geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4533. Nagyárpádi-dombok és az egykori lövészárkok (GCnalo)
Itt hagyhatod az autód
Itt hagyhatod az autód
A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el
A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el
A jobb oldali domb a cél
A jobb oldali domb a cél
Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton
Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton
Itt indulj a dombtető felé
Itt indulj a dombtető felé
Panoráma Pécs irányába
Panoráma Pécs irányába
Lövészárokban
Lövészárokban
Jó helyen jársz
Jó helyen jársz
A szomszédos domboldal
A szomszédos domboldal
Óvatosan lépkedj
Óvatosan lépkedj
A legelő egykori kútja
A legelő egykori kútja
Íme télen!
Íme télen!
Téli terep
Téli terep
Az első megtalálók ajándékai
Az első megtalálók ajándékai

Szélesség N 46° 1,943'
Hosszúság E 18° 15,208'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.01.19 14:00
Megjelenés időpontja: 2019.01.19 19:03
Utolsó lényeges változás: 2019.01.19 19:05
Utolsó változás: 2019.01.19 20:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ulmi.
Felhasználó: Ulmi.
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 16 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 4.1 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Röviden

15x10x7 cm-es hagyományos konyhai dobozt keress!
Pécs-Nagyárpád külterületén (dombtetőn) lövészárok betonfala és a talaj közötti üregben található.

FIGYELEM! A láda helyi jelentőségű természetvédelmi, illetve Natura 2000 területen található. Védetté nyilvánítás éve: 2011.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval: Az 57-es útról Pécs felől érkezve Nagyárpádon a Kemény Zsigmond utcánál kell jobbra lekanyarodni. Itt két opció is van:
1. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél balra letérünk a Németh Béla utcába. Majd a sportpálya felé jobbra haladunk a Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva, egészen a Boros utca végéig. Ott hagyhatjuk az autót.

Javasolt parkolás

 N 46° 2,282' E 18° 15,231' 135 m [GCnalo+parkoló]

Az ajánlott parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen (kétszer áthúzott sárga nyíl) sétálunk déli irányba.
Ennél a pontnál  N 46° 2,058' E 18° 15,239' 138 m [GCnalo+1letérés] jobbra egy ösvény kanyarodik fel a domboldalra.
A dombtetőt elérve találod a lövészárkokat illetve a geoládát.

2. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél jobbra letérünk, majd végighaladunk a Kiss János utcán, mely végén otthagyható az autó a régi temetőnél. Az aszfaltos utca egy földes útban folytatódik, mely eleinte kissé lejtős, majd kb. 200 méter után becsatlakozik utunk az 1-es számú lehetőség ajánlott parkolójához. Innen ugyanaz az séta.

Tömegközlekedéssel Pécsről a 42-es vagy 142-es számú helyi járatú busszal a végállomáson szálljunk le (Nagyárpád forduló). A Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva a Boros utca végéig gyalogoljunk. Itt található az elsőként ajánlott parkoló, amelytől a séta szintén megegyezik a fent leírtakkal. A buszmegállótól 1,5 km a rejtek.

A terület rövid jellemzése

A terület a Baranyai-dombság része. A Pécs-Nagyárpád környékén lévő völgyrendszer az ÉNy-DK-i lefutási irányú fő völgyből, és az arra merőleges délnyugat felé elágazó mellékvölgyekből áll. A közelben futó Nagyárpádi-vízfolyás kis vízhozamú patak, melynek medrét szabályozták. A Natura 2000-es terület három 160-200 méter tengerszint feletti magasságú dombot és a köztes völgyeket foglalja magába. A terület alapkőzete pleisztocénkori lösz, melyen a dombtetőkön csernozjom, míg a patakvölgyekben réti csernozjom és öntéstalajok alakultak ki. A termékeny talajú fennsíkok régóta művelés alatt állnak, a meredek lejtőkön maradtak csak meg a természetközeli gyepek. A DK-i lejtők nagy részén szőlő ültetvények találhatók. Eredetileg melegkedvelő tölgyesek voltak a platón, tisztásaikon és a meredekebb lejtőkön pedig löszcserjések, félszáraz gyepek és löszgyepek alkottak mozaikot. A dombság klímája mérsékelten meleg (átlagos évi hőmérséklet 10,6-10,8 °C) és mérsékelten nedves (átlagos évi csapadékösszeg 690 mm). Az időjárás alakulásában erős szubmediterrán hatás érzékelhető. Ma a terület élőhelyei két nagy részre bonthatók. A Nagyárpádi vízfolyás mentén nedves élőhelyeket találunk, magassásos kaszálóréteket, mocsárréteket, nádasos bokorfüzeseket. Míg a dombtetőkön és a köztük lévő völgyekben száraz pusztagyepeket, melyek erőteljesen cserjésednek, néhol erdővé zárultak.

Tájtörténet

Nagyárpád története a faluval szemközti háromszög alakú dombon kezdődött. Első lakói, az ún. Somogyvár-Vinkovci kultúra emberei a korai bronzkorban jelentek meg i. e. 1900 körül. Dióstetői erődített telepük a kor egyik dél-dunántúli központja volt (a helyiek ma is Diós tetőnek nevezik). A korai bronzkorból származó központi település teljes feltárása 1963 és 1967 között történt meg, leletei korszakalkotó fontosságúak. A honfoglalás után, egyes történelmi források szerint, 900-ban a magyar vezér, Árpád téli szállását Pécs mellett választotta ki, ahol az Árpád helynév őrzi emlékét. A 13. századi tatárjárás nagy pusztítást végzett a környéken. A 14. század elején még két Árpád nevű falu létezett egymás mellett és mindkettőnek külön temploma volt. A török hódoltságot követően már csak a mai Nagyárpádot jegyezték fel, a hódoltság végére azonban ez is elnéptelenedett. A falu 1724 előtt kezdett ismét benépesedni délszlávokkal. Rövidesen azonban németek is megtelepedtek itt, így a század első felében a falu lakosságának többségét németek tettek ki. Az I. Katonai Felmérés alapján a környéket természetközeli növényzet dominálta. A domboldalakon gyepek terültek el, helyenként cserjésfoltokkal. A völgyalján kanyargós vízfolyás mentén mocsarak és rétek húzódtak. Szántók alig voltak. A szőlők viszonylag kicsi területet foglaltak el. A vízfolyáson malom működött. A XIX. század második feléből a szántó területek valamennyivel nagyobb területet foglalnak el, de még mindig a természetes növényzet a nagyobb kiterjedésű. A déli kitettségű domboldalakon viszonylag sok szőlő és gyümölcsös volt. A patakvölgy "Misleny-i" (Kozármisleny) oldalán futott a vasút.

Nagyárpád Nagy- előtagját 1898-ban kapta. Ugyanis ekkor egységesítették a településneveket, azonban még egy Árpád nevű falut találtak Bihar megyében. Ezért, hogy ettől elkülönítsék, Nagyárpádnak nevezték el. Az 1980-as években a Nagyárpád környéki dombtetőket katonai gyakorlótérnek használták. Később itt leginkább legelők voltak, a szántóföldek kiterjedése nem változott. A völgyben külterjes állattartás volt jellemző, nyomai - az állatitatók és kutak - csak részben maradtak fenn. A legeltetett állatok leggyakrabban juhok és lovak voltak. Mára a legeltetés hiányában elterjedtek és jelenleg is terjednek a galagonyás és kökényes cserjések a domboldalakon. Napjainkban már csak ritkán láthatunk legelésző állatokat a vizes völgyalji réteken. A mostani Natura 2000 terület gyepjein értékes növény- és állatvilág figyelhető meg. Az 1990-es években a szőlők egy részét felhagyták. Nagyárpád 1955-ig volt önálló település. Ma Pécs egyik déli, családi házas városrésze.

A lövészárkokról
Pécs nem csak bányászváros múltjáról ismert, hanem jelentős katonaváros is volt. Egy határőr és két honvédségi laktanya működött a megyeszékhelyen. A kertvárosi Bajcsy Zsilinszky Endre-laktanyában 1963-tól szolgált a 101. tüzérdandár, amely 1990-től vette fel a Szigetvári Zrínyi Miklós nevet. A helyőrségben főképpen D-20-as ágyútarackok voltak, de itt kapott helyet egy sorozatvető osztály is. Ezek az egységek katonai gyakorlatukat többek között a Nagyárpád melletti dombokon végezték. Csakúgy mint a Bakonyban, a korábbi Honvédségi gyakorlóterület nyomai mai napig láthatók. A dombtetők szélein és a tetőkön kiásott és lebetonozott lövészárkok, ágyúállások mélyedési figyelhetők meg. Ezek erősen széttagolják a terepet, így a gyalogos közlekedéssel vigyázni kell! A sorkatonaság megszűnésének évében, 2004-ben felszámolták a városban állomásozó 101. Szigetvári Zrínyi Miklós tüzérdandárt, amely a Magyar Honvédség utolsó tüzérdandárja volt. A kertvárosi Bajcsy-laktanyát részben sikerült hasznosítani, többek között itt kapott helyet a kertvárosi rendőrőrs.

Személyes kötődés
Az 1980-as években édesapám, itt a Nagyárpád melletti lövészárkoknál töltötte katonai szolgálatának egy részét. Gyermekként én is gyakran jártam e dombos vidéket és csipegettem a földút vonalában lévő eperfák terméséből. Ekkoriban az egyik domboldalon gyakran láttam még siklóernyősöket, valamint olykor egy-egy legeltetést is.

Források:

A terület növényvilágáról itt olvashatsz bővebben

2013-as ökológiai állapot-felmérés

Nagyárpádról

A pécsi laktanyákról

Közeli rejtések
GCPV GCkoza

Kívánok mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó ládavadászatot!
Ulmi.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (7 db): környezet: 4.33 rejtés: 4.62 web: 4.67 átlag: 4.54

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Párduc50 2019.02.15 13:25 - Megtaláltam
Csodás időben kellemes séta volt. A panoráma megéri! Köszönöm szépen a rejtést!

Szőkekapitány 2019.02.09 16:27 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

fehérkút 2019.02.04 13:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Már jártam erre régebben mert a '90-es években még tájfutottunk is a környéken ! Lásd itt a térkép! Még a geoláda betonárka is rajta van a térképen ! (lehet keresgélni!) És ma még szerencsém is volt mert szép volt a kilátás a város felé! Ezt is megmutatom! A ládát kivettem az acskiból mert tiszta víz volt az egész!

SirLes 2019.02.03 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Volt rendesen sár és majdnem vízszintesen esett az eső, így elég rohanvást kerestük meg a ládát. Hogy a logbook ne ázzon szerte széjjel, ezért most a logolást kihagytuk. Bár csak dombokról van szó, de ezért szép a kilátás, a feleségemnek tetszettek a galagonya bogyókon a vízcseppek.

P1020232P1020233
P1020234P1020238
P1020237P1020250
Csaba & családja 2019.02.03 08:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Goldibaba 2019.02.02 12:02 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 1.00
Piros egyes ládám volt, azaz szuperkezdő vagyok. A lövészárkokhoz elég dzsumbujos az út, hamár mindent ismét fű borít, nem árt figyelni, nehogy egy váratlan helyen felbukkanó gödörbe, lövészárokba lessünk bele.
A láda tartalma különböző aranyos meglepiket tartalmaz, köszönet érte.

lepke 2019.02.02 12:00 - Megtaláltam
Új játékost vezettem be a geocaching rejtelmeibe, és olyan rejteket választottam ehhez, amely még nekem sem volt meg. Tartottam tőle, hogy kudarcot vallok, de közös erővel felkutattuk, sőt tulajdonképpen a friss erő találta meg a dobozkát, így legalább rögtön sikerélménnyel gazdagodott.
Sajnos mindkettőnk fényképezőmasinája felmondta éppen a szolgálatot, ekképpen nem tudtunk fotót készíteni, pedig a kilátás mindenképpen megért volna néhány képet, ha nem is olyan attraktív ebben a kopár évszakban a táj, mint mondjuk tavasszal.
Azonban ha dúsabb lesz a vegetáció, az igazi veszélyeket rejt magában, mert az aljnövényzettel benőtt lövészárkok igen alattomosak lehetnek.

kupec 2019.01.31 14:05 - Megtaláltam
Jó meredek dombok, klassz lehet itt szánkózni.

Umbia 2019.01.26 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

aceespepee 2019.01.25 22:18 - Megtaláltam
megtaláltam :)

Zsozso94 2019.01.25 12:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Szuper rejtés, köszönöm a lehetőséget! A volt lövészárkot a láda nélkül valószínűleg fel sem kerestem volna és a panoráma is gyönyörű a dombtetőről! :)

 
Zsotyka 2019.01.25 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.23
Köszönöm a rejtést!

Kukucska 2019.01.24 10:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

laszloistvan 2019.01.20 16:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.97
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Így hogy a tegnapi bartinás bekezdés után még ma is sikerült ládát találni, már tényleg úgy érzem, elindult az év. Ráadásul még a dobogó is megvan, pedig arról már rég letettem, hogy ilyenre esélyem legyen - nem is tudom, hol jártak ma a környékbeli ragadozók. :-)
Jó kis láda ez Nagyárpádnak - ki hinné, mik bújnak meg itt a dombok tetején, ahonnan észak felé Pécs is szépen áttekinthető. Utólag azt hiszem, a javasolt ponton jöttem ki, pedig nem ott mentem be, lefelé pedig nem triviális bárhol kijáratot találni a szúrós bokrok között, úgyhogy érdemes arra visszajönni, amerre felmentünk.

Ulmi. 2019.01.20 09:09 - Egyéb
Gratulálok első ládám, első megtalálóinak!

BuBiPuma 2019.01.20 09:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.21
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Nagyszerű rejtés, érezhetően egy szép személyes emlék megosztása volt a cél. Gondosan megtervezett és kivitelezett részletek; csak így tovább! Még sok-sok hasonló rejtést kívánunk! :) Köszönjük szépen az élményt!

stevenph 2019.01.20 00:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.64
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Kedves Ulmi, köszönjók az első ládádat és gratulálunk is hozzá, nekünk pedig ez volt az első piros 1-es ládánk!
Ötletes rejtés és nagyon jól követhető a leírás hozzá. Éjszaka, fejlámpával is rövid keresgélés után sikerült megtalálni. Megvolt a varázsa szállingózó hóesésben keresgélni! A kilátás miatt majd világosban is visszatérünk egyszer ide! Ráadásul kislányunk is elkísért minket az édesanyja hátán, igaz, ő végigaludta a kalandot! :)

P90120-005356 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu