geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4506. A Cserhát forrásai 2. Szandaváraljai Mária-forrás (GCSF02)
Szanda címere
Szanda címere
Erre visz az utad a forráshoz
Erre visz az utad a forráshoz
A Mária-kegyhely
A Mária-kegyhely
A Péter-kút régi feszülete
A Péter-kút régi feszülete
A régi foglalat
A régi foglalat
Az új kifolyó egy kicsit lejjebb
Az új kifolyó egy kicsit lejjebb
A forrás és környéke föntről
A forrás és környéke föntről
A szandaváraljai panoráma
A szandaváraljai panoráma

Szélesség N 47° 54,978'
Hosszúság E 19° 24,820'
Magasság: 388 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.04.02 12:00
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:17
Utolsó lényeges változás: 2018.10.08 23:17
Utolsó változás: 2018.11.14 19:27
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 40
Megtalálások gyakorisága: 2.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
A forrástól 25 méterre, a közeli szekérúttól 8 méterre, 15cm x 10cm x 5cm konyhai doboz, nagy fa tövében kövekkel takarva. Mivel a forrás környéke meredek és kicsit mocsaras, esős, havas vagy jeges időben jó tapadású és vízhatlan bakancs ajánlott.
A láda eltűnése esetén pótjelszó pad lábán  N 47° 54,992' E 19° 24,841' 385 m [GCSF02+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Autóval a 3-as úton vagy az M3 autópályán Aszódig, majd a Balassagyarmati úton Iklad, Galgagyörk, Püspökhatvan, Acsa, Galgaguta, Nógrádkövesd és Becske után jobbra fordulunk Szandaváraljáig, ahol a buszforduló mellett lehet az autót lerakni. Parkolni itt érdemes:  N 47° 55,655' E 19° 24,661' [GCSF02+parkolo] Innen a forrás és a láda az országos kék Kék sáv jelzésen 1500 méter. Tömegközlekedéssel kicsit körülményesebb az utazás, de egy balassagyarmati átszállással, Volán busszal naponta többször megoldható.

A láda
15 cm x 10 cm x 5 cm konyhai doboz a kúttól 25 méterre, a közeli szekérúttól 8 méterre, nagy fa tövében kövekkel takarva várja, hogy felfedezzétek. Mivel a forrás környéke meredek és kicsit mocsaras, esős, havas vagy jeges időben jó tapadású és vízhatlan bakancs ajánlott.
A láda eltűnése esetén pótjelszó pad lábán  N 47° 54,992' E 19° 24,841' 385 m [GCSF02+pótjelszó] található.

A szandaváraljai Mária-forrás története
A Szanda-hegy környékén több forrást és ezekkel kapcsolatban lévő búcsúhelyeket is találhatunk. Ezt a szépen gondozott forrást elsősorban a helybeliek ismerik, pedig a sánc tetején végiggyalogolva könnyű megtalálni. A forrásnál látható kereszt valaha a Péter-hegy nyugati platójának szélén álló Péter-kút mellett állt, mely a II. világháború előtt jelentős búcsújáróhelynek számított. A kőbánya a heggyel együtt elpusztította a kutat is, az ott álló keresztet azonban még időben lehozták a hegytetőről és itt a Mária-forrásnál állították fel újra. A faluban élő ötven-, hatvanévesek szülei, nagyszülei idejében ismert búcsújáróhely volt az erdős domboldalban felfakadt forráskörnyék, amit az itt lévő Szűz Mária-képről Képecskének neveztek.
Úgy tíz évvel ezelőtt a szandai hagyományőrzők szorgalmazták, hogy ne merüljön feledésbe a Mária-forrás története. Kezdeményezésükre újult, szépült meg a nevezetes hely, ahol "a hegyről lehozott" fafeszület még mindig ott áll. Az önkormányzat segítségével ülőkék, lépcsők, fakorlátok készültek, a kiszáradóban lévő "kutat" kitisztították, s ma, az eredeti foglalástól kicsit lejjebb lévő kis csövön folyik a vize, aminek sokan gyógyító erőt tulajdonítanak.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térség változatos topográfiája sokféle típusú kőzetet alakított ki. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Szanda község honlapja
A VÁRAK KASTÉLYOK TEMPLOMOK című folyóirat 2006. októberi száma
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (15 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.43 web: 4.80 átlag: 4.60

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


SirLes 2019.02.10 13:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

szilassi 2019.01.12 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

KataJani 2019.01.06 13:07 - Megtaláltam
Hétvégi havas túra a Cserhátban őzikékkel. Pótjelszóval. [g:hu 1.6.0]

geooszi 2019.01.04 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltam! [iGC] [wapon beküldött szöveg]

nmárti 2018.11.17 14:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.47
A várnál többször jártunk már. Csak a pótjelszót kerestük, sietnünk kellett. Jövünk a többi forrásos ládáért nis majd. Köszi a rejtést!

ésKata 2018.11.11 10:10 - Megtaláltam
Bohókás kedvünkben ma a Cserháti források végládáját vettük célba.Ehhez persze a meglévő 3 forrás mellé még 7-et fel kellett fűzni. De vajon sikerül-e ez a novemberi reggeli köd, aztán szép napsütés, de korai sötédetés közben? Az utolsó pillanatig reménykedtünk, de a bizonytalanság velünk volt. Északról indultunk.

Zergi 2018.11.11 10:10 - Megtaláltam
Fogtam!
Még a KÉK-et is eltérítették ehhez a forráshoz, megérdemelte!

IMG_5455IMG_5456
IMG_5457IMG_5458
IMG_5459IMG_5460
IMG_5463 
Csizmások 2018.11.04 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

alucifer 2018.11.03 13:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.25
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20181103_13470920181103_134834
20181103_13490220181103_134936
20181103_13500320181103_135028
Szőkekapitány 2018.11.03 11:06 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

lovagias 2018.11.03 11:00 - Megtaláltam
:)
Közös találat fehérkút-tal OKT közben.

fehérkút 2018.11.03 10:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! OKT közben közös találat Lovagias-al és Szőkekapitány-al!

SirAndrew 2018.11.01 14:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.17
Koszonjuk a rejtest

Zsu. 2018.11.01 14:34 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.11.01 14:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.66
OKT Cserháti szakasz bejárása közben. A Páncélos-forrás után a K- és K3 találkozásánál vártam meg Zsuzsit, aki az ellenkező irányból, Szandaváraljáról érkezett a kéken. Együtt mentünk fel a várromhoz és csodáltuk meg a lélegzetelállítóan szép kilátást. Különleges hely. Utoljára Fűkockával jártam itt 2004-ben, azaz 14 éve (atyaég!)
A várból lefelé persze útba ejtettük a másik új ládát is, ami számomra kapóra jött a kék túra teljesítése során. Először a ládát kerestük meg, utána a forrást, a kis kegyhellyel. Tetszett ez is, nem egy egyszerű kis forrás, hanem több annál. Helyiek most is palackokat töltöttek a vízzel. Innen már csak egy kis rövid séta volt egy csodaszép réten át Szandaváraljára, ami számomra a mai kék túra végpontja volt. Innen folyt. köv.

Mikulás

IMG_3764IMG_3766
IMG_3767IMG_3768
IMG_3769IMG_8754
IMG_8757IMG_8764
Gyombi 2018.11.01 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Hazafelé ez is meglett, köszönjük!
Érdemes hely :), a kéktúrázóknak is jó frissítőhely lesz.

Discover 2018.10.28 11:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.31
GCSF03-tól sétáltunk át, majd visszafelé felsétáltunk a várromhoz is. Sajnos ez nem volt egy szerencsés nap. A GCSF04-hez útban eltörött az autóm jobb hátsó lökésgátlója és mire óvatosan és szép lassan a hétvégi csúcsban hazaértem, kiderült, hogy az Oregon 650-es GPS meg elveszett. A Szanda-vára alatt történhetett, kb. ennél a parkolónál N47° 54.580 E19° 24.649 vagy a környékén, 12:00 és 13:00 óra között. Ha találkozik vele valaki, megköszönném, ha visszajuttatná.
Köszönöm a rejtést!

_DSC6352_DSC6354
_DSC6358_DSC6359
_DSC6360_DSC6361
_DSC6363_DSC6365
_DSC6366_DSC6373
_DSC6375_DSC6379
Wilka74 2018.10.25 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Liberty 2018.10.25 17:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
2016-ban voltunk a Szanda várban a fiammal, nem gondoltam volna, hogy ismét eljutok erre a gyönyörű környékre, jó volt újra itt lenni. A forráshoz vezető úton szinte háttal mentem, mert annyira szép volt a lemenő nap fényében a panoráma, hogy alig lehetett vele betelni, lépten-nyomon meg kellett örökíteni a fényképezőgéppel. A forrás és a környezete is csodaszép. Köszönet a rejtésért.

sandorfabi 2018.10.24 13:30 - Megtaláltam
A vár felé indulva és az erdő előtti legelőről visszatekintve csodás panoráma tárul elénk. Nagyon-nagyon tetszett. köszönjük a rejtést !

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (40 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu