geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4594. Forrástúra Jakab-hegyre (GCFOJA)

Aranyág-forrás

Aranyág-forrás

Éger-völgy patakja

Éger-völgy patakja

Éger-patak az első forrástól

Éger-patak az első forrástól

Változik a táj

Változik a táj

Piros út

Piros út

Fák árnyékában

Fák árnyékában

Négybarát-forrás

Négybarát-forrás

Négybarát-forrás

Négybarát-forrás

Lónyelvű csodabogyó

Lónyelvű csodabogyó

Fenyves-forrás

Fenyves-forrás

Ezt látja a Fenyves-forrás

Ezt látja a Fenyves-forrás

Jancsi-forrás

Jancsi-forrás

Piros kör az Egészség-forráshoz

Piros kör az Egészség-forráshoz

Ebbe a vízmosásba nehéz lemenni

Ebbe a vízmosásba nehéz lemenni

Egészség-forrás

Egészség-forrás

Egészség-forrás

Egészség-forrás

Panoráma a Misinára és a városra

Panoráma a Misinára és a városra

Apacsok-kútja

Apacsok-kútja

Ládaőrök :)

Ládaőrök :)

Ezt látja az Apacsok-kútja

Ezt látja az Apacsok-kútja
Szélesség N 46° 6,152'
Hosszúság E 18° 9,022'
Magasság: 411 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.10.27 14:00
Megjelenés időpontja: 2019.11.09 20:53
Utolsó lényeges változás: 2019.11.09 20:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: szamosszamoca
Felhasználó: szamosszamoca
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4000 m
Megtalálások száma: 37
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetente


Röviden
A láda (19X12X6cm-es konyhai doboz) az Egészség-forrás közelében "gravírozott" bükkfa tövében, avarral, ágakkal álcázva vár Rád. A többi ponton 9 cm magas hengerben - szintén bükkfa tövében lapulnak - laminált lapon jelszórészletet találsz.

Bevezető
A hárompontos multiládával a Jakab-hegyre hívlak, annak északi oldalán futó piros sáv Piros sáv turistaút mellett lévő források mentén, az Egészség-forrás után jelöletlen erdészeti úton, majd a kék sávról Kék sáv nyíló, jelöletlen erdészeti úton érsz célba.

 N 46° 5,970' E 18° 9,519' 394 m [GCFOJA-1]
 N 46° 6,152' E 18° 9,022' 416 m [GCFOJA-2]
 N 46° 5,663' E 18° 9,057' 477 m [GCFOJA-3]

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Indulásnak a Mecsek Gyöngye Apartmanház mellett lévő kis parkolót ajánlom.
 N 46° 5,870' E 18° 10,639' 294 m [GCFOJA+1parkoló] A parkolóból utad az Egészség-forrás leágazásáig a Piros sáv jelzésen halad. Erdészeti betonúton kezdődik túrád, ebből a pontból szép kilátás nyílik a városra:  N 46° 5,789' E 18° 10,465' 321 m [GCFOJA+panoráma], és itt kell lefordulnod balra az erdőbe.
Esős, jeges időben érdemes az Éger-völgyi Teca mama (bónuszként túrád végén itt csillapíthatod szomjad és éhséged) parkolóból indulni, mert az első parkolóból az erdőbe beérve az ösvény eleje meredek, nagyon csúszós lehet.  N 46° 5,220' E 18° 10,978' 236 m [GCFOJA+2parkoló].
Ha innen indulsz, akkor kövesd a Kék kereszt kék kereszt jelzést. A Piros sáv jelzést a  N 46° 5,776' E 18° 10,285' 299 m [GCFOJA+1kereszteződés] kereszteződésnél éred el, fordulj nyugati irányba.
Először az Aranyág-forrást éred el,  N 46° 5,801' E 18° 9,967' 326 m [GCFOJA+Aranyág-forrás] a turistaútról pár métert kell letérned az Éger-patak irányába. Ha esetleg a patakkal párhuzamosan lent a völgyben indultál, akkor egy kis kapaszkodás után a túlpartról is felfedezheted a forrást, sőt még a patakon is át tudsz kelni a forráshoz. A forrást 1958-ban, hölgyek rakták össze kövekből, nincs habarccsal összefogva. A név arra utal, hogy az építők közt több Ágnes nevű, aranyos, kedves asszony volt.
Éger-völgyet a Farkas-forrás után hagyjuk el.
A Négybarát-forrás a Szuadó-tető alatt a délre lejtő völgy kezdetében található forrás, Piros kör jelzésű ösvény vezet hozzá, itt kell jobbra fordulnod:  N 46° 5,952' E 18° 9,513' 400 m [GCFOJA+2kereszteződés]. Az első jelszórészletért keress a forrás előtt balra egy kis "szigetet", annak jobb szélén a második fa tövében kutass, a szúrós indákra figyelj!
A nevét négy jó barátról kapta, Baranyai Aurél, Csokonay Sándor, Millner Jenő, Millner Pál, akiknek monogramja a tábla négy sarkába vésve olvasható: BA , CS , MJ , MP; a tábla közepén pedig NÉGYBARÁT 1964 felirat áll.
Eredetileg merítős forrás volt, vízhozama 1-8 liter/perc értékek között mozog. Legutoljára 2015-ben újították fel, Baumann József tervei alapján.
A négy barát emlékét őrzi a Cinke-tanyánál található emlékkő. Mindennél erősebben kötötte össze őket a természet, a Mecsek szeretete, tisztelete. Csokonay Sándor a mecseki források és turistautak atyja, hátizsákjában mindig lapult cement, kőműveskanál és más forrásépítőeszköz, ha szükséges azonnal munkához láthasson. Hitvallása, hogy "a Hegy, az Erdő mindenkinek az legyen, ami neki: a béke, a csönd, az élet örök megújulásának színhelye" .
Tovább haladva széles erdei úton eléred a Kék sáv és a Piros sáv kereszteződését. Itt találod a Fenyves-forrást. A Szuadó-tető északi pereméről elinduló Szuadó-völgy kezdetében kövekkel kirakott foglalással és névtáblával is ellátott forrás, a Jancsi-forrással együtt a völgy legfelső helyzetű forrásai. A 2000-es évek elején pihenő padok is voltak itt, sajnos mára megsemmisültek. Csokonay Sándor foglalta, és a névtáblát is ő véste. Nincs állandó hozama, igen szélsőséges, 0-70 liter/perc között változik.
Alig indulsz tovább, máris előtted van az időszakosan jelentkező Jancsi-forrás. A foglalás pontos időpontját nem ismerjük, a Természetbarátok Turista Egyesülete (1911-1951) nevezte el és tábláját Csokonay Sándor készítette. A forrás vize egy gyertyán tövében szabadon jelentkezik.
Pár száz métert tovább haladva, Piros kör jelzi
 N 46° 6,055' E 18° 9,129' 456 m [GCFOJA+3kereszteződés] ponton az utadat az Egészség-forráshoz.
A forrás a Jakab-hegy északi oldalában, a Sötét-völgy felső szakaszán található. Az 1960-as években dr. Oppe Sándor vezetésével a Pécsi Orvos Egészségügyi Sportkör Természetjáró Szakosztálya foglalta és nevezte el. Hozama állandó, 6-20 liter/perc értékű. Szurdoka vadregényes, a forráshoz való lejutás sáros időben veszélyes lehet. A láda a szurdok fölött található, megtalálásához nem kell lemenni a forráshoz. A ládát rejtő fán vésett írás látható. Az utóbbi időben többször is találkoztunk erre őzekkel.
Az elágazási pontra visszaérve folytasd utadat a piros sávra Piros sáv merőleges erdészeti földúton délnek, ez nyílegyenesen, kb. 500 méter hosszan felvezet a kék sávra (úgy is lehet, hogy visszamész a Fenyves-forráshoz, és onnan indulsz el jobbra a Dél-dunántúli Kéktúrát jelentő kék sávon, így picit hosszabb és tarvágás mellett kell haladnod) Kék sáv, amikor eléred, fordulj balra itt  N 46° 5,800' E 18° 8,961' 523 m [GCFOJA+4kereszteződés]. Mielőtt célegyenesbe fordulnál, érdemes a tarvágás nyugati oldalán egy kicsit beljebb menni, például ide:  N 46° 5,800' E 18° 9,115' 510 m [GCFOJA+2panoráma], hogy ne szokványos helyről is lásd a tv-tornyot és a várost. A  N 46° 5,724' E 18° 9,136' 505 m [GCFOJA+5kereszteződés] pontban szintén jelöletlen útra fordulj be jobbra (gps készülék nélkül érkezőknek: a kékről ez az első leágazás jobbra, meredeken indul lefelé). Most már a Szörnye-völgyben jársz. Az Apacsok-kútja főként kötés nélküli kövekből épült, aljában-ikermedencében találhatsz vizet. Ez a forrás is időszakosan működik, hozama 0-60 liter/perc. A forrás falán festett indiánfejet és a forrás nevét látod. 2009-ben újították fel, Baumann József irányításával. A 2018-ban kihelyezett gránit névtábláját sajnos fél éven belül ellopták. A jelszórészlet ott vár a forrás előtti út bal oldalán, bükkfa tövében. Kérlek, óvatosan keresd, ne feledd, itt már természetvédelmi területen jársz!
Ha még nem jártál erre, folytasd utadat a Pálos templom romjaihoz (menj vissza a kék sávra, és fordulj balra) és a pazar kilátást nyújtó Zsongorkőhöz! A parkolóhoz a legsimább úton a kék sáv Kék sáv turistaúton juthatsz (Mi akkor jövünk így, ha ránk sötétedik, ez kényelmes erdészeti út). Ezen haladj egészen a Szuadó-nyeregig, avagy Patacsi-mezőig, itt a kék sáv elágazik az erdészeti útról, amin Te maradj tovább, ne térj le róla. Hamarosan Szunyolához érsz és innen a betoncsíkon térsz vissza autódhoz.
Nagyon szép lesz a túrád, ha a Panoráma úton jössz vissza .
Bármelyik lehetőséget választod, körtúrád során további ládákat találhatsz. (GCBUEK , GCAZ , GCfal1 , GCVIII , GCPUT, GCEGTE , GCEGVO, GCHAFT , GC500S; vagy GCBMGA, GCszny , GCGEG ).

A forrásokról bővebben: A forrásépítés alapjai
Források:
A Mecsek természetjáró kalauza
Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
A Mecsek Egyesület honlapja
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (12 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.80 web: 4.90 átlag: 4.81

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Sherpa 2020.05.30 16:02 - Megtaláltam
Mira társaságában

R-Gyu 2020.05.30 16:02 - Megtaláltam
Mira társaságában

Mira 2020.05.30 16:02 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Gábor66 2020.05.30 16:02 - Megtaláltam
Mira társaságában

Ancs 2020.05.30 16:02 - Megtaláltam
Mira társaságában

ChefBogi 2020.05.30 15:59 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v3.4.0]

macikupac 2020.05.30 15:51 - Megtaláltam
Ancs Tours 7.0 - Déli áramlat

 
Kokó 2020.05.30 15:50 - Megtaláltam
A húsvéti projekt helyett egy pünkösdi hétvégét sikerült összehozni. Remek társaságban sétáltunk egy kicsit a Mecsekben.
A multi pontjait 1-3-2 sorrendben kerestük fel. A forrásokból is csurrant-csöppent némi víz.

NégybarátFenyves
ApacsokIncsucsunna
Egészség 
Mathau 2020.05.30 15:26 - Megtaláltam
"-Ford, mi Csak egy kis gyengédségre vágytunk!
- Örüljetek a ráadasnak..."
[Geoládák v3.4.0]

anettx 2020.05.22 14:01 - Megtaláltam
TFTC!
Tavaszi 4 napos Mecsek - újra.
Klassz túra a Jakab-hegyen egy klassz multi nyomvonalán.
Eldugott helyekre visz, tetszett! A 3. pontnál balra irány helyett inkább az út forrással ellentétes oldalán leírás célszerűbb lenne, mert ugyebár ki honnan érkezik, én például Szörnye-völgyön keresztül, ami a terepviszonyok miatt jelentett némi kihívást:)
[Geoládák v3.3.2]

gcfoja-DSC09734gcfoja-DSC09743
hinia lux 2020.05.09 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
Jó sokat gyalogoltuk le- és felfelé, míg mindhárom forráshoz elértünk. Szép vidék nagyon. Sajnos a források éppen hogy folydogálnak, vagy még azt sem.

Zöld, dús lombú erdőKilátás útközben
Apacsok-kútjaLent az Egészség-forrás
Béla 53 2020.05.04 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.1 teszt]

copfocska 2020.04.26 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pandi91 2020.04.24 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk :)

BouLache 2020.04.24 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Igényesen kivitelezett multi, nagyon tetszett. Köszia lehetőséget! :-)

dendeocse 2020.04.05 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Megvan.

Révai család 2020.03.28 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Nagyon szeretjük a Jakab-hegyet és örültünk, hogy ismét keresgélhetünk a környéken. A volt vadászház felől indultunk. Az olvadás miatt végig bővízű patakok mentén kirándulhattunk, a Farkas-forrás oldalából is csorgott a víz. Először a Négybarát forrást kerestük meg, aztán tettünk egy kis kitérőt a Mihály remete forráshoz, ami nem a multi része. A Szuadóból jelzetlen úton kapaszkodtunk fel az Egészség-forráshoz, közben Lacika leesett egy kidől bükkfáról és tapssal el kellett riasztanunk egy vaddisznó családot. A forrásnál két kisbékával találkoztunk. Nagyon szép hely! Innen az Apacsok kútjához vezetett az utunk, ami szintén bőven ontotta a vizet! Medvehagymát szedtünk, majd szintén jelzetlenen indultunk vissza Farkas-forrás felé. Remek túra volt, köszönjük szépen a rejtést!

cosinus0 2020.02.29 12:00 - Megtaláltam
Ok.

lepke 2020.02.22 11:15 - Megtaláltam
Pompás időben remek sétát tettünk egy kedves ismerősömmel, aki most ismerkedett a játékkal. Kivételesen a segédpontokat is beütöttem a GPS-be, nehogy lebőgjek a gyopár navigációs képességemmel, de nem volt gond egy szál sem, haladtunk, mint kés a vajban. Sajnos a források vagy kiapadtak, vagy igen gyengén csordogáltak.
Ismét hagytam a gyöngylepke mellé egy vodkát is, noha olybá tűnik, hogy a játékostársak zöme hozzám hasonlóan absztinens, mert láttam, hogy egy két hónappal ezelőtti dobozban is még várakozik az itóka a megivásra.
Nosza, vigyétek és igyátok, ne maradjon a mókusoknak!

DSCN1231DSCN1232
DSCN1233DSCN1235
kobcikrajci 2020.02.18 12:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.65
Enyhe téli napon ide-oda a sárga avarkupacok, és némi sár között. Kis távon sikerült nagyobb szinteket megtenni, de valahogy most nekem céltalannak tűnt ez a bolyongás. Talán ha még valami fejtörő is akadt volna... Vizet a Farkas-forrásnál találtam, a többi kút hallgatott. A jelszóhordozók könnyen meglettek.

RoriZo 2020.02.15 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

geri83 2020.02.09 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Párduc50 2020.02.08 10:59 - Megtaláltam
Két hétvégét szántam a ládára. Az első héten A GCBMGA ládával az 1. és 2. részládát, a második hétvégén a GCMAK ládával a 3. részládát keresztem fel. A közeli ládákat meg kell becsülni :-) Ez egy kiváló koncepció, hasonlón én is gondolkodtam, de örülök, hogy más csinálta meg!

zalajaro 2020.02.07 12:35 - Megtaláltam
Orfűtől - Pécsig.

VP 2020.02.07 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.64
GCMAK-kal összefűzve Teca mamától (a Mecsekgyöngyénél nagyon kihalt volt minden, inkább lementem).
Sajnos a forrásokból nem nagyon folyik víz.
A 2. pontnál Zalajáróval találkoztam.
Élveztem az úttalan szintmeneteket. :-)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (37 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.