geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
742. Székelykő (Erdély) (GCToro)
Mosókút az Ordaskő lábánál
Mosókút az Ordaskő lábánál
A Székelykő, a Toroczkay várból
A Székelykő, a Toroczkay várból
A kőkemény Nagy-árok
A kőkemény Nagy-árok
Ami még előttünk van
Ami még előttünk van
A főcsúcs sziklái
A főcsúcs sziklái
Az Ordaskő és Torockó, a Nagy-árkon át
Az Ordaskő és Torockó, a Nagy-árkon át
Előjáték a második csúcshoz
Előjáték a második csúcshoz
Torockó főtere a főcsúcsról
Torockó főtere a főcsúcsról
A második csúcs
A második csúcs
Ereszkedünk a Nagy-árokban
Ereszkedünk a Nagy-árokban

Ládatérképek:
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 1139 m
Megye/ország: Románia
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináta az openstreetmap.hu térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.04 12:35
Utolsó lényeges változás: 2013.11.04 11:22
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó, Melinda, Miki és Dani
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 5.0
Megtalálások száma: 266 + 4 sikertelen + 18 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A jelszó, a megadott pontban, egy szikla alatti üregben levő 20x20x8cm-es dobozban található, ami kővel van takarva.

Az alábbi pontokban még két, lapra gravírozott tartalék jelszó is található:
pót jelszó 1: N46° 26.855' E23° 35.305'
pót jelszó 2: N46° 26.787' E23° 35.259'

Újratelepítés: 2013.10.12 13:00
Az új ládát, a pót jelszó-táblákat és mindezek telepítését
Skalp-nak és lelkes csapatának köszönhetjük.

Ezúttal az Erdély-i Torockó falura és a föléje tornyosuló Székelykőre szeretnénk felhívni a figyelmet. Utoljára 2003. Augusztus 02-én másztuk meg a Székelykövet, csodálatos időben.

Torockó az Erdélyi Szigethegység Keleti részében, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk völgyében, az Enyedi-patak völgyében fekszik, 500 m-es tengerszint feletti magasságban.

A modern vasipar megjelenése előtt Torockó, Erdély legjelentősebb vasműves központja volt. Ez hosszú ideig biztosította lakói jólétét. Vasművességének köszönhetően, bányavárosi rangra emelkedett, erre utalnak az 1870 táján egy tűzvész után épült híres "fehér házai" és a téren a "vajor" vízmedencéje, melyet forrásvíz táplál. A környék bányáit már a rómaiak is művelték. Az Árpádok korában még a tatárjárás előtt telepítettek ide német bányászokat, akik később elmagyarosodtak.

Torockó népviselete igen híres. A lányok vörössel és feketével kivarrott gyöngydíszes inget, ráncos fehér szoknyát, piros csizmát és aranyozott pártát viselnek. A férfiak fehér nadrágja piros-zsinóros, ingük kézelőjét is piros hímzés díszíti. Az eredeti viselet ma már múzeumi ritkaság, amelyhez hozzátartoznak még a festett bútorok, keresztszemes és kereten-varrott kézimunkák is.

A község felett uralkodik a háromcsúcsú Székelykő hatalmas sziklabérce. Legmagasabb csúcsa 1130 m. A Székelykő tetején vár alapfal-maradványaira leltek, mely várat a Toroczkay család egyik tagja I. Ehellős építtette a tatárjárás előtt.

Az 1241. évi tatárjárás Torockó falut elpusztította. Toroczkay András a kézdi székelyek csapatával a tatárok által ostromlott várat felszabadította. Ezért a cselekedetéért IV. Béla király fia István, Torockót és a várat átadta az Aranyos-melléken letelepedett kézdi székelyeknek, akik azt "Szekel várom"-nak nevezték el. A székelyek a várat kijavították majd 1285-ben megvédték az újabb tatártámadás ellen. A Dózsa György vezette parasztfelkelés idején, 1514-ben Torockó is a keresztesek kezére került, melyről az 1514. évi oklevél így szól: "A parasztnép, mely föllázadt, egyebek közt Torockó várába is belopózott és azt, az akkor benne lévő parasztok árulása következtében elfoglalta. Azokat az okleveleket pedig, amelyeknek alapján Toroczkay Ferenc és ősei a várat és uradalmát régtől fogva bírták és bírják, széttépték és szétszaggatták." Mint később kiderült, a régi okleveleket nem érte semmi bántódás, hiszen azok a torockószentgyörgyi, másik Toroczkay várban voltak és nem itt a Székelykőn levő várban.

A felkelés leverése után, 1516-ban II. Lajos király új adománylevelet adott ki, melyben Toroczkay Ferencnek és fiának adta új adományul Torockó várát, tartozékaival együtt. III. Endre király fejedelemség idejében a városka lakói viszonylag nyugalomban éltek. Aztán 1702-ben Rabutin katonái rabolták ki a falut, és több embert kivégeztek. 1704-ben pedig Tiege osztrák tábornok rabolta ki és égette fel a városkát. A lassan újra felépült Torockó még a XX. század elején is a Toroczkayak birtokában volt. Őrtornya 1864-ben még állt, de 1871-ben már romokban hevert. Megmaradt alapfalai is fokozatosan megsemmisülnek és eltűnnek a föld színéről.

A Székelykő jellegzetes formája miatt Torockón kétszer kel fel a Nap, ahogy ezt Jókai az "Egy az isten" című regényében megírta. Először, - ahogy szokott - kakasszóra bújik elő pirkadatkor, aztán hirtelen eltűnik az 1130 m magas Székelykő mögé. Ott igyekszik tovább a hegy rejtekében, hogy pár perc múlva már teljes pompájában ragyogjon, elhagyván a hatalmas érckövet.

Az egyszerűség kedvéért megadnék egy-két fontosabb koordinátát.
Az Aranyos-patak völgyében az N46° 30.256' E23° 36.537' pontban kell Dél irányába eltérni.
Torockó faluban legalább a főteret nézzétek meg az N46° 27.222' E23° 34.043' pontban. Az emberek nagyon kedvesek, szinte mindenki magyar. Szálláslehetőség rengeteg van, úgy, mint panziók, a falusi turizmusban részt vevő házak, de talán még illatos szénapadláson is lehet aludni. Még mindig a faluban, az N46° 27.165' E23° 34.084' pontban kell Keleti irányba térni, majd az N46° 27.112' E23° 34.254' 534 méter magasan, a falu egyik kedves kis házának árnyékában is, biztonságban lehet parkolni. A megfelelő járművel rendelkezők még legfeljebb 150-200 métert autózhatnak, aztán már csak gyalog:-) 915 méter magasan, az N46° 26.943' E23° 35.160' pontban egy kitűnő vizű forrás van - szükség is lesz rá - aztán csak majd visszafele lehet újra vizet venni. Felérve a gerincre, majd Délnek fordulva, az eddigiekhez képest kényelmesen felsétálunk a főcsúcsra, az N46° 26.787' E23° 35.270', ahol mi, 4 méteres EPE mellett, 1141 méter tengerszint feletti magasságot mértünk. A második legmagasabb csúcs az N46° 27.289' E23° 35.234' pontban, 1124 méter magasan van. A kilátás végig páratlan és félelmetes. Végig a kék-kereszt turistajelzést kövessétek, eltévedni lehetetlen, de azért a sziklákon nézzünk a lábunk elé is!

Egy-két jó tanács: sziklamászó felszerelés nem kell, hacsak nem akartok extrém helyeken felmászni, de egy normális lábbeli, ivóvíz, uzsonna, nyáron kevés, de máskor sok, meleg ruha és - ami még nagyon fontos, - esőköpeny legyen nálatok! Már láttunk ott olyan "turistát", aki szandálban vágott neki a szikláknak. Nem szükséges a túrabakancs. Egy nem csúszó sportcipő is megteszi, de az, nagyon jól fog jönni. Az esőköpeny a másik rendkívül hasznos holmi, ha ilyen hegyvidéken elered az eső. A nélkül a legszebb időben se kapaszkodjatok fel a Székelykőre, mert eső a derült égből is percek alatt ki tud alakulni. Ha villámlik is, akkor a szikla tövéhez lapulva leguggolni. Ha éppen a gerincen vagytok, akkor azon túl erdő van. Az erdőben, alacsonyabb fák alatt már biztonságban vagytok. Különálló fa alá soha ne állj! De ilyen ott a tetőn nincs. Ha éppen a lapos hegytetőn vagy és elkap a zivatar nem szabad sehova sem rohanni. Nincs is értelme. Esőköpenyt fel és hasra. Ez van!

Nagyon kellemes hegymászást és csodálatos időt kívánunk

Anikó, Melinda, Miki és Dani
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (213 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.25 web: 4.79 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
GYEZEGZUG 2016.05.16 09:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.98
Lucannus/Debreceni Nyuszik,Tarsolyos,Dobozipatikus társaságában nagyszerű hosszú hétvége. Én nem értem fel a leolvasandó helyre de így is nagyszerű élményben volt részem. GCSBV ládát kicseréltük,GCTRV rejtést újra rejtettük. Csodálatos hosszú hétvége Erdély-Országban.Köszi szépen a lehetőséget.

 
yan-chee 2016.05.14 13:39 - Nem találtam meg
Barátaimmal mentünk el kirándulni hétvégén. Már többedszer jártam itt, de a környezet mindig elvarázsol. Mindenkinek csak ajánlani tudom. "Kincskeresni" csak nemrég kezdtem el, ezért most először kerestem a ládát, de sajnos nem sikerült megtalálni. Bár Pünkösd hétvége volt és a faluban rengeteg volt a turista, fent a hegyen viszonylag kevesen voltak. Amíg fent voltunk a tetőn és fényképeztünk, keresgéltem, a nyeregben megjelentek a juhászok a nyájukkal és a kutyáikkal és kicsit megijedtünk. Megpróbáltunk együtt maradni más társaságokkal, ezért feladtuk a keresést. Pedig a gps alkalmazás szerint már 30 méteres körben voltunk. Utólag bánom, hogy nem print screeneltem, így csak az úton és a tetőn készített képek vannak, de így is megérte :)

DSCF4071DSCF4085
DSCF4089DSCF4093
DSCF4110 
goligon 2016.05.07 23:59 - Megtaláltam
A Határtalanul program keretében 44 lurkóval érkeztünk Torockóra. A csúcsra 25-en sétáltunk fel. A GPS nagyon zergés helyekre mutatott. Én nem mertem, a kölköket meg nem engedtem. Így aztán inkább fényképeztünk. A Vagabundok zászlaja első ízben lengett a csúcson. Utána oklevél, áfonya, jókedv... Kérlek, fogadd el így!
Köszi!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2016.05.23 16:12]
Köszönöm!

12
3 
19izsi73 2016.03.13 - Megtaláltam
Korán reggel indultunk neki kicsiny csapatunkkal. Az erdei utat választva kisebb-nagyobb kaptatókkal fűszerezve...A csúcson jöhetett a megérdemelt csúcsser, majd a láda, amelyet egyedül kerestem fel. Sok tippem volt, nem jött be...a gravírozott táblákat nem kerestem fel. A torockói Forrás Borozó alispánjától azért átvettük az oklevelet, majd meg is ünnepeltük azt...

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.04.24 11:58]

DSC_9292 (Copy)DSC_9310 (Copy)
DSC_9311 (Copy)DSC_9315 (Copy)
DSC_9319 (Copy)DSC_9328 (Copy)
DSC_9394 (Copy) 
galgo 2015.10.24 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Régen terveztük, most megvalósult. A láda könnyen meglett, de "bambulásom" nem hozott eredményt, pedig 25 ötletem volt.
Valószínűleg sokunk közötti komunikációs, v. gondolkodási problémák vannak.Képekkel jelzem: ott voltam!

galgo

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2015.12.10 23:05]

ballasz 2015.08.21 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.61
3 napunk volt Torockón, és csak az utolsó nap hagyott alább az eső annyira, hogy nekivágjunk a Székelykőnek. 1 óra alatt felértünk a Nagy Árkon át. Először a Székely vár csúcsát néztük meg a székely zászlóval, aztán mentünk át a Székely kő csúcsára.
A ládát és a pótjelszavakat is olyan helyekre mutatta a gps, amelyekhez eléggé le kellett volna a csúcsokról, úgyhogy én nem mertem kockáztatni, és a gyereket se engedtem le.

A kép alapján kérem a jóváhagyást.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2015.09.14 11:44]

 
vazs 2015.08.12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Kihagyhatatlan, fantasztikus élmény.
Vagy keveset méláztunk, vagy túl egyértelmű, de rajtunk kifogott a jelszó. Mégis meg kellett volna nézni a pót jelszót. :(

[Jóváhagyta: MikiCache, 2015.09.14 11:44]

Mary Lou 2015.08.10 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Megtaláltuk.
Torockói nyaralásunk második napján.
Már a megérkezésünk pillanatában nagyon hívogatott minket így alig vártuk, hogy nekiindulhassunk.
A nagyárokban mentünk fel először a vársziklára másztunk fel majd a csúcsra, végig a gerincen, utána leereszkedtünk Torockószentgyörgyre.
Nagyon nagy élmény volt.
Köszönjük szépen.

KakukkOK 2015.08.03 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.15
Erdélyi nyaralásunk első túrájaként másztuk meg a Székelykövet. Fölfelé a kék kereszten mentünk, visszafelé a hegyet megkerülve, a piros sávon. Arra számítottunk, hogy a lefelé út így kicsit lankásabb lesz, sajnos ez nem így volt, a piros sávon is vannak nagyon meredek szakaszok, csak nem sziklákon kell ereszkedni, hanem poros és levelekkel fedett hegyoldalon. Ezeken a részeken jól jött a túrabot. A helyet meg sem próbálom leírni, van amihez kevesek a szavak, ezt látni, érezni kell!
Nem túl szerencsés, hogy a nehéz fel- és lejutás közepette a ládához is meredeken kell ereszkedni, de nyilván nem lehetett egyszerű megfelelő rejteket találni. Köszönjük a rejtést!

 
cukicacher 2015.07.28 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.01
Torockón azt mondják, hogy aki Torockón jár és nem megy fel a Székelykőre az bolond. Én már biztos bolond vagyok, mert másodszor is megmásztam. Igéret volt a kisebbik lányomnak, és a bolondságot is kell vállalni az ígéret megtartásáért.
Az első meghódítás 2012 augusztus 8-án volt.

Reggel hatkor indultunk el lányommal. Ha nem is volt könnyű, de megérte. A csúcson két magasságjelző betonoszlop volt. Úgy össze volt festve, (most épp a román színekre) hogy nem tudtam a talapzaton semmit kivenni, de a tetejükön levő pecséteket lefotóztam. Nem azok voltak a jelszavak, így jelszó nélkül jelentem, hogy ott voltunk. A fényképek elég bizonyító erejűek.
A lejövetel sokkal nehezebb volt. Más onnan a világ. Kőlyukat már nem volt erőnk felkeresni, pedig nagyon közel volt. Majd legközelebb.
Érdekes, hogy Torockószentgyörgy körül hogy meg vannak művelve a földek, Torockó körül alig.
Érdekes a szemben levő hegyek bányái. Keressétek azt is fel!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2012.09.10 09:19]

 
ocsike78 2015.07.03 11:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.41
Megtalaltam, a jelszo sajnos nem lett meg... barmi lehet. Kep alapjan kerem az elfogadast :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2015.08.13 14:39]

Istennyila Team 2015.06.30 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

szentkereszty 2015.06.21 15:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Szuper hely. Kicsit esős időben, de sikeresen feljutottunk a csúcsra.

 
panysti 2015.04.11 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Megtalaltuk: Eniko, Delinke, Meme, Brigi, Lori, Jenci es panysti.
nagyon szep napsuteses idot kaptuk el, meg hogolyoztunk is.
koszi a rejtest

 
VERBOLA 2014.10.24 - Megtaláltam
Valami volt a kütyüvel elégé dobálta a jelet.
A fénykép alapján kérem a log bejegyzését

[Jóváhagyta: MikiCache, 2014.11.09 17:08]

Lehetetlen 2014.08.22 15:30 - Megtaláltam
Az előttem szóló leírta a az élményeket, így én is csak a találat elfogadását tudom kérni. :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2014.11.02 21:32]

 
CSS Team 2014.08.22 15:30 - Megtaláltam
12 napos erdélyi nyaralásunk harmadik napja. Torockószentgyörgy irányából, a Kőlyuk után másztunk fel a Székelykőre: Laca, Kiskorú és én. Imádtam a derékig érő füvet, a kék eget, a végtelenség érzést. :) A csúcsfotók után meg akartuk keresni a ládát. A gps azt mutatta, hogy a láda valahol mélyen a lábunk alatt, nem a csúcs közelében van. Így hát megkezdtük az ereszkedést. Közben kerestük azt a cseppkőbarlangot, amit a térkép mutatott, és amiről semmi más infónk nem volt - nem találtuk meg (lehet, hogy nem is létezik?). Már jóval a csúcs alatt voltunk, amikor a gps azt mutatta, hogy a láda jóval felettünk, a csúcs közelében van... :S Már nem másztunk vissza. Kérem a rejtőt, a fényképek alapján fogadja el a megtalálást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2014.10.22 20:00]

fabkor 2014.08.13 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Megmásztuk ezen csodálatos hegyet.
A terep nehézségére figyeljetek! ( Hűvösben kell indulni, jó cipőben és azért némi erőnlét sem árt.)

Csodálatos a kilátás a hegyről!

A hegymászás után jöhet a megérdemelt jutalom. A téren lévő Torockói forrás borozóban jöhet a megérdemelt hűsítő és a csúcson készült fényképek felmutatásával és némi készpénzért a csapos oklevelet is állít ki a bátor hegymászóknak

Érdemes még megnézni a unitáriánus templomot--általában zárva, de a helyiek szívesen segítenek, hogy hol találjuk meg a lelkészt, aki elmeséli a templom és a helyi gyülekezet történetét.
Érdemes még ellátogatni a helyi temetőbe. Itt európában ritkaság számba menő kamrás temetkezés van. A temető közel a főtérhez, de helyiektől kell segítség, hogy a sikátor megtaláld amin be lehet menni.
Csodaszép falu- érdemes elmenni és akár több napot abban a nyugodt világban eltölteni

szamosszamoca 2014.08.11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Tegnap elbénáztuk a reggelt, későn értünk fel, és mentünk a tömeg után, hibásan.Az erős nap miatt nem vállaltuk. Ma hazaindulás előtt még visszajöttünk, most már a kék jelzésen kezdtünk mászni. Jó szuszogtatós volt. Egy lány jött le, tangapapucsban, zokniban. Alaposan rácsodálkozunk,nyelvi nehézségek ellenére is értette elképedésünk :). Lefelé a piroson mentünk, az erdőben, a jó hűvösben. Az eleje meredek és alaposan csúszós volt az előző napok esőzései miatt. Egy magyar társasággal találkoztunk, akik az erdőből kiérve kérték, várjuk be társaikat és együtt menjünk tovább, mert nekik tavaly kellemetlen élményük volt a pásztorkutyákkal. Most szerencsére nem volt semmi, de köszönjük Nekik figyelmességük. Mivel már a haza úton járt az eszünk, valamit elbénáztunk. Nem leltük meg a jelszót, a logbookban lévő mondat miatt egyértelműnek tűnt, itthon jött a jé, nem az, most már nem megyünk vissza:(.. No, némi fejtörés és fényképek utólagos visszanézése után csak meglett az a jelszó! Minden kedves kessernek javasoljuk, értőolvasással olvassa skalp sorait, akkor rögtön meglesz a jelszó!

 
büfés 2014.08.10 - Megtaláltam
Egy újabb élmény.Köszi a rejtést
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (288 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu