedence közepén lévő szigeten koncerteket szerveztek, minden szombaton bált rendeztek, a látogatók tornaszereket használhattak a füves területen, működött itt büfé, borbély és cukrászda, s itt nyílt lehetőségük a kikapcsolódásra azoknak, akik pénz, idő vagy egyéb lehetőség híján nem utazhattak a Balatonra. A strand területe tehát valóban a köz parkja volt.

A strand a hatvanas évek végéig működött, ám elavultságára és a medencék korszerűtlenségére hivatkozva 1968-ban bezárták. A két medencét építési törmelékekkel töltöttek fel, a terület forrásainak vízhozama és minősége pedig csökkenni kezdett.

Manapság a strandból csak a kőből kirakott támfal látható. Viszont üde színfoltja a városnak és egy meglepően nyugodt, csendes kis sziget a város központjában. videó a strandról
1937-es 6 másodperces felvétel a strandról: korabeli videó

Völgyikút

A város kisebb-nagyobb vízfolyásai mind a Sédbe ömlenek. A Völgyikút-forrásai is, amelyek a belváros közelében, a Cserhát domb északi részén erednek. Ezek a források táplálták a 30-as években létsített, és a 60-as évek végén megszüntetett Csomay-strandot. A források még most is táplálnak egy vízinövényektől burjánzó kisebb tavat, melyet a Völgyikút ház építésével egy időben alakítottak ki, mintegy utalva a régi medencék víztükrére. Ezek a források nem foglaltak, a víz a földből spontán szivárog, például a kis gyalogos híd közvetlen közelében a támfal alól több helyen. A közparkot két irányból lehet megközelíteni, a Köd utca felől egy családi ház kőkerítése mellett indul lefelé egy lépcsős járda, valamint a Kopácsi utcából egy kellemes lejtős, kanyargós sétaúton - jómagam ezt a megközelítést ajánlom.
Az itt található Völgyikút házat a strand építtetőjének lánya Csomay Zsófia építész tervezte, akit akadémikussá is választottak. Az épületről bővebben: Völgyikút ház

Felhasznált források: vehir.hu, wikipedia, youtube, vportre.hu.

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez tablettának!

2018.01.29. Ládakarbantartás, ládacsere, szemét kiürítése a ládából és koordináta, valamint leírás pontosítása.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (68 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.37 web: 4.78 átlag: 4.56

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Endresz_család 2018.02.18 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.75
Megtaláltuk, köszi.

Kissé sáros volt. Nagyon gáz az a rengeteg szemét meg törött üveg a patak környékén. Ötven év eltemetett "emléke". Még egy aluminium egyforintost is találtam 1980-ból.

Ez persze nem von le semmit a cache értékéből. Köszi.

antonia03 2018.02.18 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 2.78
Elég nagy sár volt, de meglett. Köszi

V_Gabor 2018.02.10 14:02 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.35
Majdnem itt tartottuk az esküvőnket, de végül egy másik helyre esett a választás. Kedves kis hely.

A láda nem volt eltakarva, kicsit jobban visszaraktam a rejtő köveket.

Köszönöm!
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

2018-02-10 13.54.18R2018-02-10 13.55.53R
2018-02-10 13.56.54R2018-02-10 14.01.17R
2018-02-10 14.03.31R 
sambenedek 2018.02.04 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.66
OK

Webber 2018.02.03 14:38 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v2.2.2]

halaszkiraly 2018.01.29 23:05 - Egyéb
Piros kereszt :) Kedves Hörcsög, köszönjük szépen a rejtés gondozását! Üdv: ládadoki ;)

Hörcsög 2018.01.29 20:00 - Egyéb
Kicseréltem a törött füles ládát és ki is takarítottam!

Botos család 2018.01.27 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.44
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

xevaxx 2018.01.27 09:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 1.00
Köszönjük a rejtést, ez volt az első ládánk amit megtaláltunk, ezzel kezdtük meg ezt a remek játékot! A köveket gondosan vissza tettük eltakarva a ládát a fa gyökerénél.

Hektor 2018.01.15 14:39 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.1.5]

znasz 2018.01.14 08:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Köszi a rejtést.

renke 2018.01.14 08:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.1.5]

navigaator 2018.01.11 - Megtaláltam
-

LIRENA 2018.01.07 11:59 - Megtaláltam
Kicsit messze találtunk parkolót, közelebb is lett volna, de kirándulni jöttünk vagy mi :) szép környék, kár, hogy el van hanyagolva. Köszi a rejtést!

Hampi 2018.01.06 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést! Hampi, Edy, Peti, Guba [Geoládák v2.1.4]

befi 2017.12.31 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

melinya 2017.12.30 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget :-) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Fazék 2017.12.29 13:53 - Megtaláltam
Meglepően szép hely, a lépcsőn lefelé a szemét és a rom kicsit elbizonytalanított minket, de nagyon hamar előnyére változik a környezet.
A láda a helyén, a fiam azonnal megtalálta, ... bár neki elég hosszú a karja.

IMG_9405IMG_9406
nrudi 2017.12.29 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk!

ndavid42 2017.12.28 14:47 - Megtaláltam
[:1079:] /sereszaki, ackcsaba
Szilveszterezésre igyekezvén útbaejtve némi veszprémi ládázás közben. Egyetem alatt laktam néhány évig Veszprémben, de nem is értem hogy nem jutottam el ide soha.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (149 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu