geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
746. Bányatavak Dunakeszin (GCpeca)
Kavicsbánya-tó
Kavicsbánya-tó
Horgásztanyák a nagy tóról nézve
Horgásztanyák a nagy tóról nézve
Tavirózsa
Tavirózsa
Horgásztanyák
Horgásztanyák
Nyugodt környezet
Nyugodt környezet
...mondta az aranyhal
...mondta az aranyhal
Ki gépen száll fölébe
Ki gépen száll fölébe
Légvonalban.... :-)
Légvonalban.... :-)
Így közelítheted meg! (Már csak kerékpárral!)
Így közelítheted meg! (Már csak kerékpárral!)

Szélesség N 47° 36,821'
Hosszúság E 19° 7,409'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.05 18:45
Utolsó lényeges változás: 2018.05.07 22:03
Utolsó változás: 2018.05.08 09:22
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: lelcache
Felhasználó: lelcache
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 774 + 1 sikertelen + 36 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


A geoláda nincs bejelentve a www.geocaching.com-on. Ne tegyél bele nemzetközi Travel Bug-ot!!!


Waposoknak:
A cache kétállomásos. Az első koordinátán az ide járók kedvenc foglalatosságába kell belekóstolnotok! Felszerelés bekészítve, az eredmény garantált. Egy inkognitóban lévő aranyhal a visszadobás reményének fejében elárulja a második ponton lévő doboz koordinátáit. A doboz a kisebb tórendszer másik felén lett elrejtve (az első ponttól 1 km). A doboz megtalálása után érdemes felmenni meredek partfal tetejére is, a kicsit odébb található lépcsőn. Innen jobb rálátás nyílik a hajdan jóval nagyobb területet elfoglaló mocsárra, és a képen is látható nagy tóra. Megközelítés: A 2-es úton Budapestről Dunakeszit elérve a Shell kút után a lámpánál jobbra, majd megint jobbra a Hűtőház felé. A Hűtőházat elérve megint jobbra egy kis úton. Ez visz be egészen a tavakig.
Mivel mocsaras, vizes területről van szó, tartsátok szem előtt, hogy a tavaszi, nyári időszakban SOK A SZÚNYOG! Ezért tegyetek meg minden óvintézkedést a vérveszteség minimalizálása érdekében. Teszemazt egy szúnyogriasztóba beáztatott nagykabát megfelelő viselet lehet, amit ki lehet egészíteni egy kecskebéka hadsereggel a kabát vállára varrva!


ÉS MOST BŐVEBBEN:

Köszönet Regős Tamás pilótaoktató barátomnak a légifelvételekért!

Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amely a Rákosi homokpuszták vizes élőhelyeinek egyik utolsó menedéke volt. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Napjainkra már csupán két kis tó menekült meg, a környéken folyó élőhely rombolástól. A két tavacskát sűrű bokorfüzesek és fűz-nyár ligeterdők övezik. A sötét színű tőzeges talajon nedvességhez kötődő, nagy termetű, lágyszárú növényzet jelenik meg, amit magaskórósnak nevezünk. Az itt kialakuló magaskórós jellegzetes növénye a borzas füzike, amelynek bíborpiros virágai júliustól szeptemberig nyitnak. A tavakat kísérő vízparti növényzetet főleg a nád és a bodnározó gyékény alkotja, de egyes partrészeken tömeges a védett tőzegpáfrány is. A nádszegély gyakori növénye az ebszőlő csucsor, amely indás szárával felkapaszkodik a fűzfákra is, így több más növényfajjal együtt jellegzetes fátyoltársulást alkot. A sekély, 20-40 cm-es vízben kialakuló hínárnövényzetet főleg csillárkamoszat gyepek alkotják. A fonalas zöldmoszat és a forrásmoha sűrűjében gyakori az 5-10 mm-es közönséges vízicsiga, amely héjfedőt visel a lábán, ezért a házába visszahúzódva képes elzárni a ház bejáratát. A tó vizébe az évek során sok korhadó ág és fatörzs került, amelyek a megtelepedéshez kiváló aljzatot biztosítanak az édesvízi szivacsok és a mohaállatok számára. Ezek a helyhez kötött élőlények az ágak vízbemerülő részén alkotnak sárgás, barnás telepeket. Jelenlétük a láp tiszta vízének egyértelmű bizonyítékai. A tóban főleg naphalak és keszegfélék élnek, de a védett kétéltűeket is több faj képviseli. A farkos kétéltűek közül a pettyes gőte, míg a békák közül a kecskebéka él a tóban. Tavasszal a tóba petéznek a környéken élő barna-, és zöld varangyok is. A hüllők közül a parti növényzetben tovakúszó vízisiklóval és a vízben heverő fatörzseken sütkérező mocsári teknőssel találkozhatunk. A terület madárkülönlegessége a csodálatos színekben pompázó jégmadár.
A két természetes tavat elhagyva, Dunakeszi irányában, újabb tőzegtavakhoz érkezünk Ezeket egy horgásztársaság kikotortatta, és partjaikat felparcellázta. A 7,1 ha területű, több kis tóból álló tórendszert körbeépítették, és horgásztanyákat hoztak létre. A partmenti dús növényzet helyén most hangulatos, ám picit zsúfolt bungaló sor van, a tavakban pedig tápon nevelt halak híznak Hal van itt bőven! Amikor nyár végén itt jártunk a szemünk láttára ugrált ki a vízből egyszerre vagy 20-30 nagytestű állat. Sajnos, mire a fényképezőgépet előszedtem abbahagyták. Ezek a tavak már elvesztették természeti értékeiket, de talán reménykedhetünk abban, hogy a két kis tőzegtó az aszfaltutak és a horgásztavak szorításában még rejtve maradhat a természetrombolók szeme elől. A tőzegtavakon kívül három kavicsbánya-tó is van erre, melynek legnagyobb tagja 21 ha-os. Ezeket is horgásztatással hasznosítják
Mivel a káposztásmegyeri lakótelep nagyon közel van, sok ember tölti itt el a szabadidejét és ez a környék állapotát nem pozitív irányba befolyásolja. Sajnos a horgászok legtöbbje (tisztelet a kivételnek) nem igazán viseli sorsán a tavak tisztaságát, pedig így lassanként a saját kikapcsolódásukat teszik tönkre!
Mindezek ellenére mi ki szoktunk jönni ide biciklivel, mert néha napon jó ücsörögni kicsit itt a vízparton. (Forrás: Információs tábla a tó partján)

A cache kétállomásos. Az első koordináta forgalmasabb helyre mutat. Az első koordinátán az ide járók kedvenc foglalatosságába kell belekóstolnotok! Felszerelés bekészítve, az eredmény garantált. Mivel forgalmasabb a hely, kérlek körültekintően pecázzatok! Egy inkognitóban lévő aranyhal a visszadobás reményének fejében elárulja a második ponton lévő doboz koordinátáit. (Télen, nagy hidegben a nehézség extrém ötössé válik, mert csak lékvágó felszereléssel lehet művelni a jég alatti horgászatot. Amennyiben erre vetemednétek kérlek, nagyon vigyázzatok a "köldökzsinórra"!). Géstíges: A notrap ővél yneksek náf sserek yge tlimad!
A doboz a kisebb tórendszer másik felén, a valamikori hatalmas kiterjedésű mocsár, mára megmaradt területének szélén lett elrejtve (az első ponttól 1 km). Géstíges: en naromoksúb, ógól larro ketéjlégserek! Mivel mocsaras, vizes területről van szó, tartsátok szem előtt, hogy a tavaszi, nyári időszakban SOK A SZÚNYOG! Ezért tegyetek meg minden óvintézkedést a vérveszteség minimalizálása érdekében. Teszemazt egy szúnyogriasztóba beáztatott nagykabát megfelelő viselet lehet, amit ki lehet egészíteni egy kecskebéka hadsereggel a kabát vállára varrva!
A doboz megtalálása után érdemes felmenni meredek partfal tetejére is, a kicsit odébb található lépcsőn ( N 47° 36,604' E 19° 7,558' 118 m [GCpeca+lépcső]). Innen jobb rálátás nyílik a hajdan jóval nagyobb területet elfoglaló mocsárra, és a képen is látható nagy tóra.
(Megkérném a kedves ládakutatókat, hogy az aranyhalról készült fotóikat NE szerepeltessék az oldalon, hogy a hal mibenléte meglepetés legyen a későbbi keresgélőknek is. Ne lőjük le előre a poént! KÖSZI!)
A dobozba elhelyeztem szemetes zsákokat. Ha van kis időtök és úgyis erre jártok, abba összeszedhettek egy kevés, kézzel mozgatható szemetet. Így lassanként kitisztulhat a környék. Legalább mi geocacherek próbáljuk visszafordítani a folyamatot, mert ahogy tapasztaltam a horgászokra nem számíthat a természet. Mi már elkezdtük!!!

Megközelítés: Az utolsó légi felvételen megadott megközelítési mód, autó használatával megszűnt, mert a lehajtót természetvédelmi okok miatt lezárták. Gyalog azért lehetséges. Gépjárművel így maradt a másik lehetőség a 2-es úton Budapestről Dunakeszit elérve a Shell kút után a lámpánál jobbra, majd megint jobbra a Hűtőház felé. A Hűtőházat elérve megint jobbra egy kis úton. Ez visz be egészen a tavakig. Az út vége pocsék földút. Aki nem akar nagyobb szemétkupacon átkelni, az ne légvonalban próbálkozzon, hanem sétáljon le a csatornáig, és a csatorna partján közelítse meg az első pontot. Az útóbbi leírások alapján a bozótosban nagyobb mennyiségű szemetet helyeztek el kedves emberek.
Sétálós kedvűek megállhatnak a madaras tesco parkolójában is. :-) Innen is érvényes a csatorna partján való közelítés a pont közelében, csak előtte több séta van.

Néhány szó a horgászati lehetőségekről, ha kedvetek szottyanna egy kis halebédhez.
Fogható halak: ponty, harcsa, amur, csuka
A napijegy vásárlási helye: Tóparti halőrház
Elvihető nemes halak száma: 2 db
Elvihető egyéb halak mennyisége: 3 kg
Nappali horgászati lehetőség: napkeltétől napnyugtáig
Éjszakai horgászati lehetőségi: május 1-szeptember 30
A vízparton csónak kölcsönözhető!


Ládakarbantartások, ládaellenőrzések listája
2018.05.06
2016.09.16
2016.07.22 Köszönöm Blue Mali segítségét!
2015.04.11
2014.07.04
2008.05.12
2007.11.03
2007.07.14
2007.07.08
2006.09.28
2006.09.10
2006.06.26
2006.06.08
2005.12.18
2005.10.14
2005.04.02
2004.03.27
2004.01.24
2004.01.02
2003.12.30
2003.11.01
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (624 db): környezet: 4.15 rejtés: 4.72 web: 4.65 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

macska 2019.10.13 11:59 - Egyéb
Éppen tíz éve találtam meg a ládikót. Érdemes volt ismét erre sétálni! Meglestük egy szürke gém ebédjét és csodálhattuk az őszi színeket.
Ismételten köszönjük a rejtést!
Ibolya, Jenő

IMG_1622_1IMG_1626_1
IMG_1654_1IMG_1655_1
Artemix 2019.09.14 14:59 - Egyéb
Az első ponton az aranyhal már nincs meg, de a láda , mint bármilyen hagyományos láda megvan , rejtés nélkül a földön.
A második ponton a ládát az egyik fa talaj közeli odvában láttuk meg. Sajnos annyira mély az odú, hogy szabad kézzel nem tudtuk kivenni.

Artemix 2019.09.14 14:59 - Megtaláltam - környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.45
A privátban írtak szerint kérlek fogadd el a találatot.

[Jóváhagyta: lelcache, 2019.09.15 08:44]

SandorCsaba 2019.09.14 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pczinder 2019.05.19 11:50 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

azimee 2019.05.01 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

jfowler 2019.05.01 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Miamicryt 2019.04.11 13:48 - Megtaláltam
UPDATE:
Többszöri próbálkozásra is elbénáztam, de hála K-55-nek, ez a láda is bezsebelve. Örök hálám érte!
.
Gyönyörű a hely, teljes lelki béke. Az első pont már kifogott rajtam, mert csak egy üresen lógó damilt találtam. ? óra kutakodás után meglett a kapszula egy fa tövében telis teli avarral. A koo papírja el van szakadva.

A 2.ponton bokáig süllyedtem a mocsárban, a mocsár széle sípcsontig avar.. A 3. sikló szerű képződmény és 1 óra után inkább felhagytam a kereséssel.. Sajnos ez a láda ma pech volt, de azért a tó miatt érdemes ellátogatni.

[g:hu 1.6.2y]

K-55 2019.03.23 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.24
A Shell kút után lámpa helyett körforgalom van! Ellenben pecázás és aranyhal nincs, egy fa tövében elszórva hevert a "kapszula." Szerencsére szúnyog még nem volt. Gyönyörű nyári (!) melegben sétáltuk végig ezt az érdekes helyet.

DSC_0369DSC_0373
DSC_0383DSC_0391
DSC_0393DSC_0399
DSC_0405DSC_0406
DSC_0414DSC_0416
DSC_0418DSC_0421
DSC_0423 
Csapdoki 2019.03.03 20:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.06
Egy rokon látogatás kapcsán erre is el látogattunk .Köszi.

csomix 2019.02.23 00:00 - Megtaláltam
Szuper volt. Jó kis rejtés. Köszönjük.

Ásványvadász 2019.02.20 16:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]
Érdekes ahogy kis utcácskák épültek be a tó kis félszigeteibe.
Az első ponton nagyon klassz a koordináta hordozó :)

gzp 2019.02.17 15:00 - Megtaláltam
Az aranyhal nagyon tetszett. Koszi [Geoládák v2.2.5]

kupec 2018.12.29 13:46 - Megtaláltam
Az első ponton csak a fa törzsére tekert damilt találtam meg, valszeg az aranyhal elúszott. Köszönöm a rejtő segítségét a 2. koo-hoz.

stmester 2018.10.27 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

BombaBoti 2018.10.22 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

EmesESE 2018.07.10 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Megtaláltuk.
Csupa 5-ös. Ötlese ládarejetés. Bár jó ha a kesser szeme nagyon éles, főleg az első pontnál. A szúgyogok most még aludtak, szerencsénkre.
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

ViBO 2018.07.07 20:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

BoViKa 2018.06.16 13:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Megtaláltuk! A halacskát elég nehezen sikerült kifogni, de sasszem férjem végül meglelte!
Köszönjük!

IMG_20180616_131645[1] 
ésKata 2018.05.06 16:00 - Megtaláltam
Annyira sok a szúnyog, hogy a ládába pecsételtem, majd a szúnyogfelhőt hesegtetve valószínűleg a pecsétem is otthagytam. Ha a legközelebbi megtaláló épségben megtalálja, valamiképp megszervezzük, hogy megkapjam. Az első rejtés nagyon szellemes, de a másodikhoz először magas csalánon kellett átvergődni, utána meg közben szúnyogfelhővel hadakozni...
Dunakeszin jó 20 éve sokat jártam, de ezt a tórendszert nem ismertem. Maga a Duna-part is rengeteget változozott,délelőtt ott voltam evezős versenyen.
Köszönöm a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (811 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu