Típus:
pecsételőhelyturistautak.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód
Szélesség (lat):N 47° 51,599'
Hosszúság (lon):E 18° 50,911'
Magasság:301 m
Település:Ipolydamásd
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:kulisz
Felhasználó:kulisz
Dátum:2005.03.03 13:40
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kód(ok) állapota

Utolsó információ: 2006.02.06.

Tábla + 2 festés (csúcskövön és fán): rendben.

A Várak a Börzsönyben jelvényszerző mozgalom 26 felkeresendő pontja közül az egyik.

A Zuvár a Jelvényszerző geoláda tizedik célpontja volt ezen a túrán. A láda 2005.03.02-én érkezett a Paphegy Árpádkori sáncáról Kokó társaságában a Márianosztra Pálos Kolostor érintésével.

Itt nagyon megállt a láda, több mint 1 hónapig unatkozott, végül Mihul és Jalso a Rustokhegyre vitték tovább.
Amit a Zuvárról tudni illik:

A Zuvár nevű hegy Ipolydamásdtól északkeletre 2,5 km távolságra emelkedik. A környezetből kimagasló hegykúp egy alacsony fennsík déli végében emelkedik, amelytől erősen bemélyedő nyereg választja el. A többi, igen meredek oldalát a Misaréti és a Damásdi patak völgye határolja, az utóbbin vezet keresztül a Szob Márianosztra közötti országút. Fekvése egy kisebb körzethez viszonyítva uralkodó, egyébként rejtett fekvésű, védelemre kiválóan alkalmas.

A mintegy 30x50 m-es, szabálytalan négyszög alakú, domború tetőt kőfal, valamint árkok és sáncok övezték. Miklós Zsuzsa 1983. évi szondázó ásatása során tisztázódott a vár kora, erődítésének szerkezete s a lakóépület alaprajza. A belső sáncárok átvágása szerint a 6 m széles árkot a sziklába vágták lapos U alakban. Mélysége a platótól kb. 7,5 m. A sáncot az innen kikerülő sziklatörmelékből halmozták fel kb. 2,5 m-es magasságban. A perem külső szélére épült a hegy formájához alkalmazkodó, durván eldolgozott kövekből készült fal. Vastagsága változó: 140-300 cm.

A hegytető északkeleti részén a leginkább támadható oldalon kerültek elő az ovális alaprajzú, 6,3-7 m-es belméretű lakótorony maradványai. A fal vastagsága kb. 150 cm lehetett. A fémleletek közül említést érdemel a két sarló, bronz övdísz, három rombusz alakú, nyéltüskés páncéltörő nyílhegy, s három patkótöredék. Ezek a XIII. századra tehetők. A fentiek alapján, a lelőhelyen a XII.-XIII. században épült, egyrészes, kerítőfallal, sánccal, árokkal védett lakótornyos vár volt, amely még a XIII. században, de legkésőbb a XIV. század elején lepusztult.

A Szobról Nagy-Gallán keresztül Koppány-nyeregbe vezető börzsönyi-kék jelzés a vár alatt a régi kisvasút nyomán halad. Erről jobbra letérve gyalog ösvényeken juthatunk fel a szép körkilátást nyújtó csúcsra.

A táblát a csúcson leásott faoszlopra helyeztük el.

forrás: "Várak a Börzsönyben" útikalauz (egyben a jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete)

Közeli települések: Márianosztra K felé 1.10 km, Ipolydamásd DNy felé 2.61 km (2013/06/18 set by MapAudit, O'Eye)
pecsételőhely-lista
pecsételőhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]