geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
746. Bányatavak Dunakeszin (GCpeca)

Kavicsbánya-tó

Kavicsbánya-tó

Horgásztanyák a nagy tóról nézve

Horgásztanyák a nagy tóról nézve

Tavirózsa

Tavirózsa

Horgásztanyák

Horgásztanyák

Nyugodt környezet

Nyugodt környezet

...mondta az aranyhal

...mondta az aranyhal

Ki gépen száll fölébe

Ki gépen száll fölébe

Légvonalban.... :-)

Légvonalban.... :-)

Így közelítheted meg! (Már csak kerékpárral!)

Így közelítheted meg! (Már csak kerékpárral!)
Szélesség N 47° 36,821'
Hosszúság E 19° 7,409'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.05 18:45
Utolsó lényeges változás: 2018.05.07 22:03
Utolsó változás: 2018.05.08 09:22
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: lelcache
Felhasználó: lelcache
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 804 + 2 sikertelen + 37 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


A geoláda nincs bejelentve a www.geocaching.com-on. Ne tegyél bele nemzetközi Travel Bug-ot!!!


Waposoknak:
A cache kétállomásos. Az első koordinátán az ide járók kedvenc foglalatosságába kell belekóstolnotok! Felszerelés bekészítve, az eredmény garantált. Egy inkognitóban lévő aranyhal a visszadobás reményének fejében elárulja a második ponton lévő doboz koordinátáit. A doboz a kisebb tórendszer másik felén lett elrejtve (az első ponttól 1 km). A doboz megtalálása után érdemes felmenni meredek partfal tetejére is, a kicsit odébb található lépcsőn. Innen jobb rálátás nyílik a hajdan jóval nagyobb területet elfoglaló mocsárra, és a képen is látható nagy tóra. Megközelítés: A 2-es úton Budapestről Dunakeszit elérve a Shell kút után a lámpánál jobbra, majd megint jobbra a Hűtőház felé. A Hűtőházat elérve megint jobbra egy kis úton. Ez visz be egészen a tavakig.
Mivel mocsaras, vizes területről van szó, tartsátok szem előtt, hogy a tavaszi, nyári időszakban SOK A SZÚNYOG! Ezért tegyetek meg minden óvintézkedést a vérveszteség minimalizálása érdekében. Teszemazt egy szúnyogriasztóba beáztatott nagykabát megfelelő viselet lehet, amit ki lehet egészíteni egy kecskebéka hadsereggel a kabát vállára varrva!


ÉS MOST BŐVEBBEN:

Köszönet Regős Tamás pilótaoktató barátomnak a légifelvételekért!

Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amely a Rákosi homokpuszták vizes élőhelyeinek egyik utolsó menedéke volt. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Napjainkra már csupán két kis tó menekült meg, a környéken folyó élőhely rombolástól. A két tavacskát sűrű bokorfüzesek és fűz-nyár ligeterdők övezik. A sötét színű tőzeges talajon nedvességhez kötődő, nagy termetű, lágyszárú növényzet jelenik meg, amit magaskórósnak nevezünk. Az itt kialakuló magaskórós jellegzetes növénye a borzas füzike, amelynek bíborpiros virágai júliustól szeptemberig nyitnak. A tavakat kísérő vízparti növényzetet főleg a nád és a bodnározó gyékény alkotja, de egyes partrészeken tömeges a védett tőzegpáfrány is. A nádszegély gyakori növénye az ebszőlő csucsor, amely indás szárával felkapaszkodik a fűzfákra is, így több más növényfajjal együtt jellegzetes fátyoltársulást alkot. A sekély, 20-40 cm-es vízben kialakuló hínárnövényzetet főleg csillárkamoszat gyepek alkotják. A fonalas zöldmoszat és a forrásmoha sűrűjében gyakori az 5-10 mm-es közönséges vízicsiga, amely héjfedőt visel a lábán, ezért a házába visszahúzódva képes elzárni a ház bejáratát. A tó vizébe az évek során sok korhadó ág és fatörzs került, amelyek a megtelepedéshez kiváló aljzatot biztosítanak az édesvízi szivacsok és a mohaállatok számára. Ezek a helyhez kötött élőlények az ágak vízbemerülő részén alkotnak sárgás, barnás telepeket. Jelenlétük a láp tiszta vízének egyértelmű bizonyítékai. A tóban főleg naphalak és keszegfélék élnek, de a védett kétéltűeket is több faj képviseli. A farkos kétéltűek közül a pettyes gőte, míg a békák közül a kecskebéka él a tóban. Tavasszal a tóba petéznek a környéken élő barna-, és zöld varangyok is. A hüllők közül a parti növényzetben tovakúszó vízisiklóval és a vízben heverő fatörzseken sütkérező mocsári teknőssel találkozhatunk. A terület madárkülönlegessége a csodálatos színekben pompázó jégmadár.
A két természetes tavat elhagyva, Dunakeszi irányában, újabb tőzegtavakhoz érkezünk Ezeket egy horgásztársaság kikotortatta, és partjaikat felparcellázta. A 7,1 ha területű, több kis tóból álló tórendszert körbeépítették, és horgásztanyákat hoztak létre. A partmenti dús növényzet helyén most hangulatos, ám picit zsúfolt bungaló sor van, a tavakban pedig tápon nevelt halak híznak Hal van itt bőven! Amikor nyár végén itt jártunk a szemünk láttára ugrált ki a vízből egyszerre vagy 20-30 nagytestű állat. Sajnos, mire a fényképezőgépet előszedtem abbahagyták. Ezek a tavak már elvesztették természeti értékeiket, de talán reménykedhetünk abban, hogy a két kis tőzegtó az aszfaltutak és a horgásztavak szorításában még rejtve maradhat a természetrombolók szeme elől. A tőzegtavakon kívül három kavicsbánya-tó is van erre, melynek legnagyobb tagja 21 ha-os. Ezeket is horgásztatással hasznosítják
Mivel a káposztásmegyeri lakótelep nagyon közel van, sok ember tölti itt el a szabadidejét és ez a környék állapotát nem pozitív irányba befolyásolja. Sajnos a horgászok legtöbbje (tisztelet a kivételnek) nem igazán viseli sorsán a tavak tisztaságát, pedig így lassanként a saját kikapcsolódásukat teszik tönkre!
Mindezek ellenére mi ki szoktunk jönni ide biciklivel, mert néha napon jó ücsörögni kicsit itt a vízparton. (Forrás: Információs tábla a tó partján)

A cache kétállomásos. Az első koordináta forgalmasabb helyre mutat. Az első koordinátán az ide járók kedvenc foglalatosságába kell belekóstolnotok! Felszerelés bekészítve, az eredmény garantált. Mivel forgalmasabb a hely, kérlek körültekintően pecázzatok! Egy inkognitóban lévő aranyhal a visszadobás reményének fejében elárulja a második ponton lévő doboz koordinátáit. (Télen, nagy hidegben a nehézség extrém ötössé válik, mert csak lékvágó felszereléssel lehet művelni a jég alatti horgászatot. Amennyiben erre vetemednétek kérlek, nagyon vigyázzatok a "köldökzsinórra"!). Géstíges: A notrap ővél yneksek náf sserek yge tlimad!
A doboz a kisebb tórendszer másik felén, a valamikori hatalmas kiterjedésű mocsár, mára megmaradt területének szélén lett elrejtve (az első ponttól 1 km). Géstíges: en naromoksúb, ógól larro ketéjlégserek! Mivel mocsaras, vizes területről van szó, tartsátok szem előtt, hogy a tavaszi, nyári időszakban SOK A SZÚNYOG! Ezért tegyetek meg minden óvintézkedést a vérveszteség minimalizálása érdekében. Teszemazt egy szúnyogriasztóba beáztatott nagykabát megfelelő viselet lehet, amit ki lehet egészíteni egy kecskebéka hadsereggel a kabát vállára varrva!
A doboz megtalálása után érdemes felmenni meredek partfal tetejére is, a kicsit odébb található lépcsőn ( N 47° 36,604' E 19° 7,558' 118 m [GCpeca+lépcső]). Innen jobb rálátás nyílik a hajdan jóval nagyobb területet elfoglaló mocsárra, és a képen is látható nagy tóra.
(Megkérném a kedves ládakutatókat, hogy az aranyhalról készült fotóikat NE szerepeltessék az oldalon, hogy a hal mibenléte meglepetés legyen a későbbi keresgélőknek is. Ne lőjük le előre a poént! KÖSZI!)
A dobozba elhelyeztem szemetes zsákokat. Ha van kis időtök és úgyis erre jártok, abba összeszedhettek egy kevés, kézzel mozgatható szemetet. Így lassanként kitisztulhat a környék. Legalább mi geocacherek próbáljuk visszafordítani a folyamatot, mert ahogy tapasztaltam a horgászokra nem számíthat a természet. Mi már elkezdtük!!!

Megközelítés: Az utolsó légi felvételen megadott megközelítési mód, autó használatával megszűnt, mert a lehajtót természetvédelmi okok miatt lezárták. Gyalog azért lehetséges. Gépjárművel így maradt a másik lehetőség a 2-es úton Budapestről Dunakeszit elérve a Shell kút után a lámpánál jobbra, majd megint jobbra a Hűtőház felé. A Hűtőházat elérve megint jobbra egy kis úton. Ez visz be egészen a tavakig. Az út vége pocsék földút. Aki nem akar nagyobb szemétkupacon átkelni, az ne légvonalban próbálkozzon, hanem sétáljon le a csatornáig, és a csatorna partján közelítse meg az első pontot. Az útóbbi leírások alapján a bozótosban nagyobb mennyiségű szemetet helyeztek el kedves emberek.
Sétálós kedvűek megállhatnak a madaras tesco parkolójában is. :-) Innen is érvényes a csatorna partján való közelítés a pont közelében, csak előtte több séta van.

Néhány szó a horgászati lehetőségekről, ha kedvetek szottyanna egy kis halebédhez.
Fogható halak: ponty, harcsa, amur, csuka
A napijegy vásárlási helye: Tóparti halőrház
Elvihető nemes halak száma: 2 db
Elvihető egyéb halak mennyisége: 3 kg
Nappali horgászati lehetőség: napkeltétől napnyugtáig
Éjszakai horgászati lehetőségi: május 1-szeptember 30
A vízparton csónak kölcsönözhető!


Ládakarbantartások, ládaellenőrzések listája
2018.05.06
2016.09.16
2016.07.22 Köszönöm Blue Mali segítségét!
2015.04.11
2014.07.04
2008.05.12
2007.11.03
2007.07.14
2007.07.08
2006.09.28
2006.09.10
2006.06.26
2006.06.08
2005.12.18
2005.10.14
2005.04.02
2004.03.27
2004.01.24
2004.01.02
2003.12.30
2003.11.01
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (631 db): környezet: 4.15 rejtés: 4.72 web: 4.65 átlag: 4.51

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

galadka 2020.06.30 18:47 - Megtaláltam
Meg a karanten alatt lett meg a lada elso fele, most visszajottunk a masodik pontert. Szunyogtenger!! [Geoládák v3.2.2]

erika60 2020.06.21 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

csabi1955 2020.06.21 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

tothadam86 2020.05.27 05:08 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)- [Geoládák v3.4.0]

Kovács Beni 2020.05.24 14:13 - Megtaláltam
Köszi!
Apa nem találta a halat.Erre keresd....

DSC_0572 
Hokuszpok 2020.05.24 14:13 - Megtaláltam
Köszi!
1.pont:Én az orvosságos dobozt találtam meg,amiben a cetli szakadozott volt.Amíg a 2.pont koordinátáit írtam a fiúknak kapásuk lett,így megerősítést kaptam a helyes koordinátákról.
Hal a vízben!!!!

balazsg 2020.05.22 10:20 - Megtaláltam
Aranyhalat nem damilt sem, de a dobozt megtaláltam, az első koordináta utolsó számjegye 4, ezzel kicsit megküzdöttem mert nehezen olvasható! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Green Eye 2020.05.14 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

moli_gyuri 2020.05.10 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.67
Valóban sok a szúnyog.
Az 1. ponton az aranyhal (a damil) hiányzik, a dobozt megtaláltuk a 2. pont koordinátájával -- bár a papír szakadozik, így egyre nehezebb lesz majd kiolvasni a koordinátákat. A 2. ponthoz vezető út (szeméttelep) kicsit lehangoló, de meglett a láda ( nem voltak hangyák, ellenben szúnyogok igen). A ládában a blogfüzet betelt !!!!
Köszi a rejtést: Cilu&Gyurkoo
Mazsom

alberrt 2020.05.06 18:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

JenniMiki 2020.05.06 18:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.91
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! Az 1. ponton az eredeti rejtést nem találtuk, csak a céleszköz fához erősített részét ;) Szerencsére znasz-ék logjában említett dobozkát megtaláltuk (köszönet ezért nekik!:)) (ha elakadnátok, egy V alakú fánál próbálkozzatok ;)). A 2. pont nagyon jó kis hely, de már most megjelentek azok a fránya szúnyogok! Jó kis multi volt, köszönjük :) Jenni&Miki [Geoládák v3.3.2]

znasz 2020.04.13 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.09
Az első ponton sokáig keresgéltük a halacskát. Csak egy elszakadt damil darabot találtunk. Egy dobozkában azonban szerencsére megtaláltuk a láda koordinátáit. A dobozban lévő papír el van szakadva, javasolt volna a karbantartása. A második pontot könnyen megtaláltuk. Hangyák voltak az üregben, amelyek erősen csíptek. Köszönet a rejtésért.

danita 2020.03.28 12:41 - Megtaláltam
Egészségügyi bringázással összekötve megkerestük a 2. pontot is végre. :) Köszönjük

Tosiv 2020.03.15 12:59 - Nem találtam meg
alaposan végigkutattam, a vízbe benyúló fán csak egy levágott damil maradékát találtam... képeket mellkelek, kérlek ismerd el a keresést

dia2003 070adia2003 071a
dia2003 072a 
SuperAnya 2020.02.02 18:32 - Megtaláltam
Nagyon ötletes rejtés, halacskát sajnos a társam talalta meg! Nagyon ötletes megoldás, köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.3.2]

rágcsa13 2020.02.02 16:08 - Megtaláltam
Mikulással, Csg12-vel, és Szárnyaló Sassal együtt mentünk megkeresni ezt a ládát. A logfüzet teljesen tele volt, és megtaláltuk benne a 2014-es logunkat is.

W05-44 2020.01.26 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.58
A GCTO mozgó miatt érkeztünk Újpestről, ami az első ponttól pár méterre lett elhelyezve. Ha már egyszer itt jártunk, két legyet ütöttünk egy csapásra, és megkerestük ezt a multit is. Nehezen találtuk meg a második pont koordinátáit tartalmazó halacskát, mert be volt fagyva a víz, de végül csak sikerült. Nagyon ötletes az elrejtés, gratulálok hozzá!

szife 2020.01.26 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

lelcache 2020.01.26 15:00 - Egyéb
Ládaellenőrzés!

Kiváncsifáncsi és Fidorka ellenőrizték a helyszínen, és mindkét pont rendben van!

lelcache

Fidorka 2020.01.26 14:58 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Szilvil 2020.01.26 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

dev86xr 2020.01.26 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! :) [Geoládák v3.2.2]

Ágica63 2020.01.17 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Tomkatomi 2020.01.05 13:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.1]

hunor42 2020.01.05 13:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (843 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.