geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4589. Kőről kőre Bakonybélben (GCKKBB)
Borostyán-kút
Borostyán-kút
Utunk elején
Utunk elején
Híd a Gerence-patakon
Híd a Gerence-patakon
Száraz patakmeder
Száraz patakmeder
Érdekes sziklaalakzatok
Érdekes sziklaalakzatok
Fehér-kő-árok
Fehér-kő-árok
Szökrényes-kő-árok
Szökrényes-kő-árok
Szökrényes-kő
Szökrényes-kő
Gerence-patak
Gerence-patak
Mindenfelé kövek
Mindenfelé kövek
A harmadik pont közelében
A harmadik pont közelében
Nem makadám út
Nem makadám út
Az egyik gázló
Az egyik gázló

Szélesség N 47° 12,771'
Hosszúság E 17° 44,650'
Magasság: 406 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.10.05 17:00
Megjelenés időpontja: 2019.10.06 12:02
Utolsó lényeges változás: 2019.10.06 12:02
Utolsó változás: 2019.10.20 15:02
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 33
Megtalálások gyakorisága: 5.5 megtalálás hetente


Rejtés

Kettő virtuális pont jelszórészletekkel és egy valódi láda a végén szintén jelszórészlettel. A három jelszórészletet sorrendben egybe kell írni! A koordináta a végládára mutat. Figyelem, a megtett táv oda-vissza körülbelül kilenc kilométer!
1. pont: N47° 13.887' E17° 44.314'
A Hegyes-kő közelében a Gerence-patak mellett leled a 125-ös számú erdészeti fa oszlopon a kis műanyag táblát.
2. pont: N47° 12.937' E17° 44.428'
A Fehér-kőnél keresd a turistaúttól karnyújtásnyira menetirány szerint bal oldalon egy jellegzetes háromágú fa hivalkodó gyökérzete között. Damilon lóg, ne szakítsd le, gondosan ereszd vissza!!!
3. pont, azaz a végláda: N47° 12,771' E17° 44,650'
A turistaút mellett menetirány szerint kissé jobbra pár méterrel feljebb a domboldalon két fa ölelésében talajszinten. Fadarabokkal takarva. 10*16*6 cm-es 0,67 literes zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag doboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Bakonybélt senkinek nem kell bemutatni, megközelítése közúton két irányból lehetséges: Zirc (Győr-Veszprém) és Bakonykoppány (Pápa) felől. A faluba beérve a  N 47° 15,120' E 17° 43,717' 280 m [GCKKBB+kereszteződés] pontnál kell déli irányba fordulni a Szent-kút, másik nevén Borostyán-kút irányába. Parkolni a Szent-kútnál kiépített parkolóban érdemes a  N 47° 14,648' E 17° 43,896' 290 m [GCKKBB+parkoló] ponton. Lelkesebb turisták a faluban is parkolhatnak, így kicsit nagyobb a sportértéke a multinak. Viszont a megadott parkolónál tovább gépjárművel semmiképpen se menjünk!

Túránk helyszíne a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet, ezért a jelzett utakról ne térjünk le, ezt a rejtések sem indokolják! A nevezetes kövek megmászása természetvédelmi okokból nem ajánlott! Kerékpáros megközelítést nem javaslom, az odavezető út helyenként eléggé technikás, köves!

Útvonalleírás

A Szent-kúttól a sárga sáv Sárga sáv, piros négyzet Piros négyszög turistajelzéseket kövessük a széles makadámúton déli irányba. Széles hegyközi medencében haladunk szép kilátással a környező hegyekre. Tényleg az az érzésünk, hogy a Bakony "belében" járunk. Közvetlenül az első pont előtt megváltozik a táj, az eddigi tájképet felváltja az erdős völgyi útszakasz. Átkelünk egy rozoga fahídon a Gerence-patakon és rögtön jobbra térünk le az első pont eléréséhez  N 47° 13,887' E 17° 44,314' 310 m [GCKKBB-1] Visszatérve ösvényünkre nagyon figyelni kell, mert pár méter megtétele után kettéválik a két jelzés iránya, mi jobbra fordulunk és innentől kezdve a piros négyzet Piros négyszög jelzését követjük.
A fák között jobbra a Hegyes-kő magas sziklája tűnik fel, azonban a völgy másik oldalán is meredek sziklák meredeznek. Belépünk a Fehér-kő-árokba, több helyen kis gázlókon kelünk át. A völgy hamarosan kitágul, ligetes, zsombékos erdőn keresztül vágunk át. Keresztezünk több hegyi rétet. Széles, füves utunk követi a patakot, majd zárt erdőbe érünk, ahol a völgy is összeszűkül, ismét változik a táj, egyre kőgörgetesebb az utunk, szinte minden lépésre figyelni kell. Helyenként az év nagy részében száraz patakmederben halad az ösvényünk.
Az út mellett jobbra tornyosodik a völgy névadója, az impozáns Fehér-kő sziklaalakzata és a következő pontunk  N 47° 12,937' E 17° 44,428' 380 m [GCKKBB-2] Olyan az ember érzése mintha a Bükk-hegységben járna. A dús vegetációs időszakban könnyebb lehet a kiszáradt patakmedret követni, mely hol egyenletesen, hol nagyobb szintkülönbséggel, de végig emelkedik. Figyeljünk, mert itt  N 47° 12,830' E 17° 44,544' 400 m [GCKKBB+elágazás] letérünk eddigi jelzett utunkról egy jóval hiányosabban jelölt Piros Tpiros tanösvény jelzésre. Ettől kezdve tényleg a sziklákon kell haladni felfelé a patakmederben.
Nagyon szép a mohákkal díszített, páfrányokkal szegélyezett utunk, míg elérünk a multi harmadik, utolsó pontjához a népies, ízes nevű Szökrényes-kőhöz. A szikla és a környezete az eddigi "köveket" is felülmúlja látványával.  N 47° 12,771' E 17° 44,650' 406 m [GCKKBB-3] Az öreg szálerdők aljában kanyargó turistaút még a legforróbb nyári napokban is kellemesen hűvös.

Ha időnk engedi és lelkesedésünk nem hagyott alább, innen már karnyújtásnyira van csak a Hajagok csúcsa, igaz elég nagy a ledolgozandó szintkülönbség, tót szóhasználattal élve "igényes" az út. Innen két úton is folytathatjuk a túrázást felfelé, vagy a Fehér-kő-árkon, vagy a Szökrényes-kő-árkon keresztül. Érdemes megfigyelni a két összefutó völgy merőben eltérő geomorfológiáját, azaz felszíni alaktanát!

Személyes ajánlásom - melyet le is teszteltem az, hogy a ládától a Szökrényes-kő-árkon folytatjuk az utunkat felfelé! Méltatlanul hanyagolt útszakasz, számomra is meglepetést okozott a völgy a kifejezetten sziklás, köves, páfrányos útvonalával. Az ismertebb Kő-árokkal lazán felveszi a versenyt. A haladás igen lassú és nehézkes, még a legszárazabb időszakban is számolni kell azzal, hogy a kis mélyedésekben állandó a víz jelenléte! Fent kiterjedt, szép füves réteken sétálhatunk és gyönyörködhetünk a Kőris-hegy és a Nagy-Som-hegy panorámájában. Majd vissza a Fehér-kő-árkon térhetünk a Szökrényes-hőhöz. A fehér-kő-árokban az ereszkedés igen meredeken indul.

Még egy kis földrajz

Hegyes-kő: a Gerence-patak mellett fekszik a Szömörke-völgy és a Fehér-kő-árok találkozásánál.

Fehér-kő: a Kő-kúti-árokban, vagy más néven a róla elnevezett Fehér-kő-árokban található. A neve szerepel már az 1037-es keltezésű béli apátság alapítólevelében is, mely földrajzi nevünk így az egyik legrégebbi földrajzi név az írásos emlékeink között a szintén közeli Odvaskővel és Kerteskővel karöltve. A Tatai Mészkő Formáció legnagyobb tömegű sziklaszirtje a Bakonyban. A völgy felőli oldala függőleges falú.

Szökrényes-kő: hívják még Szökrönyös-kőnek is (a Szekrényes-kő megnevezés fikció, íróasztal melletti alkotás). A Fehér-kő-árok és annak legnagyobb mellékvölgye a Szökrényes-kő-árok fogják közre. A képződmény a Tatai Mészkő Formáció második legnagyobb szirtje a hegységben. Érdemes megfigyelni a szirt függőleges falát és az alatta húzódó törmeléklejtőt, melyen szinte mindig friss szakadások láthatók. Az árokban gyakori árvíz rendre alámossa a meredek, meglehetősen instabil lejtőt, s a lösszel kevert kőzettörmelék leomlik.

Szökrényes-kő-árok: merőben más jellegű völgy, mint ahol az eddigi utunkat megtettük. Mély vízmosását roppant erős időszakos vízfolyás alakítja. A meder kőgörgeteges és hatalmas kőzettömbök között kanyarog. A völgy felső szakaszában többnyire állandó vízfolyás is található, melynek vizét a Mami-forrás több ága táplálja. A völgyben látható szürkésebb mészkő már a Tési Mészkő Formáció képviselője.

Hajag: négy hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoport. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négyemeletes kilátó állt. Megjelenése markáns, főleg nyugati és déli irányból tűnik ki nagy relatív szintkülönbségével. Keleti oldalról a Hárskúti-fennsík simul hozzá, mely a Dunántúl egyik legnagyobb átlagmagasságú területe a maga 450-500 méteres átlagmagasságával. A névadó falu a Dunántúl legmagasabban fekvő települése. Geológiai viszonyai nagyon változatosak, a földtörténeti középidőtől kezdve a kőzetek csaknem teljes sora megtalálható határában. A középidő triász időszaki kőzetei a Hajagok tömbjének alsó részén vannak a felszínen. A Hajagok tömbjének középső részét jura rétegek, felettük kréta kőzetek alkotják, így a teljes földtörténeti középidő megtalálható területén. A harmadidő eocén rétegei foltokban bukkannak elő, ez főleg Pénzesgyőr irányába jellemző. E helyeken jó eséllyel lehet találni a Szent László-pénze népies elnevezésű, az egykori tengerben élő egysejtű lény (Nummulites) megkövesedett vázát. E kőzettípusnál fiatalabb oligo-miocén kavics is nagy foltokban kerül a felszínre. A fent említett kőzeteket gyakran fedik el a negyedidőszaki löszös üledékek.

Ráktanya Tanösvény: 10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket. Útvonalunkra a harmadik pontnál fűzhető fel.

A multi által bemutatni kívánt mindhárom pont része a Magas-Bakony Turistája jelvényszerző túramozgalomnak, annak is "A Hajagok útja" névvel illetett túrája halad a mi útvonalunkon. Az igazolófüzet letölthető erről a linkről. Egy másik tematikus jelvényszerző túramozgalom pedig a 11. pontján a Szökrényes-követ érinti, ez az Öreg-Bakony bakancsosa névre hallgat. Az igazolófüzetet térítés ellenében ezen a linket lehet megrendelni.


Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (16 db): környezet: 4.88 rejtés: 4.88 web: 4.91 átlag: 4.89

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Bittmann 2019.11.03 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Nagyon szeretem Bakonybélt, azonban a multiláda pontjainál korábban még soha nem jártam. Vasárnap ebéd utánra terveztem a túrát, de a fiaim (tanulniuk kellett) és a férjem (vigyázni kellett a fiúkra) sem akart kimozdulni otthonról. Így végül a bátyám kísért el, aki ezidáig soha nem jött velünk túrázni. A nagyon pontos leírás megkönnyítette a keresét, mindhárom helyszín és rejtés nagyon tetszett!

IMG_8310IMG_8294(1)
IMG_8295IMG_8291(1)
IMG_8293(1) 
Doric és Laszisz 2019.11.03 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

nepster 2019.11.02 12:36 - Megtaláltam
Szentkúttól sétáltunk, nem jártunk még erre, köszönöm a lehetséget.

BumikaÉsTyutyi 2019.10.29 14:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.18
Hosszú kihagyás utáni első ládázásunk. Bakonybéli 3 napos pihenésünk alatt kerestük fel. Bár egész nap zuhogott az eső, ez nem tartott vissza minket. Nagyon szép, emlékezetes túra volt, ahogy csúszkáltunk a vizes faleveleken. Köszönjük!

IMG_20191029_125846IMG_20191029_133913
IMG_20191029_140121 
Zsu. 2019.10.27 12:33 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2019.10.27 12:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.68
Talán az utolsó felhőtlen, 20 fokos nap ez a mai idén és nem volt kedvem kihasználatlanul hagyni. Telekocsival indultunk tehát: Lillu, Zsuzsi, Bal3 és jómagam.
Ez az új kis multi volt a mai nap fő programja. Bakonybél végén parkoltunk és indultunk a bő 10 kilométeres túrácskára. Szép idő, jókedv és csodálatos őszi szinek. Egyszer melegünk volt, másszor az erdős részen cidriztünk. Nagyon klassz volt! A pontok mind rendben, a helyszínek szépek, a sziklák óriásiak. Köszönöm az éményt Hörcsögnek!

Mikulás

IMG_0232IMG_0233
IMG_0236IMG_0238
IMG_0241IMG_0244
IMG_0248IMG_0250
lelcache 2019.10.27 09:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

sirgalahad 2019.10.27 08:58 - Megtaláltam
Megtaláltam! [wapon beküldött szöveg]

scele 2019.10.27 08:57 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

Mira 2019.10.27 08:55 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2019.10.27 08:53 - Megtaláltam
Kitúrtam [wapon beküldött szöveg]

Fidorka 2019.10.27 08:53 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

johnnycache 2019.10.26 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.95
Köszönöm az élményt! :-)

Skali&Margó 2019.10.26 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.14
OK!

fodor8peter 2019.10.26 09:33 - Megtaláltam
Amúgy is erre volt dolgom, örültem a láda megjelenésének. Csodaszép völgy, a vége egészen vadregényes. A P4-en mentem fel a turistaházig, majd a S sávon vissza, az meg egy szép gerincút, bár a nyomvonala mindegyik térképen pontatlan.
A rejtések is szuperek, csak a végláádáért kár. Az alatta levő avarból kiáll egy kis kő; ez még nem törte volna össze a ládát, de valaki véletlenül valószínűleg ráterhelt, és ez elég volt az első repedésnek/lyuknak. Érdekes, hogy utánam már 14-en megtalálták, ezek szerint más nem vette észre. Sajnos én nem készültem cserével, bár ekkora ládát valószínűleg úgysem vittem volna.

Kopi 2019.10.23 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.67
Remek tematikus túra volt, kösz a rejtést!

RIPTOR 2019.10.23 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Gyönyörű őszi /nyári??/ időben sikerült megkeresnünk a ládát. Korábban már jártunk erre, mert a leírásban említett két jelvényszerző túrát is teljesítettük. Érkezéskor kicsit elszontyolodtunk, mert épp egy teljesítménytúra közepébe csöppentünk, így mindennek mondható volt a környék, csak csendesnek nem. Szerencsére már az utolsó csoportok hagyták el a szentkutat, így viszonylag nyugiban mentünk az első pontig, ami simán meglett. A második pontig rengeteg szép őszi kikericcsel találkoztunk, sokat fotóztuk őket. A harmadik pont is simán meglett. Tetszett, hogy akár GPS nélkül is megtalálhatóak , leírás segítségével a pontok. De hát Hörcsög ládáknál ez már csak így van.
Köszönjük a rejtést!
RIPTOR, Gabi

Butchman 2019.10.23 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

G_Sanyi 2019.10.20 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Gyönyörű időben kellemes sétát tettünk. Több kesserrel is találkoztunk, innen is üdv nekik! :)

macska 2019.10.20 13:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Remek időben, remek rejtések, varázslatos őszi színek, és egy váratlan találkozás. Minden összejött a mai napon, és a terepviszonyok is barátságosabbak voltak, az előzetes várakozásunkhoz képest.
Köszönjük a rejtést!
Pisti, Jenő

IMG_1890_1IMG_1898_1
IMG_1907_1IMG_1935_1
IMG_1939_1IMG_1954_1
IMG_1961_1IMG_1963_1

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (33 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu