geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4231. Rácalmási Nagy-sziget és Ártéri Tanösvény (GCRNAT)
A sziget logója
A sziget logója
A sziget információs táblán
A sziget információs táblán
Hídon juthatunk a szigetre
Hídon juthatunk a szigetre
Esőben menedékül szolgáló faházak
Esőben menedékül szolgáló faházak
Megmaradt öreg körtefa
Megmaradt öreg körtefa
Festői látkép a hídról
Festői látkép a hídról
Ártéri tanösvény
Ártéri tanösvény
A tanösvény, gazdag állatvilággal
A tanösvény, gazdag állatvilággal
Információs táblák kalauzolnak
Információs táblák kalauzolnak
Madárles a megfigyeléshez
Madárles a megfigyeléshez
Erdei utakon haladhatunk
Erdei utakon haladhatunk
Ezt látja a láda
Ezt látja a láda

Szélesség N 47° 1,588'
Hosszúság E 18° 56,949'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.01.19 18:17
Megjelenés időpontja: 2017.01.19 22:49
Utolsó lényeges változás: 2017.01.19 22:49
Utolsó változás: 2017.07.28 10:19
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Csatári Tamás, Fercsi Péter
Felhasználó: Csatit
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3340 m
Megtalálások száma: 115 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.9 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Wap

A multiláda 4 pontos, az első 3 ponton jelszórészleteket találtok az információs táblák alján lévő fémlapokon (egy szó), a 4. ponton található a láda a jelszó utolsó részével, a kis-Dunaág partján egy fa tövében található, természetes takarással. A jelszó a 4 pont szavai sorrendben (1-4 pont) egybeírva.

1. pont N 47°01,949' E018°57,133'

2. pont N 47°02,069' E018°57,409'

3. pont N 47°01,794' E018°57,576'

4. pont N 47°01,588' E018°56,949'


A ládába TravelBug Még nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval
A 6-os főútvonalról Rácalmás településre lekanyarodva az út vonalvezetését követve a parkoló koordinátái a Nagy-szigetre átvezető híd elé vezetnek.

Parkolás
A szigetre átvezető híd előtt, murvás parkolóban. A parkolás ingyenes.  N 47° 1,665' E 18° 56,969' 120 m [GCRNAT+Parkoló]

Autóbusszal
Dunaújváros autóbusz-pályaudvaráról induló helyközi buszjárataival is könnyedén megközelíthető a sziget, Rácalmáson a negyedik megállónál kell leszállni, a Pomóthy áruháznál (Széchenyi tér). Innen 15 perces sétával elérhető a szigetre átvezető híd.

Multi pontok

A hídon átkelve a szigeten szembe találjuk magunkat a sziget térképével. Innen balra elindulva közelíthetjük meg az 1. pontot a Piros körtúra turistajelzést követve.

FIGYELEM! A sziget egész területe természetvédelmi terület.

1. pont:  N 47° 1,949' E 18° 57,133' 123 m [GCRNAT-1]
Itt információt kaphatunk a nád hasznosításáról, mire használták a szigeten, illetve magáról a növényről. Az útvonalon továbbhaladva érhetjük el a 2. pontot.

2. pont:  N 47° 2,069' E 18° 57,409' 123 m [GCRNAT-2]
Az ártéri tanösvényen végighaladva megfigyelhetjük a mocsár élővilágát, információt kaphatunk a mocsári állatokról. Itt érdemes a fahíd végén egyenesen továbbhaladni, az ösvényen pár méter megtételével kijutunk a Dunához. Nézelődést követően vissza a hídon érhetjük el a 3. pontot.

3. pont:  N 47° 1,794' E 18° 57,576' 123 m [GCRNAT-3]
Ezen a ponton a Duna vízjárásáról olvashatunk. A madárles oldalán lévő jelzőcsík megmutatja, hogy a nagy árvizek idején milyen magasságban hömpölygött a Duna vize. Ha az információs tábla mögött balra elhaladó kis ösvényen kitértek kicsit, páratlan élménnyel lesztek gazdagabbak, az érintetlen erdőt csodálhatjátok meg, gazdag állatvilág mellett. Ezt követően visszatérés a 3. pontra, innen a madárlessel szembeni úton haladva, az út végén balra fordulva visszatérünk a hídra.

4. pont:  N 47° 1,588' E 18° 56,949' 123 m [GCRNAT-4]
A kis-Dunaág partján egy fa tövében természetes takarással találjátok a ládát.

Rácalmási Nagy-sziget természetvédelmi terület

A Rácalmási Nagy-szigetet Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter 1996-ban, a Magyar Közlöny XXX. számában megjelent, 5./1996-os számú rendeletében nyilvánította országosan védetté. A védetté nyilvánítás célja az volt, hogy megőrizze a Nagy-sziget egyes helyein megmaradt, a Duna árterére jellemző erdőtársulások maradványait, valamint az ezekben élőhelyet találó védett, lágyszárú növényeket, és megfelelő szaporodó- és táplálkozóhelyet biztosítson az árterekre jellemző védett állatfajoknak.

Rácalmási Nagysziget

A sziget a Duna 1582-es és 1588-as folyamkilométere között fekszik. Nyugatról a 80-100 méter széles Kis-Dunaág, keletről pedig a Nagy-Dunaág határolja. Keleti oldalán zátonyszigetek helyezkednek el. A Nagy-sziget erdőterülete mintegy 200 hektár. A zátonyszigetek összesen kb. 100 hektáron fekszenek. Az ezekhez tartozó vízfolyások területe 83 hektár, az összes védett terület 383 hektárnyi nagyságú.
A sziget jelenlegi növénytakarója már nem nagyon hasonlít az eredetihez, de egyes helyeken még megmaradtak az ártérre jellemző erdőtársulások. A nagy területekre kiterjedő, tarvágásos erdőhasználat, a nemes nyár nagymérvű telepítése eltüntette a korábban volt értékes erdőket, az eredeti erdőállomány aránya 20 százalék alá csökkent. Ezt a szigeten sétálva szabad szemmel is tapaszthatjuk.

1996-óta a Duna-Ipoly Nemzeti Park előírásai alapján történik a gazdálkodás, újra hagyományos ártéri erdőtelepítés folyik a szigeten.

Ártéri gyümölcsösök

Ahogyan azt a falu neve is jelzi, a szigeten régen igen jelentős gyümölcstermesztés folyt. Az ártéri gazdálkodás egyik hagyományos ága a gyümölcstermesztés, a szigeten kezdetben a helyben növő vad alanyokat oltották be nemes vesszőkkel, így a gyümölcsfák a ligetes ártéri erdővel elegyesen álltak. Később a falu tehetősebb földbirtokosai a fáktól teljesen megtisztított területeket nemes csemetékkel telepítették be, nagy ártéri gyümölcsöskerteket létesítve.

Az idősek szerint a múlt század elején a szigeten több, mint 60 fajta alma termett (Nyári fontos, Téli piros pogácsa, Téli arany parmen, Bőralma), továbbá papkörte, vilmoskörte, kieffer körte, a besztercei szilva és dió termesztésére emlékeznek vissza. Mára ezek a gyümölcsösök megszűntek, de egyes, máshol nem honos fajták továbbra is fellelhetőek a szigeten, ezért fontos védelmük.

A sziget növényvilága

A komolyabb értéket a magasabb fekvésben elhelyezkedő keményfás erdők képviselik. A tölgy-szil-kőris ligeterdőkben a kocsányos tölgy, a magas kőris, és a vénic szil mellett elegyként megtalálható a virágos kőris, a mezei szil, a madárcseresznye, a kis levelű hárs, a zöld juhar és a mézgás éger is.

A cserjeszintben megtalálható a húsos som, a veresgyűrűs som, a csíkos kecskerágó, a kányabangita, a fekete bodza és az egybibés galagonya. A fák törzsére felfut az iszalag és a vadkomló.
Fontosabb lágyszárú növények a gyöngyvirág, a medvehagyma, a hóvirág, a saláta boglárka, az orvosi salamonpecsét, a szagos müge, a tavaszi tőzike, a nyári tőzike, a fekete nadálytő és az erdei pajzsika.

Állatvilág

A sziget természeti értékét növeli a gazdag állatvilága. A Nagy-sziget eredeti állapotban megmaradt területei és viszonylagos háborítatlansága hozzájárult ahhoz, hogy a szomszédos környezettől eltérő fajokban és egyedszámokban gazdag állatvilág maradt fenn.
Az emlősök közül megtalálható itt a hermelin, a molnárgörény, a mókus, az erdei pele, az európai sün, számos denevérfaj, a borz és a védett vidra is.

A Dunában előforduló valamennyi halfaj képviselőjét is sikerült fellelni. A védett fajok közül a réti csík, a kecsege, a német buco és a lápi póc fordul elő. Kétéltűek közül a tarajos gőte, a barna ásóbéka, a barna varangy, a zöld varangy valamint az erdei béka egyedei is megtalálhatók. A Nagy-sziget hüllői a fali és fürge gyík, erdei és vízisikló. Az ártéri kiöntésekben a mocsári teknős is előfordul.

A madárvilág a legszínesebb. táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. A türelmesebbek olyan ritka gázlómadarakat is megcsodálhatnak, mint a szürke gém vagy a fekete gólya. Madárvonuláskor a szigetek több száz fős réce- és lúdcsapatoknak nyújtanak ideiglenes lakhelyet. A szigeten olyan fenséges ragadozó madarak is megtalálhatóak, mint a rétisas, a halászsas vagy akár a kerecsensólyom. Olyan értékes, védett fajokat sikerült beazonosítani a Nagy-szigeten, mint a barna kánya, kislile, a billegető cankó, a füles kuvik, a fekete harkály, a réti tücsökmadár.

Tanösvény

A Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja a kirándulókat. A nyugalmat árasztó erdei sétautakon 17 színes, nagyméretű információs táblával ellátott állomás ad részletes útmutatást a szigetről, a Dunáról, az élővilágról, az ember tudatos jelenlétéről, Rácalmás történetéről.

Bizonyos megállóknál a természetbe illeszkedő esőházakban és madárvártákban végezhetnek megfigyeléseket vagy pihenhetünk meg. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatjuk be.

A tanösvény segítségével kitűnő képet kapunk a sziget csodálatos adottságairól, megismerhetjük a csak itt honos állat- és növényfajokat. A szigetet bejárva páratlan élménnyel leszünk gazdagabbak, a Kis-Duna a világtól elvágott holtágaival, romantikus motívumaival mindenkit azonnal rabul ejt.

Láda karbantartások

2017.01.19. A láda indításakor a szigeten tervszerű erdőgazdálkodást folytattak, a nehéz járművel kitaposták egyes részeken az utakat, sajnos egy két információs tábla is áldozatul esett. Tavaszra helyreállításuk megtörténik. Ha fagypont feletti a hőmérséklet, akkor a sárral meg kell küzdeni, tehát ünneplő cipőben nem ajánlott megkeresni.

2017.06.17. Ládaellenőrzés során mindent rendben találtam, a hiányzó íróeszköz pótolva lett.

Források
Szalai Árpád: Rácalmási örökségünk c. könyv
Jankovich Kúria
Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (51 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.69 web: 4.80 átlag: 4.77

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

W05-44 2018.03.15 17:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Családi kirándulás. :)

alat300 2018.03.10 10:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.11
megvan!

BiBoLi 2018.02.12 13:16 - Megtaláltam
Csodás hely ! Köszönöm a lehetőséget .

Rezangyal és Vcsk no és Mlc 2018.02.12 13:16 - Megtaláltam
Megtalaláltuk. Köszi a játékot! Bejártuk az egész piros kör utat. Rengeteg a hóvirág a szigeten. Igazi élmény volt. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

paul 2018.02.10 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

katika 2018.02.10 14:25 - Megtaláltam
Elég elhanyagolt a sziget, főleg az épített rá tereptárgyak. Útközben találkoztunk két lóval. Köszönjük!

anettx 2018.02.10 12:22 - Megtaláltam
TFTC!
Ez nagyon tetszett, nyáron még szebb lehet, elég elvadult itt a természet.
A nagy sár ellenére bicajjal végigtekertem, csak a végén volt néhány száz méter, ahol tolnom kellett.
Hosszú, de jó a jelszó.

gcrnat-DSC00818Itt toltam a bicajt.
Mr Zerge 2018.01.01 13:10 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

A hidnál parkoltunk és az ajánlott útvonalon végig jártuk a tanösvényt. Tetszett a környezet és az útvonal kialakítása, érdekesek a különböző öblök és holtágak. Hasznosak az információs táblák. A rejtések is rendben vannak.

Zolas21 2017.12.30 15:43 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

zalajaro 2017.12.29 13:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.48
Aki keres, az talál ! 😀

IMG_20171229_124420IMG_20171229_123207
IMG_20171229_125009 
anettnori 2017.12.18 12:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Megvan! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Kerékpárral tekertem végig.
Remek hely, a nap egyik legszebb élménye még így kora télen is.
Köszönet!

IMG_8721IMG_8723
IMG_8724IMG_8726
IMG_8728IMG_8729
bigmick 2017.12.09 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.4a] [wapon beküldött szöveg]
Sáros volt a terep, de ezzel együtt is jól esett a séta a friss levegőn.

GCRNAT_2017129120500.jpg 
stmester 2017.12.08 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Nagyon érdekes volt látni, hogy árvízkor meddig ért itt a víz. 1965-ben személyesen is megtapasztaltam Budapesten amikor a szobában egy méteren állt a víz.

IMG_20171208_111119IMG_20171208_121146
emiGrant 2017.12.08 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Kisgyerekként többször átéltem a Rómain az árviz izgalmas napjait. Ezen a szigeten hihetetlen magasságban is volt már a vízszint, azért annyira nedves ez az egész környezet, még egy olyan száraz évben is, mint 2017. Nagyon tetszett a tanösvény és az egész környezet, bár a jelzés és a táblák itt-ott hiányoztak és a mocsáron átvezető padlat már elélggé el van vetemedve. Találkoztunk céges csapatépítő gyakorlatokkal is, jópofa volt az egész. Remélem senki nem esett le a kötelekről vagy a fákról! Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-1-2
-3-4
-1-2
Sánta8 2017.11.25 16:22 - Megtaláltam
Jó volt ez is.

Klari2006 2017.11.25 16:22 - Megtaláltam
Jó kis séta volt. Köszönjük.

ha2 2017.11.18 09:15 - Megtaláltam
Esőben,sárban,bringával.
A rácalmási vasútállomásnál nosztalgiával gondoltam a tavaly augusztus 20-i meleg időjárásra. Akkor nem volt meg a láda, most bepótoltam az elmaradt logolást. Sajnos most meggondolatlanul kitöröltem az akkori fotóimat.
A tanösvény majdnem kihalt volt ma, csak két all road járművel találkoztam a szigeten. Madarakat több helyen is láttam, nagyvadak biztos nincsenek tömegesen ezen a kis szigeten.

 
Zergi 2017.11.15 11:45 - Megtaláltam
Fogtam!
Kicsit hideg, de igen barátságos időben tettük meg a körsétát. A pontok helyei, a rejtések korrektek voltak, a környezet kiváló. Mindenkinek ajánljuk!

IMG_7240IMG_7241
IMG_7242IMG_7243
IMG_7247IMG_7248
IMG_7251IMG_7252
IMG_7254IMG_7255
IMG_7256IMG_7259
IMG_7260IMG_7261
IMG_7264IMG_7265
IMG_7266IMG_7267
IMG_7269IMG_7273
IMG_7274IMG_7275
IMG_7276IMG_7277
IMG_7278IMG_7279
IMG_7282 
marsoka 2017.11.15 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Köszönöm a rejtést, nagyszerű kirándulás volt Zergivel.

Zsu. 2017.11.12 11:14 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (116 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu