geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Kálvin János szobra...
Kálvin János szobra...
...a Kálvin téri templom napjainkban...
...a Kálvin téri templom napjainkban......az 1900-as évek elején...
...az 1900-as évek elején...
Török Pál (1808-1883) püspök, író, a pesti református egyház és oktatás egyik megteremtője
Török Pál (1808-1883) püspök, író, a pesti református egyház és oktatás egyik megteremtője
A Kálvin téri templomhoz csatlakozó épülettömb, melyben a Lónyay utcai épületek elkészültéig a gimnázium és az akadémiai is működött
A Kálvin téri templomhoz csatlakozó épülettömb, melyben a Lónyay utcai épületek elkészültéig a gimnázium és az akadémiai is működött
A református gimnázium 1888-ban elkészült épülete a Lónyai utcában
A református gimnázium 1888-ban elkészült épülete a Lónyai utcában
A Török Pál alapította Ráday Könyvtár olvasóterme az 1950-es években
A Török Pál alapította Ráday Könyvtár olvasóterme az 1950-es években
Típus:
névrajzturistautak.hu-n
Név:Református negyed
Szélesség (lat):N 47° 29,335'
Hosszúság (lon):E 19° 3,691'
Magasság:110 m
Település:Budapest
Megye:Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:NCs
Felhasználó:NCs
Dátum:2005.01.30 15:05

A koordináták a Kálvin téren (IX. kerület) álló Kálvin János szoborra mutatnak. A hely egyben kifejezi a szobor tőszomszédságában álló telmplom és a Ráday, valamint a Lónyay utcák református vonatkozásait is. Az utcában igen rossz a műhold vétel, de aki koordináták nélkül végigsétál a szépen felújított utcán az számos, a református egyházközség kezelésében lévő intézményt és épületet talál ott.

Kálvin téri templom:
Az egyszerű klasszicista stílusú református templom a mellette található, vele összeépült szintén klasszicista lakóépületekkel jellegzetes városképet alkot.

A 16. századi előzmények után a pesti református egyház, hasonlóan az evangélikushoz, csak a 18. század végén, 1796-ban alakulhatott meg. Az egyház 1801-ben templom építésére telket kért Pest városától, amit meg is kapott, az akkor Széna piacnak nevezett tér déli oldalán elterülő régi temető helyén, kívül a Kecskeméti városkapun. Az eklézsia itt először szerény imaházat, majd 1816 és 1830 között Hofrichter József tervei alapján templomot építtetett. A gyarapodó református gyülekezet, elsősorban Török Pál áldozatos munkájának eredményeként, sorra alapítja intézményeit (akadémiát, iskolát, egyházi hivatalokat) a templom melletti épületegyüttesben. A teret, hol a templom áll, 1874-ben nevezték el a reformáció nagy alakjáról, Kálvin Jánosról. A környék utcáinak elnevezése is kapcsolódik a pesti református egyházhoz, hiszen az egykori Soroksári utat ma Ráday utcának hívják, emlékezvén ezzel Ráday Pálra, a Ráday Könyvtár megalapítójára és Ráday Gedeonra, a 18. század neves írójára, az egyház bőkezű támogatójára. Utcát neveztek el Török Pálról is, a templom mögötti hajdani Oroszlán utca kapta meg a pesti gyülekezet püspökének a nevét. Időközben a templomot körülvevő tér már szűknek is bizonyult: 1888-ban a közeli Lónyay utcában új gimnáziumi épületet avattak, és 1912-ben a Theológiai Akadémia, a Ráday Könyvtárral együtt, beköltözött Ráday utcai épületébe, melyet az egykori Ferencvárosi Dohánygyár épülettömbjéből alakítottak ki. Napjainkban az itt található intézményegyüttes, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Ráday Gyűjtemény, a Ráday Könyvtár, a Ráday Levéltár és a Bibliamúzeum, a magyar református tudományos és egyházi élet egyik legfontosabb bázisa.
névrajz-lista
névrajz-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
NCs 2005.02.04 12:26Fénykép:
Képek a Kálvin térről

18401885
Kálvin tér az 1944-45-ös ostrom után1950
1960 

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.