geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4464. Lesd meg a bajnokokat! (GChamp)
Bejárat az Ökokikötőbe
Bejárat az Ökokikötőbe
Az Ökokikötő
Az Ökokikötő
Pihenő, kemence és tűzrakóhely a parton
Pihenő, kemence és tűzrakóhely a parton
Hol vannak az indiánok?
Hol vannak az indiánok?
Hasító, Ringató és Támolygó
Hasító, Ringató és Támolygó
ő pedig Naplopó
ő pedig Naplopó
Két sárkányhajó a Nagymenők mólójánál
Két sárkányhajó a Nagymenők mólójánál
Néha óriások is járnak erre ...
Néha óriások is járnak erre ...
Dávid és Góliát
Dávid és Góliát
A kikötés pillanata
A kikötés pillanata
A vizitelep főbejárata - Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (mozaik, 1959)
A vizitelep főbejárata - Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (mozaik, 1959)
Bajnokok-fala
Bajnokok-fala
Ipartörténeti emlék
Ipartörténeti emlék
Hajóház
Hajóház
Edzés után: "zsírosmustáros"
Edzés után: "zsírosmustáros"
A lámpásnál is nézz a lábad alá!
A lámpásnál is nézz a lábad alá!

Szélesség N 46° 15,434'
Hosszúság E 20° 10,472'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.18 00:00
Megjelenés időpontja: 2018.07.04 20:51
Utolsó lényeges változás: 2018.10.23 17:53
Utolsó változás: 2019.08.19 06:53
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: GSdriver
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 206, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 3.1 megtalálás hetente


RÖVIDEN

Ládaméret: 19 x 13 x 6 cm. A megtaláláshoz természetesen nem kell vízre szállni, elég csak a lábatok alá nézni a kikötőbe menet. Persze, ha módotok van rá, ne hagyjátok ki a lehetőséget. Annál is inkább, mert az két további láda - GCMRDL és GCroto - rendhagyó, Tisza felőli megtalálására is alkalmat ad. Ártéri ládáról van szó, ne felejtsétek otthon a szúnyogriasztót! Bár nem nagyon forgalmas a hely, azért ügyeljetek a körültekintő logolásra és a gondos visszarejtésre.

A ládába TravelBug NEM HELYEZHETŐ.


MEGKÖZELÍTÉS

Gyalogosan a belváros felől a Felső Tisza-parton kell elsétálni a mellvéd felső végéig. Itt halad egyébként a sárga sáv ( sárga sáv ) jelzéssel ellátott E4 európai hosszútávú vándorút Szerbia felé vezető ága.
 N 46° 15,482' E 20° 10,549' 80 m [GChamp+bejárat]
Száraz időben a Tabán utca végén levő trolimegállóból (ld. lejjebb) a Tisza árterén keresztül vezető földúton is el lehet jutni a kikötőhöz.

Az autóval érkezők a környéken ingyenesen parkolhatnak.

A "73"-as és "73Y"-os helyi járatú autóbusszal (Városi Stadion megálló). Mindkét buszjárat megáll a Tabán utcai trolimegállóban is (koordinátát ld. alább)
 N 46° 15,482' E 20° 10,549' 80 m [GChamp+buszmegálló]

A "9"-es számú trolibusszal (Tabán utca megálló)
 N 46° 15,515' E 20° 10,098' 80 m [GChamp+trolimegálló]Ez a láda Szegedre hív. Célja, hogy a megtalálókat egy tiszai vizitúrára csábítsa.

A szegediek élete elválaszthatatlan a Tiszától, így nem véletlen, hogy a várost kettészelő folyót szokás Szeged "főutcájaként" is emlegetni. Míg azonban a városból mindenki látja a folyót, sokkal kevesebbeknek adatik meg, hogy a folyóról tekintsen a városra. Talán ezért is történhetett meg, hogy máig egyetlen geoládát se dedikáltak a Tisza bemutatásának.

A folyó azonban nem csupán "főutca", hanem kiváló lehetőség a sportolásra. A vizisportok, és azon belül a kajak-kenu, éppen ezért nem csak az ország, de Szeged sikersportágai is. Az elmúlt 20 évben nem volt olyan nyári olimpia, ahonnan aranyérem nélkül tértek volna haza e sportágak képviselői. Ha pedig mindehhez hozzáadjuk a világbajnoki és Európa bajnoki trófeákat, akkor se szeri se száma a sok arany, ezüst és bronzéremnek.

Az első szegedi olimpiai érem Csapó Géza (1972. München), míg az első EB győzelem (1969. Moszkva) Hingl László nevéhez fűződik. Később olyan nagyságokat láthattunk itt edzeni, mint Janics Natasa, vagy Vajda Attila. Az eddigi legnagyobb szegedi siker a 2007-es duisburgi világbajnoksághoz kötődik. Ott öten (Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Horváth Gábor, Joób Márton, Vajda Attila) nyertek aranyérmet. Most pedig - többek között - Kárász Annának (2018. Belgrád, EB aranyérmes K4 1000 m), Suba Róbertnek (2018. Belgrád, EB ezüstérmes KL1 200 m) Kuli Istvánnak és Birkás Balázsnak (2018. Belgrád, EB bronzérmesek K4 500 m, illetve K2 2 m) szurkolhatunk. Közülük Kárász Anna (K2 és K4 500 m) és Birkás Balázs (K2 200 m) aranyérmet nyertek a 2018-as portugáliai világbajnokságon! Részletek: itt.

A láda Szeged egyik különleges pontján - a Szegedi Foka Ökokikötő és a NKM Szegedi Vízisport Egyesület vízitelepének szomszédságában található. Ha tehát valaki meglátogatja az Ökokikötőt, akkor nem csak vizitúrázásra nyílik lehetősége, de szerencsés esetben akár a kikötő kávézójából láthatja a szomszédban éppen vízreszálló, kikötő, vagy a Tiszán evező versenyzőket. Tehát rajta, lesd meg a bajnokokat!

A vizitelep kék-fehér épületét a Felső Tisza-part felől Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (1959) című mozaikképe díszíti, míg a Tisza felőli homlokzatot a "Bajnokok-falának" nevezik. Itt láthatók ugyanis nagy táblákon kifüggesztve az olimpiák, világ- és Európa bajnokságok szegedi helyezettjeinek nevei. Nyitvatartás nyáron: H-P 06:00-20:00, Szo 07:00-19:00, V 08:00-18:00.

Az Ökokikötő március 1 és november 15 között éjjel-nappal (azaz 0-24 óráig) nyitva van. A kávézó rész nyári főszezonban (június 1 - szeptember 15) 10:00 és 20:00 közt, míg szeptember 16-tól május 31-ig 12:00 és 20:00 közt várja a vendégeket. A kikötőbe a Felső Tisza-partról az ártéren keresztül megépített, néhány faragott fapaddal is ellátott, korláttal védett fa sétahíd vezet. Ha sötétedés után keresitek, legyetek óvatosak! Annak ellenére könnyű megbotlani, hogy a pallóhidat hangulatos kis lámpások világítják meg. A kikötőben többféle vízi jármű is bérelhető. Nem csak túrakenuk és kajakok, de akár a képeken bemutatott, beszédes nevű motoros csónakok is. Ezek némelyike ráadásul jogsi nélkül is vezethető. A legérdekesebb közülük a Naplopó névre keresztelt, hiszen e hajó árnyékadó tetejét napelemek borítják ... További információkat (bérlési feltételek, árak, stb.) a fenti linken, illetve a +36-20/499-0897 telefonszámon lehet kérni.

A környék további érdekességei

Tiszaparti Stadion (Városi Stadion)
Szeged legnagyobb, egykor villanyfényes meccsek rendezésére is alkalmas, szebb napokat látott focistadionja. Ma sajnos leginkább a körtöltés felőli kerítését díszítő graffitik miatt keresik fel legtöbben.

Hajóház
A stadion mellett egykor működő Hafner fatelep helyére emelt hatalmas hajó formájú, impozáns modern társasház.

Hafner fatelep
Az 1980-as évekig a Tiszán leúsztatott faanyag feldolgozását végző fűrészüzem. A fa hatalmas tutajokká összekötve érkezett meg a folyón, majd az ártérben még ma is látható betonhídon (védett ipartörténeti emlék) keresztül kisvasúttal vitték be a Lippai Imre által alapított telepre, ahol gőzfűrészekkel darabolták fel azokat. Rossz nyelvek szerint itt a stadion mellett készítették Szeged viszontagságos sorsú focicsapatának is a falábakat ...

Retró büfé
Apró, korábban névtelen vendéglátóhely a víziteleppel szemben. Edzések után nagyon jól esik az itt kapható kolbászzsíros-mustáros kenyér és málnaszörp.

Kőrössy halászcsárdák
Pár száz méterrel feljebb a Tisza árterében találhatók. Örök szegedi vitatéma hogy az Öreg Kőrössy vagy a Kis Kőrössy halászleve a finomabb ...

A láda rövid története:
Ez a láda 2018 nyarán a MGKE és a Magyar Turisztikai Ügynökség által közösen szervezett 10 geoládát tartalmazó eseményláda sorozat hetedik ládájaként, GCMTU7 néven jelent meg. Ez a magyarázata annak is, hogy miért itt jelent meg ez a láda. A MTÜ munkatársai ugyanis egy olyan ládát szerettek volna telepíttetni Szeged térségébe, ami egyidejűleg felkínálja a lehetőséget a megtalálóknak egy kellemes tiszai vizitúrázásra. Az akció keretében (2018. július 4. és 2018. augusztus 7. közt) regisztrált 83 megtalálás alapján ezt a ládát keresték fel a legtöbben. Ennek és a megtalálók által adott 4.70-es átlagpontszámnak köszönhetően a fenti időszak lejárta után a moderátorok egyetértésével fennmaradhatott a láda és a továbbiakban hagyományos ládaként várja mindazokat, akiket érdekel a vizitúrázás, látni szeretnék a bajnokokat edzés közben, kíváncsiak Szegedre egy másik látószögből, vagy egyszerűen csak eggyel gyarapítani szeretnék a geocaching.hu oldalon regisztrált megtalálásaik számát.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (74 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.62 web: 4.71 átlag: 4.67

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


W05-44 2019.10.13 11:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Legkedvesebb edzőbácsimmal szegedi barangolás során. Példaértékű rejtés, csak gratulálni tudok hozzá!

szife 2019.10.13 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0_beta_17]

Páratlanpáros 2019.10.10 10:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

josephus 2019.10.09 16:30 - Megtaláltam
Ötletes rejtés szép környezetben. A munkahelyi őrület után jól esett a csendes, nyugodt környék felfedezése. Nem siettünk haza hanola barátommal, egy kicsit távolabb a ládától még legalább egy órát élveztük a kellemes őszi napsütést. Köszönjük.

hanola 2019.10.09 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.37
Szimpatikus hely, nagyon kedvelem a környéket. Sok szép emlék... :-)
Tetszett a láda által bemutatott hely, a fa lejáró, az ácsolt kis "kilátó", a hangulat a parton. Még az időjárás is szuper volt hozzá. Josephus barátommal együtt "gyűjtöttük be" egy kis kirándulás keretében. Köszönöm a rejtést!

Discover 2019.10.06 09:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.34
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC0027_DSC0029
_DSC0032_DSC0033
_DSC0034_DSC0035
_DSC0036_DSC0038
_DSC0039_DSC0040
_DSC0041_DSC0043
_DSC0045 
t&b hunt 2019.10.05 18:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.38
Megtaláltuk másodjára, köszönjük a rejtést!

tudo 2019.09.30 12:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.44
85 km kerékpár edzés Szeged körül 45 régi és 5 új ládával. Évekkel ezelőtt játtam utoljára Szegeden, nosztalgia út volt az egész nap. Holnap október, ma mégis a hőséggel küszködtem.

GCROTO felől érkeztem a pallóútra. Ilyen deszkaút van Vácon, Dabason - megszoktam már, mire kell ügyelni a rajta való kerékpározáskor. A láda azonnal meglett.

Logoltam, majd folytattam a kört GCOSAR felé. A Szeged körüli GCKUPA menetekbe be fogom illeszteni a ládát.

Tisza
Tisza
Korigumi 2019.09.28 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Senator62 2019.09.21 15:45 - Megtaláltam
Másodszor nekifutásra meglett habár a jó időnek köszönhetően nagy volt a nyüzsgés.

pgyp 2019.09.14 09:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.99
Megvagy! [g:hu 1.6.2y]
Negyedjére csak meglett. Először télen, friss hóban kerestem kesztyű nélkül, de lefagyott a kezem, Másnap visszamentem kesztyűvel, de 2 perc után a kollégám hívott, hogy mennünk kell tovább munkaügyben. Két hete egy szerelmespár ült a láda melletti padon és nagyon nem akartak elmenni. Ma reggel szerencsém volt, gyorsan tudtam logolni. A láda közvetlen közelében gallyazás volt, a gallyakon keresztül tudtam a ládához férni, remélem nem lesz baja a ládának, ha elszállítják a gallyakat.

metzing 2019.08.30 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

öregmedve 2019.08.28 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam lepkével. Legjobb volt a hideg fröccs, amit a Betyártanyán ittam.

lepke 2019.08.28 16:35 - Megtaláltam
Vízre nem szálltunk, ha csak azt nem számítom, hogy a Tisza szélén áztattam a lábam.
A maradék, Pécs-látta pogival meg a kacsákat etettük.

Szeged 027Szeged 030
Szeged 032 
Jevica és Gyuszi 2019.08.21 20:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1g]

NonCpG 2019.08.19 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

B.nono.1999 2019.08.18 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a lehetőséget! [g:hu 1.6.4]

eazs 2019.08.08 11:13 - Megtaláltam
Köszönjük!

zsityi 2019.08.04 14:06 - Megtaláltam
Köszi, megtaláltuk :)

SzuperVirsli 2019.08.02 10:35 - Megtaláltam
Szép helyen van. Ķöszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (206 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu