Átkelő
Átkelő
Leállás
Leállás
Viteldíjak
Viteldíjak
Közeledik
Közeledik
Utazás közben
Utazás közben

Sofőr
Sofőr
Típus:
kompturistautak.hu-n
Név:Köröm komp
Szélesség (lat):N 47° 59,152'
Hosszúság (lon):E 20° 56,719'
Magasság:95 m
Település:Köröm
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:halindaattila
Felhasználó:halindaattila
Dátum:2012.01.23 11:15

Köröm község Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részén fekszik, a Sajó bal partján, a Sajó és a Hernád összefolyásánál, Miskolctól, a megyeszékhelytől mindössze 30 km-re délkeltre.

Köröm község neve már a honfoglalás idejében ismeretes volt. Hajdan Borsod vármegyéhez tartozott, amikor is a neve Kerem volt. Köröm községet az oklevelek csak 1387-ben említik először, abból az alkalomból, hogy akkori birtokosa, Ónodi Czudar Jakab a sajóládi pálosoknak adományozta körömi birtoka felét, de a település valószínűleg sokkal korábbi eredetű. Már a XIII. században is létezhetett, mert a hagyomány szerint a Muhi csata idején itt híd állt a Sajón, amelyet IV. Béla vitézei védtek utolsó leheletükig a tatár támadással szemben. Maga a község is elpusztult a tatárjárás idején.
A pálosok is hidat vertek a folyón, amely azért volt fontos, mert Nyékládháza felől rajta keresztül vezetett az út Szerencs felé, onnan pedig Tokaj, Patak és Kassa irányába. A híd a küzdelmes századok során elpusztult, mert 1598-ban már csak komp járt a Sajón, s a falu lakói révészkedéssel foglalkoztak, akik a pálosok számára szedték a vámot az átkelésért.
Ugyancsak a pálosok építették a barokk stílusú katolikus templomát 1729-ben, valamint 1747-49-ben a ma is álló vendégfogadót az átutazó szerzetesek, nemesek és polgárok számára. A pálos rend címere ma is látható az utcai homlokzaton. A keleti és a déli homlokzaton napórák voltak a következő felirattal: QUAM CITO FELICES ERIPIT HORA DIES. (Milyen hamar elragadja az óra a szép napokat).
A török hódoltság idején elnéptelenedett a falu, de a XVII. században újra benépesült. A török alatt
elnéptelenedett birtokukra a szerzetesek Felvidékről és Kárpátaljáról hoztak telepeseket.

komp-lista
komp-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]