geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
418. Grassalkovich Kastély (GCGRAS)

a kastély

a kastély

főbejárat a fák mögött

főbejárat a fák mögött

képek a parkból

képek a parkból

park részlet

park részlet

a park a főláda tájékán

a park a főláda tájékán

a fő rejtek

a fő rejtek

tábla (virtuális láda)

tábla (virtuális láda)
Szélesség N 47° 35,543'
Hosszúság E 19° 20,737'
Magasság: 214 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.09.14 17:30
Utolsó lényeges változás: 2017.10.01 20:38
Utolsó változás: 2017.12.03 20:06
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Gergo, Szeder, Marcus, Zsuzska, Lacus
Felhasználó: álomfogók
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 1970 + 12 sikertelen + 46 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.2 megtalálás hetente


WAP:
1. Láda a környéket uraló, óriási gesztenyefában, két gyökér közötti résen benyúlva bal oldalon.
2. Ugyanezen fában, szintén talajszinten mikro doboz.
3. Ugyanezen fában laminált lapocskák.
4. Alternatíva: jelszó egy tábla talpazatán.
..........................................................................................

A kertben több alternatívát is biztosítok a jelszó megtalálására, mivel igen hányatott sorsa van itt a rejtekeknek. A felsoroltak közül elegendő egyet megkeresni, mivel az alábbiak csupán opciók. Jelenleg 3 választási lehetőség van.

1. A meglehetősen kis méretű dobozka (sőt mindjárt egy még kisebb tartalék is) a környéket uraló, óriási gesztenyefában keresendő  N 47° 35,543' E 19° 20,737' 214 m [GCGRAS+főláda]. Az egyik oldalon a két gyökér között elég nagy a rés, ami befelé is folytatódik. Itt kell benyúlni és bal oldalon keresgélni (inkább vissza-, mint befelé).

2. Ugyanezen fában, a nagy üreg fölött, szintén talaj szinten van egy kisebb mélyedés is, ahova egy másik mikro dobozt is elrejtettem a jelszóval. Fakéreg az álca.

3. Sőt van még további három laminált lapocska is a jelszóval.

4. Alternatíva a jelszó megtalálására:  N 47° 35,605' E 19° 20,721' 210 m [GCGRAS+virtuális láda] ponton egy tábla, amelynek talpazatán egy bronztáblácska található. A jelszót a következőképpen olvashatod le róla:
1. karakter: az "ny" utáni betű
2. karakter: az "ny"-t tartalmazó szó leggyakoribb betűje
3. karakter: a belső kör alsó szavának 2. betűje
4. karakter: a nagybetűvel írt névelőt követő betű
5. karakter: a belső kör felső szavának 2. betűje
6. karakter: a "B" utáni betű

-------------------------------------------------------------------

Gödöllő mai arculatát és történelmét egyaránt meghatározza a királyi kastély. A 250 éves, 17.000 m2 beépített alapterületű, 28 hektáros parkkal rendelkező Gödöllői Királyi Kastély az elmúlt évszázadok kiemelkedő személyiségeinek pihenő rezidenciájaként szolgált. Erzsébet királyné kétezer éjszakát töltött itt.

A két világháború között Horthy kormányzó nyaralónak használta az épületet; de sokszor vadásztak errefelé Magyarország egykori miniszterelnökei is: gróf Teleki Pál és gróf Bethlen István.

A gödöllői kastélyt és uradalmat gyakran nevezik Grassalkovich-kastélynak is létrehozójáról, a családjában e néven első Grassalkovich Antalról (1694-1771), aki az uralkodóház és a királynő hűséges alattvalója volt. Kisnemesi származású jogászból lett királyi személynök, 1748-tól a Magyar Kamara elnöke, báró, majd gróf, koronaőr és főlovászmester. Számos építkezés fűződik nevéhez, paloták Pozsonyban és Pest-Budán, Gödöllőn és Hatvanban, kolostor Máriabesnyőn, amely családi sírbolt is volt, hasonlóan a bécsi kapucinus kriptához.

A kastélymúzeumban Erzsébet királyné és Ferenc József lakosztályai tekinthetők meg, valamint a királyné halálának 100. évfordulója alkalmából megnyitott Erzsébet királyné - emlékkiállítás.

A kastélymúzeum nyitva tartási rendje:
ápr. 1-től okt. 31-ig: 10.00 - 18.00-ig
nov.1-től márc 31-ig: 10.00 - 17.00-ig ( hétfői napokon zárva).

A láda a Felső Parkban van elhelyezve. Ide a kastélyból is ki lehet jutni annak megtekintése előtt avagy azután. Szabadon is látogatható azonban naponta 5 óra 30 és 19 óra 30 között (április 1-október 31.), illetve 5 óra 30 és 17 óra 30 között (november 1-március 31.). Több kapun keresztül is be lehet jutni a parkba: Martinovics Ignác utca, a Tessedik Sámuel utca, illetve a HÉV megálló felől. Az adott koordináta bő hibahatáron belüli környezetében nincs túl sok tereptárgy, így a további részletek megadása már csak sértő lenne a kincsvadászok számára. A ládák egy közparkban vannak, bár annak a lehetőségekhez képest eléggé rejtett zúgaiban, mégis ezt a keresésénél és a visszarejtésnél is érdemes és kéretik is figyelembe venni.

....................................................................................
Láda történet:

....

2005. október 9.
Az időközben eltűnt két ládikót pótoltam és ráadásképpen még egy harmadikkal megfejeltem, ami a történeteti kontinuitás okán a legelső rejtekbe került.

2005. szeptember 9.
A január óta immáron kétszer pótolt logfüzet és írószerszám újfent hibádzik. Karbantartásig esetleg valaki elsősegélyben részesíthetné. Előre is köszönöm.

2004. november 3.
Okulva az eddigiekből, megpróbáltam nagyon bebiztosítani magam. Három ládát rejtettem el a kertben, ráadásként definiáltam egy állandósított ponton a virtuálisan is azonosítható jelszót. Mindenki azt az alternatívát választhatja, amely az aktuálisan rendelkezésre állók közül a legjobban tetszik neki. Ezek közül egynek a helyét eliminálták az újévre, a fő láda viszont ismét a helyére került január 9-én.

2004. szeptember 8.
Ugy nez ki, a virtualis ladanak is labakelt. Hazatertem utan, kb. ket het mulva potlok mindent, addig betegnek nyilvanitom.

2004. július 27.
Úgy néz ki újra eltünt a valódi láda (ketten is jelezték). A jelszó azonban megtalálható a tartalék helyen, melynek ko-ordinátái: 47^35.529; 19^20.623, 222 m. Itt áll az utolsó képen is látható, jellegzetes, sokfelé ágazó fa, melyről egy madáretető lóg. Ennek hátuljára, tetejére és oldalára is felírtam májusban a jelszót, remélem legalább egyik ezek közül olvasható.

2004. május 9. ÚJABB ELHELYEZÉS
Újra eltünt, újra pótoltuk (és nem csak a nagy érdeklődésre való tekintettel: az elmúlt hónap folyamán nagyon sokan hívtak a tett színhelyéről; ezúton is elnézést kérek mindazoktól, akik hiába keresgéltek mostanában, de csak mostanra sikerült összeszervezni mindent a ládapótlással kapcsolatban). Az új láda a parknak a 3-as úthoz közeli részére került. Bejárat a III-as kapun, közvetlenül a HÉV Erzsébet Liget megállójával szemben. A kapun bejutva kissé jobbra kell tartani. A rejtek egy óriási, jellegzetesen, mintegy 30 fokban megdölt fenyö lábánál keresendő. A fenyő lábai körül jól átjárható, de egyben takarást is nyújtó magas aljnövényzet találató. A láda közvetlenül a fenyő törzse mellett a földön, a fa dölési irányában, így némiképpen annak védelmében lapul, helyi anyaggal (faháncs, levél, gally, toboz) takarva. A rejtéskor belekerült WAGNER a travel bug is. Felkészültünk egy újabb fiaskóra is, azaz a jelszó megtalálható a parkban máshol is, de erről még korai lenne többet írni, ezt csak vésztartaléknak szánjuk.

2004. I. 31. 12:30 ÚJABB ELHELYEZÉS
A láda tényleg eltünt a rejtekből, ezért újabb helyen pótoltuk. Ez a negyedik a kerten belül! Mintegy 40-50 méterre az előző fától egy bokorcsoport közepén található egy farönk. Ez alá rejtettük el a frissen feltöltött, ilyen rejtésre speciálisan kialakított dobozt. Természetesen sok-sok ággal fedtük a kilátszó részeket. Nyáron valószínűleg nehezebb lesz a cserjék között navigálni (most 5 méteres volt a pontosság), de: (i) a bokorcsoport adja magát; (ii) a bokorcsoporton belül a rönk is könnyen azonosítható; (iii) itt talán nagyobb biztonságban lesz. Fent az új koordináták szerepelnek.

2003. VIII. 10. DÉLUTÁNI ÓRÁK: ÚJABB ÁTHELYEZÉS
Mivel az előző (2.) helyen immáron kétszer is kifosztották a ládát, újabb rejtek után néztünk továbbra is a parkon belül. A kerítéstől távolabb, a környező épületekből kisebb rálátással, egy hatalmas gesztenyefa gyökerei között bújtattuk el a ládát. Sajnos a vétel nem túl jó az adott helyen, a délután folyamán több alkalommal is próbálkoztam a pontos beméréssel, de 30 méteres pontosság alá nem sikerült mennem. Ez talán nem fog a keresés rovására menni, de ha valamely megtaláló a későbbiekben pontosabb koordinátákat tud megállapítani azt szívesen veszem és korrigálok. A láda tehát a környéket uraló gesztenyefa alatt keresendő. Az egyik oldalon a két gyökér között elég nagy a rés, ami befelé is folytatódik. Ide dugtuk be a ládikát és avarral teljesen elfedtük. Hogy mégis azonosítható legyen, sok kis apró faággal töltöttük ki a gyökerek közti részt (lásd a képeket).

2002. XI. 17. 16:30 A ládát a parkon belül, a helyszíni szemle alapján általunk is veszélyesnek ítélt helyről, mintegy 110 méterrel távolabb helyeztük, az előzőhöz némiképp hasonló rejtekbe. Fentebb már az új koordináták szerepelnek.
....................................................................................


A ládába nem túl nagy TravelBug helyezhető.
'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (1288 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.29 web: 4.43 átlag: 4.42

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

alberrt 2020.03.29 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

MeseRatkay 2020.03.19 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi az élményt!! :) [Geoládák v3.3.2]

Arculat 2020.03.12 11:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Adambalogh508 2020.03.07 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk!

kocsisjozsef74 2020.03.07 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.3.2]

anzsu7 2020.03.07 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.3.2]

Fitti80 2020.03.01 11:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.45
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Tamásék 2020.02.29 16:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.67 súly: 1.00
nincs itt doboz :( [Geoládák v3.3.2]

shone 2020.02.29 12:09 - Megtaláltam
csak a kicsi lyukban van meg a jelszó kémcsőben. többit nem találtuk meg.

marco04 2020.02.29 09:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Köszi a rejtést!

csomix 2020.02.23 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kovkon 2020.02.22 15:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.78
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

álomfogók 2020.02.21 16:30 - Egyéb
Karbantartás. Gondoskodtam három jelszóhordozóról a nagy fában. Egy a nagy odúban, egy e fölötte levő kicsiben, egy a baloldali közepes méretűben.

vlala67 2020.02.19 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Zsálab! 2020.02.17 17:24 - Megtaláltam
Sajnos nem találtam ládát. És az alternatív helyét se. Vagy én vagyok béna, vagy a GPS- em. Pedig nagyon kerestem. [Geoládák v3.3.2]

[Jóváhagyta: álomfogók, 2020.02.21 19:53]

Bodza16 2020.02.16 11:37 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Sánta8 2020.02.16 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

Klari2006 2020.02.16 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

brizsa 2020.02.15 15:30 - Megtaláltam
Sajnos a láda helyen nem találtunk semmit, de a tábla, bár kicsit arrébb lett helyezve, segített.
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

monoki 2020.02.08 16:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Anonemo 2020.02.08 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szintén csak a pótjelszóval, az eredeti rejtés helyén sajnos semmit sem találtam. [Geoládák v3.3.2]

Sellva 2020.02.08 11:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Pótjelszóval találtuk meg! [Geoládák v3.3.2]

Bagladib94 2020.02.08 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33
A ládát nem találtam, az alternatív jelszóval sikerült.

86174548_169264127840307_8973127515405025280_n86185175_1130699027261688_492649104086663168_n
somga 2020.02.01 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Alternatívval sikerült csak. [Geoládák v3.3.2]

kitkat0123 2020.01.18 09:04 - Megtaláltam
Közös kesserkedés a fagyos-jeges januárban LCSOKA, Robogo és fa-peti társaságában.

Az odúban nem találtunk semmit, pótjelszóval lett meg.

Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.2.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (2028 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.