geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Kenderfókahozzászólásai | válasz erre | 2006.01.10 00:33:58 (5087)
Feleségem és én is tulajdonlunk egy-egy pár LaSportiva Tibet típusú cipőt. Az övé kb. 7 éves, az enyém 5. Eddig mind a kettő tökéletes, még sosem áztak be, kényelmesek. Granger's dolgokkal kenegetjük, fújogatjuk őket (http://www.mountex.hu/index.php?ac=article&value=48).

[előzmény: (5060) Trackman, 2006.01.09 00:12:41]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2006.01.09 00:12:41 (5060)
LaSportiva márkáról tudunk valamit? Mountexben van egy Thunder GTX 30 pénzért, elsőre szimpi.
[előzmény: (5059) Mr Zerge, 2006.01.08 22:57:08]

Mr Zergehozzászólásai | válasz erre | 2006.01.08 22:57:08 (5059)
A kemény Vibram talpnak az az elónye, hogy nem kell törődnöm a terep egyenetlenségeivel, ha egy kis szikla bütykön állok akkoris a teljes bakancs talpán állok. Egy puhább talp egész nap hol itt - holott nyomkodja a lábat, sokkal fárasztóbb a talpnak. Normál erdei talajon persze ezt a különbséget kevésbé érezni, csak sziklás köves terepen. Éppen azt a keménységet kell szerintem megvenni amit még egész nap hajlandó a láb jól viselni. Addig persze több bakancsot kell elhasználni :-)
Az én Meindl Borneóm több mint 3 éves, szerintem még jó darabig bírja, tehát megérte a viszonylag magas ár, kicsi az amortizáció.
[előzmény: (5058) Trackman, 2006.01.08 22:30:14]

Trackmanhozzászólásai | válasz erre | 2006.01.08 22:30:14 (5058)
Van egy Merrellem (Pulse WP, félcipő), hadd védjem meg egy kicsit. De csak egy kicsit.

Nekem nagyon fontos, hogy ne kelljen egy új lábbelit sokáig betörni. Egyszer eltűröm neki, hogy feltöri a lábam, másodszor már nem. A Merrell teljesítette az 1 db feltörést (az első túra is 30 km volt benne). Amúgy is, elsőre felvéve is olyan, "mintha a lábamra öntötték volna", kényelmes, tartja a lábam, de nem érzem satuban, stb.
Én nem vagyok barátja a Vibram keménységű talpaknak, a puhábbakat kedvelem. (Tényleg, Vibramosok, mi olyan nagyon jó abban? [A feleségemnek van egy Vibram talpas bakija, k..ra, de extrém nagyon csúszik a kicsit jeges felületeken is]). Szóval a Merrell-nek puha talpa van, jobban esik vele az egyenetlen felületeken menni, biztos tapadást ad az erdei talajon; jó a mintázata (tegyük hozzá, hogy én "hazai" hegyi kecske vagyok).

"Semleges" tulajdonsága: vízállóság. WP azaz waterproof változat. Pár perces patakban gyaloglást simán kibír, hóban is több óra kell neki, mire elkezd beázni. De beázik. Gondolom, ez a vízállóság nem az a vízállóság, amit legtöbben szeretnének.

Rossz tulajdonságai: az ára. 26 pénz volt. Ezt kicsit sokallom.

Abszolút rossz tulajdonsága: az élettartama. 2005 tavasszal vettem. Most tavasszal vennem kell másik lábbelit. Ez részben a talp elkopása miatt van (úgy kell nekem puha talp!); ami legalább ekkora baj, hogy a sarkánál a talpbetét mitha picit megsüllyedt volna, ezáltal felül, körben kis gyűrődések keletkeztek rajta. Na ezek 30km környékén baromira tudják törni az ember sarkát.
Igaz, gyűrtem, több, mint 500km-t mentem benne.

Összesítés: most gondolkodok, hogy milyen márkát vegyek. Azon is, hogy baki legyen, vagy félmagas-, vagy félcipő.

Ahogy Andorpapa írta, nincs olyan lábbeli, ami minden igénynek eleget tesz (mint ahogy olyan GPS sincs :-) ).
[előzmény: (5053) lelcache, 2006.01.08 17:06:35]

lelcachehozzászólásai | válasz erre | 2006.01.08 17:06:35 (5053)
A Merrellt viszont nem ajánlom

Én sem! Saját tapasztalat alapján sem, és közeli ismerősök tapasztalata alapján sem. Jól néznek ki, de sajnos nem valami tartósak. Az és vízálló túracipőm soha nem volt vízálló, és mindkettőnek a sarkában a légbetét fél éven belül kilukadt. Pedig még terepre sem mentem vele.

Kollegám egy durvább bakancsot vett. Neki 2 hét alatt lukadt ki ugyanaz a szerkentyű a bakancs sarkában. Ő vissza is kérte a pénzét.
[előzmény: (5045) bregő és andorpapa, 2006.01.08 11:57:22]

bregő és andorpapahozzászólásai | válasz erre | 2006.01.08 11:57:22 (5045)
Abból indulj ki, hogy mire szeretnéd használni a cipőt.

Terep szerint:
- hazai hegyek
- külföldi kisebb hegyek, durvább terepek
- magashegyek

Ha csak itthonra kell, akkor nem érdemes nagyon durva expedíciós bakancsot venni, mert nehéz, és feleslegesen profi. A brutális vízállóságra sem lesz szükséged, mivel már az alap membrános (Gore-Tex, Sympatex és társai) cipők is szárazon tartanak télen is, ha rendesen ápolod őket. A terep szerinti különbségek a bakancs tartásában, "szilárdságában" is megmutatkoznak, a keményebb helyekre robosztusabb lépőket szoktak ajánlani. A talp kialakítása és tartóssága is a célterülettől függ, egy városi használatra szánt cipő talpa gyorsan lekopik a sziklákon, ahogy egy erdei túrákra tervezett bakancs talpa sem lesz hosszú életű az aszfalton.

Időjárás szerint:
- tavaszi, nyári
- csak tél
- 4 évszakos

Az a baj, hogy egy bakancs egyszerre nem tud minden téren vitézkedni. Amelyik iszonyatosan vízálló, az kevésbé szellőző és fordítva, így kompromisszumot kell kötni. Ha csak tavaszi és nyári túrákra kell cipő, akkor első a szellőzés. Ilyenkor csak a membrános cipők jöhetnek szóba. Igazából bőr (membrános) cipőt is vehetsz ilyen célra, de talán (ebben a membrán működési elve alapján nem vagyok 100%-ig biztos) más anyagokkal kicsit jobb szellőzés érhető el. Legyen könnyű a bakancs.
Télre talán egy membrán nélküli, full bőr lépővel jársz a legjobban. A többiek által leírt módon kezelve tökéletes állapotú és vízálló lábbelit kapsz, ami a legnagyobb hóban is segítségedre lesz. Persze egy jól kezelt membrános cipő ugyanúgy megóv az átázástól. Kaphatók külön téli bakancsok, melyek pl. Thinsulate béléssel vannak ellátva, így melegen is tartják a lábat. Szerintem ilyen cipőt felesleges venni, mivel ezek tényleg csak télen használhatók, ráadásul egy jó zoknival (pl. Bridgedale) a hőháztartás is rendben tartható.
Ha olyan bakancsot akarsz, ami az év minden napján jó, akkor én a membránosokat tudom ajánlani, azok közül is valami közepesen nehéz/vastag/durva (nem találom rá a jó szót) típust. Azokba tavasszal és nyáron sem sülsz meg annyira, mint egy full bőrben, és csapadékos időben/patakban gázolás közben sem ázol be.

Tudom, itt a fórumon többen is vannak, akik messze nem értenek egyet az én membrános hozzáállásommal, nyilván nekik is vannak (amúgy teljesen jó) érveik, ezt majd elmondják ők. Én annyit tudok mondani (a saját és Bregő nevében), hogy a membrános bakancsokkal teljes mértékben meg vagyunk elégedve, rendesen kezelve a szellőzés és a vízállóság is biztosított.


Két tapasztalatot szeretnék még megosztani veled és a többiekkel:

- Talp. Sokan a Vibram talpakra esküsznek, jogosan. Én azonban azt mondom, hogy nem muszáj Vibramnak lennie, hogy jó legyen (ahogy nem csak a Gore-Tex az egyetlen jó membrán - mielőtt elfogultsággal vádolna valaki, elmondom, hogy az új bakancsom GTX-es és Vibram talpa van). Szerintem sok cég igenis jó talpakat csinál a bakancsához, és nem attól lesz jó egy bakancs, hogy Vibram van alatta. Az Olang bakancsom mezei talpával ugyanolyan jól szedem a kilométereket, és nem fárad el a lábam, nem töri fel a bokám, szóval semmilyen hátrányát nem láttam az elmúlt 1 évben, hogy nem virít a sárga logó az alján. Persze a Vibram márkanév egyfajta garancia, de ha életed legkényelmesebb bakancsába bújtál, akkor ne hagyd a boltban csak azért, mert nem vibramos.

- Zokni. Sokáig hagyományos pamut alapú zokniban túráztam, most ősszel Bregőtől kaptam egy Bridgedale Trail túrazoknit. Én korábban nem hittem a reklámanyagoknak, de tényleg nagyon jó. Jobban szellőzik a lábam benne (Gore-Tex ajánlással), hiszen ott, ahol a legjobban szokott izzadni a lábam, vékonyabb anyag található. Ráadásul tényleg működik mindaz, ami a dobozán volt: a megfelelő helyen elhelyezett rugalmas anyagnak (Lycra) köszönhetően nem csúszkál a lábon, nem mozdul el a zokni, egy hosszú túra után is ugyanúgy van a lábfejen, ahogy felvettem, a megfelelő helyeken elhelyezett erősítéseknek köszönhetően pedig kényelmesebb benne lépkedni. Az is nagy találmány, hogy kevernek bele gyapjút, így nedves állapotban sincs hidegérzete az embernek. Múltkor a hóban tettünk egy nagy körutat, s mint azt korábban már írtam, kezeletlen bakancsom átnedvesedett. Mindezt csak otthon vettem észre, mert nem éreztem hidegnek vagy vizesnek a lábam. Persze elismerem, hogy 3000 HUF egy pár zokniért nagyon sok pénz, mi sem vagyunk milliomosok, de annyira megszerettem, hogy néha városba is ezt húzom fel, egyszerűen tökéletesen megfelel az ideális zokniról kialakított képemnek. Érdemes ellátogatni a bridgedale.com-ra, több típus közül is lehet választani, kezdve a téli típusoktól a 3-4 évszakos modellekig, sőt külön női zoknikat is készítenek, melyek nem csak a méretben térnek el a férfi típusoktól.


Ja, és hogy milyen cipőt érdemes venni? Csak azt tudom hangoztatni, amit előttem már sokan leírtak: Mountex, Tengerszem. Ezekben a boltokban tényleg szakértő emberek dolgoznak, az ő tanácsukat nyugodtan megfogadhatod, értenek hozzá. Bregővel mi tavaly januárban a Mountexben Olang bakancsokból vásároltunk be (iszonyatosan jó áron) az eladók javaslatára, és nem bántuk meg. Ha olcsón akarsz kijönni, szerintem jó választás lehet (Bregő rendesen kezelt Olantexes bakancsa még egyszer sem ázott be, se a patakban, se a hóban). Sokan ajánlják a Meindl és a Hanwag bakancsokat, ezek állítólag örök életre szólnak, csak hát drágák, mint állat. Nekem az Aku és Asolo bakancsok szimpatikusak, a Mountexben pl. 26 rugóra van leárazva egy GTX-es, Vibram talpú, igen jól összerakottnak tűnő Asolo. Arra készülj fel, hogy ha GTX-es, Vibramos cuccot akarsz, akkor az 30 körül kezdődik, de érdemes lesni az akciókat, mert olykor féláron lehet hozzájutni ezekhez. Én tegnapelőtt 20 rugóért vettem egy Raichle GTX+Vibram lépőt, az utolsó előtti darab volt, eredeti ára 35 rugó volt. Január végén mindig van egy leárazós időszak.

A Merrellt viszont nem ajánlom. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy látványra épít a cég. Nagyon sok megoldásuk a racionális megfontolással (szellőzés, vízállóság) ellenkezőnek tűnik. Persze biztos van sok jó termékeik is, tehát nem akarom az egész márkát lehúzni, de a túlságosan is formabontó stílussal szemben én a hagyományos, de jól bevált módszereket részesíteném előnyben.

Ja, és bocs, hogy ilyen hosszú voltam.
[előzmény: (5026) Jani70, 2006.01.07 19:57:11]

Jani70hozzászólásai | válasz erre | 2006.01.07 19:57:11 (5026)
Sziasztok!

Bakancsot szeretnék venni, de nagyon tapasztalatlan vagyok. Melyik a jobb a bőr vagy ezek a gyöngyvászonszerű anyagok. Mennyit érdemes adni egy pár bakancsért? Tudtok-e valami akciót, vagy jó boltot?

Köszi


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.