geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
746. Bányatavak Dunakeszin (GCpeca)
Kavicsbánya-tó
Kavicsbánya-tó
Horgásztanyák a nagy tóról nézve
Horgásztanyák a nagy tóról nézve
Tavirózsa
Tavirózsa
Horgásztanyák
Horgásztanyák
Nyugodt környezet
Nyugodt környezet
...mondta az aranyhal
...mondta az aranyhal
Ki gépen száll fölébe
Ki gépen száll fölébe
Légvonalban.... :-)
Légvonalban.... :-)
Így közelítheted meg! (Már csak kerékpárral!)
Így közelítheted meg! (Már csak kerékpárral!)

Szélesség N 47° 36,818'
Hosszúság E 19° 7,405'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.05 18:45
Utolsó lényeges változás: 2016.09.16 17:35
Utolsó változás: 2016.09.17 08:26
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: lelcache
Felhasználó: lelcache
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 748 + 1 sikertelen + 32 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A geoláda nincs bejelentve a www.geocaching.com-on. Ne tegyél bele nemzetközi Travel Bug-ot!!!


Waposoknak:
A cache kétállomásos. Az első koordinátán az ide járók kedvenc foglalatosságába kell belekóstolnotok! Felszerelés bekészítve, az eredmény garantált. Egy inkognitóban lévő aranyhal a visszadobás reményének fejében elárulja a második ponton lévő doboz koordinátáit. A doboz a kisebb tórendszer másik felén lett elrejtve (az első ponttól 1,3 km). A doboz megtalálása után érdemes felmenni meredek partfal tetejére is, a kicsit odébb található lépcsőn. Innen jobb rálátás nyílik a hajdan jóval nagyobb területet elfoglaló mocsárra, és a képen is látható nagy tóra. Megközelítés: A 2-es úton Budapestről Dunakeszit elérve a Shell kút után a lámpánál jobbra, majd megint jobbra a Hűtőház felé. A Hűtőházat elérve megint jobbra egy kis úton. Ez visz be egészen a tavakig.


ÉS MOST BŐVEBBEN:

Köszönet Regős Tamás pilótaoktató barátomnak a légifelvételekért!

Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amely a Rákosi homokpuszták vizes élőhelyeinek egyik utolsó menedéke volt. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Napjainkra már csupán két kis tó menekült meg, a környéken folyó élőhely rombolástól. A két tavacskát sűrű bokorfüzesek és fűz-nyár ligeterdők övezik. A sötét színű tőzeges talajon nedvességhez kötődő, nagy termetű, lágyszárú növényzet jelenik meg, amit magaskórósnak nevezünk. Az itt kialakuló magaskórós jellegzetes növénye a borzas füzike, amelynek bíborpiros virágai júliustól szeptemberig nyitnak. A tavakat kísérő vízparti növényzetet főleg a nád és a bodnározó gyékény alkotja, de egyes partrészeken tömeges a védett tőzegpáfrány is. A nádszegély gyakori növénye az ebszőlő csucsor, amely indás szárával felkapaszkodik a fűzfákra is, így több más növényfajjal együtt jellegzetes fátyoltársulást alkot. A sekély, 20-40 cm-es vízben kialakuló hínárnövényzetet főleg csillárkamoszat gyepek alkotják. A fonalas zöldmoszat és a forrásmoha sűrűjében gyakori az 5-10 mm-es közönséges vízicsiga, amely héjfedőt visel a lábán, ezért a házába visszahúzódva képes elzárni a ház bejáratát. A tó vizébe az évek során sok korhadó ág és fatörzs került, amelyek a megtelepedéshez kiváló aljzatot biztosítanak az édesvízi szivacsok és a mohaállatok számára. Ezek a helyhez kötött élőlények az ágak vízbemerülő részén alkotnak sárgás, barnás telepeket. Jelenlétük a láp tiszta vízének egyértelmű bizonyítékai. A tóban főleg naphalak és keszegfélék élnek, de a védett kétéltűeket is több faj képviseli. A farkos kétéltűek közül a pettyes gőte, míg a békák közül a kecskebéka él a tóban. Tavasszal a tóba petéznek a környéken élő barna-, és zöld varangyok is. A hüllők közül a parti növényzetben tovakúszó vízisiklóval és a vízben heverő fatörzseken sütkérező mocsári teknőssel találkozhatunk. A terület madárkülönlegessége a csodálatos színekben pompázó jégmadár.
A két természetes tavat elhagyva, Dunakeszi irányában, újabb tőzegtavakhoz érkezünk Ezeket egy horgásztársaság kikotortatta, és partjaikat felparcellázta. A 7,1 ha területű, több kis tóból álló tórendszert körbeépítették, és horgásztanyákat hoztak létre. A partmenti dús növényzet helyén most hangulatos, ám picit zsúfolt bungaló sor van, a tavakban pedig tápon nevelt halak híznak Hal van itt bőven! Amikor nyár végén itt jártunk a szemünk láttára ugrált ki a vízből egyszerre vagy 20-30 nagytestű állat. Sajnos, mire a fényképezőgépet előszedtem abbahagyták. Ezek a tavak már elvesztették természeti értékeiket, de talán reménykedhetünk abban, hogy a két kis tőzegtó az aszfaltutak és a horgásztavak szorításában még rejtve maradhat a természetrombolók szeme elől. A tőzegtavakon kívül három kavicsbánya-tó is van erre, melynek legnagyobb tagja 21 ha-os. Ezeket is horgásztatással hasznosítják
Mivel a káposztásmegyeri lakótelep nagyon közel van, sok ember tölti itt el a szabadidejét és ez a környék állapotát nem pozitív irányba befolyásolja. Sajnos a horgászok legtöbbje (tisztelet a kivételnek) nem igazán viseli sorsán a tavak tisztaságát, pedig így lassanként a saját kikapcsolódásukat teszik tönkre!
Mindezek ellenére mi ki szoktunk jönni ide biciklivel, mert néha napon jó ücsörögni kicsit itt a vízparton. (Forrás: Információs tábla a tó partján)

A cache kétállomásos. Az első koordináta forgalmasabb helyre mutat. Az első koordinátán az ide járók kedvenc foglalatosságába kell belekóstolnotok! Felszerelés bekészítve, az eredmény garantált. Mivel forgalmasabb a hely, kérlek körültekintően pecázzatok! Egy inkognitóban lévő aranyhal a visszadobás reményének fejében elárulja a második ponton lévő doboz koordinátáit. (Télen, nagy hidegben a nehézség extrém ötössé válik, mert csak lékvágó felszereléssel lehet művelni a jég alatti horgászatot. Amennyiben erre vetemednétek kérlek, nagyon vigyázzatok a "köldökzsinórra"!). Géstíges: A notrap ővél yneksek náf sserek yge tlimad!
A doboz a kisebb tórendszer másik felén, a valamikori hatalmas kiterjedésű mocsár, mára megmaradt területének szélén lett elrejtve (az első ponttól 1,1 km). Géstíges: en naromoksúb, ógól larro ketéjlégserek! A doboz megtalálása után érdemes felmenni meredek partfal tetejére is, a kicsit odébb található lépcsőn ( N 47° 36,604' E 19° 7,558' 118 m [GCpeca+lépcső]). Innen jobb rálátás nyílik a hajdan jóval nagyobb területet elfoglaló mocsárra, és a képen is látható nagy tóra.
(Megkérném a kedves ládakutatókat, hogy az aranyhalról készült fotóikat NE szerepeltessék az oldalon, hogy a hal mibenléte meglepetés legyen a későbbi keresgélőknek is. Ne lőjük le előre a poént! KÖSZI!)
A dobozba elhelyeztem szemetes zsákokat. Ha van kis időtök és úgyis erre jártok, abba összeszedhettek egy kevés, kézzel mozgatható szemetet. Így lassanként kitisztulhat a környék. Legalább mi geocacherek próbáljuk visszafordítani a folyamatot, mert ahogy tapasztaltam a horgászokra nem számíthat a természet. Mi már elkezdtük!!!

Megközelítés: Az utolsó légi felvételen megadott megközelítési mód, autó használatával megszűnt, mert a lehajtót természetvédelmi okok miatt lezárták. Gyalog azért lehetséges. Gépjárművel így maradt a másik lehetőség a 2-es úton Budapestről Dunakeszit elérve a Shell kút után a lámpánál jobbra, majd megint jobbra a Hűtőház felé. A Hűtőházat elérve megint jobbra egy kis úton. Ez visz be egészen a tavakig. Az út vége pocsék földút. Aki nem akar nagyobb szemétkupacon átkelni, az ne légvonalban próbálkozzon, hanem sétáljon le a csatornáig, és a csatorna partján közelítse meg az első pontot. Az útóbbi leírások alapján a bozótosban nagyobb mennyiségű szemetet helyeztek el kedves emberek.
Sétálós kedvűek megállhatnak a madaras tesco parkolójában is. :-) Innen is érvényes a csatorna partján való közelítés a pont közelében, csak előtte több séta van.

Néhány szó a horgászati lehetőségekről, ha kedvetek szottyanna egy kis halebédhez.
Fogható halak: ponty, harcsa, amur, csuka
A napijegy vásárlási helye: Tóparti halőrház
Elvihető nemes halak száma: 2 db
Elvihető egyéb halak mennyisége: 3 kg
Nappali horgászati lehetőség: napkeltétől napnyugtáig
Éjszakai horgászati lehetőségi: május 1-szeptember 30
A vízparton csónak kölcsönözhető!


Ládakarbantartások, ládaellenőrzések listája
2016.09.16
2016.07.22 Köszönöm Blue Mali segítségét!
2015.04.11
2014.07.04
2008.05.12
2007.11.03
2007.07.14
2007.07.08
2006.09.28
2006.09.10
2006.06.26
2006.06.08
2005.12.18
2005.10.14
2005.04.02
2004.03.27
2004.01.24
2004.01.02
2003.12.30
2003.11.01
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (613 db): környezet: 4.15 rejtés: 4.73 web: 4.65 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

mulder2197 2018.03.13 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.2]

graffz 2018.02.25 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Kösz. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

lelcache 2018.02.11 10:00 - Egyéb
Kedves Ládadoki!

Tudok a problémáról, sőt már jártam is a helyszínen, de akkor éppen be volt fagyva a tó, így a haltelepítés nem sikerült. Télen amúgy betegre szoktam állítani a ládát, éppen a jeges viszonyok miatti horgászat lehetetlenségére való tekintettel. Mivel idén valaki nagyon kedvesen kereshetővé tette a ládát egy mikro kapszulával, úgy gondoltam, nem állítom most betegre, amíg fagyott a tó, vagy amíg nem sikerül újra telepítenem a halat.

A hal velem van mindig. Ha alkalmasak a feltételek, és ez egybeesik azzal, hogy éppen van időm is, pótolni fogom a halacskát. Addig meg úgy gondoltam így hagyom, mert ebben a formában is kereshető azért, bár nyilván kevésbé élvezetes, mint az eredeti rejtés.

Rajta vagyok, igyekszem mielőbb korrigálni a problémát.

lelcache

halaszkiraly 2018.02.10 22:56 - Egyéb -
Piros kereszt Kedves lelcache! Az utolsó logok alapján a leíráshoz képest megváltozott a helyzet a multi első pontján.
A láda megtalálható, de vagy a leírást kellene hozzápasszítani a valós helyzethez, vagy az aranyhalat kellene visszacsábítani a horogra ;) Amennyiben van lehetőséged - kérlek ellenőrizd az első pont állapotát!
Köszönettel: ládadoki

ErdőCsöndje 2018.02.10 16:52 - Megtaláltam
Az aranyhal alighanem elúszott, csak a zsinór csonkja van meg. Az 1. pont helyes leírása tehát: mikroláda fa tövében. Köszönöm!

peterpan 2018.02.04 - Egyéb
Majdnem pontosan 10 évvel ez előtt jártam itt először, amikor a a ládát is kerestük. Hát az bizony nem tegnap volt.
Vandus ma nem jöhetett velem, valaki mással jöttem :)

DSCN0910DSCN0915
DSCN0918DSCN0924
DSCN0930DSCN0931
anettx 2017.12.13 15:43 - Megtaláltam
TFTC!
A mozgó után ide is eljutottam.
1. ponton csak a zöld fiolát találtam, 2. pont rendben.

alexp 2017.11.11 14:58 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést. Nekünk is a kis doboz segítségével sikerült.

Gyugyus 2017.11.01 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.57
Aranyhalat nem találtuk, a közelben levő dobozból olvastuk ki a koordinátákat.

VaVi 2017.10.16 14:45 - Megtaláltam
köszi

Berián 2017.10.01 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Zéboy 2017.10.01 13:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.19
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

 
Access Denied 2017.09.16 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

VINAX 2017.09.10 11:17 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 3.83 súly: 3.06
Az aranyhalat nem találtuk, a közeli fa tövében található hengerben viszont ott volt a láda koordinátája. A logbook mindjárt betelik! Köszönjük a rejtést!
★Viki & Axl★

csemege 2017.09.09 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

KruBa 2017.08.23 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Halacska nem lett meg nekünk sem. Kellett az itt olvasott segítség a koordinátákat tartalmazó dobozka megtalálásához.
Köszönjük.

KP1965 2017.06.13 20:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Délutáni kerékpáros ládázgatás 3 találattal, ez volt az első. Halacska sajnos nem lett meg, de egy kis segítséggel megtaláltam a láda koordinátáit rejtő dobozkát. A láda a helyén, de három akadályt le kellett még győznöm, mint a mesében: kirakott zöldhulladék kupacok, csalán, szúnyogok. :)

kugyu21 2017.05.28 15:25 - Megtaláltam
Az aranyhal elköltözött, csak egy üzenetet hagyott hátra (5m-en belül, 3x10 henger). Vagy valaki, a kívánságai felsorolása után nem dobta vissza, hanem hazavitte.
Köszönöm a segítséget ha2-nek.
A hely felkeresését vérszívó szezonon kívüli időszakban (szúnyog, kullancs), vagy teljes vértezetben ajánlom. A tóból is több látható lomb nélkül.

ha2 2017.04.28 16:40 - Megtaláltam
Aranyhalat nem találtam. Tényleg van egy zsinór az egyik vízparti fa törzsén de ez zsákutca volt. Végül is megtaláltam a koordinátákat egy dobozkában.
A ládához vezető ösvény elejére valóban odahordtak jó sok falevelet de egy vérbeli kessert ez nem akadályozhatja meg a cél elérésében.
Sikerült két esőzés közben megtalálnom a dunakeszi ládákat.

020021
022023
Attil@ & Réka 2017.04.22 15:55 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtő segítségét.
Halacska a helyén, de nehéz megközelíteni,
mert növényi hulladékot raktak a partra.
Réka és Attil@


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (781 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu