Az RTL Klub televízióban 2004. november 15-én és 16-án bemutatott Barátok közt epizódokkal kapcsolatban a Magyar Geocaching Közhasznú egyesület az alábbi állásfoglalást teszi közzé:

A GPS-es kincskeresés egyértelműen azonosítható a geocachinggel, mivel a filmben megjelenő motívumok éppen a geocaching játék fő ismérvei: internetről letölthető koordináták és leírás alapján keresnek meg a természetben GPS-el egy mások által elrejtett ládát, amelyben ajándékokat találnak és a magukkal odavitt ajándékokból cserélnek, továbbá bejegyzik a megtalálást a ládában talált füzetbe. Ez a játék a http://geocaching.hu címen érhető el immár három éve, hazánkban több ezren játsszák, világszerte ismert játék meghonosítása.

A film összekapcsolja ezt a játékot egy félelmetes képi- és hangvilágú, "Sötét út" néven említett weboldallal, amelynek a geocaching játékhoz semmi köze. Az események kilépnek film világából, összemosódik a fikció és a valóság, hiszen egy felvételről sugárzott játékfilmmel egyidőben kel életre egy weboldal, amelyet a nézők is elérhetnek a bemutatott címen, sőt erre már előre felhívja a figyelmet a Blikk november 16-iki számában olvasható írás (amely tovább fokozza a kincskereső játék és a "sötét út" összemosását). A hivatkozott http://www.sotetut.hu oldalon, a "sátán", "pokol", "nincs visszaút" kifejezések olvashatók fekete alapon pirossal, félelmetes hangok közepette.

A történet összefoglalása:

Két fiatal srác egy weboldalról letöltött koordinátával, leírással elmegy sötétben, kölcsönkért GPS-el a budapesti Hajógyári-sziget egy elhagyatott helyére kincsesládát keresni, odaérve eközben félelmet keltő találgatásokba kezdenek arról, hogy talán átverték őket a honlapon, talán ki akarják őket rabolni, esetleg szervkereskedők (!) akarják őket megölni. Ezzel félelmet keltenek a nézőkben, akik ezeket a félelmeket könnyen összekapcsohatják a kincskereső játékkal. Maguk a fiúk is arról beszélnek, hogy félnek, inkább hazamennének már. Egyikük jól megijeszti a másikat és ezzel együtt a nézőket is, ehhez a jelenet aláfestő hangja is hozzájárul. Végül megtalálják, amit kerestek. A ládában általuk vacaknak minősített ajándékokat találnak, majd egy füzetet a megtalálók bejegyzéseivel, amelybe ők is beírnak. Ezek után találnak egy papírt, amelyre egy weboldal címe van felírva (www.sotetut.hu), amely az adás idején a valóságban is létezik, és az látható rajta, amit később részben a fiúk is megnéznek, miközben félelmetes háttérhangok, kísérteties ordítás hallatszik. A "Sötét út" kezdőlapja látható a filmben: fekete háttér előtt, kalandfilmbe illő környezetben, véres tenyérnyomok mellett piros betűkkel az alábbi szöveg olvasható: "AZ ÖSVÉNY SÖTÉT, MINT A SÁTÁN LELKE... DE HA NEM TÉRSZ LE RÓLA, KIVEZET A FÉNYRE. ITT FELTÁRUL A LEGVÉGSŐ TITOK, DE HA BELÉPSZ, TÖBBÉ NINCS VISSZAÚT. VAN MERSZED RÁLÉPNI AZ ÚTRA?" Itt véget ér a film, a folytatás számunkra még ismeretlen.

A weboldal azonban működik, belépni csak valódi emailcím megadásával lehet (csak az tud belépni, aki megkapja a regisztrációs levelet). A játék lényegét belépve sem lehet megtudni, a weboldalon nincs több leírás, jobbra-balra lehet fordulni és néhol előre-hátra lehet lépni, eközben halálordítások, ijesztő hangok és sejtelmes morajlás hallatszik a számítógépből. Kilépésre az alábbi szöveg jelenik meg: ITT ÁLLSZ A POKOL TORNÁCÁN. ALATTAD AZ ŐRJÖNGŐ SÁTÁN. LEVETED MAGAD A MÉLYBE, VAGY HALADSZ TOVÁBB A FÉNYRE?

A geocaching játék magyarországi képviselője, a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület tiltakozik az ellen, hogy a játékot ilyen környezetben mutatják be. A film készítői előzetesen nem keresték meg a játék szervezőit, az első epizód utáni, de még a megtalálást bemutató jelenet vetítése előtti kapcsolatfelvételünkkor azt a választ kaptuk, hogy a filmben bemutatandó jelenteteknek nem lesz semmi közük ahhoz a játékhoz, amelyet egyesületünk képvisel. Ezzel nem értünk egyet.

A bemutatott filmben a játék lényegét ferdítik el azzal, hogy a ládakeresést és a megtalált tárgyakat leértékelik ("ennyi az egész? marha nagy kincs!"), és az "igazi kincset" a játékon kívülre helyezik. Ezt vezeti fel már a kulcsról szóló párbeszéd is: "mi lenne, ha elvinnénk a kulcsot? lehet, hogy ez nyitja az igazi kincsesládát!" A valódi játékban éppen a természetjárás, a keresés, a megtalálás, az ajándékcsere, a többi megtalálóval történő kommunikáció a lényeg, ez "a kincs".

Ezek után egy olyan weboldalra terelik a figyelmet, amelynek semmi köze az igazi játékhoz, miközben a játék igazi weboldalát nem nevezik meg és nem derül ki világosan a nézők számára, hogy a kettő között hol a határ. Két, egymástól független weboldalról van tehát szó, ahol a valódi játékhoz semmiben sem kapcsolódót olyan kifejezésekkel kommunikálják, amelyek a geocachingre is érthetők (interaktív, kincskeresés, netes játék).

Egyesületünk elnökségének egyhangú véleménye szerint a Barátok közt jelenetei, a "Sötét út" weboldal és a Blikk cikke alkalmasak voltak a geocaching játék jó hírnevének csorbítására, ezért az érintett médiaszereplőktől az alábbi helyesbítés közzétételét kérjük:

"A Barátok közt november 15-én és 16-án vetített epizódjaiban a GPS-es kincskeresést megtévesztő módon összekapcsolta egy félelmet keltő, a játéktól teljesen idegen weboldallal, amelyet Sötét út néven említettek a szereplők. A GPS-es kincskeresés a valóságban létező játék, amelynek magyarországi képviselője a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület, a játék hivatalos magyar honlapja a http://geocaching.hu címen érhető el."

Budapest, 2004. november 17.
Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület
http://geocaching.hu
egyesulet@geocaching.hu


-- melléklet: az érintett párbeszédek kivonatos átirata, illetve a Blikk cikke --

"szerinted mi lesz a kincs" - "á, semmi, biztos mindenki valami hülyeséget rak bele"

"elég gáz, nem"
"olyan, mint egy összedőlt oltár, vagy ilyesmi"
"a honlapon azt írták" [egy honlapról származik a leírás]
"és mi van, hogyha az egész honlap csak átverés, hogy idecsalogassanak és kiraboljanak minket?"
"és ha szervkereskedők, és kioperálják a vesénket?"
"persze, vagy éppen vagy feláldoznak minket ennél az oltárnál, ugye?"
"nem akarok egész éjjel itt dekkolni"

"vedd már észre, hogy átvertek, vagy valami bunkó megtalálta és elvitte a ládát"
"az oszlopot végigtapogattad?" - "hülye vagy, minek?" - "hátva van benne egy laza kő, vagy ilyesmi" - "óriási, hogy ránk is boruljon"
"aú, ááá, megharapott valami, segíts... ááá, nem tudom, nagyon fáj... húzz ki!" (utólag derül ki, hogy csak ökörködés)

"ennyi az egész? marha nagy kincs! bicska, egy öngyújtó meg egy kulcs"
"mi sem hoztunk valami értékes cuccot" - "az igaz, így legalább nem ciki" - "tedd be" - "ok, és mit vigyünk el?" [ajándékcsere]
"nem tudom, csak fura, hogy ennyi az egész" - "az csak egy játék, te mondtad!"
"figyi, van még itt egy füzet, tele van nevekkel, mindenki beírta, aki megtalálta a ládát" - "bevéssük mi is?" - "naná, ha már itt vagyunk" ... "tök sokan vannak" [logbook]
"te, találtam egy borítékot ... na, olvasd már!"
"van bátorságod szembenézni az ismeretlennel? akarod tudni a titkot? www.sotetut.hu [ott találkozunk]" - "sötét út, hú, apám!"

"azért a tegnapi kincskeres állat volt" - "aha, nagyon" - "te, azt a sötétutas oldalt megnézzük?" - "naná, ha van hozzá bátorságod!"
"nem nézzük meg azt a honlapot?" - "á, majd a Rózsában, nehogy a Miki és Nóra kiszúrja" - "igaz, lehetnek rajta húzós dolgok is"

Blikk, 2004. november 16-iki számának 14. oldalán olvasható cikk:

"BUDAPEST - A Barátok közt ma esti adásában Tóni és Norbi egy alásott ládikára bukkan. A fadobozt, ami titkos információkat - egy internetes címet - rejt, egy interaktív kincskeresőjáték során találják meg. - Szeretem a különféle netes játékokat - mondta a Tónit alakító Dósa Mátyás. - Még a forgatási szünetekben is sokat gépezek. Bár még nem vettem részt hasonló interaktív játékban, de szívesen kipróbálnám. A kalandvágyó tinik kincsvadászatát a szappanopera nézői is figyelemmel kísérhetik, ha ellátogatnak a www.sotetut.hu weboldalra, amelyen Tóni és Norbi lázasan nyomoz a reménybeli kincs után. K.T."

-- melléklet vége --
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]