geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
809. Egy letűnt kor emlékei (városi virtuális multi) (GCZEG)
22 (1-20) > >>
Zalaegerszeg anno
Zalaegerszeg anno
Nagytemplom egykor
Nagytemplom egykor
Kazinczy tér egykor
Kazinczy tér egykor
A város látképe akkor
A város látképe akkor
Épülnek a "csipkeházak"
Épülnek a "csipkeházak"
1. pont még a jelszó nélkül
1. pont még a jelszó nélkül
Zenélő óra - felújítva
Zenélő óra - felújítva
Egykori zsinagóga, ma Hangverseny- és Kiállítóterem (az 1. ponttól nem messze)
Egykori zsinagóga, ma Hangverseny- és Kiállítóterem (az 1. ponttól nem messze)
2. pont egykor
2. pont egykor
2. pont régen
2. pont régen
Tízemeletesek a Vizslaparkban, ma
Tízemeletesek a Vizslaparkban, ma
2. és 3. pont között (volt ruhagyár, ma)
2. és 3. pont között (volt ruhagyár, ma)
3. pont egykor
3. pont egykor
Ho Si Minh szobor
Ho Si Minh szobor
4. pont közelében
4. pont közelében
5. pont egykor
5. pont egykor
A pontok bejárásának útvonala
A pontok bejárásának útvonala
Zalaegerszeg ma már azért egy élhető város, okos ötletekkel
Zalaegerszeg ma már azért egy élhető város, okos ötletekkel
Zalai nemes bronzszobra a Dísz téren
Zalai nemes bronzszobra a Dísz téren
Dísz tér felülről
Dísz tér felülről

22 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 50,498'
Hosszúság E 16° 50,723'
Magasság: 160 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.12.17 12:30
Utolsó lényeges változás: 2019.02.15 10:23
Utolsó változás: 2019.02.15 10:52
Rejtés típusa: Multi geoláda (5V)
Elrejtők: 1. Adri & Junior 2. Csaba és Kati
Felhasználó: Csaba & Kati
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 485 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP

5 pontos multi. A jelszó részadatai:
1. N 46° 50,498' E 16° 50,723' ponton álló szürke kisebb kandeláber oldalára fejmagasságban felragasztott fehér matrica jobb alsó sarkában levő szám (öt karakter).
2. A N 46° 50,317' E 16° 50,204' ponton álló szobor tartóoszlopának hátulján levő évszám (négy karakter).
3. N 46° 50,496' E 16° 49,944' ponton elhelyezett emlékművön olvasható idézet szavainak száma. (Névelők is, de csak az idézet! A név nem kell! Egy karakter.)
4. N 46° 50,335' E 16° 49,713' ponton található emléktábla felett álló kéttörzsű tuja egyik törzsén olvasható szám (három karakter).
5. N 46° 50,111' E1 6° 49,667' ponton álló szobor és a főiskola kapuja közti zászlótartók száma (egy karakter).

Jelszó a fenti sorrendben, 14 karakter.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A rejtő búcsú szavai:

"Mivel többeknek problémái akadtak a láda felépítésével, valamint az első pont a belváros felújítása miatt jelenleg nem kereshető, továbbá én magam már régóta nem vagyok aktív kesser, így átalakítani, felújítani már nem fogom.
Ha valakinek van kedve hozzá, az "Adoptálható ládák" közül elkérheti, én addig betegre állítom.

További jó játékot! Üdv.: Junior"
---------------------------------------------------

Teljes verzió:

Ez az ötállomásos multi Zalaegerszeg egy szegletét mutatja be a teljesség igénye nélkül egy kis időutazással egybekötve. Minden egyes virtuális pont a múltba kalauzol, nem olyan túl régre, csupán a 70-es - 80-as évekbe, egy azóta letűnt "dicső" korba, mely az alapos tisztogatások ellenére is egy-egy emlékfoszlányát ránk hagyta.

A város rövid története: "Első említése 1247-ből származik, de már az őskortól folyamatosan lakott. Királyi falu, később mezőváros. Jelentősége akkor nő meg, amikor Kanizsát 1600-ban elfoglalják a törökök. Ezután Egerszeg vára hivatott védeni - a Zala folyó mocsarával - Dunántúl egy részét. Palánkvára központja lesz a kialakuló végvári láncnak. A török csak egyszer foglalta el (1664) rövid időre. A 18. század elejétől egyre gyakrabban tartották itt a megyegyűléseket, s az egykori vár területén 1732-re felépül a vármegyeháza a megyegyűlési teremmel, ezzel a megye székhelye Zalaegerszegen állandósul. 1885-ben nyeri el a rendezett tanácsú város jogállását, s az ezt követő évtized, valamint az 1920-30 közötti évtizedben fejlődik a legdinamikusabban a második világháború előtt. Az 1945 utáni szakasz pedig egy sokoldalú, intenzív településfejlesztő periódusa a városnak. Ma több általános- és középiskolája mellett a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kara (1971. Pénzügyi és Számviteli Főiskola), a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja (1990. Egészségügyi Főiskola) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Zalaegerszegi Képzési Központja (2002.) teszik teljessé az oktatási struktúrát. Sikeres vállalkozások, kereskedelmi, ipari cégek biztos fejlődést jelentenek a városnak." (Zalai útikönyv - Zalaegerszeg)

Az első pont a belvárosban található. Itt látható a Dísz tér a tulipános szökőkúttal, - 2015. május 13-án átadott zalai nemes bronzszobra -, mellette a "csipkeházak", az út túloldalán pedig az egykori Városi Tanács, ma Polgármesteri Hivatal épülete. A hivatal előtti téren  N 46° 50,493' E 16° 50,740' 160 m [GCZEG+Zenélő óra] található az 1986-ban állított, a kor divatját és ízlésvilágát tükröző zenélő óra, mely minden egész órában eljátszotta a "Hallottad-e hírét Zalaegerszegnek?" kezdetű népdal dallamát, de sajnos - már jó ideje - nem működik.
Felújítás után ismét régi helyén a zenélő óra, ami közel 30 éve díszíti a Polgármesteri Hivatal előtti teret. Az időmérőt egy pécsi órásmester, Gulácsi János állította helyre. A jövőben nemcsak a "Hallottad-e hírét Zalaegerszegnek?" című népdalt játssza majd, hanem igazodik az év fontosabb ünnepeihez is. Az adventi időszakban a "Kis karácsony, nagy karácsony" dallamát, március 15-én a "Kossuth Lajos azt üzente" kezdetű nóta zenéjét, szeptemberben pedig a "Szép Zalában születtem" című népdalt hallhatják majd a járókelők. Újdonság, hogy számlapját mostantól gyerekrajzok alapján készített tűzzománcok ékesítik.
Az első jelszórészlet a  N 46° 50,498' E 16° 50,723' [GCZEG-1] ponton álló szürke kisebb kandeláber oldalára fejmagasságban felragasztott fehér matrica jobb alsó sarkában levő szám (öt karakter), fekete filccel aláhúzva.
Zrínyi lovas szobrával szemben állva jobbról, az információs tábla melletti kandeláberen keresd.


A második pont a város azóta is legnagyobb parkján - az Ifjúsági Parkon, vagy Vizslaparkon (jelenleg újra Vizslapark) - át az egykori Lenin úthoz (ma Platán sor) kalauzol. A  N 46° 50,346' E 16° 50,178' [GCZEG+Címerház] ponton állt 1970-től 1990-ig "Apánk" szobra (Lenin szobor), majd még évekig annak csupasz talapzata. Helyére 1997-ben a város alapításának 750. évfordulóján címerház került. (Még mindig nagyon elhanyagolt állapotban van.)
A jelszó ide vonatkozó része a címerháztól a tőle néhány méterre  N 46° 50,317' E 16° 50,204' [GCZEG-2] található - a városiak által találóan csak Ív Bélának becézett - IV. Béla szobor szokatlanul magas kő tartóoszlopának hátulján levő évszám (négy karakter).
A Vizslapark felújítása, átépítése folyamatban van, ezért a szobor átmenetileg pár méterrel odébb van, de megtalálható, kereshető!

Innen - a Platán soron - a régi katonatiszti lakótelep felé vezet utunk, ahol a harmadik ponton  N 46° 50,496' E 16° 49,944' [GCZEG-3] egy furcsa szobor áll. Nemrég a városfenntartók még szinte napi rutinnal távolították el róla a különböző díszítéseket (kezéből a cigit, fejéről a sapkát, karjára akasztott rozzant esernyőt, stb.)
A szobrot 2015. májusában felújították és a környékén kis teret alakítottak ki.
A szobrot körbejárva találsz rajt egy idézetet. Jegyezd fel a benne szereplő szavak számát! (A névelőket is. de csak az idézetből! A név nem kell. Egy karakter.)

Negyedik állomásunk a város első és legnagyobb tervszerűen épített lakótelepe, mely nevét a kor nagy testvéri szellemében Zalaegerszeg egyik testvérvárosáról kapta. Ezt a  N 46° 50,335' E 16° 49,713' [GCZEG-4] ponton egy emléktábla is hirdeti magyar és orosz nyelven egyaránt.
Az emléktábla felett álló kéttörzsű tuja egyik törzsén olvasható - más célból korábban felhelyezett - szám (három karakter).

A ládasor végállomása, ötödik pont az egykori Pártiskola, ma a POTE kihelyezett Egészségügyi Főiskolai Kara. Az iskola udvarán a  N 46° 50,111' E 16° 49,667' [GCZEG-5] ponton - az akkori rendszertől nem meglepően - Marx szobra áll. Ennél sokkal meglepőbb a jelenlegi rendszertől, hogy a szobor még ma is ott van. Igaz, a tél kivételével az évek alatt köré nőtt fák "ápolják és eltakarják".
A jelszó vége a szobor és a főiskola kapuja között álló zászlótartók száma (egy karakter).

Jelszó a fenti sorrendben, 14 karakter.

Kellemes sétát mindenkinek!

ui.: Bár a geocaching közös megegyezéssel politikamentes, azért talán nem veszitek zokon tőlem ezt a kis közelmúltbeli visszatekintőt!

Adri & Junior rejtésének megtalálásai 2014.11.22-ig: 372
--------------------------------------------------------------------------

Adoptáló: Csaba és Kati

Ezt a virtuális multi ládát kisebb betegeskedése után 2014.11.22-én fogadtuk örökbe.
Nem volt jó nézni, hogy a kevés zalaegerszegi geoláda közül ez, az utóbbi időben folyamatosan beteg volt és a régi tulajdonosa már lemondott róla.
Az eredeti rejtő elgondolását a ládarejtésre, és a város ezen pontjainak bemutatását teljes mértékben megtartottuk, hiszen ez a rejtés is már a múlté, a geocaching életében egy mára már lassan letűnt kor emléke.
Változtatni nagyot nem akartunk rajta, csak annyit, hogy legalább kereshető legyen.
A számolgatások egy része is maradt, de talán egyszerűbbé vált.
Később persze gondolkodunk, hogy egyik rejtése legalább egy logfüzettel rendelkező doboz legyen.
... de ez még a jövő terve.
Az eredeti rejtő gondolataival teljes mértékben nem értünk egyet, inkább lagaf' kessertárs 2009.08.21 16:20 -kor irt logjában megfogalmazott gondolatok állnak hozzánk közelebb!

Az eredeti - Adri & Junior - leírás minimális pontosítással, kisebb módosítással megmaradt. (Pontosítások, módosítások az eredeti leírásban dőlt betűvel.)
A feltöltött eredeti képeket, további képekkel kiegészítettük.


Gépjárművel érkezőknek ingyenes parkolási lehetőség itt:  N 46° 50,793' E 16° 51,081' 148 m [GCZEG+1-Parkoló] Innen az első pont távolsága 800 m.

További parkolóhely az 1. pont közelében, amely azonban fizetős:  N 46° 50,488' E 16° 50,671' 160 m [GCZEG+2-Parkoló]

Az ötpontos multi teljes hossza 2.500 m.

Az eredeti leírást kiegészítve továbbiakat a városról még Itt és itt olvashatsz.

Séta Zalaegerszegen 3D -ben!

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (338 db): környezet: 4.04 rejtés: 3.88 web: 4.36 átlag: 4.09

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

picuresnagyur 2019.11.11 08:32 - Megtaláltam
Köszönöm, elsőre az első ponton rossz oszloppal próbálkoztam, ez persze a séta végén derült ki :)

Szilágyiék 2019.11.10 07:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Kora reggel jártuk végig, szinte még sötét volt amikor indultunk.
Jó kis multi, tetszettek a bemutatott látnivalók.

Köszönjük szépen!

Ho Si Minh
4. pont5. pont
Marx  
kaldigeza 2019.10.26 19:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Monaa92 2019.10.23 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Lazlo86 2019.10.23 12:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hektor 2019.09.23 09:31 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

BandeeKiss 2019.09.18 22:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Martin024 2019.09.18 22:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bölli 2019.09.13 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
Köszönöm a rejtést!

Bajuszcica 2019.09.13 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Köszönjük a rejtést!

anettx 2019.09.08 11:07 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Zalai dimbes-dombos tájakon kirándulgatás 2.0

Rövid bicajozás a városi ládák nyomában.
A multi egyik pontjánál volt az a cukrászda amit mindenképp tesztelni akartam.

sztikletti22 2019.08.23 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Egy dolgos nap levezetéseképpen, melyet Zalaegerszegen tettem, választottam ki ezt a multit. Bár nem nagyon kedvelem a virtuális ládákat, mivel nem látok bennük nagy fantáziát, így is nagyon tetszett a hely amelyekre elkalauzolt. A rejtés nagyon ötletes, és így, hogy tudtam mit is "jelentenek" az egyes pontok, kicsit elnosztalgiáztam azon, hogy pár röpke év alatt mennyi minden meg tud változni. Nagyon köszönöm a rejtőnek, és a láda adoptálójának eut a csodálatos élményt. Egyetlen negatívumot tudok csak mondani, amit személy szerint hiányosságnak éreztem, hogy ezt a pár sort egy logfüzetben sajnos nem tudtam rögzíteni.

 
Norbee97 2019.08.03 13:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.05
Vakáció bérlet 2019 3/75.
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Kár, hogy mindenhol csak leolvasós pontok vannak, szívesen kerestem volna ládát is. Különösebb bajom amúgy nem volt a pontokkal, kivéve, amikor a kis tábláról kellett leolvasni a 3 karaktert, idő hiányában nem mentem körbe (bár így is pont lekéstem a vonatot), a képem meg homályos volt, nem tudtam kiolvasni, szóval ebben segítséget kellett kérnem. Viszont nagy szerencsém volt, alig hogy beértem az állomásra, elkezdett esni az eső, de engem így már nem érintett. [Geoládák v2.2.5]
1133.

IMG_20190803_122511IMG_20190803_122535
IMG_20190803_122803IMG_20190803_122835
IMG_20190803_131145IMG_20190803_131333
IMG_20190803_131346IMG_20190803_132043
IMG_20190803_132844 
AlanTheWild 2019.07.17 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Én kedvelem a városi, sétálós multikat. Ebben a sorozatban sem csalódtam: tetszett a környezet, ami - jellemzően - lakótelepi mivolta ellenére emberléptékű, szemben más nagyvárosokkal.
A jelszó rejtőis segítséggel lett pontosítva, mert az első pontos nem jó objektumot vizslattam!
Köszönöm!

nemlac 2019.07.03 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Zalaegerszegi kirándulás 4. láda [g:hu 1.6.3a]

zaskl 2019.06.09 19:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

emiGrant 2019.05.28 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.30
Ez volt első látogatásom Zalaegerszegre. A város nagyon tetszett, de ez a multi valahogy nem éppen a legszebb részekre vitte el az embert. Persze még az unalmas lakótelepeken is lehet szépet felfedezni, mint például azt, hogy az egerszeiek nem távolították el a szokásosan manapság népszerűtlen szobrokat, hiszen azok is történelmünk részét képezik. A graffiti majdnem teljes hiánya is jó hatást tett rám. A vége felé már nagyon kimerültek voltunk Roy-al, de egy kevés kaja és innivaló után, azonnal feléledtünk. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-1-2
-3-4
DFRi 2019.05.28 13:22 - Megtaláltam
Megvagy láda :-) Köszi a lehetőséget!
emiGrant&Feri&Pilis50 [Geoládák v2.2.5]

Pilis50 2019.05.28 11:59 - Megtaláltam
Egyszer már felét összegyűjtöttem ...

BaLiAnIz 2019.04.22 14:54 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.90
Megtaláltuk, köszönjük.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (488 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu