geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
634. Szolnok Belvárosi Séta (GCSZBV)
A Kárpát-medence
A Kárpát-medence
Folyók találkozása az emlékművön
Folyók találkozása az emlékművön
... és a valóságban is
... és a valóságban is
Nepomuki Szent János szobra
Nepomuki Szent János szobra
Ládász! Itt már ne keresgélj!
Ládász! Itt már ne keresgélj!
A Tiszai hajósok emlékművénél
A Tiszai hajósok emlékművénél
Kivételesen senki nem áll sorban vízért
Kivételesen senki nem áll sorban vízért
Tisza Szálló és Gyógyfürdő
Tisza Szálló és Gyógyfürdő
A Szigligeti Szigligetivel
A Szigligeti Szigligetivel
Zounok ispán
Zounok ispán
Kossuth tér
Kossuth tér
Városháza
Városháza
Damjanich Múzeum
Damjanich Múzeum
A Verseghy Könyvtár bejárata
A Verseghy Könyvtár bejárata
Bíróság
Bíróság
Mária-oszlop
Mária-oszlop
Tabáni Tájház
Tabáni Tájház
Gyaloghíd
Gyaloghíd
'56-os emlékpark
'56-os emlékpark

Szélesség N 47° 10,410'
Hosszúság E 20° 12,393'
Magasság: 88 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.07.15 07:00
Utolsó lényeges változás: 2016.07.03 11:33
Utolsó változás: 2020.02.10 06:48
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: kulisz, felújította: riasztos csapata
Felhasználó: Katulyakutatók (ex riasztos)
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 517 + 3 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


1. N 47° 10,410' E 20° 12,393' jelszórészlet-hordozó villamos szerelvény tartószerkezetén
2. N 47° 10,317' E 20° 11,752' jelszórészlet-hordozó a zöld kapu középső zsanérja környékén. Mágneses.
3. N 47° 10,512' E 20° 11,730' jelszórészlet-hordozó a kőemelvény mögötti villamos szekrényen
4. N 47° 10,562' E 20° 12,244' jelszórészlet-hordozó a trafóház ereszcsatornáján.
5. N47° 10,435' E 20° 12,356' 7x10x2,5 cm-es láda a lánctalpak alatt. Pótjelszó: a kopjafához legközelebbi pad háttámláján


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Kedves Játékostársak!
Egy Szolnok belvárosi körsétára invitálunk benneteket. A séta időtartama kb. egy óra, de ezt jelentősen megnövelheti az útközben található műintézmények készletéből elfogyasztott alkoholos italok mennyisége. :-)

Szolnok a Tisza és a Zagyva folyók találkozásánál jött létre, néhány évtized híján 1000 évvel ezelőtt. Ma Szolnok megyei és járási székhely.

Budapesttől 100 km-re fekszik. Bárhonnan könnyen megközelíthető gépkocsival a 4-es, 32-es és 442 sz. utakon. Vasúton is több vonalról elérhető, így a 100-as Bp. Nyugati - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony, a 120-as Bp. Keleti - Szolnok - Békéscsaba - Lőkösháza oh., a 82-es Hatvan - Szolnok, a 86-os Vámosgyörk - Újszász - Szolnok, a 130-as Szolnok - Hódmezővásárhely és a 145-ös Kecskemét - Szolnok vasútvonalakról. Természetesen, sok településről érkezik ide távolsági autóbusz is. Mint a fentiekből látható, centrális elhelyezkedésű város, tulajdonképpen az Alföld közepén található.

Sétánkat a Szent István térről kezdjük, mely nem tartozik szorosan a Belvároshoz, de itt található a legközelebbi, nem fizetős parkoló.  N 47° 10,407' E 20° 12,406' 88 m [GCSZBV+parkoló] A busszal érkezőknek a MÁV Kórház megállóban (a 2, 2Y, 3, 11 számú autóbuszok érintik) kell leszállniuk. Innen kb. 90 m-re található a séta kezdőpontját jelentő Millenniumi Emlékhely a "Kalocsai királyfej" c. alkotással, mely Szent Istvánt ábrázolja. A szobor körül a Kárpát-medencét formázó emlékpark található. Az első ponthoz induljunk el a "Dráva mentén" és a" folyó" majdnem odavezet.

1.  N 47° 10,410' E 20° 12,393' 89 m [GCSZBV-1] A jelszórészlet-hordozó vonzódik egy villamos szekrény tartóeleméhez. Az idézőjelben megtalálod, amit keresel. Pontosan olvasd le!

Sétánkat a Vártemplom mögött kanyargó kis sétányon folytatjuk. Elhaladunk Szolnok második legidősebb (ez meg is látszik rajta) szobra Nepomuki Szent János szobra mellett (régebben a Zagyva torkolatánál állt, mert a halászok védőszentje is), majd megcsodálhatjuk a Vártemplomot . A Vártemplomról és a hajdani szolnoki várról bővebben a In memoriam szolnoki vár láda mesél. A templom előtt, kősziklát formázó talapzaton áll Szent István egész alakos szobra .  N 47° 10,405' E 20° 12,326' 86 m [GCSZBV+szobor] Elhaladunk a Török emlékkút mellett, majd átmegyünk a Zagyva fölött a Nyáry Lőrinc hídon, melynek névadója a vár egykori kapitánya volt. A híd után rögtön forduljunk balra és menjünk le a lépcsőkön a Zagyvaparti sétányra, melyen eljutunk a Tisza és a Zagyva találkozási pontjához. Ha szerencsénk van még a Tisza Evezős Egylet sportolóinak vízre szállását is láthatjuk, majd sétánkat a híd alatt átvezető gyalogos- és kerékpáros aluljárón át folytatjuk. Az aluljáró után balra fordulva, a híd lábazatánál megtekinthetjük a Tiszai hajósok emlékművét .  N 47° 10,342' E 20° 12,078' 88 m [GCSZBV+emlékmű], majd utunkat a Dr. Béres József sétányon folytatjuk a Tisza partján. Ezt a területet a Csepp Park láda dolgozza fel. Mi a Tisza Szálló és Gyógyfürdőig megyünk. A Gyógyfürdő hátfalán épült kifolyónál, mindig sokan állnak a gyógyvízért sorba. Az alkáli hidrogénkarbonátos és jódos gyógyvíz a gyomorpanaszokra nyújt enyhülést. A Gyógyfürdő mögött forduljunk jobbra és sétáljunk ki a Sóház útra. Szemben rögtön megláthatjuk a Szigligeti Színház épületét (jelenleg felújítás akatt), előtte Szigligeti Ede szobrával . Ha balra fordulunk, egy csónakos alakot pillanthatunk meg. Ez Zounok ispánnak , Szolnok névadójának és a megye első ispánjának szobra.  N 47° 10,307' E 20° 11,760' 83 m [GCSZBV+zounok] Legendáját a medence falán elhelyezett, kissé megkopott tábláról silabizálhatjuk ki.

2.  N 47° 10,317' E 20° 11,752' 83 m [GCSZBV-2] A jelszórészlet-hordozó a zöld kapu középső zsanérjának környékén. Mágneses. Az idézőjelben megtalálod, amit keresel. Pontosan olvasd le!

Menjünk tovább Szolnok megye egyik legrégebbi gimnáziumának, a Verseghy Ferenc Gimnáziumnak a tömbje előtt. A Gimnázium és a Körházak között forduljunk be a Magyar utcába, melynek árnyat adó fái alatt hamarosan a Szolnok főterének számító Kossuth térre érünk. A tér eredetileg egy ligetes vásártér volt, majd a szocializmus éveiben itt vezették át a 4-es számú főközlekedési utat. A most látható arculat kialakítása 2007-ben kezdődött. A 4-es útból egy 2x1 sávos út maradt, melyen csak az autóbuszok, taxik és a megkülönböztető jelzést használó járművek hajthatnak át. A tér nyugati oldalán közösségi tér található. Decemberben itt állítják fel a város Karácsonyfáját. Itt található a multi harmadik állomása.

3.  N 47° 10,512' E 20° 11,730' 80 m [GCSZBV-3] A jelszórészlet a kőemelvény mögötti villamos szekrény oldaláról olvasható le.

A tér középső részén a Damjanich János Múzeum előtt, - melynek lépcsőjén az alapító Dr. Balogh Béla lépked éppen (természetesen csak szobor formájában), - egy szökőkutat alakítottak ki, melynek vízsugarai között nyáron a gyerekek pacallá ázva, szívesen játszanak. A Kossuth téren található még a Városháza , melynek felújítása most fejeződött be (2016 április), de találhatunk itt éttermet, cukrászdát és kávézókat is. Ugyancsak e középső rész több pontján találjuk meg a - nekünk különösen kedves - zsánerszobrokat, Kligl Sándor alkotásait. Legújabb darabjuk a Zagyva partról jövő Horgász , aki mögött egy macska settenkedik a halat lesve. Közben át is értünk a tér keleti oldalára. Itt látható a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár pár éve felújított hatalmas épülete is. Ha kigyönyörködtük magunkat és kipihentük a séta fáradalmait a Horgász mögötti árnyas padokon, mely terület szintén közösségi térként funkcionál, haladjunk tovább a Kossuth Lajos úton a Zagyva felé. Útközben láthatjuk az impozáns Megyeházát (a díszterme nagyon szép), és a Szolnoki Járásbíróság kissé romos épületét. (Na igen, amit ebbe az épületbe az idők során már belekívántak....) Szemben érdemes megcsodálni a nemrég felújított lakóházak (Angyalos-ház) homlokzatán lévő szobrokat is. Kiérve a Szabadság térre, menjünk fel a Mária-oszlop mellett található lépcsőn és keljünk át az úton. A Zagyvaparti sétányon haladjunk felfelé és közben a túloldalon láthatjuk a Művésztelepet is. Elérve egy kis lépcsőhöz.  N 47° 10,531' E 20° 12,255' 86 m [GCSZBV+lépcső] a sétány baloldalán, a gyaloghíd előtt, forduljunk le a Tabánba. Hajdan a városnak ezen a részén álltak a halászok házai. Mára csak egy ilyen épület maradt, a Tabáni Tájház épülete, melyet a Damjanich Múzeum üzemeltet. Érdemes benézni. Különösen a Múzeumok Éjszakáján hangulatos, mikor korhű módon, gyertyákkal világítanak benne. Sajnos csak május 1. és szeptember 30. között, szerdától szombatig látogatható. Az aktuális jegyárakat és nyitvatartási időt itt találjátok. Érdemes azonban kívülről is megtekinteni, és elképzelni azt a kort, amikor csupa ilyen ház állt a környéken. Ezzel meg is érkeztünk a multi negyedik állomásához.

4.  N 47° 10,562' E 20° 12,244' 85 m [GCSZBV-4] A jelszórészlet a Tájház mögötti transzformátorház ereszcsatornájáról olvasható le.

A Tájház megtekintése után menjünk át a gyaloghídon. A Zagyva túlsó partján, a gáton induljunk el visszafelé és az első lehetőségnél forduljunk le a Bástya utcába. Az utca végén háromszöggé szétnyíló tér már a Szent István tér, amelynek túloldaláról sétánk indult. Itt, a Bástya utca végén áll az '56-os emlékkő , melyet Recskről hoztak. Mellette kopjafa, ami előtt lánctalpak tipornak át a romokon. Ezzel megérkeztünk a multi végládájához.

5.  N 47° 10,435' E 20° 12,356' 90 m [GCSZBV-5] Ne félj,- a szemben állva - baloldali lánctalp alá nyúlni, nem lesz baja a kezednek!

A ládában megtalálod az utolsó jelszórészletet. A jelszót a multi pontjain talált jelszórészletek alkotják egymás után írva. A ládánál nagy a mugliveszély, ezért körültekintően húzzátok elő! Kicsit arrébb, a padoknál lehet logolni. Mivel a doboz kicsi, ajándék korlátozottan, toll egyáltalán nem fér bele, ezért kérlek, tollat hozzál magaddal!
Ha a láda eltűnne, pótjelszó a kopjafához legközelebbi pad háttámláján.

Köszönjük, hogy velünk tartottál a sétánkon! Látogass el velünk a Bivaly-tói tanösvény ládánkhoz is, egy újabb sétára!

Források:
Wikipedia
Köztérkép
Városom

A láda története:
2016. 03. 29. A láda régóta beteg volt, így szabályaink szerint átkerült az adoptálható ládák közé, 2016. 3. 29. Admin (Fazék)
2016.04.03-án adoptálta riasztos csapata.
2016.04. 20-án új ponttal, pont áthelyezéssel és jelszóval megújult a láda.
2017.02.26 ládaellenőrzés.
2017.08.06 ládaellenőrzés.
2018.07.29 ládaellenőrzés, láda pótlása, pótjelszó kihelyezése az 5. ponton.
2019.02.17 ládaellenőrzés, pótjelszó pótlása az 5. ponton.

katt
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (342 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.15 web: 4.38 átlag: 4.35

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

kivancsifancsi 2020.02.22 17:20 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2020.02.22 17:20 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bendínó 2020.02.22 17:20 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

pappgyorgy & Aniko 2020.02.08 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

straboti 2020.02.02 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jó ötletet adott... [Geoládák v3.3.2]

MoMaszter 2020.01.05 11:39 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.16
A szolnoki ládázásunk belvárosi részének vázát adta ez a multi, amire a többi ládát "felfűztük"! Érdekes helyszíneket mutat be, érdemes végigsétálni rajta!

Nekünk legjobban az 56-os emlékpark szobra tetszett, ahol a teljes tank megjelenítése nélkül is érzékletesen mutatta meg a művész az esemény durvaságát: sajnos a lánctalpak és hatalomra segített bagázs nem csak köveket, hanem álmokat, életeket is eltapostak!

Köszönjük a rejtést!

Tanktorzó 
duranyikd 2020.01.04 19:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

JIV8IZ 2019.12.27 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A 2. Ponton építési terület van, a leírtak már nem megfelelőek. [Geoládák v2.2.5]

gabocza 2019.11.16 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Rézangyal77 2019.11.06 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!

Bat&Cat 2019.10.22 11:25 - Megtaláltam
Megvan! [Geoládák v2.2.5]

RoliHun 2019.10.05 23:59 - Megtaláltam
Szolnoki szülinapos hétvége Zsuval és Baluval
Köszi a rejtést

zsuuu 2019.10.05 23:59 - Megtaláltam
Szülinapos hétvége Rolival és Baluval 4.
köszi

SimlisCsibe 2019.09.18 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

stikli08 2019.09.18 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm hogy megmutattad! [Geoládák v2.2.5]

lakkanto 2019.08.25 16:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Ez nagyon szép volt, Tisza, vár, parkok, folyópart.

almasi.r 2019.08.25 08:59 - Egyéb
Megtaláltam korábban, de nem jelzi a program megtalált ládának, így újra beírtam a jelszót. [Geoládák v2.2.5]

Senator62 2019.08.09 18:50 - Megtaláltam
Nagyon szuper séta volt, sok érdekes látnivalóval.

almasi.r 2019.08.03 21:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

banyóka 2019.07.22 20:17 - Megtaláltam
Reggel elkezdtük, aztán fürdés, kajakozás a Holt-Tiszán, este befejeztük

Lili.th 2019.07.22 00:00 - Megtaláltam
Még sokkal többet is sétáltam volna, ha nincs épp kánikula.

 
gst76 2019.07.21 13:39 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.94
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]
Szolnoki kerékpáros ládatúra 4/6-os találata. A többi, belvárosi ládával párhuzamosan kerestem fel.
Sajnos, Szolnok belvárosa nem igazán kerékpár - barát.
Az utak nagy részén tilos a kerékpározás, csak a járdán lévő kerékpárúton lehet haladni. Az is hol a páros, hol a páratlan oldalon. Indokolatlan ez a túlszabályozás! Nem tudtam élvezni a közlekedést. :( Ez nem a rejtő hibája, hanem a Városvezetésé.
1-2 ponton sok időt veszítettem, mire rájöttem, hogy tűréshatáron belül van egy másik potenciális jelszó hordozó.

vViktor 2019.07.13 14:36 - Megtaláltam
Szolnoki kerekezős ládázós.

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic

dvorcsakl 2019.06.17 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

AlanTheWild 2019.06.03 15:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.80
Szolnoki munka előtt, után jártam be a városi multik egy részét. Köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (530 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.