geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
437. Hortus Botanicus Solaris (GCHBS)

fotoheliográf

fotoheliográf

koronográf

koronográf

a láda errefelé keresendő

a láda errefelé keresendő

itt jobbra, be a sűrűbe

itt jobbra, be a sűrűbe

gyöngyvirágos tölgyerdő

gyöngyvirágos tölgyerdő

a rejtekhely környéke

a rejtekhely környéke

ott a rejtek

ott a rejtek

kedvcsináló

kedvcsináló
Szélesség N 47° 33,570'
Hosszúság E 21° 37,204'
Magasság: 129 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.10.05 17:30
Utolsó változás: 2009.09.27 09:58
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Lacus
Felhasználó: álomfogók
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 770 + 6 sikertelen + 22 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP:
A gyöngyvirágos tölgyerdő egy békés zúgában, egy kidőlt fatörzsben fahánccsal alaposan betakarva. Altarnativa a jelszó meghatározására: az adott ponton nézz nyugati irányban felfelé.

.......................................................................................

A láda a gyöngyvirágos tölgyerdő egy békés zúgában, egy kidőlt fatörzsben fahánccsal alaposan álcázva várja a kincskeresőket.
A jelszó meghatározására azonban egy altarnativát is kínálok azoknak, akiknek nem a doboz a lényeg, vagy skrupulusaik vannak a gyöngyvirágos tölgyerdőben való keresgéléssel kapcsolatban. Állj meg ( N 47° 33,564' E 21° 37,301' 180 m [GCHBS+geocache]) ponton nyugat felé fordulva és nézz felfelé! Ha ügyes vagy, rájössz, mi a jelszó. Ha nem menne, készíts egy képet, vagy írd meg e-mailben, mit láttál.

Megközelítés:
Hogy ne kelljen sokat keveregni az egyetem épületei között, bemértem a bejáratot: ( N 47° 33,396' E 21° 37,291' 180 m [GCHBS+bejarat]). Gyalogosan minden különösebb nehézség nélkül megtalálható.

A láda keresőit kérem, ne másszanak be a kerítésen csupán a ládáért. Köszönöm.

Autóval érkezőknek mato gyűjtötte össze a tudnivalókat (ezúttal is köszönet neki).
A parkolás ingyenes a Botanikus Kert látogatói részére; az alábbiak szerint kell eljárni:
Az egyetem területére autóval 3 sorompós kapun keresztül lehet bejutni, de a Botanikus Kertig való eljutás szempontjából a "2. Kapu" ( N 47° 33,199' E 21° 37,238' 180 m [GCHBS+bejarat]) javasolt. Bármelyik kapun is jutsz be, nyomnod kell a piros gombot a sorompónál, kapsz egy parkoló jegyet, amin a rendszám is rajta van. Ezek után 30 PERCEN BELÜL el kell jutnod a Botanikus Kert bejáratáig, ott a portásnak át kell adnod a parkoló jegyet. Ő majd jól leolvassa az ottani terminálon a vonalkódot, majd a jegyet visszaadja, útbaigazít, elmondja az éppen aktuális érdekességeket, odaszól a pálmaházba, hogy ne menjenek haza, mert mész, stb. stb. stb. Belépőt a Kertbe természetesen venni kell (a Debreceni Egyetem dolgozóinak ingyenes a belépő, csak az egyetemi arcképes igazolványt kell felmutatni). Bármennyi időt eltölthetsz a Botanikus Kertben. Kifelé a Botanikus Kert portásának ismét átadod a parkoló jegyet, ő megint jól leolvassa a terminálon vonalkódot. Ezek után ismét 30 PERCEN BELÜL valamelyik kapun kimész. A kapus kéri a portás által kétszer leolvasott parkolójegyet, majd megköszöni a látogatást és nyitja a sorompót.

..........................................................................................
A kálvinista Rómának is nevezett Debrecen Hajdú-Bihar megye székhelye, az Észak-Alföldi Régió régióközpontja- 207.000 fos állandó lakosságával Magyarország második legnagyobb városa. És tegnapig csak egyetlen geoládával rendelkezett! Pedig lenne sok szép hely, ahova rejteni lehetne. Én ezek közül tegnap egyet választottam, azt amelyik talán legközelebb áll a szívemhez. A Debreceni Egyetem campusának területén van egy hely, amelyen két érdekes intézmény él nem szokványos szimbiózisban. Ez pedig a Botanikus Kert, amelynek területén található az MTA Napfizikai Obszervatóriuma.

Debrecen felsőoktatásának gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza: 1538-ban alapították a Debreceni Református Kollégiumot. 1912-ben került sor Debrecenben Magyar Királyi Tudományegyetem alapítására, melynek a Kollégium három akadémiai tagozatát (ma úgy mondanánk, főiskolai karát) adta. A Botanikus Kertet 1928-ban azzal az alapvető céllal hozták létre, hogy a természettudományos képzést elősegítse, a növénytant és ökológiát tanuló hallgatóknak biztosítson növényrendszertani, növényfaj és növénytársulás-tani ismerteket. 1976. januárjában sikerült természetvédelmi területté nyilvánítani a Botanikus Kertet. A körbekerített és portaszolgálattal ellátott 12 hektáros kert területének nagysága állandósult és védelme is lehetővé vált. Jelenleg a kert növényfajainak száma eléri a 8000 fajt, ebből a szabadföldi fás és lágyszárúak: 1500 faj; trópusi növények: 2000 faj; pozsgás növények: 2000 faj; kaktuszok: 2500 faj.
A kert területének egy része védett gyöngyvirágos tölgyes társulás, mely a régi Nagyerdő eredeti maradványerdőjének része. Napjaink jelentős feladata ennek a területnek a génbanki megőrzése, fenntartása, védelme.

A hazai napfizika a Svábhegyen létesített Csillagdában éledt újra 1946-ban. amikor elhatározták egy Napfizikai Osztály felállítását. Az osztály 1958 elején a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Botanikus Kertjében álló egyetemi bemutató csillagda épületébe költözött és itt Dezső Loránt vezetésével az MTA Napfizikai Obszervatóriuma néven új kutatóintézet jött létre. A költözés után az egyetemi csillagvizsgáló eredeti épületét kibovítették, és két fotohéliográffal megkezdődött a rendszeres észlelés. A hetvenes évek elején jelentős fejlesztés történt az
obszervatóriumban, az épületet kibővítették és egy nagy
koronográfot állítottak fel.

A Botanikus Kert az oktatási, kutatási feladatok mellett ismeretterjesztő feladatot is ellát: a látogatók számára is nyitott. Az Obszervatórium nem, azonban a napfizikai műszerek nincsenek annyira elrejtve, mint ahogy a csillagászati eszközök általában lenni szoktak, így a látogató séta közben ezekkel is ismeretséget köthet.

Az eredeti láda is a kertnek abban az eldugottabb részében volt elrejtve, ahol a fotoheliográf hatalmas fémplatformja áll.

A fotohéliográf a Nap teljes látszó korongját észleli a látható folytonos fényben fotografikusan. Az észleléseken - a fotohéliogramokon - a Nap látható félgömbjének fotoszférája, felszíni rétege látható annak struktúráival, a granulációs szerkezettel, napfoltokkal és fotoszférikus fáklyákkal. Minden nap készül fotohéliogram-sorozat (ha az időjárás engedi), melyek alapján meghatározható minden egyes napfolt pontos pozíciója és területe. A Napfizikai Obszervatórium történetileg kialakult kutatási profilja nagyrészt ezen foltpozíciókhoz kapcsolódik, mivel a héliografikus pozíciók meghatározásának pontossága elismerten itt a legnagyobb, kb 0.1 héliografikus fok. Ez az adat másutt általában 1 héliografikus fok. E pontosság mögött az obszervatóriumban évtizedek alatt kifejlesztett módszertani háttér áll, amely a lehetséges szisztematikus hibák korrekciójának igen hatékony eszköze.

Nyári nyitvatartás: III. 21- XI. 15. naponta 8-18 óráig.
(téli nem volt kiírva, ha valaki megtudja, írja meg).
Belépő: felnőtt 200 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak olcsóbb (150 Ft).

Kellemes időtöltést a Botanikus Kertben és sikeres kincskeresését!

...........................................................................................

Láda történet:

2006. VI. 18.
Ládakarbantartás. A dobozt egy nedvességnek kevésbé kitett rejtekbe helyeztem a korábbitól egy-két méterre egy kidőlt fatörzsbe. Megtisztítottam, eltávolítottam a kenyeres zacskót, helyeztem bele fóliázott üdvözlő szöveget és pár apró ajándékot. Két ággal pedig megjelöltem a rejteket. Alternativ jelszóról gondoskodtam.

2004. XII. 17.
A ládát Fűkocka újratelepitette az álló fatörzs túloldalára.

2004. VIII. 23.
Olybá tünik, a láda újfent eltünt. Magam egy-két hónapig bizton nem járok Debrecenben, így nem tudom igérni a gyors pótlását. Amennyiben egy környékbeli felvállalja a legalább ideiglenes pótlást, azt nagyon megköszönném (ehhez minden szükséges információt e-mail-en megadok).

2003. VI. 27.
A ládát pótoltam, de a kert egy távolabbi részében rejtettem el. Jelenleg a gyöngyvirágos tölgyerdő egy békés zúgában, két egymásra merőlegesen elhelyezkedő (mert az egyik kidőlt) fatörzs közti zúgban, fahánccsal alaposan betakarva várja az új (és akár a régi) kincskeresőket. A helyszin jobban reprezentálja a Nagyerdőt, mint a szűkebb értelemben vett botanikus kertet, de itt talán kisebb az esélye a kertrendezésnek és az abból származó láda eltünésnek.

------------------------------------------------------------------------
Ha szeretnéd a többi debreceni és környékbeli hagyományos és multi geoláda pontjait egyetlen nagyítható térképen látni, akkor ajánlom figyelmedbe a K:Pisti által elkészített térképet, mely a geocaching.lap.hu támogatásával jött létre:

target=_blank>Debrecen és közvetlen környékének összes geoláda pontja Google Maps térképen
------------------------------------------------------------------------


A ládába TravelBug nem helyezhető.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (535 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.31 web: 4.53 átlag: 4.48

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

LaciésTimike 2020.07.11 11:53 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Pufa12 2020.07.08 14:42 - Megtaláltam
Sikeresen megtaláltuk, ez volt az első geoládám, nagyon izgalmas volt. Köszönöm a rejtést!
2020. július 8.
[Geoládák v3.4.1]

csomix 2020.07.03 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Rea 2020.07.02 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

g-tabe 2020.06.24 17:08 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

kitkat0123 2020.05.22 12:36 - Megtaláltam
Hajdú-Bihari kalandozások során itt jártunk Robogo es tabletta társaságában. Nyíregyháza, Debrecen, Hajdúszoboszló környékével ismerkedtünk, közben sok érdekes helyet is felkerestünk, hus és comos ládákat is kerestünk.

Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél. [Geoládák v3.3.2]

Robogo 2020.05.22 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

tabletta 2020.05.22 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kertimi 2020.05.14 14:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Tanohun 2020.05.14 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Dino String Quartet 2020.04.26 14:45 - Megtaláltam
Dínó kvártett trió részlege: csodálatos sétát tettünk a botanikus kertben! Virítanak a tavaszi virágok, illatoznak a fák, gyöngyvirágzik a tölgyes. Köszönjük szépen a rejtést!

Bandee14 2020.04.05 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Az alternatívért is ki kell fizetni a belépőt. Akkor még már a ládát is meg keresi az ember...
Bandee14 & Egiagi
[Geoládák v3.3.2]

egiagi 2020.04.05 16:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

zulcsi 2020.02.15 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kisback 2020.02.15 13:39 - Megtaláltam
Bemásztam, megvan! :)

sanzi89 2020.01.25 11:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.92
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.28]
Lehet bennem van a hiba, de nem volt 100%-osan egyértelmű a leírás szerint, hogy ez korlátozottan kereshető láda, amiért fizetni is kell. Az, hogy nem elérhető a láda mindig, nincs alternatíva és 550 Ft-ot is kell fizetni érte, nálam sajnos elvből elvérzett, sajnálom.

dovenyi 2019.11.09 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Köszönjük a rejtést!

Masterrr 2019.10.20 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
Megtaláltuk. Köszi. Nagyon szép így ősszel is a botanikus kert.

SziaHello 2019.10.06 19:07 - Megtaláltam
Vaksötétben nem másztunk át a kerítésen, de vissza mentünk a megadott pontra. Álltunk és bambultunk nyugat felé, felfelé, de nem láttuk meg a lényeget :(
Kérlek fotó alapján fogadd el! :)

[Jóváhagyta: álomfogók, 2019.10.27 17:10]

Néztük-néztük, de nem láttuk meg :( 
lizbor18 2019.09.28 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[Geoládák v2.2.5]

Linduka 2019.09.28 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Puszi Lizi, Lencsi [Geoládák v2.2.5]

KTamas51 2019.09.22 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Gyömi 2019.09.11 14:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

caffeldorado 2019.09.05 09:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

fcsaba 2019.08.25 09:32 - Megtaláltam
Tetszett; köszönöm, hogy megmutattad!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (800 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.