geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4306. Kikötő sziget (GCPORT)
Rejtés közben
Rejtés közben
Kikötő bejárat
Kikötő bejárat
Pihennek a vitorlások
Pihennek a vitorlások
Itt a láda
Itt a láda
A hátsó bejárat
A hátsó bejárat
Szigeten
Szigeten
Libás strand
Libás strand
Viharjelzés!
Viharjelzés!
Rettegnek a halak
Rettegnek a halak
http://www.borealisz.hu/
http://www.borealisz.hu/

Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 110 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.08.14 12:20
Megjelenés időpontja: 2017.08.17 17:21
Utolsó lényeges változás: 2017.08.17 17:21
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Mákos
Felhasználó: Mákos
Nehézség / Terep: 2.0 / 5.0
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 21 + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP: TEREP 5.0! A láda egy szigeten van, megfelelő vízi eszköz kell a megtaláláshoz, vagy télen biztonságos jég. Úszva TILOS! A ládát megtalálod a sziget nyugati végében a hajózási táblától kb. 4 méterre, facsoport mellett, kőrakás alatt. A láda belső méretei (H x Sz x M): 13 cm x 8 cm x 4 cm.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
A láda a Keszthely Yacht Kikötőt védő kőszóráson található. Parkolni a kikötő és a Libás strand nyugati parkolójában  N 46° 45,897' E 17° 15,968' 110 m [GCPORT+NYparkoló], vagy a strand keleti parkolójában  N 46° 45,926' E 17° 16,181' 110 m [GCPORT+Kparkoló] lehet. Ezek a parkolók nyáron is ingyenesek (2017). A strand a nyári nyitvatartási idején kívül, illetve az év bármely szakában szabadon látogatható. Itt, a Libás strandon szezonban lehetőség van vízibiciklit vagy kajakot bérelni, olyan eszközt válasszunk, amelyiket kényelmesnek, stabilnak és biztonságosnak érezzük! Távolabbi strandokról bérelt vackokkal nem érdemes a ládához elindulni.
Innen vízi eszközünkkel vagy a strand homokos részén könnyen, vagy a szigetet minél jobban megközelítve a  N 46° 45,770' E 17° 15,860' 110 m [GCPORT+vízre szállás] pontnál, a kikötő sétányának végénél nehezebben a kövekről szállhatunk vízre.
Aztán jön az evezés, pedálozás, miegymás vízben/vízen haladás. :-) Északi szélben gyakorlatilag nincs hullámzás, ekkor mindegy, hogy hol szállunk partra. Bármilyen más szélirányban, erősebb hullámzás esetén a kikötő felőli északi oldalt javaslom, ott jellemzően nyugodtabb a víz.
Kikötésre javaslom a  N 46° 45,761' E 17° 15,740' 110 m [GCPORT+kikötés] pontot. Itt egy horgászhely és egy "megkímélt állapotú" lépcső is található az északi oldalon.
Sikeres partot érést követően már csak egy könnyed, kb. 50 méteres séta a ládáig. Itt jegyezném meg, ha valaki nincs nagy barátságban az egyéb kétéltű, hüllő és madár élőlényekkel, annak a terep továbbra is 5.0 :-)

A sziget
Ez egy mesterséges sziget, a kikötő hullámtörő védműve. A google műholdképét böngészve rengeteg ehhez hasonló szigetet fedezhetünk fel a Balatonban. Funkciója a kikötő hullámzás elleni védelme, gyakorlatilag ez óvja meg a hajókat attól, hogy egy keményebb szélben ne legyen totálkáros a vitorlások oldala a gazdik távollétében. Erős déli szélben is nyugodt a víz az északi oldalán. Építőanyaga a Balaton körül mindenhol látható vörös gránit. A vegetáció gyakorlatilag elszabadult a szigeten, magasra nőtt fák találhatók rajta, az állatvilág (szürke gémek, szárítkozó kárókatonák, kacsák, hattyúk, siklók, békák...) pedig nagyon jó búvóhelyre leltek itt, hiszen ember nem nagyon teszi be a lábát ide, annak ellenére, hogy mégis milyen közel van a parthoz, forgalmas kikötőhöz. 2 kiváló horgászhely is található itt (gyakran én is rettegésben tartom itt a halakat), de a szigeten még épeszű embert nem láttam gilisztát áztatni.

A láda
Megtaláljátok a sziget nyugati végében egy hajózási táblától kb. 4 méterre, egy facsoport mellett, kövekkel álcázva. A láda egy 4 ponton záródó klasszikus konyhai doboz, belső méretei (H x Sz x M): 13 cm x 8 cm x 4 cm.

A láda küldetése
Magyarország folyóvizeiben, legyen az gyors, vagy lassú folyású, rengeteg vízitúrázót látni, kisebb-nagyobb csoportokat. Különös oknál fogva a Balatonban ez gyakorlatilag nem létezik. Rengeteget strandolok, horgászok a Balatonon, de az elmúlt 20 évben olyan még nem volt, hogy vízitúrázó csoportot láttam volna. Pedig lehetőség lenne rá, temérdek kemping és szálláshely minden településen, látnivalók, élővilág, strandok, kikötési lehetőségek, kocsmák, éttermek, minden ami kell. Vízitúrát, tókörbeevezést a Balatonra!
Mivel ez egy nehezen elérhető láda, így remélem, hogy a magyar geocaching-en belül közösséget kovácsol a közösségben, és sok közös megtalálás, spontán szerveződött mini találkozó lesz a ládánál. Télen, biztonságos jég esetén akár közös forraltborozás, korcsolyázás, lékhorgászat, egyebek. :-)

TEREP 5.0 FIGYELEM! VESZÉLY! OLVASD EL!

+A láda egy szigeten található, ergo oda csak vízi eszközzel/járművel lehet bejutni.
+A szigetet, így a ládát is úszva megközelíteni tilos, mivel ez egy kikötő területe, hajók közlekedhetnek.
+A balatoni viharjelzést figyelembe véve alapfok esetén (nincs fényjelzés), illetve elsőfokú viharjelzés esetén (percenként 45 villanás) közelíthető meg a sziget.
+Másodfokú viharjelzés esetén (percenként 90 villanás) a vízben/vízen tartózkodni tilos.
+A legközelebbi, könnyen észlelhető viharjelző berendezés a szigettől nyugati irányban található a Hotel Helikon tetején kb. 500-600 méterre.
+Északi szél esetén ritkán hullámzik itt a sziget körül a Balaton, azonban ha déli szél fúj, a sziget déli, nyílt víz felőli oldalára nagy hullámok érkezhetnek. Ebben az esetben, ha a viharjelzés engedi, akkor a sziget, és a láda megközelítését csak a kikötő felőli, északi oldalról javaslom.
+A sziget alapvetően nagy sziklákból és az ezek közé rakódott iszapból, apró kavics törmelékből áll. E miatt a kikötés vízi eszközzel nehézkes, a sziklák vizes felülete, vízi növényektől borítottsága miatt rendkívül csúszós lehet.
+A sziklák élesek lehetnek, a kikötés során figyelmet kérnék a saját testi és a vízi eszköz épségének megóvására, különösen hullámzás esetén. Felfújható eszközzel a kikötést nem javaslom.
+Mivel a sziget nagyméretű sziklákból áll, így erős lábbeli viselését kérném, ami tartja a bokát és balesettől óvhat meg.
+A sziget megközelítését továbbá nem ajánlom éjszaka és korlátozott látási viszonyok között.

További részletes információk:

Balatoni viharjelzések

Fürdőzés szabályai

A csónakázás, vitorlázás, szörfözés szabályai a Balatonon

Forrásmegjelölés: a sziget légi fotója a borealisz.hu oldalról mentve.

Remélem, hogy hosszú életű lesz a láda, s minél többen örömüket lelik benne!

Kellemes időtöltést kívánok,
a rejtő
Mákos


E ládát felkereső játékosok tudomásul veszik, és teljes mértékben elfogadják az alábbi oldalon leírtakat:
felelősség
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (14 db): környezet: 4.90 rejtés: 4.79 web: 4.89 átlag: 4.86

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

ha2 2018.07.17 12:30 - Megtaláltam
A Libás strandról, vizibiciklivel. Oda- vissza fél óra alatt letekertük a távot, sőt meg is kerültük a szigetet. Sajnálatosan kevés a logbejegyzés.

laszloistvan 2018.07.14 15:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Az idén kissé improvizatívan szerveződött átúszást (plusz biciklis kerülést) kihagytam, de a helyette adódó szolid családi strandolást azért legalább feldobtam ezzel a kis kalanddal. Lábbeli meg némi kötélzet tényleg jól jött volna a Libáson bérelt strandkajakkal való kikötéshez, de azért így is meglett - mezítláb, GPS és minden egyéb csúcstechnológia nélkül. Előzőleg majdnem az öt éves ikreket is beszerveztem, de utólag azért jobb hogy nem.

VP 2018.06.20 09:15 - Egyéb
A strandon belépőt szednek, de teljes kihaltság, bérelni nem lehet semmit (ekkor még nem olvastam Csaba logját, a telefonálás lehetősége így nem merült fel bennem).
Gondoltam, akkor átúszom, de minden lehetséges beszállóhely tele van horgásszal, a holmimat se tudom elrejteni. Így most egyelőre lemondtam róla.
A Balaton nagy részét körbekajakoztam az NDK-s összerakható kajakommal. Sőt egyszer Budapestről is elkajakoztunk Ábrahámhegyre a Dunán, a Sión és a Balatonon át. Egy másik alkalommal pedig Ábrahámhegyről indulva a Zalába eveztünk be jó 10 km-t, akkor még nem készült el a Kis-Balatoni duzzasztás. (A Rábán pedig sokszor jártam Szentgotthárdtól vagy Körmendtől Budapestig, így a Nagy Vízi Körből csak egy egész kicsi zalai szakasz hiányzik.)
Még egy megjegyzés: a Balaton északi partján nincsen gránit, a vöröses kőzet a valóban sok helyen látható vöröshomokkő.
(Ezt az egyéb logot majd beolvasztom a megtaláltam logba, és utána törlöm.)

Csaba & családja 2018.06.19 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.60
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A Balatoni Bringakör pihenőjéül ez a láda miatt is Keszthelyt választottuk. 15:30 körül értünk a strandhoz, ahol belépőt kellett fizetni (felnőtt 500 diák 350Ft, 5 óra után olcsóbb). A kölcsönzős nem volt bent ezért felhívtuk (30/8995531). Kb. fél órát kellett rá várni, majd 1000FT-ért kibéreltünk egy 2 személyes kajakot fél órára, és innen már sima ügy volt. A szigetre egy papucs legalább nem árt.

hinia lux 2018.06.16 18:00 - Egyéb
Ábrahámhegyről indultunk a környékbeli még meg nem keresett ládákért. Miután mindent leszedtük, és még maradt időnk, benéztünk ide is. Elsősorban tájékozódni, és megadtuk az esélyt magunknak, hátha éppen úgy alakul, - mint az előttünk megtalálóknak -, hogy mi is felfedezzük a 'külső segítséget' a megközelítéséhez. Hát nem. És mivel sem vizibiciklizős idő nem volt, és amúgy is kizárt, hogy egy hüllők-kétéltűek miatt 5-ös terepre betegyem a lábam, arra jutottam, hogy ez nekem jégkessing lesz. Amúgy örülök, hogy nyáron is jártam itt.

Cappuccino a strandon
anettx 2018.05.19 13:15 - Megtaláltam
TFTC!
Nagy ötlet, hogy van itt láda! Tetszett!
Hörcsög ötlete nyomán a mai nap fő célpontja kipipálva.
Segítséggel sikerült átjutnunk a szigetre, de megígértük, hogy nem reklámozzuk...pár hét múlva egyszerűbb lett volna a helyzet, mert kinyitnak a vízibicikli és kajakos kölcsönzők.

gcport-DSC04171 
Hörcsög 2018.05.19 13:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4f]
A mai nap fő célpontja volt. Több alternatíva is volt a tarsolyunkban a megközelítésre, bár végül is külső segítséggel lett meg. Nagyon élveztük, szeretjük az 5-ös ládákat! :)

Cseber 2018.05.02 21:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.17
Megtaláltam,köszi.Kenuval,szuper volt.

gyalogk 2018.05.02 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

t@m 2018.05.01 13:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.85
Zsöme segítségével. Köszi.

Zsöme 2018.05.01 13:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.00
Nagyon izgalmas volt. Elsőfokú viharjelzés alatt, vadkacsák között, egy kétszemélyes kajakkal lovagoltuk meg a hullámokat. Köszönjük a lehetőséget.

tabletta 2018.04.29 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Zergi 2018.03.05 10:45 - Megtaláltam
Fogtam! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Jó csípős szélben, de igen stabil jégen jártam meg a rövid utat.
Külön köszönöm a Rejtőnek, hogy felhívta a figyelmet a fórumon a ládával kapcsolatban lehetséges jégkessre!

IMG_8380IMG_8381
IMG_8382IMG_8383
IMG_8386IMG_8387
IMG_8388IMG_8389
Csaba és Kati 2018.03.05 08:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.99
HEURÉKA!
Megtaláltuk, köszönjük.
Részletek és képek később. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
2017.01.29-én a Balaton jegén sétálva kerestük meg a The island of Balatonboglár comos geoládát. Nagy élmény volt a Balaton jegén sétálni. Akkor a vastag jégen rengetegen sétáltak, korcsolyáztak. Voltak akik átsétáltak a Balaton jegén a két part között.
Már ennek a ládának a megjelenésekor tudtam, hogy ezt is csak a befagyott Balatonon átsétálva fogom begyűjteni és ennek most jött el az ideje.
-3 fokban száraz lábbal közelítettem meg a szigetet. Az előttem megtalálók nyomait is láttam. A tegnapi két megtaláló más-más útvonalat választott. Én a hosszabb nyomvonalon sétáltam, elég erősnek tűnt még a jég, nem ropogott. Most rajtam kívül nem volt senki a tó jegén.
A doboz rendben a helyén!
A helyet ismertem, mivel gyerekkoromban a nagynénémnél többször voltam itt a Balaton partján. Sokat fürödtem a "Libás" strandon, amely akkor még szabad strand volt és a környéke sem volt így kiépítve, de fürdeni kiváló volt. Jártam itt télen is, akkor is biciklivel mentünk le a partra, és "természetesen", mint a gyerekek mentünk a bicajjal a Balaton jegére. Akkor is jól be volt fagyva (jobban mint most) és tele volt korcsolyázó, fakutyázó emberekkel, és persze bicajosokkal is. Voltak itt jéghoki csaták is, meg minden, amit a téli Balaton jegén el lehet képzelni.
Szülőként a családdal, a három gyermekemmel is visszatértünk néhány alkalommal fürdeni ide is, megmutatva nekik a gyerekkorom egyik szép helyszínét.
Szóval szép volt!
Szép volt ma is, amikor itt sétálva ezek a régi emlékek az eszembe jutottak.

Log
nmárti 2018.03.04 14:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Amikor ez a láda megjelent, azt mondtam, na ezt levesszük a listáról....kivéve: majd, ha fagy ! Ennek ellenére csak akkor esett le, hogy most van most:) amikor olvastam Mákos fórumbejegyzését! Bár voltak a jégen, azért remegett a lábam :) Élmény volt, köszi a rejtést!

-1-2
zalajaro 2018.03.04 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
Köszi Mákos !

targonczas 2018.03.04 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

anettnori 2017.09.09 16:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Megvan! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

A láda megjelenése után elkezdtük szervezni a közelben lakó rokonsággal a megtalálási lehetőségeket. Ez volt az első szóba jöhető hétvége, a szombatra ígért időjárásban egyedül az erős szél volt zavaró tényező. Sajnos, majdnem meg is hiúsult a terv emiatt. Csónakunk volt, de az elsőfokú viharjelzés miatt kötelező mentőmellényünk nem. Az első kiszemelt vízre szállási pontnál lévő nagy hullámok okoztak problémát. Ezért átmentünk a kikötői sétány végébe (tokkal-vonóval szárazföldön).
Így végül a kikötő hullámtörő gátjának védett öblében szinte tükörsima vízfelületen abszolváltuk a feladatot Marcival és Levivel. A vízi rendészetet is elkerültük, így mindenki boldogsága teljesült. Ennyit még nem cipeltünk felfújt csónakot, mint most...
Ja, és nagy kaland!

IMG_8188IMG_8198
IMG_8212 
Hóra 2017.09.08 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.94
Köszönöm a rejtést izgalmas volt.

Mikulás 2017.08.21 11:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
Möglött! ;) a 4...3...2...1. találatom!
Gondoltam, hogy a gyerekekre való tekintettel ez egy jó kis vizibiciklis móka lesz a Libás strandról. Ott azonban nem úgy gondolták, hogy ma bárki vizieszközt fog bérelni, így szerencsére már a pénztárnál sarkon fordultunk. Nem volt más lehetőség... 20 fokos levegő, 24 fokos kellemes víz... Remek felüdülést nyújtott. A kikötő környékén csend és hullaszag... Igen, véget ért az idei szezon. Hétfő van, kihaltság van, de ezt én most nagyon nem bántam. Semmi feltűnést nem okoztam.

A láda GPS nélkül is azonnal meglett. Köszönöm szépen a nagyszerű vizes kalandot, már hiányoltam az utóbbi években a hasonló ládákat! Végre lett újra ilyen...

Mikulás

Kontakt erledigt :-)IMG_6766
IMG_6768IMG_6771
IMG_6772 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (23 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu