geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4464. Lesd meg a bajnokokat! (GChamp)
Bejárat az Ökokikötőbe
Bejárat az Ökokikötőbe
Az Ökokikötő
Az Ökokikötő
Pihenő, kemence és tűzrakóhely a parton
Pihenő, kemence és tűzrakóhely a parton
Hol vannak az indiánok?
Hol vannak az indiánok?
Hasító, Ringató és Támolygó
Hasító, Ringató és Támolygó
ő pedig Naplopó
ő pedig Naplopó
Két sárkányhajó a Nagymenők mólójánál
Két sárkányhajó a Nagymenők mólójánál
Néha óriások is járnak erre ...
Néha óriások is járnak erre ...
Dávid és Góliát
Dávid és Góliát
A kikötés pillanata
A kikötés pillanata
A vizitelep főbejárata - Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (mozaik, 1959)
A vizitelep főbejárata - Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (mozaik, 1959)
Bajnokok-fala
Bajnokok-fala
Ipartörténeti emlék
Ipartörténeti emlék
Hajóház
Hajóház
Edzés után: "zsírosmustáros"
Edzés után: "zsírosmustáros"
A lámpásnál is nézz a lábad alá!
A lámpásnál is nézz a lábad alá!

Szélesség N 46° 15,434'
Hosszúság E 20° 10,472'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.18 00:00
Megjelenés időpontja: 2018.07.04 20:51
Utolsó lényeges változás: 2018.10.23 17:53
Utolsó változás: 2018.12.25 07:39
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: GSdriver
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 146
Megtalálások gyakorisága: 4.4 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


RÖVIDEN

Ládaméret: 19 x 13 x 6 cm. A megtaláláshoz természetesen nem kell vízre szállni, elég csak a lábatok alá nézni a kikötőbe menet. Persze, ha módotok van rá, ne hagyjátok ki a lehetőséget. Annál is inkább, mert az két további láda - GCMRDL és GCroto - rendhagyó, Tisza felőli megtalálására is alkalmat ad. Ártéri ládáról van szó, ne felejtsétek otthon a szúnyogriasztót! Bár nem nagyon forgalmas a hely, azért ügyeljetek a körültekintő logolásra és a gondos visszarejtésre.

Kedves Ládászok! Kérlek benneteket, hogy az oldalsó mező 8. pontjában leírtaknak: "télen, fagyban, havas időben nem ajánlott a keresése" megfelelően havas időben NE keressétek a ládát, hanem az olvadás utánra tervezzétek a keresést! Hóban ugyanis nemcsak megtalálni nehéz, de biztonságosan visszarejteni is. Köszönöm az együttműködéseteket!

A ládába TravelBug NEM HELYEZHETŐ.


MEGKÖZELÍTÉS

Gyalogosan a belváros felől a Felső Tisza-parton kell elsétálni a mellvéd felső végéig. Itt halad egyébként a sárga sáv ( sárga sáv ) jelzéssel ellátott E4 európai hosszútávú vándorút Szerbia felé vezető ága.
 N 46° 15,482' E 20° 10,549' 80 m [GChamp+bejárat]
Száraz időben a Tabán utca végén levő trolimegállóból (ld. lejjebb) a Tisza árterén keresztül vezető földúton is el lehet jutni a kikötőhöz.

Az autóval érkezők a környéken ingyenesen parkolhatnak.

A "73"-as és "73Y"-os helyi járatú autóbusszal (Városi Stadion megálló). Mindkét buszjárat megáll a Tabán utcai trolimegállóban is (koordinátát ld. alább)
 N 46° 15,482' E 20° 10,549' 80 m [GChamp+buszmegálló]

A "9"-es számú trolibusszal (Tabán utca megálló)
 N 46° 15,515' E 20° 10,098' 80 m [GChamp+trolimegálló]Ez a láda Szegedre hív. Célja, hogy a megtalálókat egy tiszai vizitúrára csábítsa.

A szegediek élete elválaszthatatlan a Tiszától, így nem véletlen, hogy a várost kettészelő folyót szokás Szeged "főutcájaként" is emlegetni. Míg azonban a városból mindenki látja a folyót, sokkal kevesebbeknek adatik meg, hogy a folyóról tekintsen a városra. Talán ezért is történhetett meg, hogy máig egyetlen geoládát se dedikáltak a Tisza bemutatásának.

A folyó azonban nem csupán "főutca", hanem kiváló lehetőség a sportolásra. A vizisportok, és azon belül a kajak-kenu, éppen ezért nem csak az ország, de Szeged sikersportágai is. Az elmúlt 20 évben nem volt olyan nyári olimpia, ahonnan aranyérem nélkül tértek volna haza e sportágak képviselői. Ha pedig mindehhez hozzáadjuk a világbajnoki és Európa bajnoki trófeákat, akkor se szeri se száma a sok arany, ezüst és bronzéremnek.

Az első szegedi olimpiai érem Csapó Géza (1972. München), míg az első EB győzelem (1969. Moszkva) Hingl László nevéhez fűződik. Később olyan nagyságokat láthattunk itt edzeni, mint Janics Natasa, vagy Vajda Attila. Az eddigi legnagyobb szegedi siker a 2007-es duisburgi világbajnoksághoz kötődik. Ott öten (Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Horváth Gábor, Joób Márton, Vajda Attila) nyertek aranyérmet. Most pedig - többek között - Kárász Annának (2018. Belgrád, EB aranyérmes K4 1000 m), Suba Róbertnek (2018. Belgrád, EB ezüstérmes KL1 200 m) Kuli Istvánnak és Birkás Balázsnak (2018. Belgrád, EB bronzérmesek K4 500 m, illetve K2 2 m) szurkolhatunk. Közülük Kárász Anna (K2 és K4 500 m) és Birkás Balázs (K2 200 m) aranyérmet nyertek a 2018-as portugáliai világbajnokságon! Részletek: itt.

A láda Szeged egyik különleges pontján - a Szegedi Foka Ökokikötő és a NKM Szegedi Vízisport Egyesület vízitelepének szomszédságában található. Ha tehát valaki meglátogatja az Ökokikötőt, akkor nem csak vizitúrázásra nyílik lehetősége, de szerencsés esetben akár a kikötő kávézójából láthatja a szomszédban éppen vízreszálló, kikötő, vagy a Tiszán evező versenyzőket. Tehát rajta, lesd meg a bajnokokat!

A vizitelep kék-fehér épületét a Felső Tisza-part felől Vinkler László: Vízreszállók a Tisza partján (1959) című mozaikképe díszíti, míg a Tisza felőli homlokzatot a "Bajnokok-falának" nevezik. Itt láthatók ugyanis nagy táblákon kifüggesztve az olimpiák, világ- és Európa bajnokságok szegedi helyezettjeinek nevei. Nyitvatartás nyáron: H-P 06:00-20:00, Szo 07:00-19:00, V 08:00-18:00.

Az Ökokikötő március 1 és november 15 között éjjel-nappal (azaz 0-24 óráig) nyitva van. A kávézó rész nyári főszezonban (június 1 - szeptember 15) 10:00 és 20:00 közt, míg szeptember 16-tól május 31-ig 12:00 és 20:00 közt várja a vendégeket. A kikötőbe a Felső Tisza-partról az ártéren keresztül megépített, néhány faragott fapaddal is ellátott, korláttal védett fa sétahíd vezet. Ha sötétedés után keresitek, legyetek óvatosak, mert a pallóhidat korábban megvilágító kis lámpásokat műszaki hiba miatt leszerelték! A kikötőben többféle vízi jármű is bérelhető. Nem csak túrakenuk és kajakok, de akár a képeken bemutatott, beszédes nevű motoros csónakok is. Ezek némelyike ráadásul jogsi nélkül is vezethető. A legérdekesebb közülük a Naplopó névre keresztelt, hiszen e hajó árnyékadó tetejét napelemek borítják ... További információkat (bérlési feltételek, árak, stb.) a fenti linken, illetve a +36-20/499-0897 telefonszámon lehet kérni.

A környék további érdekességei

Tiszaparti Stadion (Városi Stadion)
Szeged legnagyobb, egykor villanyfényes meccsek rendezésére is alkalmas, szebb napokat látott focistadionja. Ma sajnos leginkább a körtöltés felőli kerítését díszítő graffitik miatt keresik fel legtöbben.

Hajóház
A stadion mellett egykor működő Hafner fatelep helyére emelt hatalmas hajó formájú, impozáns modern társasház.

Hafner fatelep
Az 1980-as évekig a Tiszán leúsztatott faanyag feldolgozását végző fűrészüzem. A fa hatalmas tutajokká összekötve érkezett meg a folyón, majd az ártérben még ma is látható betonhídon (védett ipartörténeti emlék) keresztül kisvasúttal vitték be a Lippai Imre által alapított telepre, ahol gőzfűrészekkel darabolták fel azokat. Rossz nyelvek szerint itt a stadion mellett készítették Szeged viszontagságos sorsú focicsapatának is a falábakat ...

Retró büfé
Apró, korábban névtelen vendéglátóhely a víziteleppel szemben. Edzések után nagyon jól esik az itt kapható kolbászzsíros-mustáros kenyér és málnaszörp.

Kőrössy halászcsárdák
Pár száz méterrel feljebb a Tisza árterében találhatók. Örök szegedi vitatéma hogy az Öreg Kőrössy vagy a Kis Kőrössy halászleve a finomabb ...

A láda rövid története:
Ez a láda 2018 nyarán a MGKE és a Magyar Turisztikai Ügynökség által közösen szervezett 10 geoládát tartalmazó eseményláda sorozat hetedik ládájaként, GCMTU7 néven jelent meg. Ez a magyarázata annak is, hogy miért itt jelent meg ez a láda. A MTÜ munkatársai ugyanis egy olyan ládát szerettek volna telepíttetni Szeged térségébe, ami egyidejűleg felkínálja a lehetőséget a megtalálóknak egy kellemes tiszai vizitúrázásra. Az akció keretében (2018. július 4. és 2018. augusztus 7. közt) regisztrált 83 megtalálás alapján ezt a ládát keresték fel a legtöbben. Ennek és a megtalálók által adott 4.70-es átlagpontszámnak köszönhetően a fenti időszak lejárta után a moderátorok egyetértésével fennmaradhatott a láda és a továbbiakban hagyományos ládaként várja mindazokat, akiket érdekel a vizitúrázás, látni szeretnék a bajnokokat edzés közben, kíváncsiak Szegedre egy másik látószögből, vagy egyszerűen csak eggyel gyarapítani szeretnék a geocaching.hu oldalon regisztrált megtalálásaik számát.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (53 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.59 web: 4.73 átlag: 4.67

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


btomili 2019.02.20 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

SuperGeo 2019.02.16 14:05 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtest

Pillangó csapat 2019.02.03 13:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.65
Köszönjük a rejtést!

82B4390D-0F89-484B-BCB1-EEDBD2CD5D9D 
kitkat0123 2019.01.18 23:59 - Megtaláltam
Meglestük, köszi a rejtést :)

fa-peti 2019.01.18 22:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Szomolya 2019.01.16 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
A jó idő kicsalt ládát keresni.
Jól ismerem a kikötőt, néhányszor voltam már itt különböző programokon, vagy csak simán evezni, csónakázni. Nyáron azért mozgalmasabb egy kicsit, bár a most árasztott végtelen nyugalom is nagyon tetszett. A bajnokok a tornatermek mélyén készülnek az év feladataira, velük nem futottam össze. Azon gondolkodtam, hogy lassan éledezik a természet, folytatódik a végtelen körforgás...
A ládát rejtetlenül - bár sértetlenül - a földön találtam meg. Visszarejtettem, avarral álcáztam. Remélem hosszú életű lesz...

Ifkovics_család 2018.12.29 11:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

pocok5 2018.12.14 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.70
Köszönöm!

Colos155 2018.11.17 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

becko 2018.11.11 11:55 - Megtaláltam
Vonattal érkeztem Szegedre, a szép őszi időben gyalog-galopp módon kerestem fel a város 11 ládáját, 29km lett a vége.
Bajnokok nem voltak, sajnos a parti büféket is zárva találtam, pedig egy sör már jól jött volna.

gerico69 2018.11.04 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mucik 2018.11.02 16:59 - Megtaláltam
Nagyon szép hely, megérte eljönni.
Mucik, Panna, Juli, Bori és Mama

Sanchoo és M. 2018.11.02 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Hopsz :)
[g:hu 1.6.0]

Nutszeru 2018.11.01 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

szamosszamoca 2018.10.31 18:12 - Megtaláltam
+

Csizmások 2018.10.27 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0c]

Mumu 2018.10.25 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 1 rejtés: 2.5 web: 3 átlag: 2.17 súly: 1.30
miután átböngésztük az egész móló sort Jelentem Megtaláltuk:), köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

IMG_20181025_173830IMG_20181009_175345
TMC 2018.10.21 18:10 - Megtaláltam
Sajnos nem találtuk meg a ládát 45 perc keresgélés után sem :) .Ránksötétedett, de jó móka volt fejlámpával a sötétben mászkálni,keresgélni.

[Jóváhagyta: GSdriver, 2018.10.21 22:39]

bigmick 2018.10.21 11:20 - Megtaláltam
Rejtői segítséggel sem találtuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0h]

[Jóváhagyta: GSdriver, 2018.10.21 18:24]

GCMTU7_20181021105352.jpgGCMTU7_20181021110330.jpg
Cerberus 2018.10.14 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.39
Megtaláltam! Gabival közös vadászat.

Az esemény ládasorozatot nem kerestem, viszont így, hogy a láda hagyományossá vált, le is vadásztuk hamar. Egyszer jártam már a helyszínen fotózni, így már ismerős volt.

Köszönöm a rejtést!

IMG_5736IMG_5737
IMG_5740IMG_5741

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (146 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu