geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
58. Turul barlangja (GCtbtu)
48 (1-20) > >>
A Turul
A Turul
Tatabánya felett magasan
Tatabánya felett magasan
Séta a barlanghoz
Séta a barlanghoz
A barlang bejáratától a kilátás
A barlang bejáratától a kilátás
A Szelim-barlang
A Szelim-barlang

Dachsteini mészkő
Dachsteini mészkő

Egy nagy tetőablakkal
Egy nagy tetőablakkal
Kontraszt
Kontraszt
A személyzeti bejáró :)
A személyzeti bejáró :)
A barlang feletti szirtről a kilátás
A barlang feletti szirtről a kilátás
Nincs messze a láda :)
Nincs messze a láda :)
Masszív vasszerkezet
Masszív vasszerkezet

Fent magasan a kerék
Fent magasan a kerék

-3
-3

A kilátás
A kilátás

48 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 35,808'
Hosszúság E 18° 24,519'
Magasság: 400 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.12.28 00:00
Utolsó lényeges változás: 2016.07.07 20:36
Utolsó változás: 2017.12.13 14:10
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: MP és Andi >> skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2499 m
Megtalálások száma: 1048 + 18 sikertelen + 24 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Az első pont fent a vas-szörnyön, ahogy felérünk a jobb oldali kerék túlsó felén, mellmagasságban az egyik küllőn található! Itt találod a láda koordinátait.
A láda a barlang közelében, egy fa kiszáradt papucsában, talajszinten rejtezik.A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Megközelítés

Kétpontos multi Tatabányán, a Turul-hegyen.
Tatabányán az 1-es útról fel a hegyre a Panoráma úton itt:  N 47° 34,328' E 18° 25,407' [GCtbtu+pan-ut].
Ut vegen parkolo:  N 47° 35,297' E 18° 24,544' [GCtbtu+parkolo].
[Az első pont a vas-szörny  N 47° 35,808' E 18° 24,519' 400 m [GCtbtu-1], a vas kerek egyik küllőjén mellmagasságban keresgélj! Itt találod a láda koordinátait.]
Tériszonyosok a cél-koordinátát egy közeli kéttörzsű fa aljában, egy kővel álcázott fehér dobozkában is fellelhetik:  N 47° 35,866' E 18° 24,520' 371 m [GCtbtu+kezd-teriszony].
A doboz a barlang ( N 47° 35,419' E 18° 24,419' 287 m [GCtbtu+barlang]) közelében, egy fa kiszáradt papucsában rejtezik.

A Szelim-barlang

A Szelim-barlang (vagy más néven Szelim-lyuk, Bánhidai nagy barlang, Eperjes-barlang, Szemi-luki, Szemi-lyuka, Bánhidai Szelim-barlang, Bánhidai Szelimluk barlang, Bánhidai-zsomboly, Szent Vit barlangja) a Tatabánya feletti Kő-hegyen található. A szomszédos Turul-emlékműtől egy néhány éve épült tanösvényen át juthatunk a barlanghoz. A képződmény 45 m hosszú és 14 m magas, melyet egy vízfolyás vájt ki a mészkősziklából. A barlang jelentős őskori lelőhely, ősemberek tűzhelyének maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat tártak fel. Kataszteri száma: 4630-8.

A barlanghoz több legenda is fűződik:

Az egyik legenda szerint a tatár támadások idején a barlangban keresett menedéket környező falvak lakossága. Amikor egy János nevű kisfiú megszomjazott majd hangosan sírni kezdett, édesanyja elvitte a közeli forráshoz. Ott azonban elfogták őket a tatárok, akik arra kényszeríttették az asszonyt, hogy árulja el a többiek rejtekhelyét. Miután rajtaütöttek a fegyvertelen lakosságon, a gyermekekre és az asszonyokra rágyújtották a barlangot, a férfiakat pedig elhurcolták. Bár a legenda igazságtartalma kétséges, a barlangtól nem messze található forrást János-forrásnak hívják.

A másik legenda szerint hét falu lakossága menekült a török időkben a barlang falai közé, Szelim szultán azonban megtalálta a rejtekhelyet, és rájuk gyújtotta azt.

Létezik egy harmadik - kevésbé ismert - legenda is, mely szerint az egyik vértesi - talán a vitányi - várból a várnagy neje és gyermeke menedéket és vizet keresett a barlangban, de a bent rejtőzködők elutasították.
A kétségbeesett nő a hegy alatti Labanc pataknál portyázó tatárokra akadt, és bosszúból elárulta a bujdosók rejtekhelyét - de hiába, a tatárok őt is felkoncolták, majd a barlanghoz mentek. Mivel azonban a keskeny Farkaslyukon nem juthattak be, a hegy tetején nagy lyukat ástak - a megbolygatott boltozat emiatt lezuhant, maga alá temetve a menekülőket és két helyen kidöntve a barlang oldalfalait.

A Turul szobor

Még mielőtt igazából rákerült volna a térképre, már híres jelképet kapott a város. Aki valaha átszáguldott Tatabányán az M1-esen, az alighanem kiszúrta már az autópálya feletti sziklán épp felszállni készülő óriás bronzmadarat. A dolog úgy esett, hogy 1896-ban, az ország minden spórolt pénzét felemésztő nagyszabású millenniumi ünnepségek mámorában úgy határozott a büszke magyar vezetés, hogy nyolc hatalmas emlékművet kell állítani a dicső nemzeti múltnak. Brassó, Dévény, Munkács és Zimony azért kapott szobrokat, hogy a négy égtáj felé hirdesse - szinte a határokon túlról is láthatóan - a nemzet nagyságát, jelképesen védve azt az ellenségektől. Nyitra, Pannonhalma, (Ó-)Pusztaszer és Bánhida pedig azzal érdemelt ki egy-egy emlékművet, hogy mind nevezetes helyszínei a honfoglalás és államalapítás kori történelemnek.
A határon túlra került emlékműveket még a húszas években lerombolták, de egyet, a munkácsi váron trónoló turult, 2008-ban újjáépítettek (azaz inkább "-tünk" mert a munkácsi vár felújítását nagyrészt a magyar állam szponzorálja). Az itteni, bánhidai turul - társaival ellentétben - nem készült el időben, mert Donáth Gyula szobrászmesternek félbe kellett hagynia a munkát. Elfogyott ugyanis a pénz, de az illetékesek feltalálták magukat, és 1907-re, egy fontos ezeréves évfordulóra időzítve adták át a szobrot. Merthogy a legenda szerint 907-ben épp itt nyertek csatát a magyar hadak Szvatopluk szláv fejedelem seregének ellenében.

A turulmadarat túlságosan is nemzeti jelképnek ítélő Rákosi-rendszer előbb le akarta bontani a szobrot, majd végül lusta volt felmászni oda, és békén hagyta, hátha elrozsdál csendesen. Mivel évtizedeken át nem jutott neki semmilyen eszmei becs vagy fizikai védelem, a rendszerváltás idejére már kezdett darabokra hullani a madár. Mert fémtolvajok már akkor is voltak. 1992-ben aztán oly alapossággal újították fel az emlékművet, hogy a mai, kifogástalan állapotú szobor inkább már csak hű másolata az eredetinek.
 N 47° 35,292' E 18° 24,440' 298 m [GCtbtu+turul]

Ranzinger-kilátó

1978 februárjában huszonhat tatabányai szénbányász élete veszett oda egy súlytólég-robbanásban. Az ő emlékükre 1980-ban egy sima márványtábla helyett nagyon bölcsen inkább kilátót emeltek a 366 méter magas Csúcsos-hegyen, méghozzá egy a tragédia miatt a forgalomból kivont aknatorony felállításával. A harminc méteres építmény eredetileg a kas fel- és leengedésére szolgált. (A kas egy ketrec-szerű szerekezet, amiben a bányászokat fel- és leengedik a föld alatti járatokba.)
A kilátót 2008-ban felújították. (Ekkor nevezték el Ranzinger Vincéről, aki egy feltaláló vénával megáldott bányamérnök-bányaigazgató volt, és az előző századfordulótól haláláig, 1933-ig munkálkodott a magyar bányászat felemelésén.) Az újnak látszó aknatorony most bárki számára nyitva áll, és 156 félelmetes lépcsőfok vezet fel a tetejére. Fent a remek kilátás mellett a bányászokat felhúzó kötelet tartó óriáskerekeket is megcsodálhatjuk.
A legfelső emelet rácsain át észak felé a Tatai-árokban Tatán túl ellátni egészen Komáromig, mellette a Gerecse változatos púpjai látszanak, Tatabánya panelrengetege mögött pedig a Vértes kéklik.

Egyéb infók

EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB MADÁRSZOBRA, A TATABÁNYAI TURUL
Szelim-lyuk
Szelim-barlang
Emiatt hírhedt a Szelim-barlang
Ranzinger Vince (Bányász) kilátó
A tatabányai turul és parkerdő

Ládatöténet

2017.06.05.
A láda frissítése megtörtént. Keressétek szeretettel.
skiccpausz

2017.02.10.
A ládát megkaptam Ákostól, nemsokára rendbe teszem, új láda, új oldal:)
skiccpausz

2016.07.07.
A ládát örökbefogadtam.
hátizsÁkos

2001.12.28.
A hosszú ideje boldogan élő ládát a napokban sajnos szétlopták. Az újjáélesztést összekötöttem régi tervemmel, miszerint a hegy túlsó végén álló objektumot is illenék bevonni a játékba, így dagadt multivá a Turul Barlangja. A kezdőpont a hegy szoborral átellenes végén indul, az igazi láda koordinátáit itt találod. Ezen a ponton a magasság-adat sokat segíthet a koordinátákat tartalmazó vaskerék meglelésében. Tériszonyosoknak ajánlom a "vészmegoldást": egy közeli kéttörzsű fa alsó odvában (ld. a wap-szekciót!)
Az igazi láda (a jelszóval) az eredeti rejtektől és a barlangtól (koordinátái a wap-ban!) nem messze, biztonsági okokból egy kicsit sűrűbb részen, egy fa földközeli odvában pihen. Benne (2004.08.15-i állapot!) az Y2K travel bug, aki Szlovéniából, a "Prvi geocache Slovenji" ládából érkezett!
A rejtésnél aktívan közreműködött Andi, Manci, Nano és magPetra lányom, aki 1.5 évesen végre részt vett élete első ládarejtésében.
A Turul-hegyen a multi pontjain és a Turul-szobron kívül még egy további érdekességet találtok: egy éjszaka kivilágított erdei tanösvényen látható jónéhány kőzet a környező hegyekből.katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (724 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.43 web: 4.37 átlag: 4.47

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


P.B_László 2019.03.15 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Nagyon szép hely , a kilátó meg félelmetes ,főleg ilyen nagy szélben , ötletes rejtés , köszönjük !

majeri 2019.03.02 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

vittorio 2019.02.24 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2e]

Morella50 2019.02.17 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Sorex 2019.02.17 14:49 - Megtaláltam
Astacusszal és Mukival.

astacus 2019.02.17 14:49 - Megtaláltam
Sorex és Muki társaságában kerestük fel ezt a minden állomásán lenyűgöző látnivalókat kínáló multit.

mura 2019.02.14 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönet a rejtésért!

kasap 2019.02.01 15:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. A fák között is érezhető volt a szél de fent a kilátón félelmetes erővel támadja az embert. Azt hittük a rossz idő miatt le lesz zárva a lépcső de fent látva, mennyire biztonságosan van kialakítva, mindenkinek csak ajánlani tudom. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Puhapracli 2019.02.01 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

ellfelek 2019.01.11 14:00 - Megtaláltam
A 700-ik. megtalálás egy wellness hétvége keretében... :) Sokszor láttam a Turul madarat már, de most fel is sétáltunk hozzá... A jeges, havas környezet megszépítette, de meg is nehezítette a találatot... Azt hiszem ez a láda tökéletes egy jubileumi találatnak. A kilátó is meg a barlang is nagyon tetszett... Örülök hogy a második koordináta fent van a tetején, mert így fel kellett menni. Pedig gondolkodtam, hogy most ezen a jeges lépcsőkön nem megyek fel, de nagyon megérte...
Köszi a rejtést!

IMG_20190111_134125IMG_20190111_134203
IMG_20190111_134455IMG_20190111_134848
IMG_20190111_140109IMG_20190111_142529
IMG_20190111_143015IMG_20190111_143249
IMG_20190111_143542IMG_20190111_152211
kifli csapat 2019.01.01 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Meglett,köszi!

alcala76 2018.12.29 12:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! Időtlen idők óta nem jártam már erre, jó volt egy kicsit csavarogni.

kir6 2018.11.17 15:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Earl77-tel megtaláltuk. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

earl77 2018.11.17 15:35 - Megtaláltam
Anubisszal és kir6-al.
Köszi a rejtést!

N.Zs. 2018.11.17 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
A GC419 után - ami nekünk 422 lépcsőfok volt - sétáltunk még kicsit tovább a kilátóhoz, ahol újabb 156 lépcsőfok után megszereztük a láda koordinátáit. Nem egy szokványos kilátó, ezért is nagyon tetszett. A szűk "lépcsőház" és a"folyosók" is egyszemélyesek. A tetején érdekes ketrecbe zárt érzésünk volt.
Szerencsére ma egészen tiszta volt az idő, így jó kilátásban gyönyörködhettünk.
A láda helye nagyon jó, a tartalma is példás. Köszönjük az örökbefogadást, a gondoskodást és a szép képeket a ládaoldalon.
Összesen 7,41 km volt.
Min. magasság: 144 m
Max. magasság: 408 m
Mozgási átlag seb. 4 km/ó

IMG_2690
IMG_2703
IMG_2652IMG_2653
IMG_2660IMG_2662
IMG_2663IMG_2673
kumin 2018.11.03 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

beuuu 2018.11.03 16:27 - Megtaláltam
TFTC [g:hu 1.5.4]

Nervas 2018.11.03 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Köszönet a rejtésért.

Lackos 2018.11.03 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük ! A túra nagyon tetszett ide, meg tovább, meg vissza :-) A ?papucs? szót ebben a kontextusban eddig nem is hallottuk ? de nagyon tetszik. Megtanultuk. Meg egyszer köszönjük! :-) [Geoládák v2.2.5]

laclac88 2018.10.31 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1090 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu