geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4484. Kőris-hegy (GCKORI)
Radarállomás (Foto: csaba159)
Radarállomás (Foto: csaba159)
Vajda Péter kilátó (Foto: KP1965)
Vajda Péter kilátó (Foto: KP1965)
Kilátás
Kilátás
Felfelé (Foto: csaba159)
Felfelé (Foto: csaba159)
Kesserek kalickában
Kesserek kalickában
"Azonnal fejezze be tevékenységét és várja meg a..."
"Azonnal fejezze be tevékenységét és várja meg a..."
Ördöglik felől
Ördöglik felől
Kék sáv jelzésen
Kék sáv jelzésen
Erre indulj a ládához
Erre indulj a ládához
Itt találod
Itt találod
Spoiler!
Spoiler!
"Márványbánya"
"Márványbánya"
Szép színek ❤
Szép színek ❤
Bakonyi táj kora tavasszal
Bakonyi táj kora tavasszal
GeoVándor Bakony csapat (Foto: csaba159)
GeoVándor Bakony csapat (Foto: csaba159)

Szélesség N 47° 17,672'
Hosszúság E 17° 45,251'
Magasság: 700 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.05.26 12:14
Megjelenés időpontja: 2018.07.27 07:55
Utolsó lényeges változás: 2018.07.27 07:55
Utolsó változás: 2018.07.29 21:32
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: kitkat0123
Felhasználó: kitkat0123
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 67
Megtalálások gyakorisága: 2.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A megadott koordinátákon egy hagyományos, 15x10x5 cm méretű ládát keressetek egy 2 m magas facsonk belsejében. Kérlek fokozottan figyeljetek a visszarejtéskor a megfelelő álcázásra.

Megközelítés

Ajánlott kiindulási pont Bakonybélen a Cseralja utca végén található parkoló  N 47° 15,520' E 17° 43,429' 279 m [GCKORI+parkoló]. Innen nagyjából 4 kilométeres sétával érhető el a rejtek az Országos Kék Túra útvonalát, a kék Kék sáv jelzést követve. Az erős kaptatók kedvelőinek alternatív útvonalként ajánlom a csúcs kék barlang Kék barlang jelzésen való megközelítését, útba ejtve GCKoOr ládát. A csúcsra felérve a ládát a kilátótól indulva célszerű megközelíteni.

A hegyre aszfaltos út is vezet, ami erdőgazdasági üzemi útnak minősül. Használatához engedély kérhető munkanapokon a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészeténél (Bakonybél, Szent Gellért tér 7. Tel: 06 88/595-100, E-mail: bakonybel@bakonyerdo.hu). Kerékpárral az úton egészen a radarállomás bejáratáig feltekerhetünk, innen sziklás és erdei terepen megközelítve kb. 100 méterre van a kilátó és a láda.

A Magas-Bakony

Az Északi-Bakony a hegység legnagyobb kiterjedésű, legismertebb kistája. Fennsíkjából a csúcsok sasbércszerűen emelkednek ki: a Kőris-hegy 709 méter, a Kék-hegy 656 méter, a Som-hegy 649 méter, a Papod és a Fekete Hajag 646 méter magas. A hegyhátak között lakott medencéket találunk (Bakonybéli-, Hárskúti-, Lókúti- és Zirci-medence). Az Északi-Bakony nyugati felét szokás Magas-Bakonynak (Öreg-Bakony), Várpalota felé eső, a Cuha-patak áttörésén túli részt Keleti-Bakonynak nevezni.

A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetet 1991-ben hozták létre, a Kőris-hegy tömbjét és tágabb környékét foglalja magába Bakonybél központtal. Területe 8754 hektár, ezen belül 478 hektár fokozottan védett. A természetvédelmi oltalmat a terület viszonylagos érintetlensége, kiterjedésének 84%-át borító erdeinek szinte teljes mértékű eredetisége is indokolta.

A Magas-Bakony felépítésében elsősorban üledékes kőzeteket, közöttük legsűrűbben az ősi óceán (Tethys) környezetében képződött dolomit és mészkő rétegeket találunk. A Kőris-hegyen található földtani határszelvényen a jura kori Kardosréti Mészkő Formáció, valamint a triász kori Dachsteini Mészkő Formáció határa tanulmányozható.

A tájvédelmi körzet mintegy 30 barlangja közül legjelentősebbek a dolomitos és dachsteini mészköves területbe mélyedő Odvaskő GCODVA , mely a Gerence-völgy mellékágában található, a Kőris-hegy csúcsa alatti Ördöglik GCKoOr , valamint a Pénzesgyőr felett magasodó Nagy-Somhegy csúcsa alatti Kis- és Nagy-Pénzlik.

Kőris-hegy

A Kőris-hegy 709 m tengerszint feletti magassággal a Bakony legmagasabb hegye. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét. Csúcsán található a fából készült háromszintes Vajda Péter kilátó, melynek elődjét 1920-ban állították. A kilátót 1962-ben újjáépítették, legutóbbi megerősítésére 2002-ben került sor. A kilátót körbevevő hatalmas erdőség a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik.

A harmadik szintről csodás panoráma tárul elénk a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró apró falvaival, a Kab-hegy és a Somló jellegzetes alakjával, a Csetény környéki szélerőművekkel, a távolban pedig a Pannonhalmi Bencés Apátság épületegyüttesével, valamint a Balaton csillogó víztükrével. Igazán tiszta időben látni lehet az Alpok 150 km-re lévő kétezres csúcsait is. A mikrohullámú sugárzás árnyékolása miatt a kilátó két oldalán sűrű drótháló található.

A Vajda Péter kilátótól mintegy 50 m-re áll a Kőris-hegyi polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya. Hazánkban az ellenőrzött légtérben - a többszörös radarfedés követelménye miatt - három helyen működik polgári légtér-ellenőrző radar: Budapest-Ferihegyen, Püspökladányban és itt, a Bakony tetején. Mindhárom állomás duplikált radaradat-feldolgozó egységgel rendelkezik, az információkat nagysebességű modemes és mikrohullámú vonalon keresztül továbbítja az irányító központnak. Az antenna nyolc másodpercenként tesz meg egy kört, akkor szórja meg rádióhullámmal a célokat. A hatótávolsága hazánkon túl Csehország, Szlovákia, Ausztria, Délkelet-Németország, Ukrajna egy része, Románia, Szerbia, Horvátország, az Adriai tenger környéke. A jelenlegi kőris-hegyi radart 2007 márciusában adták át, élettartama várhatóan 2020 körül jár le. A radartorony elődjét, a nagy hatótávolságú Utyosz-M elsődleges és Koreny/Bazalt másodlagos radarállomást 1976 decemberében helyezték üzembe a Kőris-hegyen.

A Kőris-hegy alatti Márványkő-árok "márvány" bányáját az 1700-as évek végétől kezdték fejteni a pápai Esterházy uradalom számára, jellegzetes rózsaszínű kemény kövéből faragták a pápai kastély előtti barokk oroszlánokat és még számos, az uradalom által építtetett korabeli templom és kastély igényes faragványait.

A Magas-Bakony csúcsának közelében több légikatasztrófa is történt. 1944-ben a német Luftwaffe Messerschmitt típusú vadászgépe csapódott a Kék-hegynek, míg két évvel később egy C-47-es típusú amerikai katonai szállítógép zuhant le a Kőris-hegyen. 1987. október 19-én egy Tökölről felszálló MI-8-es helikopter csapódott a Kék-hegynek, aminek következtében a kéttagú személyzeten kívül meghalt a déli hadseregtörzs főnöke, a szovjet vezérkari főnök helyettese és másik három magas beosztású vezérkari főtiszt.

A láda rejtésére az I. GeoVándor Túrasorozat bakonyi túrája alatt került sor.

Források

Bakonybél weboldala
Országos Erdészeti Egyesület Veszprémi FVM weboldala
Amiről a történelemkönyvek nem írnak blog
A nagy fehér gömb alatt. (2014.04.12.) Presztízs Magazin
Zuhanás. (2010.01.16) Magyar Nemzet
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (29 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.49 web: 4.68 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


turzovivi 2018.12.31 13:27 - Megtaláltam
Idei utolsó találatunk a Bakonyi bakancsos Szilveszteri koccintás a Kőris-hegyen túrája alatt. Mugliként is megmásztuk már többször, több irányból a hegyet, most Porva-Kőris-hegy-Bakonybél volt az útvonal.

 
sirgalahad 2018.12.09 10:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.56
Láthatjátok, hol a radar
Költő éppen róla hadar
Antennája bent forog
Mást írni most nem fogok

lelcache 2018.12.09 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2018.12.09 10:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
A lelcache tours szervezésében érkeztünk a Bakonyba lelcache, sirgalahad és fidorka társaságában. Végig borús időben, néha néha eleredő esőben egy nagyszerű 26km hosszú körtúrát tettünk Bakonybélből indulva.

Tavaly már jártunk itt fent, akkor ez a láda még nem létezett, így volt miért visszajönni. Az ufó a helyén, a kilátás még mindig pöpec. Köszönjük.

Fidorka 2018.12.09 10:56 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

N.Zs. 2018.12.08 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Röviden: Nagyon jó napunk volt. Rövid túra, de tartalmas.
Hosszabban: Reggel esett az eső, köd volt és borús, szomorú idő. Mire megreggeliztünk elállt az eső, és az időkép szerint nyugatról keletre vándorol a rossz idő. Így jó ötletnek tűnt, ha nyugat felé mozdultunk.
Majdnem 11 óra volt, mikor az ajánlott parkolóból elindultunk. Kezdetben a Kék barlang jelzés mentén, majd a Zöld háromszög -ön a Zöld kereszt elágazásig mentünk. Onnan egyenesen mentünk tovább egy jelöletlen úton. Szép környezetben vezet az út az aszfaltosig. Onnan már csak egy-két kanyarlevágás volt és már a tetőn is voltunk. Először a Vajda Péter kilátóba lépcsőztünk fel. Úgy emlékszem 52 lépcsőfok. (18+17+17)
A doboz tökéletes helyen van és a tartalma is példás. Rendes toll, rendes logbook, normális ajándékok vártak. :-)
Visszafelé is egy darabig ezt az útvonalat választottuk, de a Zöld kereszt -re tértünk el az elágazásnál. Jó döntés volt. A völgyben hallani lehetett a csendet. Ritkán találunk ilyen helyet. Végül belefutottunk a Kék sáv-ba, ami nem nagy élmény, mert megint aszfaltos, de legalább lekopott a cipőnkről a sár.
Jó kör volt. 14,3 km 4 km/óra mozgási átlaggal.
Du. 3-ra értünk vissza az autóhoz. Köszönjük.
Harmadszor voltunk a Kőris-hegyen, de ezen az útvonalon először.
A "furcsa tárgyak az erdőben" mappám 3 új képpel gazdagodott. Egy újabb fazékkal, egy traktorgumival és egy lyukas hordóval.

IMG_2972
 
nagyutazo 2018.11.15 15:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. :)
Sötétedés előtt siethettünk is lefelé Bakonybélbe :)

Sasszemek 2018.11.11 19:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VP 2018.11.09 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.60
Sokszor jártam itt. Most Szépalmáról sétáltam fel. Jól esett a meredeken feljönni.
A radar miatt sajnos kicsit ipari táj.
A jelszó kicsit megrémisztett. :-)

 
laczka 2018.11.02 13:59 - Megtaláltam
+

Lovi0312 2018.11.02 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Attil@ & Réka 2018.10.31 12:30 - Megtaláltam
Kéktúrázásunk 3-dik napján majdnem sikerült megtalálnunk a ládát, de sajnos mi is rossz fatörzset választottunk, mint djozike .
Kérlek a fényképek alapján fogadd el megtalálásunkat!
Köszönjük!
Réka és Attil@

[Jóváhagyta: kitkat0123, 2018.11.04 11:01]

IMG_8435IMG_8452
IMG_8444IMG_8449
IMG_8454 
chrisss 2018.10.27 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Köszönjük

Mary&Advent 2018.10.25 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

donkardos 2018.10.22 14:30 - Megtaláltam
Kéktúrás nagy csapattal Zirc - Bakonybél irányban.

katg 2018.10.22 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük! [g:hu 1.5.4]

gym 2018.10.22 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

juhturo 2018.10.21 15:16 - Megtaláltam
Borzavárról kéktúrázva 4 felbőtt és 6 gyerek, a tempó nem volt túl gyors, de végül csak felértünk. Pecsételés, szétnézés a toronyból, azután ládakeresés ... tettünk bele pár apróságot.

mopimester 2018.10.21 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.03
Családi kiruccanás Bakonybélből a kilátóhoz. Az unokatesóknak ez volt az első élményük ebben a játékban. A panoráma fantasztikus, még ebben a párásabb időben is.

20181021_14443920181021_144122
jfowler 2018.10.21 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (67 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu