geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Kenderfókahozzászólásai | válasz erre | 2005.04.17 23:38:57 (5835)
gergoszedermarcus kétségeit fogalmazta meg az átlagszámítás mérvadóságával kapcsolatban, mivel kérte, elküldtem neki az Excelt, amiből csináltam. Szívesen elküldöm neked is, ha szeretnél egy ennél tudományosabb mérést csinálni.

Amit csináltam, azt azért csináltam, mert a pontozás megítéléséhez nagyon fontos. A pontozásnak és a moderációnak is az a deklarált célja, hogy az általános ládaminőséget javítsa. Fontos tudnunk, hogy vajon sikerült-e elérni ezt a célt, ha ehhez hozzá tudsz valamit tenni, annak én biztosan örülnék.

(a pontozás megítélése szempontjából a harmadik minta nem releváns)

[előzmény: (5833) Attibati, 2005.04.17 22:51:18]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2005.04.17 22:51:18 (5833)
Átnézve az utóbbi néhány nap pontozással kapcsolatos hozzászólásait eszembe jutott néhány megjegyzés:

Kenderfóka:
Három átlagot nem nagyon van értelme összehasonlítani, ha nem ismerjük a minták szórásait. Ráadásul a harmadik minta nagysága lényegesen eltér az előző kettőétől, ami tovább torzítja az összehasonlítés eredményét. A statisztikában az ilyen esetekre dolgozták ki az u.n. statisztikai próbákat (ha jól emlékszem Detrekői prof. előadásaira), amelyek segítségével eldönthető hogy két számtani közép figyelembe véve a minta nagyságát és szórását azonosnak tekinthető e. Bocsánat a statisztikai fejtegetésért a lényeg az, hogy három átlag összehasonlítása nem ilyen egyszerű.

gergoszedermarcus:
Az outlayer ( valamilyen szempontból az átlagtól lényegesen eltérő érték) meghatározás szintén egy elég bonyolult statisztikai feladat. Egyáltalán nem biztos, hogy egy ekkora mintában csak a két szélső adat számít kiugrónak. Nem hiszem hogy a pontozásba bele kellene kevernünk egy bonyolult matematikai statisztikai procedurát. Másrészt szerintem nem kellene kihagyna a másképp gondolkodók véleményét. Pl. ha nézzük a tatabányi lejtaknák ládát azok a megtalálók akik már az előző rendszerben is éltek valamilyen szinten értékelik a láda mondanivalóját (pl. Tudo) a fiatalabbak pl. Freddy - akit nem számíthatunk gyakorlatlan pontozónak - lepontozták a ládát, mivel ő lényegesen fiatalabb ő nem élt még a széncsaták idején, nem nézte naponta a híradásokat ezekről az aknákról. Amit ki akarok ebből hozni: mindenki ezért vagy azért más érzelmi attitüddel viszonyul egy ládához , nem érdemes bármelyik nézet képviselőit is büntetni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.