Az emlékház...
Az emlékház...
...udvara
...udvara
Címszerepben
Címszerepben
Személyes tárgyak
Személyes tárgyak
Jelmezek és kellékek
Jelmezek és kellékek
Öltözőazstala
Öltözőazstala
"Katyi"-ruha
"Katyi"-ruha
Elsimerések...
Elsimerések...
Típus:
múzeumturistautak.hu-n
Név:Tolnay Klári Emlékház
Szélesség (lat):N 47° 59,588'
Hosszúság (lon):E 19° 20,412'
Magasság:172 m
Település:Mohora
Megye:Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:lagaf'
Felhasználó:lagaf
Dátum:2008.09.09

Tolnay Klári (1913-1998) színművésznő Mohorán töltötte gyermekkorát, a vidéket szülőföldjének tekintette. A róla elnevezett kulturális és művészeti egyesület emlékkiállítást rendezett be a községben, amely fényképekkel, színházi plakátokkal, személyes tárgyakkal, családi ereklyékkel és a nagy színházi sikereit idéző kosztümökkel mutatja be életútját.

A kollekció alapja a művésszé válás és a művészetteremtés folyamatát rögzítő több mint 300 fotó, amelyek egy-egy pillanat megragadásával még élőbbé teszik a tárlatot. A feledhetetlen színházi és filmes szerepeket felelevenítő fényképek többségét maga a művésznő látta el néhány soros aláírással. A személyes tárgyak közül láthatjuk első cipőjét, használati és becsesebb dísztárgyait. Megtekinthető szinte minden irata és okmánya, a Tolnay Rozália nevére kiállított születési anyakönyvi kivonattól, munkakönyvén, jogosítványán és útlevelén át, első filmszerepének, a Meseautó Sárijának pár soros szerződéséig, művészi munkájának elismeréséért kapott kitüntetésekig. Híres szerepeinek színpadi ruhái közül látható a palóc Katyi ruha, amelyben "szülőföldje" dalait énekelte, a Vágy villamosából Blanche pongyolája, valamint Nóra és Maud kosztümjei. Az emlékházban nyert elhelyezést Vígszínházi öltözőasztala és a család megható történettel visszakapott zongorája.

A háromhelyiségnyi gyűjtemény áttekintése közben a látogatók a múlt század egyik legnagyobb színésznőjének feledhetetlenné vált dalait hallgathatják.

Cím: H-2698 Mohora, Kossuth u. 30.

Nyitva tartás:
04.01-től 10.31-ig: 10:30 – 16:00 óráig
Telefon:
Emlékház:     +36 35 373-106
Gondnokság: +36 30 9128-135

Belépődíj (2014. július):
Felnőtt: 350,- Ft
Diák és nyugdíjas: 300,- Ft
múzeum-lista
múzeum-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]