geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
MGKE tájékoztató, 2010.10.17.

Engedélyeztetések

Megtörtént az Aggteleki-karszton lévő ládák lejárt engedélyeinek megújítása, a jelenlegi engedély érvényes 2012. december 31-ig. A Duna-Ipoly NP területén folytatódott az engedélyeztetés, jelenleg a Budai TK területére eső ládák engedélykérelme a felügyelőségen van, a NP szakvéleményével együtt. Az egyesület folytatni kívánja a tárgyalásokat a Pilisi Parkerdővel, miszerint - amennyiben erdészeti és vadgazdálkodási érdekeket nem sért - a geoládák elhelyezésénél az utaktól vett tíz méteres távolságot ne kelljen szigorúan értelmezni.

A versenyek engedélyeztetése ügyében felvette a kapcsolatot a tájfutókkal, tapasztalatcsere céljából. A tájfutás igazolt versenysport, több évtizedre visszamenőleg hagyományokkal, szabályokkal, melyek nemigen változtak. Két világbajnokunk is van e sportágban, kikre méltán büszkék lehetünk. Ezért valószínűleg a versenyek engedélyeztetésében nekik több tapasztalatuk és kissé könnyebb helyzetük van. Világossá vált azonban az is, hogy számos versenyük maradt el, mert a terep egy-két részét letiltották, és úgy nem volt értelme ezeket megrendezni. Előfordult az is, hogy annyira utolsó pillanatban kaptak választ a hatóságtól, hogy késő volt. Nagy felháborodást váltott ki az is, amikor kétszázezer forint illetéket szabtak ki az engedélyeztetésre, amennyi az egész verseny költségvetése nem volt. Összességében elmondható, hogy tájfutóverseny szinte minden hétvégén van, tél kivételével, így jóval több engedélyt kértek ők ki. Az egyesület kért a tájfutóktól dokumentumokat, melyeket ők kaptak a hatóságtól (engedélyt, elutasító határozatot, korlátozott engedélyt) hogy lássuk, a tájfutók hogyan boldogultak, milyen határozatokat kaptak, milyen indokokkal. Kértünk személyes találkozót a tájfutók közül azzal, aki tőlük engedélyeztetést intézni szokott, hogy tapasztalatot cseréljünk. Kiderült az is, hogy jelentősen számított az érvelésük során az, hogy egy verseny helyszínén hatástanulmány készült. Hogy mi károsodott, ami igen, az mennyire (pl taposási kár egy pont körül) és mennyi idő alatt állt helyre. Ezt a jövőben a geocaching verseny rendezőség is tervezi. Nagyobb baj sajnos, hogy mint kiderült, nekik sem a nemzeti park és a felügyelőség, hanem az erdészetek (főleg vadászati érdekekből) jelentik a nagyobb nehézséget.

Adó 1%

A 2009. évi adóbevallások során a játékosok közül idén is sokan ajánlották fel személyi jövedelamadójuk 1%-át egyesületünknek. Az APEH-től kapott hivatalos értesítés szerint az összeg: 1439152 Ft. Köszönjük az önzetlen segítséget!

Egyesületi ülések

2010. szeptember 26-án ülést tartott az MGKE elnöksége. Az ülés napirendjén tagfelvételi kérelmek elbírálása, iratbetekintési szabályzat elfogadása, a hibás geoláda-jelszó próbálkozásokkal kapcsolatos szabályozás áttekintése, a fórum moderálási alapelvek áttekintése, a jogi nyilatkozat módosítása, a geoládák adoptálásával kapcsolatos szabályozás és a 2010/1/14-es közgyűlési határozat végrehajtásának áttekintése szerepelt. Az ülés jegyzőkönyve megtekinthető itt: jegyzőkönyv.

Levin játékos társunk lemondott elnökségi tagsági megbízásáról, egyúttal bejelentette az egyesületből történő kilépési szándékát. Köszönjük eddigi munkáját, sajnáljuk, hogy csak ilyen rövid ideig vállalta ezt a nehéz és időigényes feladatot. Az alapszabály rendelkezésének megfelelően rendkívüli közgyűlést hív össze az egyesület elnöke, ahol új elnökségi tag megválasztására kerül sor.

Rendezvények

Az idei őszi versenyünk a Soproni hegységben került megrendezésre. Nevezetes jubileumhoz érkeztünk ezzel a versennyel, már 20. alkalommal mérhették össze a játékosok a navigációs képességeiket az erdei gyaloglásban vagy futásban, ki-ki vérmérséklete és képességei szerint. A gyönyörű őszies időben 54-en egyéni és 30-an családos kategóriában neveztek. A Moha-Muck panzió adott otthont a versenyközpontnak vadregényes erdei környezetben. Különös hangulata volt az osztrák határ közvetlen közelében megrendezett versenynek.

A Geoszilveszter szervezése folyik. Az előzetesen kiválasztott helyszín nem ütötte meg az elmúlt években megszokott nívót, ezért most folyik az új helyszín kiválasztása. Egy dologban biztosak lehettek: Szilveszter lesz a év végén :-) A Geoszilveszteren fog sor kerülni az idén alapított Geocaching Vándorkupa első átadására is.

Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE)

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu