geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
az összes téma hozzászólásai egyben, grin hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 10 db hozzászólás

grinhozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2015.01.12 17:41:39 (72153)
Jó összefoglaló, picit hozzácsipognék:

TuHu:
+ profi túraközösség (még ha nem is egységes)
+ túratérkép tapasztalatok

OSM:
+ nagyon könnyű szerkesztés, emiatt sok "apró javítás" érkezik olyanoktól akik amúgy nem tudnak/akarnak komoly időt áldozni a térképezésre
+ sok szerkesztő (ezek egy része alacsony aktivitással)

Kimenetek: OSM adatokból relatíve könnyű új kimeneteket gyártani, sokkal kisebb erőforrás-igénye van mint most lenne a TuHu esetén, én azt gondolom a közösségben sok ötlet van amit az OSM-es "fejlesztők" szívesen felhasználnak. Örök téma a térkép színezése, hogy mi látszódjon és mi nem, és OSM esetében nem gond ha van 23-féle kimenetséma (pl. az androidos programokban én is 4-5 sémát használok, használati módtól függően, pl. teljesen mást mutat a sítérkép mint a biciklis ugyanazon adatokból).

Az OSM persze adja az adatait is, ami – ha már nem kell rá haragudni – szintén hasznos lehet a végeredmény-térkép szempontjából. Sok olyan kiegészítő (nem túrás) adat van ami amúgy a túrázóknak is hasznos lehet. És persze az OSM adja a „nép” erőforrást, amikor a hibabejelentéseket meg lehet tenni, vagy akár gyorsan lehet javítani is a hibákat.
[előzmény: (72152) Juju, 2015.01.12 17:21:28]

grinhozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2015.01.12 17:08:14 (72151)
Bocsánat ha belebeszélek de ez már volt téma az (amúgy a trollok miatt részben olvashatatlan) TuHu-OSM fórumon, ahol leírtam, hogy ez miért nincs így, vagy legalábbis miért nem kell így lennie.

A közösség azért van mert a tagok ugyanazt akarják. Nem "turistautak.hu"-t csinálni, nem "mapedittel rajzolni" hanem egy közösségi térképet készíteni maguknak és a túrázóknak, és a kessereknek, és talán mindenki másnak is, aki használni tudja.

A közösség tagjainak jelentős része továbbra is ezt szeretné. Ez pontosan ugyanaz mint az OSM közösség célja, sőt, ugyanaz mint számos kisebb térképpel vagy térinformatikával kapcsolatos közösség célja. Semmilyen alapvető oka nincs hogy ez a közösség ne csinálja továbbra is ugyanazt, mint eddig: túratérképeket rajzoljon.

Az van, hogy a számos elérhető technológiahalmazból bizonyosak nem mutatnak pozitív jövőképet, mások pedig jelentős potenciállal rendelkeznek erre nézve. A világ is változik, néha még előre is halad. Most nagyon úgy néz ki hogy nem tartható fenn tovább az a kép hogy a TuHu „közösségi térkép” mely végeredménye viszont nem „szabad” hanem valakinek vagy valakiknek a jogi fennhatósága alatt van, és a térképről kizárólagos döntési és tulajdonjoggal rendelkeznek. Az elmúlt 10 évben a szabad licencek bekerültek a mainstreambe (hogy mondják ezt szépen magyarul), ismertek lettek, az emberek egyre jobban megismerik az előnyeit, és megtanulják a hátrányainak kezelését.

A TuHu szabad licencelése nem jelenti kötelezően a turistautak.hu „halálát”, bár az biztos hogy az arányok változni fognak, és vélhetően nem a „trackeljünk” - „rajzoljuk be” - „publikáljuk” lesz a fő profil, hanem az „állítsunk elő specializált kimeneteket” - „minőségellenőrizzünk” - „koordináljuk a turistarészeket” lesz. Az is vélhető hogy a nyílt licencű „felvevőkből” az OSM lesz az elsődleges: mérete, közössége, felépítése erre alkalmassá teszi.

De az biztos hogy ha a trackelés és szerkesztés és frissítés átkerül az OSM keretei közé akkor az ottani közösség szeretettel várja az itteni közösséget, vagy annak azon tagjait akik nem rettegnek zsigeri módon egy másik közösségbe való beilleszkedéstől. Ideális esetben az itteni (TuHu) szerkesztők mind megjelennek az OSM levlistáján, vagy akár fæcesbook oldalán, és részt vesznek a közösségi életben; emellett trackel aki azt szereti, rajzol aki meg azt, és frissít aki erre érez hajlandóságot. Az OSM szerkesztésének egyik előnye pont a felemlegetett hátránya, hogy nagyon egyszerű, könnyű a szerkesztés, nem kell hozzá egy nagyon komoly küszöböt átugrani. Aki akarja kipróbálja, 5 perc felkészülés elég lehet egy érdeklődő próbára, és ha nem tetszik nincs semmi. Ha tetszik lehet végtelen időt rápazarolva belemélyedni. :-)

És persze ígérhetem mindenkinek aki kirpóbálja hogy érdekes és újdonság lesz számukra: rengeteg eszköz, rengeteg rajzolási segítség, 2-3 műhódos legális forrás, számtalan kimenet (remélhetően a garminokra is, noha való igaz hogy az OSM-esek között nagyon kevés a garmin, én sem használom már a sajátjaimat, de az OMP tudtommal készít ilyeneket, és van még 3-4 kimenetkészítő lehetőség), és persze új kihívások (mint például az együttműködés országos szervezetekkel, helyi turistaklubokkal, vagy néha akár a magasságos államgépezettel is).

Szóval én nem temetném a közösséget. Akit érdekel írhat nekem is (igyekszem mindenkinek válaszolni), vagy elindulhat a talán már ismert OSM kezdőlapról.
[előzmény: (72100) cactus, 2015.01.11 11:51:00]

grinhozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2013.09.16 08:11:30 (69413)
Sajnos azért sem nagyon tudok hozzászólni a Garminos dolgokhoz mert én már évek óta nem élek vele, és a kis eTrex Vistám térképi képességei akkor sem lennének tesztértékűek ha lenne végre hozzá soros portom hogy kipróbáljam hogy működik-e egyáltalán bármilyen linuxos térképfelküldési módszer. ;-)

Így csak ötletelek.

Freizeitkarte, ez túra+topo előre elkészítve, de nem látom mennyi időnként frissíti.
WanderReitKarte, itt a südost részben van magyarország, szintén topo+túra.

De amúgy az itt leírt előre elkészített térképek miért nem jók? Nyilván ha nem előre elkészített módszerrel akarsz térképet csinálni akkor nyomkodni kell egy kicsit. :-)

(Amúgy nekem segítene ha megírná mindenki, hogy a Garminjához végül melyik módszerrel készült térképet használja legszívesebben. Összeírnám, ha legközelebb valaki kérdi.)


ps: Nem a Wikipédián olvastad hanem az OSM saját wikijén; pillanatra megijedtem, hogy úúúristen mik vannak a Wikipédiában, de aztán láttam hogy nincs baj. ;-)
[előzmény: (69411) olahtamas, 2013.09.16 07:06:47]

grinhozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2013.09.15 13:13:30 (69395)
Nem pontosan értem a kérdésedet, ha volt.

* Azt akartad kérdezni, hogy minden út az OSM-ben bingről van másolva? A válasz: nem.
* Azt akartad kérdezni, hogy vannak-e bingről rajzolt utak? A válasz: igen vannak, hiszen a bing explicite engedélyezte az OSM-nek az átrajzolást.
* Azt akartad kérdezni, hogy miért van bingről rajzolva egy rész? A válasz: feltehetően azért mert senki nem járt arra még trackelni, vagy aki igen, nem töltötte fel a tracket és/vagy nem rajzolta föl.
[előzmény: (69391) -bj-, 2013.09.15 12:33:52]

grinhozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2013.09.15 11:26:16 (69390)
Tamás, a garminról már írtam, hogy a bookmarkjaim között ott a triviális megoldás; kijelölöd hogy milyen részek kellenek, klikkelsz, és a kész térképet felteszed a Garminra, ennél egyszerűbben nem lehet.

Az „Open”Maps-ról tényleg nem szeretnék beszélni. Mérges leszek amikor csak meghallom, részben azért mert sokan összekeverik az OSM-mel a neve miatt és nem győzünk magyarázkodni, hogy „ez nem az”.

TuHu rajzolók: hmm, 148? Azt hittem sokkal több. Most alig bírok írni mert egy nagy döbbenet ül az arcomon, és lenyomja a fejemet. :-)

A berajzolásról múltkor is mondtam: ha a túrzók legalább a trackeket ideadnák akkor én feltölteném, és vagy én, vagy valaki más felrajzolná. Még jobb ha simán feltölti OSM-re (két klikk), és akkor a saját neve alatt marad. De még ebben sem történt nagy előrelépés. Mindegy, csináljuk mi is, csak sok túrázó már ideszokott, nem jönnek át OSM-re, így a túrarész fájdalmasan lassan halad.

Amúgy érdekes, mert az OSM-ben még gyakori az hogy valaki „fehér” részre tud rajzolni, és elmondhatja hogy „Mucsajröcsögét én kezdtem el felrajzolni!” :-)
[előzmény: (69389) olahtamas, 2013.09.15 07:53:43]

grinhozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2013.09.14 23:47:01 (69387)
Huh, nem is tűnt fel hogy a jelzésikonok eltűntek; több mint egy órát kerestem hogy hol a bug de nem találtam. Lenniük kellene, de most nincsenek, utánajárok, valami osmand bug lehet.

Ezek a beállítások a Touring view részei, ha azt nem állítod be akkor ezeket sem látod.

Nagy kérésem: nekem ne beszéljen senki az „Open”Maps-ról. Ennek az elnevezése is szégyenfolt a világon: egyáltalán nem open. Ez egy teljesen jogvédett, mindenre-tilos-használni térkép (tessék elolvasni a felhasználási feltételeit), és én nem haragszom azért hogy létezik, de nem szeretnék foglalkozni vele. (Az osmandból elvileg már el kellett tűnnie.)

Az OpenStreetMapes („OSM”) térképeken látszania kell. Az, hogy hiányos annak köszönhető, hogy kb. hat-tíz ember csinálja. (Nem tudom a TuHu-t hányan, de több mint tíz. :-)) Én már sokszor kértem hogy gyertek segíteni, de nem volt sikerem; ha érdekel a téma, olvass vissza hogy miket írtam, erre írták többen hogy „remélik nem lesz veszekedés”, mert hát volt, és tényleg nem szeretném megint. Igyekszünk akkor is, ha csak ennyien vagyunk. (Pl. Dobogókő környéke szép tiritarka, elvileg a kék is teljes, de a többiek, főleg a kis helyi jelzések egyelőre szomorkásak.)

[előzmény: (69382) jekaeff, 2013.09.14 16:49:24]

grinhozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2013.09.14 12:26:43 (69380)
Van turista rávetítés, sokféle. Általában igaz, hogy az OSM alapú dolgok „alapból” nem tudják, ami neked testre szabva kellene, de minimális(!) bütyköléssel varázslatokat lehet kihozni. Pl. OsmAnd alá van olyan stílus ami kiemeli a gyalogos dolgokat, halványítja az autósokat, rávetíti a jelzéseket, stb. (Ez elvileg az osmand része.)

Nekem most az OsmAnd alatt a „touring view” stílus aktív, bekattintva a „more map detail”, a „contour lines” (domborzat), az „alpine hiking view” (turistajelzések színezve az utakra), „hiking symbol overlay” (turistajelzés piktogramok) és a „show cycle routes” (bringautak kiemelve).

Locus alatt is van turistakijelzés, most azt fejből nem tudom, de ha kell, megkeresem.
[előzmény: (69378) LionDaddy, 2013.09.12 18:41:14]

grinhozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2013.09.14 12:18:37 (69379)
Én azt gondolom hogy még No.2. *autentikus* sem. Én általában nem gondolom „hiteles” forrásnak a közösségi tartalmakat, egyszerűen azért mert nincs mögötte egy anyagilag is érdekelt szakmai ellenőrzés. TuHu-ban sem, máshol sem. De ez nem baj!

Viszont használhatóságban elöl van. Hogy mennyire, az valószínűleg lényegtelen, és inkább személyes preferencia kérdése. (A TuHu turistában egyelőre még mindig verhetetlen, az OSM pedig a szabad tartalom miatti számtalan felhasználási területben, például.) A Moldovával szólva „Sajnálatos Eseményeket” pedig már magam mögött hagytam: csinálja mindenki azt, ami neki a legjobb. Én segítek, ha valakinek szüksége van rá abban, amit ismerek.
[előzmény: (69376) majormezei, 2013.09.12 13:35:56]

grinhozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2013.09.12 12:35:15 (69375)
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:Grin/bookmarks/hu#Garmin
[előzmény: (68679) pgyp, 2013.07.29 18:19:32]

grinhozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2013.09.12 12:14:16 (69374)
Sose' késő alapon válaszolnék :-)

Az OSM minden elérhető *jogtiszta* forrásból szerzi az adatait, legfőképp saját GPS trackekből, pont úgy, mint a tuhu (csak általában az OSM trackek felhasználhatóak másoknak is). Ha megteszed, hogy a túráidat berajzolod, akkor ez a legjobb és egyben a javasolt forma.

Ezen túl gyakori adatforrások a szabad felhasználású térképforrások (kormányzati anyagok, TIGER, Corine Land Cover, stb.), a felhasználható műholdképek (Landsat, a régi Yahoo és a jelenlegi Bing), mások felajánlott trackjei (pl. Norc, taxi-, szemétszállító- és egyéb trackeket szülő felajánlások). (NEM adatforrás semmi, ami nem jogtiszta, mint a google maps és sat, bing maps, TuHu, Cartographia, Topmap, stb.)

Az, hogy egyes utakon tankkal kell menni nem lehetséges hogy azért van, mert nem megfelelő rasztert nézel? Az OSM elég gazdag útjellemzőkben, beleértve a burkolat típusát, minőségét, a traktornyomok és sétautak extremitását, veszélyes helyeket, akadályokat stb. A legtöbb esetben az utakon jelöljük a fajtáját (főút, mellékút, traktornyom, sétaút, ...) és gyakran (de nem mindig) a burkolat fajtát és minőséget. [...] Most hogy ezt elkezdtem írni próbáltam példát keresni (ezek alapján: grin bookmark/túra) és igaz, hogy tényleg nehéz olyan webes rasztert találni ami pl. a burkolat minőségét is mutatja (értelemszerűen az adatbázis ettől még gyakran tudja, csak az általam ismert megjelenítők jelenleg nem, vagy nem teljesen kezelik):

(Sajnos van még térkép amin szerintem látszódna de fejből most nem tudok másik járhatatlan utat, példának.)

[Az is igaz, hogy én a mobilon szoktam használni, és ott a program (OsmAnd és Locus) saját renderelést használ, ahol látszik az útminőség (meg a turistajelzések).]

Két dolog viszont biztos:
1) az alap úttípus szinte mindig jól mutatja, hogy mi a helyzet (pl itt van vagy ötféle eltérő útminőség- és fajta ugyanazon részről:
osm, HikeBike, 4UMaps, refuges)

2) nagyon egyszerű javítani, hogy legközelebb már ne fusson bele senki. :-)

Amúgy az OpenMaps (ami értelemszerűen nem „open”, de ez más téma) tudtommal azonosan egyenlő a TuHu-val, így fura hogy valaki hasonlítgatja hozzá. ;-)

Ha valakinek segítség kellene, privátban szerintem megtalál, ha tudok, segítek.

üdv,
grin
[előzmény: (66227) majormezei, 2013.01.07 06:52:59]
Egy lapon megjelenő sorok száma:

új hozzászólás | témák listája


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu