geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~ | + megtalálások ~ | + felhasználók ~ | + poi ~ | fórum | belépés | english
  
  
  
 
FAQ cachikett szabályzat
742. Székelykő (Erdély) (GCToro)
Mosókút az Ordaskő lábánál
Mosókút az Ordaskő lábánál
A Székelykő, a Toroczkay várból
A Székelykő, a Toroczkay várból
A kőkemény Nagy-árok
A kőkemény Nagy-árok
Ami még előttünk van
Ami még előttünk van
A főcsúcs sziklái
A főcsúcs sziklái
Az Ordaskő és Torockó, a Nagy-árkon át
Az Ordaskő és Torockó, a Nagy-árkon át
Előjáték a második csúcshoz
Előjáték a második csúcshoz
Torockó főtere a főcsúcsról
Torockó főtere a főcsúcsról
A második csúcs
A második csúcs
Ereszkedünk a Nagy-árokban
Ereszkedünk a Nagy-árokban

Ládatérképek:
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 1139 m
Megye/ország: Románia
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.04 12:35
Utolsó lényeges változás: 2013.11.04 11:22
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó, Melinda, Miki és Dani
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 5.0
Megtalálások száma: 232 + 3 sikertelen + 18 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente
Megtalálás bejelentése

A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A jelszó, a megadott pontban, egy szikla alatti üregben levő 20x20x8cm-es dobozban található, ami kővel van takarva.

Az alábbi pontokban még két, lapra gravírozott tartalék jelszó is található:
pót jelszó 1: N46° 26.855' E23° 35.305'
pót jelszó 2: N46° 26.787' E23° 35.259'

Újratelepítés: 2013.10.12 13:00
Az új ládát, a pót jelszó-táblákat és mindezek telepítését
Skalp-nak és lelkes csapatának köszönhetjük.

Ezúttal az Erdély-i Torockó falura és a föléje tornyosuló Székelykőre szeretnénk felhívni a figyelmet. Utoljára 2003. Augusztus 02-én másztuk meg a Székelykövet, csodálatos időben.

Torockó az Erdélyi Szigethegység Keleti részében, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében, az Enyedi-patak völgyében fekszik, 500 m-es tengerszint feletti magasságban.

A modern vasipar megjelenése előtt Torockó, Erdély legjelentősebb vasműves központja volt. Ez hosszú ideig biztosította lakói jólétét. Vasművességének köszönhetően, bányavárosi rangra emelkedett, erre utalnak az 1870 táján egy tűzvész után épült híres "fehér házai" és a téren a "vajor" vízmedencéje, melyet forrásvíz táplál. A környék bányáit már a rómaiak is művelték. Az Árpádok korában még a tatárjárás előtt telepítettek ide német bányászokat, akik később elmagyarosodtak.

Torockó népviselete igen híres. A lányok vörössel és feketével kivarrott gyöngydíszes inget, ráncos fehér szoknyát, piros csizmát és aranyozott pártát viselnek. A férfiak fehér nadrágja piros-zsinóros, ingük kézelőjét is piros hímzés díszíti. Az eredeti viselet ma már múzeumi ritkaság, amelyhez hozzátartoznak még a festett bútorok, keresztszemes és kereten-varrott kézimunkák is.

A község felett uralkodik a háromcsúcsú Székelykő hatalmas sziklabérce. Legmagasabb csúcsa 1130 m. A Székelykő tetején vár alapfal-maradványaira leltek, mely várat a Toroczkay család egyik tagja I. Ehellős építtette a tatárjárás előtt.

Az 1241. évi tatárjárás Torockó falut elpusztította. Toroczkay András a kézdi székelyek csapatával a tatárok által ostromlott várat felszabadította. Ezért a cselekedetéért IV. Béla király fia István, Torockót és a várat átadta az Aranyos-melléken letelepedett kézdi székelyeknek, akik azt "Szekel várom"-nak nevezték el. A székelyek a várat kijavították majd 1285-ben megvédték az újabb tatártámadás ellen. A Dózsa György vezette parasztfelkelés idején, 1514-ben Torockó is a keresztesek kezére került, melyről az 1514. évi oklevél így szól: "A parasztnép, mely föllázadt, egyebek közt Torockó várába is belopózott és azt, az akkor benne lévő parasztok árulása következtében elfoglalta. Azokat az okleveleket pedig, amelyeknek alapján Toroczkay Ferenc és ősei a várat és uradalmát régtől fogva bírták és bírják, széttépték és szétszaggatták." Mint később kiderült, a régi okleveleket nem érte semmi bántódás, hiszen azok a torockószentgyörgyi, másik Toroczkay várban voltak és nem itt a Székelykőn levő várban.

A felkelés leverése után, 1516-ban II. Lajos király új adománylevelet adott ki, melyben Toroczkay Ferencnek és fiának adta új adományul Torockó várát, tartozékaival együtt. III. Endre király fejedelemség idejében a városka lakói viszonylag nyugalomban éltek. Aztán 1702-ben Rabutin katonái rabolták ki a falut, és több embert kivégeztek. 1704-ben pedig Tiege osztrák tábornok rabolta ki és égette fel a városkát. A lassan újra felépült Torockó még a XX. század elején is a Toroczkayak birtokában volt. Őrtornya 1864-ben még állt, de 1871-ben már romokban hevert. Megmaradt alapfalai is fokozatosan megsemmisülnek és eltűnnek a föld színéről.

A Székelykő jellegzetes formája miatt Torockón kétszer kel fel a Nap, ahogy ezt Jókai az "Egy az isten" című regényében megírta. Először, - ahogy szokott - kakasszóra bújik elő pirkadatkor, aztán hirtelen eltűnik az 1130 m magas Székelykő mögé. Ott igyekszik tovább a hegy rejtekében, hogy pár perc múlva már teljes pompájában ragyogjon, elhagyván a hatalmas érckövet.

Az egyszerűség kedvéért megadnék egy-két fontosabb koordinátát.
Az Aranyos-patak völgyében az N46° 30.256' E23° 36.537' pontban kell Dél irányába eltérni.
Torockó faluban legalább a főteret nézzétek meg az N46° 27.222' E23° 34.043' pontban. Az emberek nagyon kedvesek, szinte mindenki magyar. Szálláslehetőség rengeteg van, úgy, mint panziók, a falusi turizmusban részt vevő házak, de talán még illatos szénapadláson is lehet aludni. Még mindig a faluban, az N46° 27.165' E23° 34.084' pontban kell Keleti irányba térni, majd az N46° 27.112' E23° 34.254' 534 méter magasan, a falu egyik kedves kis házának árnyékában is, biztonságban lehet parkolni. A megfelelő járművel rendelkezők még legfeljebb 150-200 métert autózhatnak, aztán már csak gyalog:-) 915 méter magasan, az N46° 26.943' E23° 35.160' pontban egy kitűnő vizű forrás van - szükség is lesz rá - aztán csak majd visszafele lehet újra vizet venni. Felérve a gerincre, majd Délnek fordulva, az eddigiekhez képest kényelmesen felsétálunk a főcsúcsra, az N46° 26.787' E23° 35.270', ahol mi, 4 méteres EPE mellett, 1141 méter tengerszint feletti magasságot mértünk. A második legmagasabb csúcs az N46° 27.289' E23° 35.234' pontban, 1124 méter magasan van. A kilátás végig páratlan és félelmetes. Végig a kék-kereszt turistajelzést kövessétek, eltévedni lehetetlen, de azért a sziklákon nézzünk a lábunk elé is!

Egy-két jó tanács: sziklamászó felszerelés nem kell, hacsak nem akartok extrém helyeken felmászni, de egy normális lábbeli, ivóvíz, uzsonna, nyáron kevés, de máskor sok, meleg ruha és - ami még nagyon fontos, - esőköpeny legyen nálatok! Már láttunk ott olyan "turistát", aki szandálban vágott neki a szikláknak. Nem szükséges a túrabakancs. Egy nem csúszó sportcipő is megteszi, de az, nagyon jól fog jönni. Az esőköpeny a másik rendkívül hasznos holmi, ha ilyen hegyvidéken elered az eső. A nélkül a legszebb időben se kapaszkodjatok fel a Székelykőre, mert eső a derült égből is percek alatt ki tud alakulni. Ha villámlik is, akkor a szikla tövéhez lapulva leguggolni. Ha éppen a gerincen vagytok, akkor azon túl erdő van. Az erdőben, alacsonyabb fák alatt már biztonságban vagytok. Különálló fa alá soha ne állj! De ilyen ott a tetőn nincs. Ha éppen a lapos hegytetőn vagy és elkap a zivatar nem szabad sehova sem rohanni. Nincs is értelme. Esőköpenyt fel és hasra. Ez van!

Nagyon kellemes hegymászást és csodálatos időt kívánunk

Anikó, Melinda, Miki és Dani
Állapot: kereshető
Hatósági engedélyezés:
nem szükséges engedély

Értékelés: értékelés (189 db): környezet: 4.94 rejtés: 4.21 web: 4.78 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e autóval/tömegközlekedéssel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános/bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
atipapa 2013.10.12 13:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
A láda újrarejtő csapat tagjaként vettem részt a műveletben,Szerepem elenyésző de ott voltam . köszönöm ezt minden résztvevőnek :)))

csg69 2013.10.12 13:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
A láda újrarejtő csapat tagjaként vettem részt a küldetésen. Természetesen egy páratlan élményben volt részem, köszönöm ezt minden résztvevőnek :)))

Gyömi 2013.10.12 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Az idei Kóbor Bakancsos túra "csúcspontja" volt ez a hely. Köszi!

Skalp 2013.10.12 13:00 - Egyéb
Jelentem az akció végrehajtva!

23 fős motoros csapatot vezetve, az immár VIII. Kóbor Bakancsos emléktúra alkalmával a ládát felújítottuk, s CsG69 jóvoltából pótjelszavakat helyeztünk el.

Mellesleg újrafestettük mind a két csúcskövet, amit az éppen odaérkező román iskoláscsoport furcsa tekintetekkel díjazott. Tanár néninek fel volt adva a lecke, hogy ezt hogyan is magyarázza majd el egy rendhagyó történelemóra keretein belül... :))

A ládát a csúcstól nem messze, de mégis félreeső helyen rejtettem el egy szikla alatti üregben, kővel takarva, még éppen nem veszélyes helyen. Mérete 20x20x8cm

Két 2x8 cm-es gravírozott lapot is felragasztottam két másik helyre:

Az egyik a csúcstól északi irányban egy 2 méteres hasadék függőleges sziklafalán van, de nem kell lemászni, felülről is látszik szépen.
A másik a csúcshoz elég közel egy sziklaperem alatt.

A pontokat 3 GPS-el mértük össze, pontosnak kell lenniük.

láda N46 26.835 E23 35.255
pótjelszó 1 N46 26.855 E23 35.305
pótjelszó 2 N46 26.787 E23 35.259

A csúcsról a lyuk érintésével a főtérre vezetett utunk, ahol a kocsmát kinyittatva pár sörrel és áfonyalikőrrel ünnepeltük meg magunkat. Mert ügyesek voltunk. Ugye Kóbor Tamás?

VIII. Kóbor Bakancsos emléktúra

robatko 2013.09.21 13:25 - Megtaláltam
Erdélyi terepgyakorlat keretében itt jártunk.
Szeretném kérni a megtalálás elfogadását!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.10.02 16:20]

Panyek 2013.09.03 14:00 - Megtaláltam
Megmásztuk Botival és Lacival. Jó kis emelkedő után (és közben meg-megállva) pazar kilátás! A kő továbbra is román színű, a jelszó nem olvasható :(

Lefelé Torockószentgyörgy felé jöttünk a kőlyukat is betervezve, de elkezdett elég intenzíven esni, így inkább a szentgyörgyi kúria étterem felé vettük irányt egy kellemes levesre.

Kérem a képek alapján elfogadni, köszönöm.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.09.16 18:09]

Szamoska 2013.08.26 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Kemény túra volt, de a kilátásért és az élményért abszolút megérte. A jelszó sajnos olvashatatlan.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.09.16 18:09]

otisz21 2013.08.23 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.51
Megmásztuk! Pazar kilátás. A kövek most sajnos így néznek ki! Aug. 20-ra átfestették román színűre. :-( A jelszó olvashatatlan, vagy lefestették. Kérem az elfogadást a képek alapján. Köszi!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.09.16 18:10]

hab14 2013.08.21 14:00 - Megtaláltam
Nem volt egyszerű, de megérte! Felfelé meredeken a Nagy-Árokban, lefelé a piroson északi irányban kerültünk kicsit. :)

Kérem a rejtőt a képek alapján a találat elfogadására.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.09.16 18:10]

tevelady 2013.08.18 11:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.95
Hegyo bejegyzése szerint, az ő bejegyzésénél lévő fotó alapján kérem a ez elfogadást a kép alapján.
MKBT túra során, Hegyóval. Szép időben.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.09.16 18:11]

Hegyo 2013.08.18 11:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.68
Megtaláltam Teveladyvel az MKBT erdélyi túránk során. Képek alapján kérném a megtalálás jóváhagyását, mert olvashatatlan a jelszó. Köszönjük.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.09.16 18:10]

Cumi75 2013.08.04 12:00 - Megtaláltam
Anitával, Bikával /első túrája/ megtaláltuk, nagyon szép környezet, a jelszó nagyon nehezen olvasható, inkább olvashatatlan.

Csuek 2013.08.01 - Megtaláltam
A szintemelkedéstől már előre tartottunk. Első gondolatunk, az volt, hogy Torockószentgyörgy felől megyünk fel, mert itt volt a szállásunk, és a kőlyukat is fel akartuk keresni. Szerencsére végül a rejtő által javasolt útvonalat jártuk be. Egyáltalán nem bántuk meg!!
Nyáron érdemes korán indulni, mert ekkor felfelé még árnyékban mehetünk. A lefelé ereszkedés önmagában sem egyszerű,és ezt csak nehezíti a délben tűző napsütés.
Sajnos mi sem tudtuk elolvasni a jelszót. Szeretném kérni a feltöltött kép alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.08.12 10:21]

Nyunyesz 2013.07.30 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Alternatív útvonalon közelítettük meg a csúcsot. A Torockó feletti Nagy völgytől balra a sziklakapu felé (egy helyi néni szerint ez a Kisvölgy) toronyiránt fölfele. Nehéz terep, előszőr bozót harc, aztán kőkörgetegen mászás, végül egy kis könnyed sziklamászás, de megérte!
Érdekes hely a luk mögötti rész, felülről nyitott, ott kimásztunk, és irány felfele, majd a nyergen át a csúcsra.
Szép időnk volt szép kilátással.
Képek alapján kérem az elfogadást!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.08.12 10:20]

warnew 2013.07.24 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
Motorostúra a Transzfogarasra. Hazafelé Torockón volt a szállásunk. Jó kis gyalogtúra volt, utána frissítő a Forrás-ban. A jelszót nekünk sem sikerült kibogarászni. Kérem a rejtőt, hogy a képek alapján a találatot fogadja el. köszönöm.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.08.12 10:22]

fényesúr 2013.07.20 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.04
Maradandó, felejthetetlen élmény volt feljutni a Székelykőre.

A jelszó sajnos nem látszik. Kérem a találat elfogadását.

Köszönöm!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.08.12 10:23]

markovicsa 2013.06.07 15:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
4 napot tartózkodtunk Erdélyben. Négy család saját szervezésben, gépkocsival. Két helyen volt szállásunk: Torockó és Csernakeresztúr magyar családoknál. Szállás, kaja kiváló. Időjárás kedvezőtlenül indult, odautazáskor állandóan eső zónákon mentünk át, de egyetlen programot, túrát nem akadályozott. Mivel reggel szemetelt az eső, módosítottuk a programot, délelőtt Gyulafehérvárra mentünk és délután 15:05 -kor indultunk a Székely-kő mászására mind a kilencen + a házigazda kislánya. A csoportból kilencen a bal oldali kisebb csúcsra mentek én a láda miatt először a fő csúcsra, majd vissza a gerincen a többi túratárshoz. Épp mikor a magyar zászló szineire festett kőnél fotoztunk, váratlanul megjelent egy nagyszámú birkanyáj és az őrző kutyák legalább tíz körbekapott bennünket és hangosan ugattak, vicsorogtak. Mindez 2-3 méter távolságra történt, míg nem dobtunk nekik egy kis elemózsiát, azonnal baráti hangulatra váltottak és már szinte simogatni lehetett őket, el sem akartak tőlünk szakadni. Innen vissza a fő csúcsra egyedül és indultam a GCKYUK ládáért. A jelszó olvasása nehézkes, mert vastagon festék takarja. Hiába próbálkoztam kiolvasni nem sikerült. Fotók alapján kérem a rejtő fogadja el jelszó nélküli találatnak. Köszönöm.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.07.01 07:18]

bence máté 2013.04.19 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.99
Közös találat egy csabai csoporttal...persze jelszó lefestve. https://picasaweb.google.com/100659819268434881241/201304SzekelykoKolyukTorockoszentgyorgyiVar#slideshow/5869745064046205506

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.05.15 18:35]

sio 2013.04.19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.31
Kedves bence máté: A csabai csoport mi voltunk, Örülök hogy találkoztunk, kérem én is a mellékelt fotó alapján a találat elfogadását.
Köszönettel
Árpi

[Jóváhagyta: MikiCache, 2013.05.15 18:35]

Köszönöm szépen

Zsuzsa&István 2012.10.06 13:30 - Megtaláltam
Kellemes kis túra volt, szép időben. A felirat tényleg nem olvasható, kérjük a fotó alapján elfogadni.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2012.11.13 20:22]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (253 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[ kezdőlap ] [ + geoládák ~ ] [ + megtalálások ~ ] [ + felhasználók ~ ] [ + poi ~ ] [fórum] [ belépés ]
[ládatérképek] [grafikonok] [keresés] [elrejtés] [FAQ] [cachikett] [szabályzat] [geocaching a sajtóban]
[fejlesztési ötletek] [keress ládát - vidd el a szemetet!] [szavazások] [jogi tudnivalók] [email]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu