geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4545. Farkasordítói-rét (GCFAOR)
Csévharaszt felől
Csévharaszt felől
Itt parkolj le!
Itt parkolj le!
Ősborókáson át visz az út
Ősborókáson át visz az út
Az 1. pontot itt keresd!
Az 1. pontot itt keresd!
Ez már a 3. pontnál van
Ez már a 3. pontnál van
Békés, kedves kis hely
Békés, kedves kis hely
Éjszakai menedéknek is ideális
Éjszakai menedéknek is ideális
Készül a hálóhely :)
Készül a hálóhely :)
Más ne jöjjön ide be!
Más ne jöjjön ide be!
Ez pedig a 2. pont
Ez pedig a 2. pont
Farkasordítói-rét :)
Farkasordítói-rét :)
Itt két fakunyhó is van!
Itt két fakunyhó is van!
Egy magasles-kilátó is vár!
Egy magasles-kilátó is vár!
Kulturált és tiszta a környék :)
Kulturált és tiszta a környék :)
Ebédhez készülünk...
Ebédhez készülünk...
Visszaúton
Visszaúton

Szélesség N 47° 16,871'
Hosszúság E 19° 22,100'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.03.31 11:00
Megjelenés időpontja: 2019.04.05 20:10
Utolsó lényeges változás: 2019.04.05 20:10
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Tünde és Attila
Felhasználó: Tünde&Attila
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10500 m
Megtalálások száma: 21
Megtalálások gyakorisága: 9.7 megtalálás hetente


A láda

Két virtuális pontból (Forrásréti-pihenő N 47° 17,136' E 19° 22,821' és Farkasordítói-rét N 47° 16,871' E 19° 22,100'), valamint egy hagyományos ládából álló multi (Édesházi-pihenő N 47° 17,778' E 19° 21,777').
Természetes rejtekhelyeket készítettünk, mert úgy ítéljük, már annyira tele van a természet műanyaggal, hogy mi inkább nem halmozzuk tovább! A virtuális pontokon a jelszórészletek kis faléceken találhatóak, a végső ponton pedig egy hagyományos ládában rejtőzik a jelszó harmadik darabja. A pontok tetszőleges sorrendben felkereshetők, a három jelszórészletet a megfelelő sorrendben összeolvasva egy értelmes mondatot kaptok.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Csévharaszt felől: Budapest irányából gépjárművel a 4-es főúton haladva, Monornál letérve közelíthető meg a pontoknak helyt adó sétaerdő.

Inárcs felől is megközelíthető, ekkor az M5-ös autópálya inárcsi lehajtójánál kell letérni (OMV-kút) és a falu főutcáját (Bajcsy-Zsilinszky út) kell megtalálni. Ezen végighaladva, ahol a főút jobbra kanyarodik, ott le kell balra térni a Pótharaszti útra. Ezen az úton végig lehet menni (át az autópálya alatt) egészen egy földutas kereszteződésig, ahonnan a Farkasordítói-rét már közel van. (Az út eredetileg egy szovjet laktanyához vezetett, amely egy raktárbázisnak és egy légvédelmi rakétás alakulat műszaki alegységének adott helyet).

A pontok kerékpáros megközelítése is lehetséges, bár a sétaerdő útjai többnyire homokosak, így a bringázás száraz időben nehézkes, sőt, akár lehetetlen feladat is lehet.

Mi a csévharaszti megközelítést javasoljuk, mert így az utunk az Ősborókás rész mellett halad el. Autóval/bringával az alábbi parkolóhelyet használjuk:  N 47° 17,767' E 19° 23,635' 110 m [GCFAOR+parkoló]. Ha Vasad/Monor felől elérjük Csévharasztot, az első kereszteződésben forduljunk jobbra a Kossuth Lajos utcára. Ezen végig kell haladni a Petőfi Sándor úti kereszteződésig, itt ismét jobbra fordulva végighaladni addig, míg meglátjuk a balról beérkező Piros sáv piros sáv jelzést. Ez már földút, de innen már közel van a jelzett parkoló (az erdő felé vezető földutat sorompóval látták el, mi még ezt egyszer sem találtuk zárva. A behajtást ugyanakkor tábla tiltja).

Jó tudni, hogy a sétaerdőben az utak nagyjából négyzethálós rendszerűek.

1. pont: Forrásréti-pihenő  N 47° 17,136' E 19° 22,821' 115 m [GCFAOR-1]
Sajnos, a nevével ellentétben forrás nincs a réten, de kellemes, kedves hely tűzrakóval, padokkal és - ahogyan a többi pihenő is - ember által alig látogatott. A környékén csend és rend honol, béke és tisztaság van köröskörül :)
A rejtek egy kis (3*10 cm) fatáblán lesz, könnyen megtalálható helyen.

2. pont: Farkasordítói-rét  N 47° 16,871' E 19° 22,100' 120 m [GCFAOR-2]
Egy nagy rét, sok kis csodával: van itt kilátó-magasles az egyik szélén, faragott fafotel a közepén, fedett kemence sok asztallal-paddal erdei iskola számára, két kis fakunyhó a másik szélén. Útjelző tábla segít az eligazodásban, tűzrakóhely padokkal, fedett kukák és két illemhely is várja az idelátogatókat. Minden szép és kulturált, tekintve, hogy 2018. jún. 1-jén avatták fel az erdei tantermet a réten. Cikk az avatásról Videó a rétről (avatás)

A jelszó az előzőhöz hasonlóan egy kis fabatkán lesz az újabb értékes részletet tartalmazva, így nem érvényes rá a mondás, hogy "fabatkát sem ér" :)
A rejtés kissé furfangos, igazi kihívás, így kesserszemmel keresendő! :D
Ne feledd: fentről jobb a kilátás!

3. pont: Édesházi-pihenő  N 47° 17,778' E 19° 21,777' 123 m [GCFAOR-3]
Egy újabb kedves kis pihenő néhány hatalmas fával, padokkal, tűzrakóval a közepén és még egy kis fakunyhó is van itt, ahol kedvedre eltölthetsz egy(-két-akárhány) éjszakát, ahogy tettük ezt mi is egyszer :)
Sajnos, időközben a környező erdőt kivágták, de azért egyik oldalán kis fenyveserdő védi a hely nyugalmát.
A rejtekhez odavisz a GPS, ott már a fantáziára és rutinra hagyatkozhattok :)

Csévharaszt és környéke

Csévharaszt környéke régóta kedves a szívünknek. Az Ősborókás sötétlő bokrainak szépsége, különösen ősszel a borókabogyóktól roskadozó ágakkal, a hol sűrű erdős, hol kedves ligetes táj mindig vonzerőt jelentett, így szívesen jártunk erre. A Pusztatemplomot is gyakorta meglátogattuk, vadakkal találkoztunk a mezőkön, erdőben, magaslesről csodáltuk őket, szarvasbőgést hallgattunk szeptember végi hűvös estéken.

A pótharaszti erdőben számtalan apró szépség található. Rejtésünkkel a három nagyon kellemes és kulturált, nemrégiben létesült rétre-pihenőhelyre szeretnénk felhívni a figyelmet. Nagy erdő- és természetjárók vagyunk, de kevés helyen találkoztunk ilyen szépen kiépített tűzrakókkal, padokkal, fedeles kukákkal, esőházakkal és fakunyhókkal ellátott, rendezett és tiszta környékkel, ami a Pótharaszti erdőt jellemzi.

Ha már arra jártok, érdemes még felkeresni a jelzett pontoktól kissé távolabb elhelyezkedő Erdőőri lakot (a fentebb említett, csévharaszti Kossuth utca-Petőfi utca kereszteződésnél egyenesen továbbmenve pár perc alatt eléhető betonúton). A Pótharaszti Sétaerdőről, a Buckáserdőről és a 2014-ben létrehozott Erdőőri lakról bővebben:

A Csévharaszt szélén található több, mint 100 éves Erdőőri lakkal, egyúttal bemutatóházzal, a mellette kialakított esőbeállóval és annak tűzrakó helyével, a pihenőpadokkal és erdei játszótérrel, valamint a három kapcsolódó, ismeretterjesztő táblákkal ellátott sétakörrel szeretnénk az idelátogatóknak igazi erdei élményeket nyújtani. A Sétaerdő - amely szabadon látogatható -, bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét.

A Sétaerdő további célja, hogy a létrehozott kirándulási útvonalakkal megóvjuk a fokozottan védett természeti területeket és több biztonságos tűzrakóhely kialakításával csökkentsük a kockázatát az emberi gondatlanság okozta erdőtüzeknek, megvédve ezzel Csévharaszt jelképét, az egyedülálló Ősborókást. Az Erdőőri laktól a kék háromszög jelzésen el lehet jutni a pótharaszti Pusztatemplomig, a Pest megyei piros turistajelzést követve pedig a híres ócsai premontrei kolostorhoz juthatunk. A közel 10 000 hektáros erdőtömb legszebb részein keresztül pedig az inárcsi vasútállomásig vezető turistaút került kialakításra végig a sárga jelzésen (forrás: Nefag ZRT. (2014)

Buckáserdő és Ősborókás

A Csévharaszt térségében elterülő Buckáserdő 1939 óta áll természetvédelmi oltalom alatt, területe 1,05 négyzetkilométer. A növényzet nyáras-borókással váltakozó homoksztyepp, melyben a védett növényfajok közül például a homoki árvalányhaj és a báránypirosító él. Itt fordul elő a fokozottan védett csikófark, piros madársisak, valamint a bennszülött tartós szegfű is.
A természetes növényzetre a gyorsan terjedő idegen fajok jelentik a legnagyobb veszélyt.
Legelterjedtebb az akác, kisebb foltokban található meg a bálványfa és a lágyszárú selyemkóró. Ezeket a fajokat kell kiirtani a természetvédelmi területekről.

Az ártéri és homoki élőhelyeken jelentős természetvédelmi problémát okoznak ezek az agresszíven terjedő (más néven invazív) növények, mivel kiszorítják az őshonos fajokat. Ilyen, távoli vidékekről behurcolt özönnövény az akác, a kései meggy, a bálványfa, a zöld juhar és a
selyemkóró. Olyan ez, mint amikor vendég érkezik hozzátok: csak addig látjátok szívesen, amíg nem akar az ágyatokban aludni, hanem
megmarad a vendégszobában. Ezért nem látjuk szívesen a védett területeket elözönlő invazív fajokat, és megpróbáljuk visszaszorítani őket. Az özönnövények helyére hazai fajokból álló erdőket ültetünk. Magyarországon a munkák az Ipoly-völgyben, dunai szigeteken, Csévharaszton és Nagykőrösön folynak.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (8 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.74 web: 4.80 átlag: 4.76

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


ha2 2019.04.20 14:00 - Megtaláltam
Ok

Attibati 2019.04.20 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.54
Dunakeszi - Budapest - Ócsa - Inárcs - Gcfaor - Dabas - Ócsa - Dunakeszi 155 km kerékpárral

Inárcs felől közelítettem meg a multit, így a 2. ponttal kezdtem. A rejtés könnyen meglett, de a magaslesen nagyon sok a darázs, a tető alatt lódarazsat is láttam. Csak nehogy ide építsenek fészket.
A jelszórészlet annyira egyértelmű volt, hogy megpróbáltam kitalálni a másik két részletet, majdnem sikerült :-)
Az első ponton szerencsére nem volt senki, így nem kellett magyarázkodnom miért mászkálok négykézláb a padok körül.
A második pontom egy turistapár pihent, így csak óvatosan tudtam keresgélni. Elég lassan esett le, hol is lehet a láda.
A földutak járhatóak voltak, szinte végig a monti nyergében tudtam maradni, néha azért eléggé küzdelmes volt a továbbhaladás.

Oriza 2019.04.19 14:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Ma délután felkerekedtem megnézni e multi legalább 2 pontját.
Aztán lesétáltam az egészet Csévharasztról. Ahogy' a térképet nézegettem, nekem nem tűnt a táv 10500m-nek. Aztán 11000 lett :-)
Szép idő, szép környezet, összesen egy őzbakkal találkoztam az út egyik kanyarulatában, már kb csak 15m-re volt, mikor észrevettük egymást. Sajnos beszaladt az erdőbe.... :-)
Nyugalom, jó levegő, szép idő: ez volt ma. Nagyon tetszett!!!
Köszi: Oriza

N.Zs. 2019.04.19 14:30 - Megtaláltam
Távolság maximalizálós kirándulást terveztünk e köré a három pontos multi köré. Csévharaszton az ajánlott parkolóban álltunk meg. Az első pontnál egy nagyobb társaság falatozott a hosszú asztalnál. Mikor odaértünk egyikőjük megkérdezte, hogy mit keresünk. Kicsit meglepett a kérdés, de őket nagyon meglepte a válasz. "Egy falapkát".
Kicsit beszélgetünk a furcsa hobbinkról, majd leolvastuk az első részletet. A 2. pontnál EmeseSE csapattal találkoztunk, akik éppen a jelszó mellett ebédeltek. Különböző útvonalon mentünk a 3. ponthoz, de szinte egy időben értünk oda. Öten kerestük a dobozt percekig hiába. Végül egy korábbi megtaláló útba igazítása vezetett eredményre. A láda nem kreatív rejtés, hanem szabálytalan. El volt ásva. Soha nem találtam volna meg. Anti egy bottal addig bökdöste a talajt, míg végül megtalálta és kikotorta. Az utánunk jövőnek kicsit könnyítettünk az álcázáson.
Összesen 15 km-t gyalogoltunk. 20-25°C egész nap... hát nem fáztunk.

a 3. pont
szarvasok
IMG_5797 
EmesESE 2019.04.19 14:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.30
Megtaláltuk.
A mai napra egy könnyed sétát terveztünk, a környéken feltünő új láda pontjainak végigjárásával.
A technika nem volt ma mellettünk, az új rejtés miatt nem voltak a Garminomba feltöltve a koordináták, és valami miatt új koo beírását sem engedte a gép. Inárcs felől szerettük volna megközelíteni a rejtés, de Csévharaszt felől indultunk meg, tiszteletben tartva a behajtani tilos táblát.
A 2-es pontig nem is volt probléma, itt meglett a rejtés, a jelszót már itt majdnem megfejtettük amikor megjöttek N.Zs. kessertársak. Kicsit beszélgettünk, majd más utakon indultunk tovább a következő pontokhoz. A 3. pontnál már együtt kutattunk, talán több mint fél órát kerestük a ládát, ami csak az előző rejtő segítségével lett meg.
Nekünk a táv így kb 10 km lett, kicsit meleg volt, de ez azért még a tavasz, mi lesz itt nyáron.
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

neogeo 2019.04.14 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

katika 2019.04.13 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper hely! [Geoládák v2.2.5]

 
BiBoLi 2019.04.13 12:44 - Megtaláltam
Szuper ! Köszönet érte !

zöldfülű 2019.04.13 12:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Lefülelve :-)
Remek séta volt, valóban szép környezetben, jó kis piknikező helyekkel. De sajna a piknikezéshez - áprilisi viszonylatban - farkasordító hideg volt :D
Inárcsról támadtunk, a falu is pont olyan rendezett, mint a pihenőhelyek
Köszi a rejtést

005007
008 
Rézangyal77 2019.04.13 12:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Megtaláltuk. Köszi a játékot! Nagyon tetszett! Szuper rejtések, szuper helyek!

pliptai 2019.04.11 09:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

*Moka* 2019.04.07 17:10 - Megtaláltam
Köszönöm

*Vica* 2019.04.07 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Nocsak, nocsak...Paparazzy riasztott, de éppen 20 köbméter szemetet szedtünk össze a jólelkű városbeliekkel. A Farkasordítói réten többször jártam már, hiszen a közelben lakom. Az Édesházi pihenőnél is egy láda miatt voltunk, a Forrásréti pihenőt a neten láttam csak eddig. Micsoda nevek! Most Hartyán felől a zöld jelzésen jöttünk át, a Pusztabíró-házi pihenőhely mellett. Lehetett volna 4 pontos a láda! Poi: https://www.turistautak.hu/poi.php?id=195069

A pontokat 2-1-3 sorrendben látogattuk meg, 1 őzet és 1 ragadozómadarat látva közelről, ugyanis az a földön védte zsákmányát. Az első pontnál friss biciklinyomot láttam, nem is gyanakodtam... Aztán a csokipapíros masni... akkor sem esett le. Aztán a füzetben ismerős írás... nem sokkal előttünk Paparazzy járt! Kár, hogy elkerültük egymást.

Köszönöm, hogy megcsináltátok a ládát, mind igazán ládaérdemes hely! A környezetazonos anyagú kivitelezést nagyon díjazom. :-)

1-11-2
1-31-4
1-51-6
1-7 
easy.ICEman 2019.04.07 16:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtés és a meghívást, ebbe a kies-szép környezetbe: easy.ICEman.

bali&bogi 2019.04.07 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést: Bali&Bogi 😊

paparazzy48 2019.04.07 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
36 km-es homokdarálós bringás tekerés Monorról, erre az új multira. Előző nap a leszakadó zápor visszakergetett, de ma hajrá 😉
Régebben sokat tekertem ezen az erdős részen, fotózva-fílmezve a magasleseket. Majd következtek a .hu-s és a .com-os ládák a geocachingolásnál. Legutóbb a GCRTEK mozgó miatt tiportam a homokot errefelé! Most végre megérdemelten, egy fix multit is kapott.
Köszönöm a rejtést és az invitálást: Paparazzy48.
Ui: Én még a Pusztabíró-házi pihenővel megfejeltem volna a sort, teljessé téve ezt csodás kis gyöngyfűzért. 😊

kópé1993 2019.04.07 14:21 - Megtaláltam
Inárcs felől közelítettem meg a helyet. A rossz minőségű betonút végén lévő behajtani tilosnál parkoltam. Útközben több őzet is láttam, teljesen kihalt volt az erdő. A pontokat 2-1-3 sorrendben kerestem fel. A "séta" vége 8,5 km lett. Köszi a rejtést!

IMG_20190407_132518IMG_20190407_132612
IMG_20190407_132645IMG_20190407_132709
IMG_20190407_132957IMG_20190407_133042
IMG_20190407_134233IMG_20190407_134847
IMG_20190407_135857IMG_20190407_140315
IMG_20190407_141354IMG_20190407_141720
IMG_20190407_141758IMG_20190407_142331
IMG_20190407_142615IMG_20190407_142632
IMG_20190407_143247IMG_20190407_144904
kl 2019.04.06 16:27 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

Puszkany 2019.04.06 16:26 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

stikli08 2019.04.06 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Amióta átadták, sokszor járok ezeken a helyeken. Csend, nyugalom és kulturált környezet. Mindenképp láda érdemes hely. Pláne multiban összefoglalva!

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (21 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu