geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
43. Hollókő (GCHoKo)
Hollókő vára
Hollókő vára
A vár (by Z-M-an)
A vár (by Z-M-an)
Falak között (by Turabot)
Falak között (by Turabot)
A felső szinten (by Turabot)
A felső szinten (by Turabot)
Kilátás a várból (by Turabot)
Kilátás a várból (by Turabot)
A templom felé (by Turabot)
A templom felé (by Turabot)
Főutca (by Turabot)
Főutca (by Turabot)
A virágba borult főutca (by kepenu)
A virágba borult főutca (by kepenu)
A vár a faluból (by Z-M-an)
A vár a faluból (by Z-M-an)

Szélesség N 47° 59,802'
Hosszúság E 19° 34,960'
Magasság: 363 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.11.03 15:35
Utolsó lényeges változás: 2019.04.24 06:49
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó és Miklós
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 550 m
Megtalálások száma: 1093 + 14 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


A fa odújának mélyén egy 0,4 literes geobefőttes üveg.


A Hatvant és Szécsényt összekötő 21-es főúton haladva, távolból két pontról is feltűnik a festői fekvésű várrom, aminek eléréséhez az  N 47° 54,043' E 19° 40,524' 179 m [GCHoKo+1.Letero] pontban nyugati irányba kell letérni, majd Felsőtoldot elhagyva az  N 47° 59,402' E 19° 36,865' 258 m [GCHoKo+2.Letero] pontban szintén nyugati irányba kell letérni. A településre beérve keressük meg az  N 47° 59,795' E 19° 35,373' 349 m [GCHoKo+Parkolo] pontban levő nagy parkolót. Itt biztosan találunk szabad parkoló helyet, egyébként piszkosan és szemtelenül sok pénzért. Innen gyalogos, kb. 550 méter hosszú út vezet a várhoz, de a régi faluból is megközelíthető, ez rövidebb, viszont meredekebb.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Egy kis történelem
Az Árpád házzal rokonságban álló Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A család Illés ágának tagjai a tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítmény öregtornyát, Hollókő-vár legkorábbi részét, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait. Károly Róbert király 1313-ban, az akkor még lublói várnagy Szécsényi Tamás vajdának adományozta a várat. A XV. század elején a husziták vezére, Giskra foglalta el rövid időre. 1461-ben Mátyás király, Gúthi Országh nádornak és Losonczi Albertnek új adomány címén adta Hollókő várát, az ország felső részeiben vezetett hadjáratok idején szerzett érdemeik elismeréséül. 1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen. Véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, ám védő funkciója ekkorra megszűnt, elhagyták és a magányosan álló kis végvár megkezdte folyamatos pusztulását. I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszüntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de az amúgy is elhanyagolt állapotban lévő erődítmény felrobbantására már nem került sor. Ezért maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.

Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait. A belépőjegy ára felnőtteknek 900 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 Ft.

Palócföld éke, e táj legszebb gyöngyszeme Hollókő, Nógrád megye egyik apró zsákfaluja, mely népi építészetéről, népviseletéről és ízes tájszólásáról híres.

A település 1987 óta a világ kulturális örökségének faluja. Ezt a kitüntető címet az UNESCO adományozta. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tett - és tesz - eleget, hogy a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá, mindmáig élő, lakott település, melynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják. A ma nem egészen 400 lelket számláló település varázsát és egységét, a település közepén, az ófalu legnagyobb részét kitevő műemlékcsoport összesen 67 házból álló műemlék-együttese és festői természeti környezete adja. Az épületek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak.

Hollókő középkori templomáról szóló korai írásos emléket 1343-ból találunk. A XVI. századi törökdúlások idején a templom elpusztult. A XIX. században kőalapra emelték a település vályogból épült, tapasztott-meszelt falú, fatornyos római katolikus templomát. A faluképben is meghatározó, jellegzetes, gúlasisakos fatornyát 1889-ben építették.

Hollókő lakói palócok, akik ősi hagyományaik mellett mai napig őrzik színes, gazdagon díszített viseletüket. A teljes viselet az 1870-es és 1880-as években alakulhatott ki, melyet többszöri változás követett. Napjainkban is megcsodálható öltözetük mindössze az 1930-as évek tájékán öltött végleges formát. Ünnepi alkalmakkor, melyek közül a falu számára legfontosabb a húsvéti ünnepségek sorozata, a mai napig felöltik kézzel szőtt és hímzett népviseletüket.

Hollókő tehát mindmáig a múlt, egy eredeti állapotában megőrzött szelete, és ez legértékesebb kulturális kincseink közé emeli. Kicsi és nagy, idős és fiatal számára egyaránt tanulságos, emlékezetes ellátogatni a kis palóc faluba, a geoládáról már nem is beszélve:-)

Ládakarbantartás: 2012.11.08. amikor kénytelen voltam pár méterrel odébb helyezni, hogy ne lehessen köveket pakolni rá, melyek óhatatlanul betörik a dobozt.

Eredményes geoláda-vadászatot, majd kellemes vár és falulátogatást kíván,

Anikó és Miki

Ládatörténet
2019.4.17 A ládaoldal lassan fél éve nincs frissítve a valós adatokkal, ebben a formában nem kereshető, ezért adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (739 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.30 web: 4.59 átlag: 4.54

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

earl77 2019.04.19 14:00 - Megtaláltam
Elég nagy volt a tömeg az ünnep miatt. De a láda környéke szabad volt.

Csak most olvastam vissza, hogy elvileg két láda van. Én is csak a műanyag ládát találtam, azt hittem, minden oké, de itthon meg látom, hogy nem jó a jelszó, ami benne volt.
Teszek fel képeket az elfogadáshoz.

Köszi a rejtést!

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.04.24 06:37]

IMG_20190419_132845IMG_20190419_140307
Zsofka_Tom 2019.04.01 17:29 - Megtaláltam
Az odvas fa megvan, benne egy fekete hengerrel (az abban foglalt jelszót nem fogadja el logként.), ezen kívül csak hangyaboly van az odúban, befőttes üveg sajnos nincs. Majd egy órát kotortunk a metedek domboldalon, mindhiába. A koordináták sem jó helyre mutatnak, minduntalan a vár előtti padhoz vezetnek. Fotó alapján kérjük a találat elfogadását. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.04.24 06:36]

lovagias 2019.03.28 17:28 - Megtaláltam
Fehérkút társaságában. A Kordináta a bejárathoz vitt, odus fát a közelben sem találtunk.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.04.24 06:36]

fehérkút 2019.03.28 17:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.90
Lovagiassal közös találat lett volna (OKT közben ) ha megtaláljuk. Három GPS ( 2 Garmin és egy iphone teló) akárhogy is kísérleteztünk mindig a bejárat mellett lévő padhoz vitt. Itt viszont sehol az ígért fa! Így egy fél órai keresés után próbáltuk a rejtőt telefonon hívni , de Ő sajnos nem ért rá velünk foglalkozni. Pedig nagyon kíváncsi lennék hol az a ládika! De így örök titok lesz számunkra. Szerintem a megadott koordináta nem jó! Így kérem a mellékelt kép alapján az elfogadását!
Közben kezd tisztulni a dolog. Ha jól értelmezem míg mi kerestük a ládát ( a régi koordinátán?? ) abban az időpontban új helyre költözött a ládika???

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.04.24 06:35]

2019 03   (OKT) 091 
ht01 2019.03.16 23:59 - Megtaláltam
OKT közben, a ládát sajnos nem találtam meg, kérlek, a képek alapján fogadd el a megtalálást. Köszönöm.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2019.03.21 11:56]

53873450_465759160630903_5917633484054069248_n54132948_1145404705620294_3240557841353801728_n
54517592_424158578155035_7152041796850155520_n 
Glanthor42 2019.03.16 13:27 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.79
Megtaláltuk OKT közben!
A befőttes üveg a geoláda, ez elé mélyen van az odúban, ha nem találjátok akkor is kotorjatok csak nyugodtan ott lesz. A beltartalom eléggé nedves, a jelszó alig olvasható. E mellett van egy műanyag láda is, amiben szintén van egy jelszó, de ez nem egyértelmű, hogy miért van itt(átverés?, a régi láda?). Mindenesetre com-os oldalon sem találtam szóval az sem lehet. Ennek a ládának én azért jobb helyet is el tudnék képzelni a vár környékén.

Csabiq 2019.03.10 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Valóban mélyen van. Pedig oviban langalétának becéztek! [Geoládák v2.2.5]

DonPipi 2019.02.24 13:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
A láda az eredeti kordinátákon a helyén van a fa odvában csak legyen elég hosszú a karod! :) Szóval bátran keressétek ott van!
Kérem a rejtőt, hogy az emailban küldött információk alapján a megtalálásomat hagyja jóvá, köszönöm!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2019.02.25 20:19]

mravikek 2019.02.23 12:29 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [g:hu 1.6.1x]

zöldfülű 2019.01.19 11:00 - Egyéb
OKT kapcsán ismét erre jártam, a várrom továbbra is gyönyörű látványt nyújt a szelíd cserháti lankák ölelésében

OKT 2019 01 19 006 
Bl4st3r & Amy 2018.12.29 12:42 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Piedone 2018.12.26 21:59 - Nettaláltam
.

Bl4st3r & Amy 2018.11.12 22:47 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Fringilla és Kuglóf 2018.11.12 14:00 - Megtaláltam
Végigkotortam az odút, sajnos a ládának hűlt helye van. Kérem a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:37]

IMG_20181112_133527IMG_20181112_133532
sinus90 2018.11.11 11:30 - Megtaláltam
.A ládát nem találtuk, ezért felhívtuk a rejtőt. Volt nálunk tartalék doboz, de a rejtő nem szerette volna, ha kirakunk egyet, nehogy több doboz is legyen és csak mi nem találtuk meg. Ezért abban maradtunk, hogy jelszó nélkülit logolunk mindketten guppikkal. Ezennel kérjük és köszönjük a találat elfogadását.
Többször jártam már Hollókőn:
Voltam itt buszos turista kiránduláson. Eszméletlen sok és finom sajtokat vettünk.
Szécsényben szilvesztereztünk és átjöttünk közben ide is!
Kéktúráztunk is itt.
A Magyar Vándor játék kapcsán is voltunk a faluban.
A szelfi a kilátásos dombtetőn készült, ahonnan indultunk le a ládáért.
A fa mellett kell a láda felé lemenni.
A visszafelé úton még egy kép készült a várról.
Köszi az invitálást! Amíg itt voltunk még a nap is kisütött!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:37]

-1-2
-3-4
csercsal 2018.11.03 11:57 - Nem találtam meg
2 odút is találtunk, lefényképeztünk, de ládát nem ???? [Geoládák v2.2.5]

Mkatalin 2018.11.02 11:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Sajnos, csak a helyet találtuk meg, a ládát, ahogyan az előző kommentelő családnak, nekünk sem sikerült. A láda picit nehezen közelíthető meg, de száraz időben nem probléma.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:38]

IMG_20181102_124741IMG_20181102_124741
IMG_20181102_115007 
mperecsenyi 2018.11.01 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Fantasztikus családi nap a meglepően meleg novemberi időben. Kicsiknek feltétlen ki kell próbálni és Holló Jankó játszóteret, homokozáshoz pedig kiváló a Hollókó-Ófalu felé vezető út mellett kis játszótér, ahol még most sok helyben használatos játék van kitéve. A falu csodaszép és a várat mindenképp érdemes felkeresni, mert jövő év elején további építési és felújítási munkálatok miatt bezár egy időre. A ládához vezető út az erdőn keresztül elég meredek és a falevelek miatt még száraz időben is egészen csúszós, ezért gyerekekkel csak óvatosan! Nálunk a két éves sajnos nap végére eléggé elfáradt, így kevésbé volt türelmes kincskereső. Találtunk egy odvas fát, ami szerintünk a rejtek lehet, de benne nem tálaltuk meg sajnos a ládát. Korábbi kommentek alapján pedig ott kell légyen, csak sokat kell keresni. Negyed óra odúban tapogatózás és keresgélés után feladtuk és a játszótér felé vettük az iranyt. Képek alapján kérném az elfogadást.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.11.13 11:39]

20181101_15315620181101_152200
SzMartzy 2018.11.01 10:50 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.0]

Takács Martin Ferenc 2018.10.29 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! kerestem egy darabig [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1121 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu