geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4682. Damjanich nyomában (GCDny)

Than Mór: Szolnoki csata (forrás: DKA)

Than Mór: Szolnoki csata (forrás: DKA)

1. pont: Lovas huszár

1. pont: Lovas huszár

2. pont: Kossuth-emlémű

2. pont: Kossuth-emlémű

3. pont: Padok és távolban a sírkő

3. pont: Padok és távolban a sírkő

Sírkő a 3. ponton

Sírkő a 3. ponton

A 4. pont

A 4. pont

Kossuth-szobor a 4. ponton

Kossuth-szobor a 4. ponton

5. pont: Kopjafa

5. pont: Kopjafa

Damjanich kopjafája közelebbről

Damjanich kopjafája közelebbről

Zsolti a jelszót őrzi az 5. ponton

Zsolti a jelszót őrzi az 5. ponton

6. pont: a záróláda helye

6. pont: a záróláda helye

A cibakházi híd napjainkban

A cibakházi híd napjainkban

A Tisza töltésén valahol Cibakháza és Vezseny között

A Tisza töltésén valahol Cibakháza és Vezseny között

A vezsenyi komp

A vezsenyi komp

Információk a kompról

Információk a kompról

Komponálok vagy kompon állok?

Komponálok vagy kompon állok?

Ajánlott útvonal a Z helyett

Ajánlott útvonal a Z helyett

Nem hó, hanem nyárfaszösz Tiszavárkony és Tószeg között

Nem hó, hanem nyárfaszösz Tiszavárkony és Tószeg között

A Lengyel Légió emléktáblája

A Lengyel Légió emléktáblája

Damjanich-szobor Szolnok

Damjanich-szobor Szolnok
Szélesség N 47° 12,581'
Hosszúság E 20° 10,163'
Magasság: 84 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.08.02 11:00
Megjelenés időpontja: 2020.08.02 15:46
Utolsó lényeges változás: 2020.08.02 15:46
Utolsó változás: 2020.08.08 12:26
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+5V)
Elrejtők: Katulyakutatók és Zsolti
Felhasználó: Katulyakutatók
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 48000 m
Megtalálások száma: 8
Megtalálások gyakorisága: 5.1 megtalálás hetente


Röviden:

Dny-1: N 46° 57.938' E 20° 11.831' asztallap aljára ragasztva
Dny-2: N 47° 02.075' E 20° 13.195' információs tábla aljára ragasztva
Dny-3: N 47° 03,566' E 20° 11,242' padokon több helyen felragasztva
Dny-4: N 47° 06.078' E 20° 08.816' Kresz tábla oszlopára ragasztva
Dny-5: N 47° 10.812' E 20° 12.048' pad alján mágneses
Dny-6: N 47° 12.581' E 20° 10.163'20x13x7 cm méretű láda kidőlt fa alatt


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Az ötlet

Kedvenc szolnoki blogomat olvasgatva, találtam egy érdekes cikket, mely bemutat egy lelkes túrázó csapatot, akik minden évben megteszik Damjanich vörössipkásainak, a szolnoki csatába vezető útját. Akkor született az ötlet, hogy ez egy jó geocaching téma is lehetne. A ládaterv egy időre, különböző okok miatt jégre került, de most a COVID-19 első hulláma után megvalósult.

A történelmi háttér

Az 1848-49-es szabadságharc alatt, Szolnoknál több csata is folyt a tiszai átkelőhely birtoklásáért. Mégis, "Szolnoki csata" néven az 1849. március 5-én lefolyt ütközet maradt meg a köztudatban. A császáriak először láthatták nagy volumenű támadás kapcsán azt, hogy milyen precízen és összehangoltan tudnak támadni a honvédcsapatok, valamint ezt a csatát tekintik a tavaszi hadjárat kezdetének.
A csata előtti éjszaka Damjanich a katonáival cibakházi körletükből erőltetett menetben Szolnok alá vonult. Reggel 7 óra körül értek az akkori Indóházhoz (ma a Reptár főépülete). Itt kezdődött a csata. Ennek lefolyásáról itt olvashattok bővebben. Én az ütközet egy apró, legendás elemét szeretném most kiemelni. Az Indóháznál a magyar csapatok erős tűzbe kerültek a császáriak ütegétől. Erre a zászlóaljparancsnok "félre húzódj"-ot vezényelt. A zászlóalj dobosa azonban a reggeli pálinkaosztásnál kétszer állt sorba, s olyannyira feltámadt benne a bátorság, hogy visszakiáltott parancsnokának: "én nem retirálom, én verem sturmot"; mire a zászlóalj szuronyszegezve szemből megrohanta az ágyúkat, amelyek sietve felmozdonyoztak, s elhagyták állásukat. Kedves történet, mindenki eldöntheti, hogy elhiszi-e!

Hasznos információk

A szabadságharc ideje óta a táj vízrajza és úthálózata jelentősen megváltozott. A mai cibakházi híd, mely az egykori fahíd helyén áll, méretében kisebb és csak egy holtág fölött ível át. A Tisza szabályozása miatt, ma a folyó jóval távolabb folyik, így a hídon átkelve is az "innenső" parton maradunk. Legközelebb a vezsenyi kompnál tudunk a túlsó partra átjutni. Az útvonal kijelölése során, próbáltuk a forgalmas utakat is elkerülni, így a hajdan 30 kilométeres út, ugyanazon településeket érintve, mint egykor, 48 km-esre sikeredett. Talán nem véletlenül! A távolság miatt, mi a (terepálló) kerékpárral történő teljesítést javasoljuk. Az útvonal felmérése is ilyen szempontból történt. Természetesen, edzett kessertársak gyalogosan is megtehetik az utat. (Ez lenne az igazi, hogy átérezhesd eleink teljesítményét!) Az út megtételének terhéhez még számoljuk hozzá az akkori katonai felszerelés súlyát (borjú, nehéz posztó ruházat, szuronyos puska, puskapor, golyó, stb), hogy képet nyerjünk annak nehézésgéről! Gyalogosan az út több szakaszra bontható. Kerékpár hiányában, mi is így tettünk. A megszakításra ajánlott pontok Vezseny és Tószeg. Átlagos menetsebesség esetén, hétvégén is van csatlakozó buszjárat az említett településeken. Persze a láda pontjai, a modern kor szellemében, - a végláda kivételével- nem saját erővel hajtott járművel (lovaskocsi, gépjármű stb.) is begyűjthetők, de így éppen a túra lényege vész el, átélni a korabeli erőfeszítést! Még egy fontos figyelmeztetés. Az útvonal megtétele tartósan esős és árvizes időben valamint, ha a vezsenyi rév nem üzemel, nem ajánlott!, Ennek oka, hogy részben az ártéren halad, valamint a talaj meglehetősen agyagos, így gyorsan sárkolonccal a keréken/lábunkon nehezíthetjük utunkat. Mi májusban jártuk be az útvonalat. Ekkor a környező erdőkből mindenfelől áradó madárdal, a vadvirágok és a kék égen bodorodó felhők, a nyulak és őzek látványa nagyon kellemessé tette az utat. Ez évben (2020) az országos szúnyoginvázió is nehezítheti utunkat. Különösen igaz ez a víz melletti területekre, így a szúnyogriasztó szer, ne maradjon otthon! Az ajánlott útvonal letölthető innen.

A láda

Utunkat Cibakházáról, a híd közeléből indítjuk. Ha Cibakházára autóbusszal érkezünk, az Autóbusz-forduló megállóhelyen kell leszállni. Mielőtt elindulunk, érdemes megkeresni a GCCIBA multit is, hogy a korszakra hangolódhassunk.
A híd előtt áll egy lovas huszár szobra, ami mellett a kiépített pihenőhelyen még erőt gyűjthetünk az előttünk álló úthoz. Már csak azért is érdemes itt megállni mert az 1. jelszórészletet az asztal lapjának aljára ragasztva találjátok.
GCDny-1:  N 46° 57,938' E 20° 11,831' 84 m [GCDny-1]
Amennyiben az asztal foglalt vagy a jelszóhordozó eltűnne, a huszár bal oldala felől, a kerítés mellett álló távközlési oszlop betongyámján található.  N 46° 57,931' E 20° 11,847' 84 m [GCDny+pótjelszó] egy pótjelszó.
Átkelve a hídon, a nádas után forduljunk jobbra! Itt eljuthatunk az egykori sáncok maradványaihoz a  N 46° 59,242' E 20° 10,014' 84 m [GCDny+sáncmaradványok] koordináta közelében, melyeknek a hídért 1849 februárjában folytatott csatában volt jelentőségük. (Már alig látszanak, de a térképek feltüntetik.) Menjünk fel az árvízvédelmi töltésre és innen a Tisza mellett, a gáton haladhatunk a vezsenyi révig, mely általában megbízhatóan közlekedik. Kivételt képez a jelentős árvíz és az esetleges műszaki meghibásodás. A működésről és az aktuális viteldíjról a révésztől, a +36 20 431-1052 telefonszámon lehet érdeklődni.
Miután átértünk a vezsenyi oldalra, utunkat már a Zöld sáv (Z) jelzés is segíti.
Beérve a község központjába, a Községháza előtt egy Kossuth-emlékművet találunk, melyet a falu lakossága "A tized és az úrbéri terhek eltörlése, valamint a közteherviselés törvénybe iktatása" emlékére állíttatott.
GCDny-2:  N 47° 2,075' E 20° 13,195' 88 m [GCDny-2]
A A 2. jelszórészletet az emlékmű mögött álló információs tábla alsó keresztgerendájára ragasztva találjátok. Pótjelszó a mellette álló közlekedési tábla hátulján.
A Zöld sáv (Z) jelzést követve, a Tisza gátján megyünk tovább Tiszavárkonyig. A község közelébe érve először Kenyeres Lajos egykori plébános, '56-os mártír kopjafája mellett megyünk el, majd baloldalon, egy kis erdős területen találjuk a GCTkk ládát, mely a Korona és Kardválasztás mondájának állít emléket.
Beérve a faluba, rögtön baloldalt, a Népművészeti Alkotóházzal szemben van egy temető. Itt nyugszik Bak József egykori 48-as honvéd főhadnagy  N 47° 3,568' E 20° 11,213' 85 m [GCDny+sír]. A 3. jelszórészlet a romos ravatalozó mellett található két, faragással díszített padon, több helyen is elhelyezésre került.
GCDny-3:  N 47° 3,566' E 20° 11,242' 84 m [GCDny-3]
Utunkat a temetőből kilépve, a Zöld sáv (Z) jelzésen folytatjuk Tószegig. Itt különösen érdemes követni a letölthető útvonalat, mert a turistajelzés a két település között meglehetősen hiányosan van festve, illetve több helyen is (főleg kerékpárral) járhatatlan dzsungelbe vezet. A megadott útvonalon zavartalanul végig lehet gurulni/menni. Legfeljebb, ha egy-egy vaddisznó zavarhatja meg a túrát. (Mi csak a nyomaikat láttuk.) Az út itt nem a legrövidebb utat követi, de a 4625 sz. út igencsak forgalmas és jobbnak láttuk elkerülni. Cserébe a természet kárpótol a kerülőért!
Tószegre beérve, menjünk a "City-be" és az iskola mellett megtaláljuk Kossuth Lajos szobrát.
GCDny-4:  N 47° 6,078' E 20° 8,816' 87 m [GCDny-4]
A közelében, az iskola udvarának bejárata mellett egy KRESZ tábla oszlopán, a tábla alatt megtalálható a 4. jelszórészlet. Akinek túl magasan lenne, az a kis köz elején lévő KRESZ tábla hátuljáról leolvashatja a pótjelszót.  N 47° 6,068' E 20° 8,832' 86 m [GCDny+pótjelszó]Tószeg belterületén megint csak érdemes a mellékelt útvonalra hagyatkozva elkerülni a "nagy kanyart", mert itt a közös használatú kerékpár/gyalogos út nagyon elkeskenyedik, sok konfliktust okozva a közlekedők között. Tószeg külső részétől már kiépített kerékpárúton mehetünk, majdnem a ládáig. A kacsateleptől a Sasi-kanyarig vezető része annyira új, hogy amikor elkezdtük a felmérést 2019 tavaszán, még nem is létezett. A kerékpárút Szolnokon, az Indóház mellett vezet el. A Tiszaparti-sétányon, a Vízirendészet és a Tiszavirág-híd közötti szakaszon szokták minden évben a hagyományőrző katonák újrajátszani a szolnoki csatát. A Tisza Szálló mellett kanyarodjunk el, hogy a Lengyel Légió utcában megtekinthessük a lengyel csapatok emléktábláját,  N 47° 10,413' E 20° 11,984' 91 m [GCDny+lengyel] akiknek jelentős szerepük volt a magyar csapatok sikerében! Tovább követve az útvonalat, elmegyünk a körforgalomban található "Szolnoki csata emlékműve" mellett. A tér szint- és növényzeti viszonyai miatt érdemes egy kis kerülőt tenni, hogy a Tisza-híd lehajtója mellől szemügyre vegyük a szobrot. Menjünk át a Zagyva-hídon és a szolnoki vár egy bástyáját utánzó, épülőfélben lévő létesítmény mögött megtaláljuk a Damjanich-emlékművet! A Zagyva gyalog- és kerékpáros hídján térhetünk vissza, hogy elérjük multink következő pontját, mely az aradi tizenhármaknak állít emléket.
GCDny-5:  N 47° 10,812' E 20° 12,048' 86 m [GCDny-5]
Az 5. jelszórészlet a koordinátán található pad alján mágnessel kapaszkodik. Ülj le Zsolti mellé a sárga doboz helyére és bal kézzel nyúlj az elválasztó korlát mellett az ülőke alá. Ha nem találod vagy mugli veszély esetére pótjelszó található a két szélső padon is. Utunkat a Zagyva-sétányon folytatjuk a vasúti híd felé, továbbra is a kerékpárúton, melyről a LIDL áruház mellett nyíló Kaán Károly útnál kell letérni. Ezen kijutunk a Zagyva töltéséig. Aki akar, tehet egy kitérőt a GCZAGY 2. pontjához, a Malomszögi-hídhoz. Az ennek a hídnak helyén álló egykori fahídon át menekültek a császáriak Damjanich csapatai elől. Már akik tudtak. Jelentős részüket ugyanis a Zagyvába szorították, ahol megfulladtak. A gáton a 32-es út felé haladva szemügyre vehetjük az egykori csatateret. Persze azóta jelentősen megváltozott a táj. Erdőket telepítettek és kiépült az árvízvédelmi töltés is.
GCDny-6:  N 47° 12,581' E 20° 10,163' 84 m [GCDny-6]
A gátról az Eresztőhalmi-csatorna zsilipjénél kell letérni, hogy a GPS-t követve egy kidőlt fa alatt rátalálj a záróládára.
A jelszó a pontok sorrendjében egybeírva áll össze.

Kérlek benneteket, hogy a logjaitokban tüntessétek fel, hogy milyen módon sikerült teljesíteni a túrát! (gyalog, élő- vagy drótszamáron, gépkocsival stb.)

A városba való visszatérésre a Sárga kereszt (S+) jelzésú utat ajánljuk, mely az erdőn át visz vissza Zöld sáv (Z) útra és a Széchenyi Városrészbe.

Szeretnék köszönetet mondani Zsolti barátomnak, aki a Tiszavárkony-Szolnok közötti rész felmérésében sokat segített és fényképezett.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (4 db): környezet: 4.40 rejtés: 4.62 web: 4.75 átlag: 4.59

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


GYEZegzug 2020.08.10 12:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Már a múlt héten elkezdtem begyűjteni mikor a nem messze lévő GCGARP rejtést gyűjtöttem be s hoztam el a GCRTEK mozgót.
Ma hatalmas hőségben autóval nagyobb részt, sikerült befejezni. Leolvastam a leolvasni valókat a füzetekbe betegségem óta nem logolok.
Gratulálok ehhez a nagyszerű multihoz. Üdv. A Viharsarokból, minden szépet és jót nektek Lajoskám.
Jó volt itt lenni, nem lenne rossz dolog ha a közeljövőben Martfűn is lenne rejtés.
Köszi szépen a lehetőséget.

Aniko & Gyuri 2020.08.09 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

alucifer 2020.08.09 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.27
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20200809_08420820200809_090323
20200809_10114520200809_102728
20200809_10481720200809_115213
carmin 2020.08.09 10:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

A pontokat autóval kerestük fel, kivéve az utolsót, a ládát, itt picit kell gyalogolni. Az 5-ös ponthoz kétszer is visszamentünk, mert a padokon hosszan üldögéltek, sőt feküdtek. Már nem akartunk többet várni, így azt én is kitaláltam.

DSC05380DSC05327
DSC05331DSC05332
DSC05336DSC05340
DSC05345DSC05347
DSC05349DSC05351
DSC05358DSC05361
Marton Zoli 2020.08.07 14:30 - Megtaláltam
Ma végigbringáztam ezt a multit. Tiszafölvárról indultam Cibakháza-Vezseny-Tiszavárkony-Tószeg-Szolnok-Tiszaföldvár útvonalon. Nekem 120 km lett a vége de én Nagyrévnél át tudtam kompolni a Tiszán, nem kellett a tiszaugi híd felé kerülni. Az ötödik pontnál le volt táborozva két mugli az egyik padon és nem tűntek úgy, hogy egyhamar tábort akarnak bontani. Ezt a jelszórészletet rettentő ráérzőképességemnek köszönhetően magamtól találtam ki. Sajnos az első három jelszóhordozó számomra is nagyon sérülékenynek tűnik de ne legyen igazam. Köszönöm a rejtést, kellemes túra volt végigtekerni.

(Na ezt árnyaljuk kicsit :-) Szóval Vezsenytől Tiszavárkonyig a töltéskoronán az egy halál :-) Csak akkor válaszd ha feketeöves terepbringás vagy! Szerencsére van - kicsit hosszabb - aszfaltos alternatíva illetve a gát lábánál az ártérben is vezet egy - valamennyire - kijárt út. Ezt az utat nem próbáltam nem tudom mennyivel jobb mint a gát teteje. A jó hír az, hogy ez a szakasz nem túl hosszú - kb 5 km - szóval túlélhető)

hitamas 2020.08.06 15:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Megjelent néhány új láda a megyében (meg feléledt GCZAGY), megért egy autós túrát. A túraterv miatt fordított sorrendben jártam végig a pontokat. Maga ez a multi is elég hosszú ... és nem szeretem a kompokat. A tematika és a rejtések jók, de a ragasztás a harmadik ponton máris gyenge ... még jó, hogy több példányban megtalálható. Az első ponton majdnem letapostam egy siklót, ami az asztal alá siklott ... és ott eltűnt. Tisztelet a gyalogos és kerékpáros teljesítőknek ... hát még a hősöknek. :)

Petrukkio 2020.08.04 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.71
Cibakházáról kerékpárral tettem meg a túrát. Cibakháza-Martfű+Szolnok vissza Tószeg felé. A kompok nem mentek, ezért Tiszakécske felé kerültem. A napi 133,14-kmel kész a múlti. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Páratlanpáros 2020.08.04 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést a Katulyakutatóknak! [Geoládák v3.5.0]
Az idő és a lehetőségeink miatt a pontokat drive-in kerestük fel, a végláda elérése történt gyalogosan. Az "ellenségek" közül így csupán a hőséggel, a szúnyogokkal és a parkerdőben áldozatra váró pókok hálóival kellett "megküzdenünk". A helyszíneken többnyire már jártunk korábbi ládázásaink alkalmával. Cibakházáról indulva mi a nagyrévi komppal keltünk át a Tiszán. (A vezsenyi üzemeltetőváltás miatt egyelőre nem jár!)
A cibakházi szobrot sajnos vandálok rongálták meg, az egyik sarkantyút és a ló zabláját letörték!
Még egyszer köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen izgalmas és szép multi első megtalálói lehettünk.

A cibakházi Lovas huszárVandálok!
A Tisza a nagyrévi komprólBak Sándor sírhelye a tiszavárkonyi temetőben
Kossuth szobor Tószegen Az Aradi tizenhármak emlékparkja
Kesser pózA láda felé
A láda és kincseiA piros egyes jutalma


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.