geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
746. Bányatavak Dunakeszin (GCpeca)
Kavicsbánya-tó
Kavicsbánya-tó
Horgásztanyák a nagy tóról nézve
Horgásztanyák a nagy tóról nézve
Tavirózsa
Tavirózsa
Horgásztanyák
Horgásztanyák
Nyugodt környezet
Nyugodt környezet
...mondta az aranyhal
...mondta az aranyhal
Ki gépen száll fölébe
Ki gépen száll fölébe
Légvonalban.... :-)
Légvonalban.... :-)
Így közelítheted meg! (Már csak kerékpárral!)
Így közelítheted meg! (Már csak kerékpárral!)

Szélesség N 47° 36,821'
Hosszúság E 19° 7,409'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.05 18:45
Utolsó lényeges változás: 2018.05.07 22:03
Utolsó változás: 2018.05.08 09:22
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: lelcache
Felhasználó: lelcache
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 762 + 1 sikertelen + 34 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A geoláda nincs bejelentve a www.geocaching.com-on. Ne tegyél bele nemzetközi Travel Bug-ot!!!


Waposoknak:
A cache kétállomásos. Az első koordinátán az ide járók kedvenc foglalatosságába kell belekóstolnotok! Felszerelés bekészítve, az eredmény garantált. Egy inkognitóban lévő aranyhal a visszadobás reményének fejében elárulja a második ponton lévő doboz koordinátáit. A doboz a kisebb tórendszer másik felén lett elrejtve (az első ponttól 1 km). A doboz megtalálása után érdemes felmenni meredek partfal tetejére is, a kicsit odébb található lépcsőn. Innen jobb rálátás nyílik a hajdan jóval nagyobb területet elfoglaló mocsárra, és a képen is látható nagy tóra. Megközelítés: A 2-es úton Budapestről Dunakeszit elérve a Shell kút után a lámpánál jobbra, majd megint jobbra a Hűtőház felé. A Hűtőházat elérve megint jobbra egy kis úton. Ez visz be egészen a tavakig.
Mivel mocsaras, vizes területről van szó, tartsátok szem előtt, hogy a tavaszi, nyári időszakban SOK A SZÚNYOG! Ezért tegyetek meg minden óvintézkedést a vérveszteség minimalizálása érdekében. Teszemazt egy szúnyogriasztóba beáztatott nagykabát megfelelő viselet lehet, amit ki lehet egészíteni egy kecskebéka hadsereggel a kabát vállára varrva!


ÉS MOST BŐVEBBEN:

Köszönet Regős Tamás pilótaoktató barátomnak a légifelvételekért!

Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amely a Rákosi homokpuszták vizes élőhelyeinek egyik utolsó menedéke volt. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Napjainkra már csupán két kis tó menekült meg, a környéken folyó élőhely rombolástól. A két tavacskát sűrű bokorfüzesek és fűz-nyár ligeterdők övezik. A sötét színű tőzeges talajon nedvességhez kötődő, nagy termetű, lágyszárú növényzet jelenik meg, amit magaskórósnak nevezünk. Az itt kialakuló magaskórós jellegzetes növénye a borzas füzike, amelynek bíborpiros virágai júliustól szeptemberig nyitnak. A tavakat kísérő vízparti növényzetet főleg a nád és a bodnározó gyékény alkotja, de egyes partrészeken tömeges a védett tőzegpáfrány is. A nádszegély gyakori növénye az ebszőlő csucsor, amely indás szárával felkapaszkodik a fűzfákra is, így több más növényfajjal együtt jellegzetes fátyoltársulást alkot. A sekély, 20-40 cm-es vízben kialakuló hínárnövényzetet főleg csillárkamoszat gyepek alkotják. A fonalas zöldmoszat és a forrásmoha sűrűjében gyakori az 5-10 mm-es közönséges vízicsiga, amely héjfedőt visel a lábán, ezért a házába visszahúzódva képes elzárni a ház bejáratát. A tó vizébe az évek során sok korhadó ág és fatörzs került, amelyek a megtelepedéshez kiváló aljzatot biztosítanak az édesvízi szivacsok és a mohaállatok számára. Ezek a helyhez kötött élőlények az ágak vízbemerülő részén alkotnak sárgás, barnás telepeket. Jelenlétük a láp tiszta vízének egyértelmű bizonyítékai. A tóban főleg naphalak és keszegfélék élnek, de a védett kétéltűeket is több faj képviseli. A farkos kétéltűek közül a pettyes gőte, míg a békák közül a kecskebéka él a tóban. Tavasszal a tóba petéznek a környéken élő barna-, és zöld varangyok is. A hüllők közül a parti növényzetben tovakúszó vízisiklóval és a vízben heverő fatörzseken sütkérező mocsári teknőssel találkozhatunk. A terület madárkülönlegessége a csodálatos színekben pompázó jégmadár.
A két természetes tavat elhagyva, Dunakeszi irányában, újabb tőzegtavakhoz érkezünk Ezeket egy horgásztársaság kikotortatta, és partjaikat felparcellázta. A 7,1 ha területű, több kis tóból álló tórendszert körbeépítették, és horgásztanyákat hoztak létre. A partmenti dús növényzet helyén most hangulatos, ám picit zsúfolt bungaló sor van, a tavakban pedig tápon nevelt halak híznak Hal van itt bőven! Amikor nyár végén itt jártunk a szemünk láttára ugrált ki a vízből egyszerre vagy 20-30 nagytestű állat. Sajnos, mire a fényképezőgépet előszedtem abbahagyták. Ezek a tavak már elvesztették természeti értékeiket, de talán reménykedhetünk abban, hogy a két kis tőzegtó az aszfaltutak és a horgásztavak szorításában még rejtve maradhat a természetrombolók szeme elől. A tőzegtavakon kívül három kavicsbánya-tó is van erre, melynek legnagyobb tagja 21 ha-os. Ezeket is horgásztatással hasznosítják
Mivel a káposztásmegyeri lakótelep nagyon közel van, sok ember tölti itt el a szabadidejét és ez a környék állapotát nem pozitív irányba befolyásolja. Sajnos a horgászok legtöbbje (tisztelet a kivételnek) nem igazán viseli sorsán a tavak tisztaságát, pedig így lassanként a saját kikapcsolódásukat teszik tönkre!
Mindezek ellenére mi ki szoktunk jönni ide biciklivel, mert néha napon jó ücsörögni kicsit itt a vízparton. (Forrás: Információs tábla a tó partján)

A cache kétállomásos. Az első koordináta forgalmasabb helyre mutat. Az első koordinátán az ide járók kedvenc foglalatosságába kell belekóstolnotok! Felszerelés bekészítve, az eredmény garantált. Mivel forgalmasabb a hely, kérlek körültekintően pecázzatok! Egy inkognitóban lévő aranyhal a visszadobás reményének fejében elárulja a második ponton lévő doboz koordinátáit. (Télen, nagy hidegben a nehézség extrém ötössé válik, mert csak lékvágó felszereléssel lehet művelni a jég alatti horgászatot. Amennyiben erre vetemednétek kérlek, nagyon vigyázzatok a "köldökzsinórra"!). Géstíges: A notrap ővél yneksek náf sserek yge tlimad!
A doboz a kisebb tórendszer másik felén, a valamikori hatalmas kiterjedésű mocsár, mára megmaradt területének szélén lett elrejtve (az első ponttól 1 km). Géstíges: en naromoksúb, ógól larro ketéjlégserek! Mivel mocsaras, vizes területről van szó, tartsátok szem előtt, hogy a tavaszi, nyári időszakban SOK A SZÚNYOG! Ezért tegyetek meg minden óvintézkedést a vérveszteség minimalizálása érdekében. Teszemazt egy szúnyogriasztóba beáztatott nagykabát megfelelő viselet lehet, amit ki lehet egészíteni egy kecskebéka hadsereggel a kabát vállára varrva!
A doboz megtalálása után érdemes felmenni meredek partfal tetejére is, a kicsit odébb található lépcsőn ( N 47° 36,604' E 19° 7,558' 118 m [GCpeca+lépcső]). Innen jobb rálátás nyílik a hajdan jóval nagyobb területet elfoglaló mocsárra, és a képen is látható nagy tóra.
(Megkérném a kedves ládakutatókat, hogy az aranyhalról készült fotóikat NE szerepeltessék az oldalon, hogy a hal mibenléte meglepetés legyen a későbbi keresgélőknek is. Ne lőjük le előre a poént! KÖSZI!)
A dobozba elhelyeztem szemetes zsákokat. Ha van kis időtök és úgyis erre jártok, abba összeszedhettek egy kevés, kézzel mozgatható szemetet. Így lassanként kitisztulhat a környék. Legalább mi geocacherek próbáljuk visszafordítani a folyamatot, mert ahogy tapasztaltam a horgászokra nem számíthat a természet. Mi már elkezdtük!!!

Megközelítés: Az utolsó légi felvételen megadott megközelítési mód, autó használatával megszűnt, mert a lehajtót természetvédelmi okok miatt lezárták. Gyalog azért lehetséges. Gépjárművel így maradt a másik lehetőség a 2-es úton Budapestről Dunakeszit elérve a Shell kút után a lámpánál jobbra, majd megint jobbra a Hűtőház felé. A Hűtőházat elérve megint jobbra egy kis úton. Ez visz be egészen a tavakig. Az út vége pocsék földút. Aki nem akar nagyobb szemétkupacon átkelni, az ne légvonalban próbálkozzon, hanem sétáljon le a csatornáig, és a csatorna partján közelítse meg az első pontot. Az útóbbi leírások alapján a bozótosban nagyobb mennyiségű szemetet helyeztek el kedves emberek.
Sétálós kedvűek megállhatnak a madaras tesco parkolójában is. :-) Innen is érvényes a csatorna partján való közelítés a pont közelében, csak előtte több séta van.

Néhány szó a horgászati lehetőségekről, ha kedvetek szottyanna egy kis halebédhez.
Fogható halak: ponty, harcsa, amur, csuka
A napijegy vásárlási helye: Tóparti halőrház
Elvihető nemes halak száma: 2 db
Elvihető egyéb halak mennyisége: 3 kg
Nappali horgászati lehetőség: napkeltétől napnyugtáig
Éjszakai horgászati lehetőségi: május 1-szeptember 30
A vízparton csónak kölcsönözhető!


Ládakarbantartások, ládaellenőrzések listája
2018.05.06
2016.09.16
2016.07.22 Köszönöm Blue Mali segítségét!
2015.04.11
2014.07.04
2008.05.12
2007.11.03
2007.07.14
2007.07.08
2006.09.28
2006.09.10
2006.06.26
2006.06.08
2005.12.18
2005.10.14
2005.04.02
2004.03.27
2004.01.24
2004.01.02
2003.12.30
2003.11.01
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (620 db): környezet: 4.15 rejtés: 4.73 web: 4.65 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


stmester 2018.10.27 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

BombaBoti 2018.10.22 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

EmesESE 2018.07.10 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Megtaláltuk.
Csupa 5-ös. Ötlese ládarejetés. Bár jó ha a kesser szeme nagyon éles, főleg az első pontnál. A szúgyogok most még aludtak, szerencsénkre.
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

ViBO 2018.07.07 20:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

BoViKa 2018.06.16 13:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Megtaláltuk! A halacskát elég nehezen sikerült kifogni, de sasszem férjem végül meglelte!
Köszönjük!

IMG_20180616_131645[1] 
ésKata 2018.05.06 16:00 - Megtaláltam
Annyira sok a szúnyog, hogy a ládába pecsételtem, majd a szúnyogfelhőt hesegtetve valószínűleg a pecsétem is otthagytam. Ha a legközelebbi megtaláló épségben megtalálja, valamiképp megszervezzük, hogy megkapjam. Az első rejtés nagyon szellemes, de a másodikhoz először magas csalánon kellett átvergődni, utána meg közben szúnyogfelhővel hadakozni...
Dunakeszin jó 20 éve sokat jártam, de ezt a tórendszert nem ismertem. Maga a Duna-part is rengeteget változozott,délelőtt ott voltam evezős versenyen.
Köszönöm a rejtést.

Akubb 2018.05.06 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.00
Az első pontot még decemberben találtuk meg, de akkor a második állomáshoz nem mentünk tovább. Ma visszatértünk egy teljes tókerülő sétára, és közben begyűjtöttük a ládát is.
A rejtésnél hihetetlen mennyiségű szúnyogot vertünk fel, így csak a jelszót fotóztuk, és rohantunk is tovább, logolásra sem maradt időnk. Szúnyogriasztó nélkül erősen ellenjavalt a felkeresése jelenleg

halaszkiraly 2018.05.06 11:12 - Egyéb
Zöld kereszt Kedves lelcache, nagyon szépen köszönjük a gondoskodást! :)

Üdv: ládadoki

lelcache 2018.05.06 08:30 - Egyéb
Ládakarbantartás!

Ma reggel a halacska visszaköltözött a helyére! Minimálisan odébb úszott, de régi helyén és pompályában várja ismét a kizárólag a láda végkoordinátájára vonatkozó kívánságokat, amiket nyomban teljesít is!

Szúnyog most akad bőven, mind a halacskánál, mind a ládánál, így lehetőleg szúnyogriasztóba beáztatott nagykabátban, és egy kecskebéka hadsereggel karöltve menjetek!

lelcache

Mörren Morcogi Micó 2018.04.25 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Megtaláltuk, köszönjük!

Csengellők 2018.04.22 11:51 - Megtaláltamkörnyezet: 1.5 rejtés: 4.5 web: 2 átlag: 2.67 súly: 1.70
Kisgyerekekkel nem ideális, sok autó jár a földúton is és magas a növényzet, sok a csalán, szúnyog. A rejtések nagyon tetszettek. Köszönjük a rejtést.

emiGrant 2018.04.05 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.10
Szépek a tavak, köszi a rejtést!

mayagabor 2018.04.04 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk (mikróládát), köszönjük.

kisember 2018.04.01 15:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Gábor75 2018.03.26 11:02 - Megtaláltam
Kifogtuk :-)

mulder2197 2018.03.13 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.2]

graffz 2018.02.25 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Kösz. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

lelcache 2018.02.11 10:00 - Egyéb
Kedves Ládadoki!

Tudok a problémáról, sőt már jártam is a helyszínen, de akkor éppen be volt fagyva a tó, így a haltelepítés nem sikerült. Télen amúgy betegre szoktam állítani a ládát, éppen a jeges viszonyok miatti horgászat lehetetlenségére való tekintettel. Mivel idén valaki nagyon kedvesen kereshetővé tette a ládát egy mikro kapszulával, úgy gondoltam, nem állítom most betegre, amíg fagyott a tó, vagy amíg nem sikerül újra telepítenem a halat.

A hal velem van mindig. Ha alkalmasak a feltételek, és ez egybeesik azzal, hogy éppen van időm is, pótolni fogom a halacskát. Addig meg úgy gondoltam így hagyom, mert ebben a formában is kereshető azért, bár nyilván kevésbé élvezetes, mint az eredeti rejtés.

Rajta vagyok, igyekszem mielőbb korrigálni a problémát.

lelcache

halaszkiraly 2018.02.10 22:56 - Egyéb
Piros kereszt Kedves lelcache! Az utolsó logok alapján a leíráshoz képest megváltozott a helyzet a multi első pontján.
A láda megtalálható, de vagy a leírást kellene hozzápasszítani a valós helyzethez, vagy az aranyhalat kellene visszacsábítani a horogra ;) Amennyiben van lehetőséged - kérlek ellenőrizd az első pont állapotát!
Köszönettel: ládadoki

ErdőCsöndje 2018.02.10 16:52 - Megtaláltam
Az aranyhal alighanem elúszott, csak a zsinór csonkja van meg. Az 1. pont helyes leírása tehát: mikroláda fa tövében. Köszönöm!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (797 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu