geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4533. Nagyárpádi-dombok és az egykori lövészárkok (GCnalo)
Itt hagyhatod az autód
Itt hagyhatod az autód
A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el
A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el
A jobb oldali domb a cél
A jobb oldali domb a cél
Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton
Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton
Itt indulj a dombtető felé
Itt indulj a dombtető felé
Panoráma Pécs irányába
Panoráma Pécs irányába
Lövészárokban
Lövészárokban
Jó helyen jársz
Jó helyen jársz
A szomszédos domboldal
A szomszédos domboldal
Óvatosan lépkedj
Óvatosan lépkedj
A legelő egykori kútja
A legelő egykori kútja
Íme télen!
Íme télen!
Téli terep
Téli terep
Az első megtalálók ajándékai
Az első megtalálók ajándékai

Szélesség N 46° 1,943'
Hosszúság E 18° 15,208'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.01.19 14:00
Megjelenés időpontja: 2019.01.19 19:03
Utolsó lényeges változás: 2019.01.19 19:05
Utolsó változás: 2019.01.19 20:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ulmi.
Felhasználó: Ulmi.
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 27 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 2.1 megtalálás hetente


Röviden

15x10x7 cm-es hagyományos konyhai dobozt keress!
Pécs-Nagyárpád külterületén (dombtetőn) lövészárok betonfala és a talaj közötti üregben található.

FIGYELEM! A láda helyi jelentőségű természetvédelmi, illetve Natura 2000 területen található. Védetté nyilvánítás éve: 2011.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval: Az 57-es útról Pécs felől érkezve Nagyárpádon a Kemény Zsigmond utcánál kell jobbra lekanyarodni. Itt két opció is van:
1. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél balra letérünk a Németh Béla utcába. Majd a sportpálya felé jobbra haladunk a Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva, egészen a Boros utca végéig. Ott hagyhatjuk az autót.

Javasolt parkolás

 N 46° 2,282' E 18° 15,231' 135 m [GCnalo+parkoló]

Az ajánlott parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen (kétszer áthúzott sárga nyíl) sétálunk déli irányba.
Ennél a pontnál  N 46° 2,058' E 18° 15,239' 138 m [GCnalo+1letérés] jobbra egy ösvény kanyarodik fel a domboldalra.
A dombtetőt elérve találod a lövészárkokat illetve a geoládát.

2. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél jobbra letérünk, majd végighaladunk a Kiss János utcán, mely végén otthagyható az autó a régi temetőnél. Az aszfaltos utca egy földes útban folytatódik, mely eleinte kissé lejtős, majd kb. 200 méter után becsatlakozik utunk az 1-es számú lehetőség ajánlott parkolójához. Innen ugyanaz az séta.

Tömegközlekedéssel Pécsről a 42-es vagy 142-es számú helyi járatú busszal a végállomáson szálljunk le (Nagyárpád forduló). A Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva a Boros utca végéig gyalogoljunk. Itt található az elsőként ajánlott parkoló, amelytől a séta szintén megegyezik a fent leírtakkal. A buszmegállótól 1,5 km a rejtek.

A terület rövid jellemzése

A terület a Baranyai-dombság része. A Pécs-Nagyárpád környékén lévő völgyrendszer az ÉNy-DK-i lefutási irányú fő völgyből, és az arra merőleges délnyugat felé elágazó mellékvölgyekből áll. A közelben futó Nagyárpádi-vízfolyás kis vízhozamú patak, melynek medrét szabályozták. A Natura 2000-es terület három 160-200 méter tengerszint feletti magasságú dombot és a köztes völgyeket foglalja magába. A terület alapkőzete pleisztocénkori lösz, melyen a dombtetőkön csernozjom, míg a patakvölgyekben réti csernozjom és öntéstalajok alakultak ki. A termékeny talajú fennsíkok régóta művelés alatt állnak, a meredek lejtőkön maradtak csak meg a természetközeli gyepek. A DK-i lejtők nagy részén szőlő ültetvények találhatók. Eredetileg melegkedvelő tölgyesek voltak a platón, tisztásaikon és a meredekebb lejtőkön pedig löszcserjések, félszáraz gyepek és löszgyepek alkottak mozaikot. A dombság klímája mérsékelten meleg (átlagos évi hőmérséklet 10,6-10,8 °C) és mérsékelten nedves (átlagos évi csapadékösszeg 690 mm). Az időjárás alakulásában erős szubmediterrán hatás érzékelhető. Ma a terület élőhelyei két nagy részre bonthatók. A Nagyárpádi vízfolyás mentén nedves élőhelyeket találunk, magassásos kaszálóréteket, mocsárréteket, nádasos bokorfüzeseket. Míg a dombtetőkön és a köztük lévő völgyekben száraz pusztagyepeket, melyek erőteljesen cserjésednek, néhol erdővé zárultak.

Tájtörténet

Nagyárpád története a faluval szemközti háromszög alakú dombon kezdődött. Első lakói, az ún. Somogyvár-Vinkovci kultúra emberei a korai bronzkorban jelentek meg i. e. 1900 körül. Dióstetői erődített telepük a kor egyik dél-dunántúli központja volt (a helyiek ma is Diós tetőnek nevezik). A korai bronzkorból származó központi település teljes feltárása 1963 és 1967 között történt meg, leletei korszakalkotó fontosságúak. A honfoglalás után, egyes történelmi források szerint, 900-ban a magyar vezér, Árpád téli szállását Pécs mellett választotta ki, ahol az Árpád helynév őrzi emlékét. A 13. századi tatárjárás nagy pusztítást végzett a környéken. A 14. század elején még két Árpád nevű falu létezett egymás mellett és mindkettőnek külön temploma volt. A török hódoltságot követően már csak a mai Nagyárpádot jegyezték fel, a hódoltság végére azonban ez is elnéptelenedett. A falu 1724 előtt kezdett ismét benépesedni délszlávokkal. Rövidesen azonban németek is megtelepedtek itt, így a század első felében a falu lakosságának többségét németek tettek ki. Az I. Katonai Felmérés alapján a környéket természetközeli növényzet dominálta. A domboldalakon gyepek terültek el, helyenként cserjésfoltokkal. A völgyalján kanyargós vízfolyás mentén mocsarak és rétek húzódtak. Szántók alig voltak. A szőlők viszonylag kicsi területet foglaltak el. A vízfolyáson malom működött. A XIX. század második feléből a szántó területek valamennyivel nagyobb területet foglalnak el, de még mindig a természetes növényzet a nagyobb kiterjedésű. A déli kitettségű domboldalakon viszonylag sok szőlő és gyümölcsös volt. A patakvölgy "Misleny-i" (Kozármisleny) oldalán futott a vasút.

Nagyárpád Nagy- előtagját 1898-ban kapta. Ugyanis ekkor egységesítették a településneveket, azonban még egy Árpád nevű falut találtak Bihar megyében. Ezért, hogy ettől elkülönítsék, Nagyárpádnak nevezték el. Az 1980-as években a Nagyárpád környéki dombtetőket katonai gyakorlótérnek használták. Később itt leginkább legelők voltak, a szántóföldek kiterjedése nem változott. A völgyben külterjes állattartás volt jellemző, nyomai - az állatitatók és kutak - csak részben maradtak fenn. A legeltetett állatok leggyakrabban juhok és lovak voltak. Mára a legeltetés hiányában elterjedtek és jelenleg is terjednek a galagonyás és kökényes cserjések a domboldalakon. Napjainkban már csak ritkán láthatunk legelésző állatokat a vizes völgyalji réteken. A mostani Natura 2000 terület gyepjein értékes növény- és állatvilág figyelhető meg. Az 1990-es években a szőlők egy részét felhagyták. Nagyárpád 1955-ig volt önálló település. Ma Pécs egyik déli, családi házas városrésze.

A lövészárkokról
Pécs nem csak bányászváros múltjáról ismert, hanem jelentős katonaváros is volt. Egy határőr és két honvédségi laktanya működött a megyeszékhelyen. A kertvárosi Bajcsy Zsilinszky Endre-laktanyában 1963-tól szolgált a 101. tüzérdandár, amely 1990-től vette fel a Szigetvári Zrínyi Miklós nevet. A helyőrségben főképpen D-20-as ágyútarackok voltak, de itt kapott helyet egy sorozatvető osztály is. Ezek az egységek katonai gyakorlatukat többek között a Nagyárpád melletti dombokon végezték. Csakúgy mint a Bakonyban, a korábbi Honvédségi gyakorlóterület nyomai mai napig láthatók. A dombtetők szélein és a tetőkön kiásott és lebetonozott lövészárkok, ágyúállások mélyedési figyelhetők meg. Ezek erősen széttagolják a terepet, így a gyalogos közlekedéssel vigyázni kell! A sorkatonaság megszűnésének évében, 2004-ben felszámolták a városban állomásozó 101. Szigetvári Zrínyi Miklós tüzérdandárt, amely a Magyar Honvédség utolsó tüzérdandárja volt. A kertvárosi Bajcsy-laktanyát részben sikerült hasznosítani, többek között itt kapott helyet a kertvárosi rendőrőrs.

Személyes kötődés
Az 1980-as években édesapám, itt a Nagyárpád melletti lövészárkoknál töltötte katonai szolgálatának egy részét. Gyermekként én is gyakran jártam e dombos vidéket és csipegettem a földút vonalában lévő eperfák terméséből. Ekkoriban az egyik domboldalon gyakran láttam még siklóernyősöket, valamint olykor egy-egy legeltetést is.

Források:

A terület növényvilágáról itt olvashatsz bővebben

2013-as ökológiai állapot-felmérés

Nagyárpádról

A pécsi laktanyákról

Közeli rejtések
GCPV GCkoza

Kívánok mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó ládavadászatot!
Ulmi.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (13 db): környezet: 4.46 rejtés: 4.70 web: 4.79 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Dany33 2019.04.08 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

BouLache 2019.04.06 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Ide is érdemes volt eljönni! Nem hittem voln,a hogy itt lövészárkok vannak. Köszi, hogy megmutattad Ulmi.! :)

TanEra 2019.03.31 19:29 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

monguz 2019.03.16 17:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.07
A kilátás tényleg remek, kár, hogy odáig elveszi az ember kedvét a rengeteg szemét. A katonásdi beton maradványai lassan elporladnak, de a szemét utánpótlása kiapadhatatlan :(

GYEZegzug 2019.03.06 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.40
Köszi szépen a lehetőséget. Többet otthonról.

emiGrant 2019.02.26 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Sajnos a fényképezőgép véletlenül a kocsiban maradt, így csak lent tudtam fényképezni. Nagyon szép a panoráma fentről, érdemes felmenni. Még tájfutó koromból emlékszem mennyire vigyázni kell, hogy ki ne törje a bokáját az ember ilyen beton tereptárgyakon a természetben. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
baranyaifiú 2019.02.16 16:30 - Megtaláltam
Ok!

tmolli 2019.02.16 16:30 - Megtaláltam
Köszönöm!

vecsbal 2019.02.16 14:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Kerékpáros találat természetesen, városon belül nem autózunk:) Az ajánlott parkolótól egy kissé sáros volt még a földút, de mindig lehetett járható nyomvonalat találni, ami még egy Schwalbe Marathonnak is feküdt; így nyáron bringával simán vállalható. Persze a célig nem lehet eltekerni, kb. 100 méterre lehet csak közelíteni. 35 évvel ezelőtt a kertvárosi Melinda-park által azóta már bekebelezett lőtéri dombok környékén sokat bandáztunk (a vízzel teli bombatölcsérekben jó pár tarajos gőtét fogtunk), de erről a helyről nem tudtam, köszönet a rejtésért!

DSCN5387 
Strombus 2019.02.16 14:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.51
Nagyon örültem ennek a rejtésnek, mert gyerekkoromban sokat jártunk ide a nagyárpádi dombokra, sőt, pontosan ide, a volt homokbányáhohoz, amit azóta visszafoglalt a természet. Ma, a ládától a város felé nézve,
jobbra, a meredek részen kivillan még egy kis sárga rész. Akkor ide fel nem is nagyon szabadott jönnünk, mert olyan nagy, függőleges falú szakadék tátongott alattunk. Inkább csak lentről másztunk fel a sárga falon és ahol biztonságosan meg tudtunk állni, ott nagy furkálásba, lapátolásba kezdtünk kis homokozó lapátainkkal és foszíliákat bányásztunk. Sosem mentünk haza üres kézzel. Törékeny, könnyen porladó, gyerekökölnyi kagylóhéj, amit a benne megkeményedett homok tartott össze, volt a zsákmány. Apám azt mondta, lehetnek vagy húszmillió évesek ezek a kövületek. Kis kitartással biztosan most is lehetne találni ilyeneket.
A réten birkák legeltek, ősszel rengetegeg őszi kikerics nyilt és kucsma gomba is termett. Kalandos, szép hely volt, könnyű kirándulás postavölgyi kertünkből. Szüleim már elég kicsi koromban engedték, hogy egyedül vagy kishugaimmal eljöjjek ide, így ez a hely jelképezi számomra azt a jó érzést, hogy megbíznak bennem, a szabadság, gondtalanság édes íze mellett. Örülök, hogy ez a láda hosszú évek után elhozott ide újra.
Kezdő koromban én is gondolkodtam egy itteni rejtésen, örülök, hogy most megvalósult. Tetszett a rejtek. Köszönöm az élményt és lepkének a lepkét!

Péter60 2019.02.16 14:29 - Megtaláltam
Ok

Párduc50 2019.02.15 13:25 - Megtaláltam
Csodás időben kellemes séta volt. A panoráma megéri! Köszönöm szépen a rejtést!

Szőkekapitány 2019.02.09 16:27 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

fehérkút 2019.02.04 13:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Már jártam erre régebben mert a '90-es években még tájfutottunk is a környéken ! Lásd itt a térkép! Még a geoláda betonárka is rajta van a térképen ! (lehet keresgélni!) És ma még szerencsém is volt mert szép volt a kilátás a város felé! Ezt is megmutatom! A ládát kivettem az acskiból mert tiszta víz volt az egész!

SirLes 2019.02.03 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Volt rendesen sár és majdnem vízszintesen esett az eső, így elég rohanvást kerestük meg a ládát. Hogy a logbook ne ázzon szerte széjjel, ezért most a logolást kihagytuk. Bár csak dombokról van szó, de ezért szép a kilátás, a feleségemnek tetszettek a galagonya bogyókon a vízcseppek.

P1020232P1020233
P1020234P1020238
P1020237P1020250
Csaba & családja 2019.02.03 08:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Goldibaba 2019.02.02 12:02 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 1.00
Piros egyes ládám volt, azaz szuperkezdő vagyok. A lövészárkokhoz elég dzsumbujos az út, hamár mindent ismét fű borít, nem árt figyelni, nehogy egy váratlan helyen felbukkanó gödörbe, lövészárokba lessünk bele.
A láda tartalma különböző aranyos meglepiket tartalmaz, köszönet érte.

lepke 2019.02.02 12:00 - Megtaláltam
Új játékost vezettem be a geocaching rejtelmeibe, és olyan rejteket választottam ehhez, amely még nekem sem volt meg. Tartottam tőle, hogy kudarcot vallok, de közös erővel felkutattuk, sőt tulajdonképpen a friss erő találta meg a dobozkát, így legalább rögtön sikerélménnyel gazdagodott.
Sajnos mindkettőnk fényképezőmasinája felmondta éppen a szolgálatot, ekképpen nem tudtunk fotót készíteni, pedig a kilátás mindenképpen megért volna néhány képet, ha nem is olyan attraktív ebben a kopár évszakban a táj, mint mondjuk tavasszal.
Azonban ha dúsabb lesz a vegetáció, az igazi veszélyeket rejt magában, mert az aljnövényzettel benőtt lövészárkok igen alattomosak lehetnek.

kupec 2019.01.31 14:05 - Megtaláltam
Jó meredek dombok, klassz lehet itt szánkózni.

Umbia 2019.01.26 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (28 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu