geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4508. A Cserhát forrásai 4. Pitnye-forrás (GCSF04)

Csesztve címere

Csesztve címere

A Pitnye-forrás a bejárati kapuból...

A Pitnye-forrás a bejárati kapuból...

...és közelebbről

...és közelebbről

A kifolyó

A kifolyó

Itt kell balra fordulni a hídról

Itt kell balra fordulni a hídról

A forrás környéke nyáron Forrás: itthon.hu

A forrás környéke nyáron Forrás: itthon.hu

Madách Imre Emlékház

Madách Imre Emlékház

Csesztvei népművészet

Csesztvei népművészet

Csesztvei népviselet

Csesztvei népviselet
Szélesség N 48° 0,660'
Hosszúság E 19° 16,745'
Magasság: 220 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.04.12 11:30
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:19
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 09:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 90, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
A forrás mögötti hegyoldalban, 15cm x 10cm x 5cm-es konyhai doboz, nagy, soktörzsű bokor ölében, avarral takarva.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház hátulján, 160cm magasan egy kis táblán  N 48° 0,663' E 19° 16,751' 219 m [GCSF04+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Az Aszód-Balassagyarmat főútról Mohora után kell balra letérni Csesztve felé. A falu szélén, egy erdős hegy tövében, a forrástól pár méterre lehet parkolni.  N 48° 0,685' E 19° 16,759' [GCSF04+parkolo]
Tömegközlekedéssel az Újpest-Városkapu XIII. kerület buszpályaudvarról naponta 9 busz közlekedik Csesztvére 8:30 és 20:30 óra között.

A láda
A kút mögötti hegyoldalban, a kúttól 20 méterre, a közeli szekérúttól 5 méterre, 15 cm x 10 cm x 5 cm-es konyhai doboz, nagy, soktörzsű bokor ölében, avarral takarva.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház hátulján, 160cm magasan egy kis táblán  N 48° 0,663' E 19° 16,751' 219 m [GCSF04+pótjelszó] található.

A Pitnye-forrás története
Ezt a pár éve renovált helyi védelem alatt álló forrást hol Pitnye-forrás, hol Török-kút néven említik az írott dokumentumok. Hagyomány szerint a forrás nagyon régi és már a török időkben is használták. Kálnay Nándor, a Madách gyerekek tanítója ezt írja róla az 1884-ben kiadott, 'Csesztve község története és leírása' című, 68 lapos kis könyvecskéjében: "A falu végén a völgyben, az úgynevezett Tabánban, van egy belülről faragott kővel körülkerített két ölnyi mélységű, már századok óta létező forrás-kút. E kút még ma is fennáll és az egész faluban ez a legjobb víz. E kútnak faragott oldalkövei alkalmasint a régi templom omladékaiból lehetnek."
A láda kihelyezésekor találkoztam több falubelivel, akik megerősítették Kálnay Nándor véleményét a forrásvíz ízéről és minőségéről. Így ha erre jársz, bármikor olthatod szomjadat a forrás vízével.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térségben sokféle típusú kőzet található. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Kálnay Nándor:
Csesztve község története és leírása

Pitnye Forrás
Pitnye-forrás
Csesztve Hagyományőrzés
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (33 db): környezet: 4.12 rejtés: 4.31 web: 4.71 átlag: 4.38

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


trixxegon 2020.06.01 17:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Motorral érkeztünk! [Geoládák v3.4.0]

carmin 2020.05.28 10:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Ma a Cserhát forrásaiból a még megmaradt hármat és a záróládát kerestük fel, ennél a forrásnál megtöltöttük a flakonjainkat.

DSC03132DSC03146
kectam 2020.05.23 18:50 - Megtaláltam
Egész napos csavargás a Cserhát lankáin LionDaddyékkel. Az időjárással is szerencsénk volt, a lehető legjobb kirándulóidőt fogtuk ki, bár volt amikor kicsit csepegett.
Egy öreg bácsi értetlenkedése csalt mosolyt az arcunkra: "maguk kinek a megbízásából kamerázzák a forrást?"
A környék lehangoló a sok romos épület miatt, mintha mindenki minket figyelt volna.

20200523_18212620200523_182142
LionDaddy 2020.05.23 18:50 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.43
A karanténból kiszabadulva egésznapos ládázást tervezetünk kectamékkel a Cserhát tájain. 11/10. találat
Volt ebben minden jó... Szoborpark és víztározó, kápolna és sztúpa, GCKEKL és Szanda vára valamint 4-5 db forrás is. A végére még egy Bánki-tó is belefért. Szuper volt, mint mindig! :)
A láda közelében élők nem túl barátságosak. Utánunk is jött egy bácsi, firtatva, hogy miért "kamerázzuk" a forrást. Szerencsére addigra már túl voltunk a logoláson, nem vett észre semmit. A forrás környezete valaha szebb napokat láthatott, most elég gazdátlannak tűnik és a rengeteg PET palack is lehangoló látványt nyújtott.

Köszi a rejtést!

20200523_182150 
emmerwald 2020.05.11 19:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.10
A kilátótól sétáltam le ide. Még ebben a száraz időszakban is meglepően bővizű volt a forrás. Szent Lőrinc-puszta felé folytattam az utam egy ideig a sárga jelzésen, majd a bányató felé vezető homokúton.
Köszönöm a rejtést!

Iván19 2020.05.10 19:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.42
Köszönöm a rejtő munkáját. Érdemes a forrásvizet megkóstolni.

P5104576P5104580
Fullcrum 2020.03.15 15:26 - Megtaláltam
Láda sehol....Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Aniko & Gyuri 2020.03.14 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

sinus90 2020.03.11 13:01 - Megtaláltam
Szépen kialakították a forrás környékét valamikor. A forrásház némi javításra szorulna. Nemcsak a csövön jön a víz, hanem tocsog a környék is. A láda gyorsan meglett.
Köszi a rejtést!

guppik 2020.03.11 13:01 - Megtaláltam
Ládázós nap egyik találata sinus90-nel.
Köszönjük a rejtést.

dendeocse 2020.02.06 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Inkább a falu központjában parkoltam le, és kigyalogoltam.

katika 2020.01.25 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szép hely! [Geoládák v3.2.2]

Judit és Béla 2020.01.01 12:49 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 4.38
Megtaláltuk.

ystray 2020.01.01 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

macikupac 2019.12.27 08:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.52
Somoskői bejgliégetés 2.

Már többször is jártam Csesztvén, de ilyen alkalmakkor mindig a kastélyt kerestük fel. A forrásról korábban nem volt tudomásom; talán, mert a turistatérképeken sem volt feltüntetve. Az ajánlott parkoló egyáltalán nem gerjesztett bennünk bizodalmat a hely iránt, viszont arra az öt percre jó volt. Mondjuk azokból a házakból pont kiválóan lehet nézni amint az ember ügyködik a ládával. A forrásból jött víz becsülettel, csak most nem volt rá szükségünk Frédivel.

[wapon beküldött és kibővített szöveg]

Dudu 2019.12.27 08:40 - Megtaláltam
Gazdiséta :)

Kokó 2019.12.27 08:40 - Megtaláltam
Karácsony utáni túra elött ezt a ládát is megkerestük.

InfotáblaForrás pihenővel
esztelneki 2019.12.19 15:19 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést, a lehetőséget [g:hu 1.6.4]

spanyesz 2019.12.08 14:46 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.67 súly: 3.58
Köszi a rejtest. Nonow22-vel levadasztuk autós ladazas közben.

nonow22 2019.12.08 14:46 - Megtaláltam
Spanyesszel való autós kessernapunk utolsó állomása. Köszönjük a rejtést! :)

csg69 2019.11.16 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.38
Megvan :)

joeeye 2019.11.03 18:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vikacsu 2019.11.01 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Sir Pajszer 2019.10.26 13:28 - Megtaláltamkörnyezet: 1.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 3.50 súly: 4.09
Köszi!

tudo 2019.10.21 11:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.44
55 km kerékpár edzés 500 m emelkedéssel a Balassagyarmat - Nyírjes - Csesztve - Szügy - Patvarc - Balassagyarmat útvonalon 7 régi és 3 új ládával. Reggel induláskor elszakadt a hátsó fékbowdenem. Akármennyire is alaposan készülök a kerékpáros GC menetekre, ilyesmi mégis előfordul. Balassagyarmaton felkeredtem 2 kerékpár műhelyt, mindkettő zárva volt. Így a körz egy fékkel tettem meg. Különösen óvatosnak kellett lennem a lejtős szakaszokon, és a városi részeken. Végül 2 ládával meg kellett rövidítenem a napot.

GCMDCH felől érkeztem a völgybe. Először a temető felől szerettem volna érkezni, de az út bezárult. Körben, fatelepen keredztül kutyaugatásban értem a falu sarkára, majd a ládához. A pótjelszó egyből meglett; a ládát annyira belepte az avar, hogy a láda csak másodszorra került elő.

Logoltam, majd folytattam a kört GCSZUGY felé. A Balassagyarmst körüli GCKUPA menetekbe be fogom illeszteni a ládát.

Pitnye-forrásTalálat
CsesztveŐsz

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (90 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.