2012-es avatás ( Fotó a forrásanyagból)
2012-es avatás ( Fotó a forrásanyagból)
2013-ban ilyen volt
2013-ban ilyen volt



Típus:
emlékhelyturistautak.hu-n
Név:Pálos emlékhely
Szélesség (lat):N 46° 46,299'
Hosszúság (lon):E 17° 47,528'
Magasság:219 m
Település:Balatonszemes
Megye:Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Hev
Felhasználó:Hev
Dátum:2013.06.29 17:39

2012. augusztus 18-án délelőtt Bátor Péter Botond pálos rendi tartományfőnök vezetésével az egykori, 1323-ban épített pálos kolostor helyén új kegyhely avatására került sor.

A kolostor és templom neve Mindenszentek egyháza volt. Az egykor Teleki községhez tartozó kolostor helye ma a Balatonszemeshez tartozó területen található az erdőben, neve Szentes tető. Balatonszemes felől közelíthető meg, a Széchenyi utca - Bagódomb út után földúton, az autópályától számítva mintegy 20 perces erdei sétával. Az egykori falak már nem állnak, tégláit is széthordták a különböző korok emberei. De az épület alapja még jól kivehető, s lehet tudni a templom és kolostor pontos méreteit, alaprajzát.

A most megvalósult kegyhely kialakítását 2010-ben kezdeményezte a teleki Ordoszi Napsugár Alapítvány, Sebestyén Erzsébet vezetésével. A kegyhely egy szabadtéri kis templomra emlékeztet, egy 2.3 méter magas fa kereszttel, (lábazatánál pálos rend címerével), fa oltárral, szép padsorral, gyönyörű erdei környezetben, a fák között tágas balatoni panorámával.

Az avatáson Sebestyén Erzsébet tartott ismertetőt a hely történetéről és a kegyhely-kialakítás előzményeiről és munkálatairól. Ezután Bátor Péter Botond tartományfőnök atya beszélt a pálosok történetéről és szellemiségéről, összekapcsolva azt e hely jelentőségével. Majd a mintegy 50 fős hívő közösség imáival és énekével kísérve, megszentelte a kegyhelyet.

Az emlékhely jelentős egyházi és magyar értékekre hívja fel a figyelmet, s értékkereső világunkban zarándokhellyé válhat. Balatonszemes jó hírnevét tovább növelve egy jövőbeli zarándok illetve turisztikai útvonal egyik fontos állomását képezheti majd.


Forrás: http://www.minalunk.hu/Balatonszemes/hirek/5691/409/Palos_kegyhely_avatas_Balatonszemes_hataraban

http://hevesiz53.blogspot.hu/2013/06/fejerkotol-tundervolgyig-5_30.html


emlékhely-lista
emlékhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]