geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4282. Sziklatarajokon át (Liptói-havasok) (GCTrik)
Tri Kopy balra
Tri Kopy balra
Úton a cél felé
Úton a cél felé
Könnyed mászás
Könnyed mászás
Hrubá Kopáról a kilátás
Hrubá Kopáról a kilátás
Tri Kopy, háttérben a Rohác, illetve a Placlivé
Tri Kopy, háttérben a Rohác, illetve a Placlivé
Két Kopy közt a tengerszemek
Két Kopy közt a tengerszemek
Középső Kopy
Középső Kopy
Libasorban a turisták
Libasorban a turisták
Tri kopy egyik taraja
Tri kopy egyik taraja
Mászás
Mászás
Utolsó Tri Kopy
Utolsó Tri Kopy
Ereszkedés lánccal
Ereszkedés lánccal
Ezt is meg kell csinálni
Ezt is meg kell csinálni
Spoiler1: repedésben
Spoiler1: repedésben
Spoiler 2: lent a háromszög alakú üregben
Spoiler 2: lent a háromszög alakú üregben

Szélesség N 49° 11,997'
Hosszúság E 19° 43,749'
Magasság: 2130 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.07.02 09:20
Megjelenés időpontja: 2017.07.02 21:13
Utolsó lényeges változás: 2017.07.02 21:13
Utolsó változás: 2017.08.09 15:34
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Blue Mali & Piroskaa1, VP és Mila
Felhasználó: Blue Mali
Nehézség / Terep: 2.5 / 4.5
Úthossz a kiindulóponttól: 8400 m
Megtalálások száma: 3
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP

Multi geoláda

1-es pont: Faszelet az első jelszórészlettel a megadott koordinátán a Tri Kopy első ormánál, az ösvény és a gerinc között, sziklahasadékban (spoiler 1).
2-es pont: A Hrubá Kopa csúcsán, a nyugati bivakhelytől pár lépésre délre egy kis üregben rejtőzik az 5x10x15 cm-es zöld fedeles geoláda, benne a második jelszórészlettel (spoiler 2).

A hegy november 1-től június 15-ig nem látogatható!A ládába TravelBug nem helyezhető.


Ládapontok

 N 49° 11,997' E 19° 43,749' 2130 m [GCTrik-1]

 N 49° 12,005' E 19° 43,377' 2170 m [GCTrik-2]

Kedves Ládász!

Szeretném megmutatni Neked a Liptó-havasok egyik legszebb, s láncokkal biztosított útszakaszát a Tri Kopy - Hrubá Kopa közti szakaszát!

FIGYELEM! Magas hegységbe, fizikailag nehéz túrára invitálunk eme multiládával! Mindenféle időjárásra fel kell készülni, mert az perceken belül megváltozhat! Esőkabátot, meleg ruhát, sapkát, kesztyűt vigyetek! Ne menj egyedül! Vihar esetén a gerinc nagyon veszélyes lehet! Ne feledjétek, hogy több helyen láncokkal van biztosítva az út, tehát nem veszélytelen! Így csak az induljon neki, aki testileg, lelkileg is felkészült rá!

Megközelítés

Autóval célszerű megközelíteni, Zuberecen keresztül egészen az ajánlott parkolóig, ami fizetős (3 Euró/autó) illetve ha korán, reggel 6 óra előtt érkezel, nem kell fizetni:  N 49° 14,558' E 19° 42,823' 1037 m [GCTrik+parkoló]

Az ajánlott parkolóból indulunk a piros piros sáv turistaúton az 1370 méter magasan fekvő menedékház érintésével (tengerszem) az egyre kietlenebbé vált táj szépségével, a "középső" Liptói-havasok közrefogó hegyeivel tűzdelt útján. Közben elérjük a forrást, mely nagyon finom, s fel tudunk még tankolni friss, hegyi nedűvel. A forrást itt találod:  N 49° 12,734' E 19° 45,051' 1420 m [GCTrik+Vízvételi hely] Folytatjuk az utunkat a kék kék sáv turistaúton  N 49° 12,829' E 19° 44,875' 1378 m [GCTrik+1elágazás] egészen a Smutné nyeregig, ez már 1963 méter magasan van. Itt egy utolsó pihenés, lélegzetvétel, majd indulunk a piros sáv piros sáv  N 49° 11,850' E 19° 44,059' 1963 m [GCTrik+2elágazás] turistaúton az omladékos hegyoldalban egészen a Tri Kopy első csúcsáig is, ahol megkeressük az első ládapontunkat. Innen jön az izgalmas rész, kezdődik a láncos szakasz. Először oldalazva kell a sziklán mászni, majd ereszkedni a Tri kopy 1-2 csúcsa közé. Innen ismét emelkedünk egészen a második Tri Kopy csúcsáig. Tovább haladunk szintúton, majd kb. 4 méteres láncos rész jön persze lefelé. Szintén szintúton megyünk kb. 20 métert, majd elkezdődik az utolsó mászás a 3. Tri Kopy csúcshoz. Itt kb. 20 métert kell megtenni a láncok segítségével, először oldalazva felfelé, majd függőlegesen. Ha ezen túl vagyunk, akkor folyamatos, erős emelkedéssel érkezünk meg a Hrubá Kopá 2166 méter magas csúcsára ahonnan is rálátunk az eddigi láncos részünkre, vagyis a Tri Kopy 3-as csúcsaira, s távolban feltűnik a büszkén álló Placlivé-Osty Rohác tömbje. Innen már sokat nem kell megtenni a ládánk 2. pontjához. Megcsináltuk a Liptói-havasok egyik izgalmas útvonalát! Eledelünk elfogyasztása, illetve kigyönyörködésünk után érdemes az utunkat folytatni a Banikov felé, majd a Banikov sedlo (Bánya-nyereg) érintésével leereszkedni a parkolónk felé a turistaúton. Ha már itt jársz, érdemes felkeresni a Banikov csúcsán található hagyományos ládát a GCBani-t

Liptói-havasok

A Kvacsani-völgytől, azaz a Kvacsan-Hutti-Zuberec vonaltól a Koprova-völgyig és Zavori-hágóig tart. Délen a Liptói-medencére néz, míg északon, a Sztudena-Latana-völgyön, illetőleg a Tomanova-hágón túl, az Árvába is átnyúló s úgy hegységünkkel, mint a Magas-Tátrával szorosan összefüggő; de főleg dolomitból és mészkőből épült Lengyel-Tátra csatlakozik hozzá. Bár hegyei megszakítás nélkül folytatják az Árva-Liptói-mészkőhegység vonulatát, a táj képe mégis erősen megváltozik: a hegység gerinces jelleget ölt s legalább félezer méterrel nagyobb magasságba emelkedik. A Kvacsani- és Bobróci- (jaloveci) völgyek közti szakasza még az előbbi hegység főanyagából: a kárpáti (Chocs-) dolomitból épült, geológiailag odatartozik s emiatt a két szomszédos hegység között mintegy az átmenetet képviseli, a Jaloveci-völgyön túl azonban már gránit bukkan elő; a Liptói-havasok és a Magas-Tátra fejedelmi csúcsait egészen a Kopa-hágóig legnagyobbrészt ebből az anyagból formálta a Természet mesteri keze. A Liptói-havasok déli oldalának (főleg a Baranyec és környékének) felépítésében a gneisz is jelentékenyen közreműködött.

A hegység tehát a Magas-Tátrával geológiailag egyetlen egységet alkot s attól inkább csak külső megjelenése és gyakorlati turistaszempontok alapján különítjük el. Alacsonyabb: a 2200 m-t csak egyetlen csúcsa a 2250 m-es Bisztra haladja meg, többi főcsúcsának zöme csupán a 2000-2200 m magasságot éri el. Szelídebb: csúcsai, gerincei szélesebb, túlnyomóan törmelékes-füves kúpok és hátak, csupán a Rohács és környéke mutat élesebb, vadabb formákat. Tengerszeme kevés s azok is igen aprók; északi oldalon a Rohács alatt négy, a déli oldalon a Volovec alatt (a Jamnicka-völgy legfelső katlanában) és a Koncsiszta (2071 m) alatt (a Racskova-völgy legfelső katlanában) két-két tengerszem rejtőzik. Völgyei enyhébbek és nem oly kifejezetten lépcsőzöttek, mint a tátraiak.

Főgerince nagyjából Ny-K-i irányú s a Kvacsani-völgy fölötti Osztri-vrch-től (1125 m) a Tomanova-hágóig (1689 m), illetőleg a Csendes-völgyig vonul; e hágótól É-ra már a Lengyel-Tátra hegyei emelkednek, a Csendes- és Koprova-völgyek közét kitöltő Nagy-Koprova-tető (2053 m) tömegét pedig a Zavori-hágó (1879 m) szintén inkább a Lengyel-Tátra gerincéhez kapcsolja.

Szállás

Szállást Zuberec községben tudok ajánlani, többet is. Van szoba, apartman, panzió is, kedvező árakkal, kedvességgel, idegen nyelvet nem nagyon, vagy csak helyenként beszélve.

Zuberec szállások

Reméljük, hogy sikerült egy tartalmas, jó, erőt próbáló helyre elhívni Téged! Ha bármi észrevétel, segítség kell, bátran keressél meg engem!
Amennyiben ládával, időjárással bármi gondod, bajod lenne, tedd fel jelszó nélkülinek fényképpel, el lesz fogadva!

Kellemes, tartalmas, balesetmentes túrát kívánnak a rejtők:
Piroskaa1&Blue Mali

Felhívás

A rejtők nem vállalnak semmilyen felelősséget az adatok esetleges hibáiért valamint a túra során elszenvedett balesetekért! Mindenki saját felelősségére indul és kötelessége indulás előtt tájékozódni a túra útvonaláról és annak nehézségéről valamint a várható időjárási viszonyokról!

Ládatörténet

2017.07.02: Vp és Mila kihelyezte a ládát! Hálás köszönet érte!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (2 db): környezet: 5.00 rejtés: 5.00 web: 5.00 átlag: 5.00

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 - kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Békés.nádas 2017.08.14 16:00 - Megtaláltam
.

VP 2017.07.30 09:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Valós megtalálás ideje: 2017.07.02 09:20, pontosan négy hete, amikor a ládát elrejtettük Milával (majd két nappal később, 2017.07.04 08:30, amikor a ládát újra megkerestem).
A piros 1-es megtaláló után, négy hét elteltével most már én is bejelentem a megtalálást.

Tavaly, amikor nem sokkal liptói kirándulásunk után megjelent a GCBani, beszéltem a rejtővel, aki elárulta, hogy újabb ládával is készül a környéken. Idén, mielőtt újra jöttünk, megkerestem, és megállapodtunk, hogy a már jóváhagyott láda pontjait kirakjuk.

3/4 6-kor indultunk a rohácsi parkolóból, és hamar felértünk a Smutné sedloba. Onnan végig sűrű ködben, vizes köveken mentünk a Tri kopy sziklapúpjain a Banikovig. Közben elrejtettük a láda pontjait. Kilátás nem volt, de helyette jókat másztunk (nem mindig az ösvényen, inkább a sziklás gerincélen). Aztán a Banikovról lefelé már ködszitálás is volt, de 1-kor már a parkolóban voltunk, az ebédet pedig már Zuberecben ettük.

A két nappal később ugyanezt az utat visszafelé újra végigjártam, hogy lássam is a gerincet. Éjjel még gyönyörű csillagos ég volt, de reggel már megjelentek a felhők. Szerencsére délelőtt magasan maradtak, és ha a napsütésről le is maradtam, de legalább láttam a púpokat, és kilátás is volt. Újra 3/4 6-kor indultam a parkolóból, és két óra alatt fel is értem a Banikov csúcsára. Utána fényképezés szünetekkel végig a gerincen a Tri Kopy púpjain keresztül, majd a Smutné sedlotól le. Délben már Zuberecben ebédeltem.

A Liptói-havasokban és az Alacsony-Tátrában is hatalmas lucfenyő erdők pusztulnak el (száradnak ki) és kerülnek tarvágásra. Több négyzetkilométeres összefüggő foltok. A Magas-Tátrában már évek óta tart ez: a 2004-es vihar után megmaradt lucfenyő erdők szinte mind eltűnnek. Az ok a szárazabb és melegebb idő mellett a nagyon elszaporodott betűzőszú.

Toti 2017.07.09 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Erre a hétvégére a Rohács környéki gerinceken terveztünk túrákat. A gerinctől délre lévő völgyben kempingeztünk, ezért nem is az ajánlott Zuberec felőli megközelítést használtuk. Szombaton a Rohács gerincére másztunk fel, de az ottani multi láda pontjaiból nem mindegyiket érintettük, viszont láttuk, hogy mennyire fantasztikusan szép ez a környék és a Tri Kopy csúcsai is. 22km-en sikerült 2000m szintet is mászni, de vasárnapra még egy hasonló túrát terveztünk. Többek közt a szűz láda miatt is... A Banikovtól délre eső völgybe autóztunk át, leparkoltunk, majd 5km séta a patak mellett a régi bánya érintésével. Elértük a hegylábnál a kitűnő menedékházat, ahol megreggeliztünk, majd elindultunk az 1000m szintkülönbségű mászásnak a Banikov felé. Fent csodálatos panoráma fogadott, megkerestük a magyar és .com-os ládákat. Fényképeztünk sokat, majd az éles gerincen végigjártuk a Tri Kopy csúcsait. A láncok barlangászként nem okoztak problémát. Fantasztikus látvány, amikor egy méter szélességű gerincről jobbra és balra is lenézve 1000 méter mélységet, hófoltokat és tengerszemeket látunk. Mindehhez még extra jutalom volt a ládánál a piros egyes. Köszönet a rejtésért!
A körtúrát a völgybe való leereszkedéssel zártuk. Megszáradtak az előző napon a hegyen ronggyá ázott ruháink és bakancsaink, mert kitűnő időt fogtunk ki vasárnapra. Közben lengyel és szlovák túrázókkal beszélgettünk sokat és egy kidőlt TANAP oszlopot is visszaállítottunk a jelzésekkel. A hüttében jól esett némi frissítő, mert ez a túra is 20km és majdnem 2000m szintre sikerült. A patak melletti unalmas aszfalton gyaloglást kiváltottuk egy roller szerű szerkezettel, amin csak fékek vannak, de pedál nincs. Ezzel nagyon gyorsan és kalandosan tettük meg az utat a parkolóig.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a fantasztikus környezetben vezető túrát, mind északról, mind délről megközelítve a gerinceket: Niki, Ági, Gábor, Zoli, Toti


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu