geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
35. Bokodi-tó - Retro láda (GCboko)
horgásztanyák
horgásztanyák

látványos stégek
látványos stégek
látványos stégek
látványos stégek
látványos stégek
látványos stégek

a lemenő nap fényében
a lemenő nap fényében


a láda erre bújkál
a láda erre bújkál
madártávlatból
madártávlatból
madártávlatból
madártávlatból
madártávlatból
madártávlatból
madártávlatból
madártávlatból


Szélesség N 47° 29,423'
Hosszúság E 18° 16,814'
Magasság: 179 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.09.19 12:25
Megjelenés időpontja: 2001.10.23 00:00
Utolsó lényeges változás: 2018.11.07 09:47
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant+stmester
Felhasználó: mazsola069
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 170 m
Megtalálások száma: 672 + 8 sikertelen + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A láda egyesületi doboz. A horgásztó melletti kiserdőben található, egy vízszintes, kidőlt fában, kéregdarabokkal álcázva.
Jól rejtsd vissza, nehogy lába keljen ;)


Az igazán látványos stégek a tó túloldalán találhatóak:
Látványos stégek:  N 47° 29,658' E 18° 16,319' 171 m [GCboko+látványos stégek]
A ládába TravelBug NEM helyezhető.

Bokodi-tó

A Bokodi-tó az 1961-ben induló Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesített mesterséges hűtőtó, amely az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett. Az Által-ér Császár községtől délre ered, és Dunaalmásnál torkollik a Dunába. Az Által-ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található. A gát funkciója a hűtőtó természetes keringtetésének fenntartása, ugyanis az erőmű felmelegíti, míg a "hideg ágban" lehűlt víz a technológia miatt keletkezett gőzt hűti vissza. Az erőmű folyamatos működése miatt a tó télen sohasem fagy be teljesen. A tó körül jelentős horgászparadicsom bontakozott ki az elmúlt időben.
A Bokodi-tó mindössze három évtizedes múltra tekinthet vissza, madártani jelentősége azonban - kedvező természetföldrajzi adottságai és 160 hektáros nagysága révén - mégis kiemelkedő. Az oroszlányi erőmű hűtőtavaként elsősorban ipari célokat szolgál, de rekreációs (elsősorban horgászati) szerepe is mind számottevőbb. A tó egy regionális léptékű, észak-dél irányú ökológiai folyosó azon szakaszán helyezkedik el, amely mintegy "szűk keresztmetszete" a Bársonyosi-dombság és a Vértes nagykiterjedésű erdei között húzódó madárvonulási útvonalnak. A hűtőtótól délre, Bokod és Pusztavám között húzódik Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb kiterjedésű - többszáz hektáros - legelőterülete, mely nagyrészben még természetszerű állapotokat tükröz, de az utóbbi években az emberi bolygatásnak sajnos mind több formája veszélyezteti.

Megközelítés

tömegközlekedéssel
Oroszlány Dózsa Gy. út - Kecsédi út kereszteződésében található buszmegállótól javasolt, kellemes sétával elérhető.

Autóval
Az Oroszlányt és Bokodot összekötő útról  N 47° 28,843' E 18° 16,664' 181 m [GCboko+crossing] koordinátánál kell letérni, parkolni az  N 47° 29,359' E 18° 16,764' 190 m [GCboko+parkolo] tudtok. Innen kb. 200 m séta a láda, útközben már látható a tó. Kérjük a láda hosszú életének érdekében gyalog menjetek a partra, a horgászokkal való összetűzést elkerülendően.
Szúnyogokra készüljetek!

Bokodról

A 2200 lakosú település az M1-es autóúton közelíthető meg Tatabánya felé, onnan délnyugati irányban Környén keresztül Oroszlányra, majd nyugatra kb. 6 km. Valamikor itt is római telep volt, a honfoglalás idején szlávok lakták a vidéket. 1146-ból származik első írásos említése, később Károly Róbert nyilván innen származó jegyzőjének, Bokodi Györgynek a nevében került elő a község neve 1326-ban. Nagy Lajos királynak kedvelt vadászterülete volt a környék: közel állott ide szívesen látogatott Gerecér nevű vadászkastélya, a későbbi Gerencsérvár . Ebben a várban szállt meg 1439-ben egy éjszakára az Albert király halála után megözvegyült Erzsébet királyné a csecsemő V. Lászlóval. Kíséretében volt Kottaner Ilona, a Visegrádról ellopott koronával. Innen indultak tovább a székesfehérvári koronázásra.
A reformáció hatására (1517) a lakosság többségét kitevő evangélikusok alkottak gyülekezetet Bokodon.
Az ezt követő félévszázadot meghaladó viszonylagos nyugalom után a falu elpusztult, több évre pusztává lett a török háborúk következtében.
A veszély elmúltával visszaszállingozó régi lakossággal újratelepülők is jöttek, Hont és Nyitra megyéből tótok és kisebb részben németek, akik idővel elmagyarosodtak. Az 1689. június 3-án datálódott "faluszálló levél" amit Szécsény György esztergomi érsek adott ki, védelmet adott a lakosságnak létfeltételeinek megteremtéséhez, vallásgyakorlásához is.
A lakosság pótlására további telepítések történtek: 1718-ban németek Moson megyéből és Bajorország-Vorallbergből, 1751-ben pedig Pozsony megyéből tótok települtek a faluba.
A település a XX. században a környező falvakkal együtt kapcsolódott be a szénbányászatba. Határában építették fel a Vértesi Hőerőművet.

Leánykori nevén az Oroszlányi Erőmű (amely valójában Bokod határában van) életének első lényeges állomása 1961. december 1-je volt. Ekkor kapcsolták párhuzamosan az ország villamos energia rendszeréhez az akkor legkorszerűbb erőmű 1-es számú blokkját, majd félévenként a többit.
Az erőmű 1978-tól látja el Oroszlány távfűtését és melegvíz szolgáltatását. 1985-től kezdődően mind a négy blokkot rekonstruálták. Több műszaki korszerűsítés történt azóta is, elsősorban az erőmű hatásfokának javítását célozva. Jelenleg az erőmű névleges teljesítménye 240 MW. 1991. november 1-jén jött létre a Tatabányai Hőerőmű Vállalat dorogi, tatabányai és bánhidai erőművének, valamint az Oroszlányi Hőerőmű Vállalatnak az összevonásával a Vértesi Hőerőmű Vállalat, amely 1992. január 1-jén alakult át részvénytársasággá (Vért, mely két bányát és három erőművet foglal magába). A Vért jelen feladatai közül a legfontosabb az oroszlányi erőmű megújítása, mellyel 2014-ig 2700 munkavállalónak lesz biztos a megélhetése.

Egyéb információk

Bokodról
Bokodi Evangélikus Egyházközség
Villamos Energia

Ládatörténet2018.9.19.
stmester és emiGrant újrarejtették a beteg ládát. [Admin(Fazék)]

2016.11.30.
A ládát örökbe adtam.
skiccpausz

2016.06.08.
A láda vmi miatt színültig megtelt vizzel, ezért kapott egy +belső vízálló dobozkát és új helyre költözött! (régi koo.:N 47° 29,417' E 18° 16,806')
Keressétek szeretettel!
skiccpausz

2014.10.26.
A ládát örökbefogadtuk és felfrissítettük. Koordináták pontosítva és lett egy pótjelszó is elhelyezve. Új képek is vannak:D Keressétek!
skiccpausz&nárcisz&(misi)

2013.08.17.
Miután a "rejtekhelyül szolgáló kiszáradt facsonk "szétforgácsolódott", így a ládát a vízszintes kiszáradt fatörzsben keresd!

2009.05.25.
A ládát adoptáltuk, a leírást kiegészítettük, és új helyre (közelebb a tóhoz) rejtettük! A láda most egy kb. 20 cm magas, 10 cm átmérőjű hengeres kávésdoboz, CD nem fér bele!

2008.01. 26.
Nagy Láda Karbantartó Projekt keretében újratelepítette, a leírást bővítette. Csuhás és zem .

2003.09.22.
(H)Őskori láda, talán az első horgásztavas dobozka. A forgalmas környéknek áldozatul esett többször. Eredeti leírás:
Na végre én is elhelyeztem a dobozkámat.(kb.30x20x15-ös kék fedelű) A régi 1-es úton Tatabányáig mentek,ott pedig Oroszlány a következő útirány.Oroszlányon keresztül mentek Bokod felé és amikor meglátjátok a szénszállító szalagot(egy ronda zöld cső),akkor annak a túloldalán elmentek jobbra.Kb 2 km-re lesz egy földút balra be az erdőbe,ott kell elfordulni,és ott már közel lesz a dobozka avarral letakarva a fa tövibe. Előre is elnézést kérek,ha nehéz lesz megtalálni,de még kezdő vagyok a GPS-el.
Jó vadászást! Helló' LalapapaMiután Magyarország 35. ládájáról van szó, és ez az első tavas ládika is egyben, ezért a láda nevéhez hozzáfűztük a "Retro láda" megjelölést!

katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (461 db): környezet: 3.96 rejtés: 3.89 web: 3.85 átlag: 3.90

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


kifli csapat 2019.01.01 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Meglett, köszi!

Ifialex 2018.11.02 14:45 - Megtaláltam
Aki akar egy népszerű fényképért megy a tóhoz, annak sokat kell gyalogolnia a ládához, ami valljuk be nem a legszebb helyen van. Nekem a tó sem tetszett. Lebegő falu az erőmű árnyékában.

Imperator Csaba 2018.11.01 15:48 - Megtaláltam
+Van! Köszi :-) [Geoládák v2.2.4]

Ládavadász96 2018.10.31 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.02
Sajnos a tó és a horgásztanyák környéke borzasztóan szemetes. Nem jó érzés a környéken sétálni. A vízpartot nem lehet normálisan megközelíteni, mert mindenhol a pecások házai foglalják el a helyet. A tóról fényképet is csak a hídról tudtunk készíteni.
Csak annak ajánlom, aki eggyel több geoládára vágyik.

Salika 2018.10.28 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ági&Gabi❤ 2018.10.28 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kicsikoda1 2018.10.22 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

TéGé74 2018.10.20 09:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.00
megvan

szentkereszty 2018.10.07 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.66
Valamiért azt gondoltam, hogy a látványos stégek környékén lesz a láda, nem pedig a tó túloldalán...

Szentkereszty_cimer 
Tesztelo.hu 2018.10.06 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést. [g:hu 1.5.4]

Twini 2018.10.06 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
Gyönyörű környezetben kellemes őszi séta. Köszönjük a rejtést!

Szilvil 2018.09.23 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

dev86xr 2018.09.23 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi! :) [Geoládák v2.2.4]

emiGrant 2018.09.19 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 4.20
A tó nagyon szép, a "lebegő" házikók érdekesek, de az az erdő ahol a láda volt nem különösebben szép. Emiatt nem tudtam 5-öst adni a környezetre. Mivel új gazdára vár, nem akartuk teljesen újjávarázsolni a ládát és egy egyesületi pótládával pótoltuk. Majd ha lesz lelkes gazdája (remélem minél előbb!!) akkor majd ő kereshet egy megfelelőbb helyet a ládának. Talán a látnivalóhoz kicsit közelebb, ott is biztos lenne jó hely! :)

-1-2
-3-4
-5
stmester 2018.09.19 12:25 - Megtaláltam
Egyesületi cseredobozzal újrarejtettük, ajándékokkal feltöltöttük emiGrant-tel.

IMG_20180919_122734IMG_20180919_125702
Ms HR 2018.09.14 18:30 - Megtaláltam
A ládát nem találtuk meg a megadott koordinátán. Több mint fél órás keresés után sem leltük meg pedig a fényképek alapján a vízszintes fát megtaláltuk. A környék, a tó és a lebegő falu is csodálatos. Szívesen szoktunk arra időzni, viszont a láda méltatlan helyet kapott ráadásul nem is lehet fellelni.
Kérjük, hogy a fényképek alapján a keresésünk kerüljön jóváhagyásra.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2018.09.25 12:09]

20180914_183108 
kiskodmon 2018.08.25 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.19
Darázs van. Három csípést begyűjtöttünk, de a láda nem lett meg.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2018.08.28 05:06]

IMG_20180825_164816 
Mozsarak 2018.08.16 19:34 - Nem találtam meg
A láda közvetlen közelében egyikünk belépett egy földidarázs-fészekbe. Mivel rögtön rohanunk kifelé mind a négyen csak egy egy csípést kaptunk, de volt olyan gyerek akinek a hajába három is belegabajodott. Sürgősen másik hely kell neki.

GYEZegzug 2018.08.13 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.33
Pusztavámon intézve a szállást, kis kitérővel. Valóban van probléma a rejtéssel. Mi 2018.08.23-én csütörtökön jövünk újra erre. Hozok dobozt feltöltve s kihelyezem egy új helyre, ha addig valaki nem csinálja meg. Jó lenne gazdát keresni ennek a rejtésnek mert érdekes hely. Köszi a lehetőséget.

nbalazs2 2018.08.07 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.20
Sajnos csak a rejtek lett meg, a ládát mi sem találtuk. A képek alapján kérem a megtalálás elfogadását. Köszönettel.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2018.08.21 13:44]

DSCN0420DSCN0429
IMG_20180807_135353IMG_20180807_135357
IMG_20180807_135405IMG_20180807_135408

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (696 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu